Rejser til Malta

Det er altid spændende at skulle stifte bekendtskab med et nyt land for første gang. Din nysgerrighed vil helt naturligt arbejde på højtryk i forventningens glæde om, hvad der venter dig. Hvordan er lokalbefolkningen og kulturen, hvordan er vejret og sidst, men ikke mindst – spiser man godt?! Med de spørgsmål i bagagen rejser jeg til Malta og glæder mig til endelig at møde øen, jeg har hørt så meget godt om. 

Hideaways er specialister i rejser til Malta, hvor du bor på håndplukkede hoteller eller i ferieboliger under din rejse. Velkommen til Malta med Hideaways. 

En modtagelse jeg sent vil glemme

I ankomsthallen skal jeg mødes med Josephine, der er lokalguide på Malta, og hun spotter mig lynhurtigt. Blandt de mange maltesere i ankomsthallen, der alle har en flot, gylden teint, lyser jeg op med mine blonde lokker og blå øjne. ”Rigtig hjertelig velkommen, Marie. Har du haft en behagelig rejse? Vi har glædet os sådan til at hilse på dig…” og med det førstehåndsindtryk er jeg klar til at indtage Malta.

Josephine har fået følgeskab af Ronnie, der de kommende dage skal føre os sikkert fra A til B, og det viser sig, at Ronnie, ud over at være en blændende god chauffør, er født med en vis portion humoristisk sans og en gentlemans manerer. Sidstnævnte vil jeg gerne have lov til at uddybe for dig. Ronnie er en aldrende herre, hvor fødselsdatoen på kørekortet afslører, at han inden længe runder de 70. Han har det bedst, når han befinder sig bag rettet, hvorfor ’pensionist’ er et fremmedord for ham. Ronnie er ikke et enestående tilfælde, hvad angår arbejdsglæde og moral – faktisk er det mere reglen end undtagelsen, malteserne er et lille land med en flittig befolkning.

Elskværdighed er en fastgroet del af den maltesiske mentalitet

Malta er ud fra øens størrelse en af verdens tættest befolkede områder med godt 400.000 indbyggere, men det skal du ikke lade sig skræmme af. For malteserne er gjort af noget ganske særligt, hvad angår barmhjertighed og gæstfrihed – for eksempel spurgte jeg en ’uniformeret’ bagermester i byen Mdina, der havde en smuk udstilling med alt sukkersødt til ganen, om jeg måtte tage et foto af ham og hans bagværk. Hertil svarede han: ”Det må du gerne! Men kun hvis du lover mig at tage en kage med hjem til kaffen som en hilsen fra bageriet”. Jeg accepterede ’handlen’, og da jeg efterfølgende kiggede ned i bagerposen, lå der ikke blot én, men hele tre (meget velsmagende) kager.

Øst møder vest – en kulturarv af dimensioner

Knib dig selv i armen en ekstra gang, for du tror ikke dine egne øjne, når du ser, hvor meget Malta har at byde på af kulturelle indslag og historiske vingesus til vands og ikke mindst til lands. Allerede da jeg kører ud af lufthavnsområdet med Ronnie og Josephine, står oplevelserne i kø – så langt øjet rækker troner utalligt udsmykkede kirkekupler og fæstninger bygget i næsten de selvlysende kalksten. Hvor er jeg havnet – det kan da ikke være Valletta?! Ud fra de imponerende bygningsværker er der ikke meget, der indikerer, at jeg er landet i en europæisk tidszone, tankerne leder mig nærmere hen på en velbevaret, mellemøstlig by.

Desuden er det maltesiske sprog helt sin egen, og trods den korte afstand til Sicilien, er der ikke et ord at sammenligne med det italienske. Josephine fortæller, at den dag i dag er Malta stadig under indflydelse af arabernes indtog for mange hundrede år siden. Jeg er imponeret, intet mindre! Så civiliseret og alligevel så anderledes.

Uanset om du er interesseret i kulturhistorie eller ej, skal du unde dig selv at se filmen om Malta i ”The Malta Experience” i Valletta. Den varer blot 40 minutter, men jeg lover dig, at tiden er givet godt ud. Udover det mauriske islæt er der modsat også en tydelig europæisk indflydelse. Indtil 1974 hørte Malta under Storbritanniens koloniimperium, hvorfor der tales engelsk på lige fod med maltesisk, og på vejene køres der i venstre side – ja, Malta (og Gozo) er en eventyrlig blanding af østens mystik og vestens moderne levevis.

Lillebror hedder Gozo

Som sagt fylder Malta ikke meget i det store Middelhav, og det er årsagen til, at du kan nå hele øen rundt på din ferie, uden at det bliver strabadserende – omvendt er der så mange højdepunkter, at der er rigeligt ”guf” til en uge eller mere. Hos Hideaways har vi ladet os forføre af Maltas lillebror, Gozo. En selvstændig ø beliggende et stenkast fra Maltas nordkyst, og navlestrengen mellem de to øer er den lille færge, der i pendulfart fragter såvel lokale som udenlandske gæster frem og tilbage. Turen tager blot 15-20 minutter, og en returbillet uden bil kan erhverves for den nette sum af 30,- danske kroner.

Jeg faldt med det samme for Gozo’s frugtbare landskab og lokale kolorit – her har turismen endnu ikke vundet sit indtog, og uanset hvor du befinder dig, har du havet på tæt hold som en perfekt kontrast til øens grønne og kalkstensfarvede landbrugsjord. Jeg kan varmt anbefale Gozo til en ferie i afslappede og rolige omgivelser, hvor der er albuerum til familien og romantik til parret, der ønsker en ferie i tosomhed, og hvor du får rigtig god kvalitet for pengene.

Da de to søsterøer ligger så tæt på hinanden, kan du sagtens kombinere Malta og Gozo i en og samme ferie, og under ”attraktioner” her på siden kan du læse meget mere om mulighederne for at sammensætte en indholdsrig rejse med vægt på enten afslapning, kultur eller aktiv ferie.

Et velsmagende middelhavskøkken tilsat lokal vinproduktion

Både Gozo og Malta har tradition for at tilberede god, solid kost – faktisk mestrer begge øer at fremstille det mest velsmagende bondebrød med den sprødeste omkransende skorpe. Men det er ikke blot bagværk, de kan til fingerspidserne! Nationalretten er en form for stuvning tilsat kanin og den nydes med et glas lokalfremstillet vin.

Begge øer har et mikroklima, der giver optimale betingelser for dyrkning af diverse internationale druer. Desværre eksporteres ikke ret meget af vinen til udlandet – øboerne vil nemlig gerne drikke den selv, hvilket jeg ikke kan anfægte dem. Men så har jeg i det mindste endnu en god grund til at vende tilbage inden længe, for Malta og Gozo har så meget at byde på, at din første ferie her kan betegnes som en smagsprøve.

Kultur, historie og lokal gastronomi, det er Malta og Gozo – så værs’go at smage på lidt af det bedste fra alle verdenshjørner!

Læs mere om Malta

Seværdigheder

Jeg har her udvalgt nogle få af de mange seværdigheder, som du har mulighed for at opleve på din ferie på Malta. Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder på Malta, anbefaler jeg dig at læse vores blog om rejser, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Valleta

Den gamle del af Maltas hovedstad, Valleta, også kendt som Il-Belt, rummer én af de mest koncentrerede samlinger af historiske bygninger i verden, idet bydelen er samlet på mindre end 1 kvadratkilometer. De mange historiske bygninger og de mange arkitektoniske stilarter - barok, ny-klassicisme og modernisme - har bidraget til, at byen i 1980 kom på UNESCO´s liste over verdensarv.

Byen rummer blandt andet paladset Auberge de Castille et Leon, katedralen Kon-Katidral ta’ San Gwann (Skt. Johannes´ Co-Katedral) og det nationale kunstmuseum (National Museum of Fine Arts).

Mdina

Mdina, også kaldet Città Vecchia eller “Den stille by”, var tidligere Maltas hovedstad og er i dag en lille middelalderlig by med kun 253 indbyggere, omgivet af en historisk bymur.

Byen rummer unikke spor fra de forskellige folkeslag og kulturer, der gennem tiderne har erobret, bygget og beboet byen: fønikere, romere, maurere og normannere. Det var normannerne (der oprindeligt havde skandinavisk oprindelse), som byggede de defensive befæstninger i byen og udstyrede den med en voldgrav efter deres erobring af byen i 1091.

Det var blandt andet disse forsvarsværker samt voldgraven, der var med til at adskille byen fra den nærliggende by Rabat, som i dag har et befolkningsantal på omkring 11.000.

Blandt Mdinas mange spændende seværdigheder er Skt. Pauls Katedral, Vilhena-paladset, Palazzo Gatto Murina, Palazzo Santa Sophia og det Natur-historiske Museum.

Gozo

Gozo er den andenstørste af Maltas tre beboede øer og rummer hovedparten af Maltas landbrugssektor, idet den er mere frodig end hovedøen Malta. I alt står Gozo for hele 60% af Maltas landbrugsproduktion på trods af øens beskedne 67 kvadratkilometer (sammenlignet med Maltas 316 kvadratkilometer).

Men det er øens status som ét af Middelhavets bedste steder for dykning og vandsport, dens bakkede, charmerende landskaber, dens geologiske ejendommeligheder - såsom det berømte Azur-vindue (Tieqa Zerqa) - og dens unikke historiske bygningsværker, der hvert år tiltrækker tusindvis af turister fra nær og fjern.

Blandt de mest kendte historiske seværdigheder på øen er det præhistoriske tempel, Ggantija, som udgør en del af Maltas megalitiske templer; kåret til verdensarv af UNESCO og almindeligvis regnet som det næst-ældste fritstående religiøse bygningsværk i verden (kun overgået af Göbekli Tepe-komplekset i Tyrkiet).

Templet er ifølge arkæologernes bud mere end 5500 år gammelt og dermed ældre end pyramiderne i Ægypten (konstrueret 2630 f.kr. – 2611 f.kr).

De megalitiske templer

Foruden det megalitiske tempel på Gozo er Malta i besiddelse af fem andre megalitiske tempel-komplekser, der alle ligger på hovedøen Malta; Hagar Qim, Mnajdra, Ta' Hagrat Templerne, Skorba Templerne og Tarxien Templerne.

Templerne blev bygget i perioden 3600 f.Kr. til 700 f.Kr. med de ældste af templerne beliggende på Gozo (som beskrevet ovenfor). De af malteserne sidst anvendte templer var Tarxien Templerne, beliggende på den sydøstlige del af øen, der var i brug indtil 2500 år f.Kr.

Det antages, at templerne havde en rituel og religiøs betydning, blandt andet i forbindelse med offerhandlinger af dyr; men der er stadig megen diskussion om, hvad templerne præcist blev brugt til.

Den Blå Lagune

Den Blå Lagune - som på maltesisk bærer navnet Bejn il-Kmiemen (“Mellem Cominoerne”) - er én af Maltas største turistattraktioner, berømt for dens turkisblå vand, dens maleriske bugt (med tilhørende hvid sandstrand) og dens mange spændende muligheder for svømmere, snorklere og dykkere.

Lagunen ligger mellem den lille ø Comino og den tilstødende - og endnu mindre - ø Cominotto (deraf navnet på lagunen, "Mellem Cominoerne"), som ligger nord for Malta og syd for Gozo.

Læs mere

Mad og drikke

Malta har en spændende og eklektisk gastronomi, der er påvirket af landets placering ved Middelhavet og den mangfoldige kulturelle påvirkning, som regionen er blevet udsat for gennem historien fra andre folkeslag, såsom fønikere, grækere, romere, sicilianere, maurere, (spanske) habsburgere, normannere, franskmænd og briter.

Forbindelser til Den Ny Verden

Gennem øens forbindelser til Johanniterordenen (også kaldet Malteserordenen), der fik tildelt Malta som len i år 1500 af den tysk-romerske kejser, blev øen også ét af de første steder i den “Gamle Verden”, der fik smagsprøver på nogle af de mange nye varer og madprodukter, som strømmede ud fra den “Nye Verden” til Europa. Det siges således, at Malta var ét af de første lande i Europa, der importerede chokolade, efter at det var ankommet med de spanske erobrere og opdagelsesrejsende til Spanien.

Specialiteter og typiske retter

I det følgende har jeg udvalgt et par af de kulinariske specialiteter og typiske retter, som du kan smage på, når du er på ferie på Malta. God appetit og god rejse!

Bigilla

Bigilla er en simpel og traditionel maltesisk ret, der spises som forret eller snack. Den består af moste bønner af sorten ful ta' Girba og serveres oftest med brød og andre forretter, såsom pølse og salat.

Bebbux

En anden traditionel maltesisk forret er bebbux, der muligvis er blevet bragt til øen af franskmændene, idet den - i forskellige versioner - er en traditionel og ikonisk del af det franske køkken.

Retten består af snegle af arten petit gris, som har simret i rødvin, mynte og basilikum. Herefter koges sneglene og serveres (mens de stadig er i deres sneglehus).

Imqarrun

Imqarrun er en maltesisk udgave af retten macaroni casserole, som består af makaroni, bolognese-kødsauce og æg. I andre versioner af retten kan der tilføjes kyllinge-lever, hård-kogte æg, ærter og bacon.

Oven på makaroni´en lægges der normalt et lag af revet ost eller besciamella (béchamel), der vil smelte under bageprocessen og være med til at binde pasta´en.

Timpana

Timpana er en anden populær makaroni-ret, som oprindeligt stammer fra Grækenland, men har vundet indpas i mange af de mediterrane køkkener, herunder det maltesiske.

Retten består af forkogt makaroni blandet med en tomatsauce, der indeholder hakket eller sprængt oksekød tilsat rå æg og revet ost. Undertiden tilsættes også hård-kogte æg (ligesom i imqarrun-retten). Makaroni´en bages herefter med låg på.

Zalzett tal-Malti

Zalzett tal-Malti er en typisk maltesisk pølse, der består af svinekød, havsalt, sorte peberkorn, korianderfrø og persille. Den er kort og tyk i form og kan spises grillet, stegt, kogt, dampet eller endda rå, når den er frisklavet.

Der findes også en barbecue-version af pølsen, der har de samme ingredienser som den oprindelige pølse, men med tyndere skind og mindre salt.

Klamar mimli

Fiskeretter er naturligvis en vigtig del af det maltesiske køkken, når man tager øens favorable placering i Middelhavet i betragtning. Og blandt disse fiskeretter er blæksprutte én af de delikatesser, der nyder stor popularitet.

Én af de mest populære blæksprutte-retter er klamar mimli, der består af blæksprutte fyldt med ris, rasp, persille, hvidløg og kapers og derefter forsigtigt stuvet i rødvin.

Gbejna

Gbejna er en traditionel maltesisk ost fremstillet af fåremælk eller gedemælk, salt og osteløbe. Normalt kommer gedemælken til osten fra øen Malta, mens fåremælken til osten kommer fra naboøen Gozo.

Osten findes i forskellige former, såsom frisk (friski eller tal-Ilma), soltørret (moxxa, bajda eller t'Ghawdex), saltet (mahsula) eller krydret (tal-bzar) og indgår ofte som et vigtigt element i andre maltesiske retter, såsom supperetter, pastaretter eller som fyld på pizza-retter.

Zeppoli

Zeppoli er en slags donut, der normalt bærer et lag af flormelis på toppen, og kan være fyldt med vanillecreme, gelé, vanilje-sauce eller en blanding af smør og honning.

Den stammer formodentlig oprindeligt fra det italienske fastland (med navnet zeppole), hvor den endnu er meget populær, især i det romerske og napolitanske dessert-køkken, men den har med tiden også spredt sig til Syditalien, Sardinien og Malta.

På Malta spises zeppoli især under den katolske fasteperiode, der indledes onsdag (askeonsdag) i den syvende uge før 1. påskedag, lidt i samme stil som man i protestantisk tradition oprindeligt spiste fastelavnsboller i dagene op til askeonsdag. Denne type “faste-zeppoli” kaldes normalt for sfinge på maltesisk.

Læs mere

Video fra Malta

I denne video kan du hente lidt inspiration til din næste rejse til Malta. Her ser du blandt andet noget den mangfoldighed af oplevelser, som øen byder på.

 

Information og fakta

Jeg har her samlet nogle få facts og informationer om Malta, såsom landets geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspiration til din ferie på Malta. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Malta, beliggende i den centrale og sydlige del af Middelhavet, 93 kilometer syd for Sicilien og 300 kilometer nord for Afrika, er en øgruppe bestående hovedsageligt af kalksten og domineret af relativt lavt land med sletter, bakker og terrasse-jordbrug. Det højeste punkt, Ta´ Zuta, måler 253 meter. Øens 196 kilometer lange kystlinje byder på et utal af bugter.

Blandt ø-gruppens mange øer er det kun de tre største - Malta, Gozo og Comino - der er beboede. I alt bor der omkring 424.000 mennesker på disse tre beboede øer tilsammen på et areal, der er på størrelse med Bornholm, hvilket gør Malta til ét af de tættest befolkede lande i verden.

Klima og vejr

Malta har et - overvejende - mediterrant klima med varme, tørre somre og meget milde, men mere regnfulde vintre. Både temperaturer og nedbørsforhold afhænger dog af, hvor på øen du befinder dig; f.eks. om du befinder dig tæt på kysten eller inde på den centrale del af øen. På grund af den meget høje generelle middeltemperatur for hele året på 23 grader om dagen og 16 grader om natten (én af de højeste i Europa) er Maltas klima undertiden - f.eks. af magasinet International Living - blevet kaldt for verdens bedste klima.

Den varmeste måned i året på Malta er august med gennemsnitligt 27,7 grader, efterfulgt af juli måned med gennemsnitligt 27,2 grader, mens den koldeste måned i året er februar måned med gennemsnitligt 13 grader, efterfulgt af januar med 13,2 grader i gennemsnit.

Historie

Malta har været beboet, siden folk fra Sicilien kom til øen 5200 år før vores tidsregning. Disse første maltesere boede antageligt i huler og levede af at fiske, dyrke jorden og - i mindre grad - af at jage. Fra omkring 3600 år før vores tidsregning - i den såkaldte tempel-periode - opstod de berømte tempel-komplekser på øen, som er nogle af de ældste fritstående templer i verden; blandt andet Ggantija-templerne på øen Gozo, der stammer fra yngre stenalder (3600-3200 før vores tidsregning) og som er erklæret verdensarv af Unesco.

Siden har Maltas øgruppe - med deres strategiske placering - været beboet af en lang række folkeslag. I det ottende århundrede før vores tidsregning blev øen invaderet af fønikere og kom under Karthagos herredømme i det sjette århundrede f.Kr. Ca. 218 år før vores tidsregning blev øen overtaget af romerne i begyndelsen af Den Anden Puniske Krig. I det femte århundrede blev øen muligvis erobret af folkeslag fra vores egne nordiske breddegrader i skikkelse af østgotere og vandaler, men der er ingen arkæologiske vidnesbyrd herom. Og fra 533 var øen en del af Det Byzantinske Rige, indtil den i 870 kom under maurisk herredømme. 

Mellem 1194 og 1530 kom øen under Kongeriget Siciliens herredømme. I 1530 overdrog den tysk-romerske kejser Karl 5. øens styre til den berømte Malteserorden, der fik til at opgave at forsvare riget mod fjender fra syd og til gengæld modtog øen som len. Mellem 1798 og 1800 var øen under fransk herredømme, indtil den kom under britisk styre fra 1800 til 1964, hvorefter øen omsider fik sin egen stat med sin egen konstitution og status som uafhængig konstitutionelt monarki med den engelske dronning som overhoved. I 1974 afløste republikken Malta det konstitutionelle monarki, hvorved Maltas præsident blev statens overhoved.

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

 rejser fundet:

Filtrering

Sorter efter

Minimum antal stjerner

Rejsetemaer

Søger priser på din rejse

Det tager mellem 10 og 15 sekunder.


Ingen rejser fundet for valgte periode

  • Søg datoer markeret med grøn i kalenderen for gode flyforbindelser
  • Søg max. 2-3 pers. pr. vær. (og max. 9 i alt)
  • Den valgte periode er muligvis udenfor sæson på denne destination
  • Afrejsedato er muligvis for langt ude i fremtiden (mere end 8 måneder)
  • Alle hoteller på denne destination er muligvis fuldt booket i valgte periode