Vejret i Spanien

Når man tænker på Spaniens vejr, drejer tankerne sandsynligvis i retning af varme sommerdage med klar blå himmel. Og Spanien nyder bestemt godt af en stor portion solskin, men landet er enormt; der er et meget forskelligartet klima, med mange forskellige vejrforhold, afhængig af hvilket område det er.

Klimaet i Spanien ændrer sig fra nord til syd, da landet spænder over mange breddegrader, og øst og vest er igen forskellige, da de påvirkes af hhv. Middelhavet og Atlanterhavet. Kystområderne har vejr, som er meget forskelligt fra de centrale områder inde i landet. Og i bjergene er vejret igen anderledes – faktisk er Spanien Europas andet mest bjergrige land.

Vejret i Spanien er det mest forskelligartede i Europa på grund af landets beliggenhed, kysterne, bjergene og store landområder. Man kan stå på ski i et område, mens der er strandvejr i et andet! Temperaturrekorder sat i Spanien illustrerer ekstremerne, der kan opleves i landet. Den højeste officielle temperatur, der er målt, er kvælende 47°C i Andalusien i det sydlige, centrale område af Spanien, skønt andre rekorder angiver 51°C målt i Sevilla i 1876. Andalusien er bestemt den varmeste del af landet, endda varmere end De kanariske Øer, og området er kendt for sin tørhed. Den koldeste temperatur, som officielt er målt i Spanien, er -32°C i Lerida, i området med Pyrenæerne i det nordlige Spanien.

Som ethvert andet sted i verden kan Spanien blive udsat for ekstreme vejrforhold. Hedebølger og tørke kan forekomme. Sne kan opleves på usædvanlige steder – så som på en strand på Ibiza. Og der kan opleves usædvanlig våde somre i Spanien, ligesom orkaner og tornadoer til tider forekommer, men det er sjældent.

Men generelt er der 6 hovedklimaer i Spanien:

Middelhavsklima, steppeklima, maritimt klima, subtropisk klima, fastlandsklima og bjergklima.

Middelhavsvejr

Ikke overraskende er middelhavsvejr fremherskende hele vejen ned langs østkysten af Spanien ud mod Middelhavet og på De baleariske Øer. Middelhavsklima betyder typisk varme, tørre somre og milde vintre. Der er solskin i rigelige mængder – i gennemsnit 6 timer om dagen om vinteren, og 12 om sommeren. Regnmængden er størst efterår og vinter, og meget lille om sommeren. Det er den type vejr, der har gjort Spanien til den berømte strandferie destination, som landet er.

Om sommeren er regn sjælden, og der er garanti for sol. De varme temperaturer ligger typisk sidst i 20’erne og starten af 30’erne, skønt de kølende havbriser giver en mere behagelig temperatur, end man finder inde midt i landet. Men nogle dage sniger temperaturen sig op mod 40°C midt på sommeren, hvor der ingen havbrise er. Sommeraftenerne er også varme, sædvanligvis med over 20°C.

Jo længere syd langs Middelhavskysten, man kommer, jo varmere bliver det. Disse områder kan også være meget forblæste, hvilket giver en velkommen lindring for varmen. Men på den sydøstlige kyst kan der være varme vinde, der blæser op fra Nordafrikas ørken. Disse vinde forekommer oftest om sommeren, og kan resultere i tørkeperioder med ubehageligt høje temperaturer. Heldigvis har spaniolerne stadig tradition for at holde siesta, og tilslutter man sig, betyder det, man kan opholde sig indendørs i den værste hede midt på dagen. Vindene aflejrer af og til rødt ørkensand over Spanien – det er tydeligt, når man kigger på de hvide bygninger eller bilerne.

Det nordlige område af kysten vil måske være at foretrække om sommeren for de, der ikke er immune overfor uophørlig hede. Området her er mindre påvirket af hedebølgerne, der blæser ind fra Afrika. Her er større mængder regn om sommeren, end der er sydpå, endda til tider med kraftige regnskyl om sommeren, men bygerne er som regel korte.

Vintrene er milde, og dagstemperaturerne falder sjældent til encifrede tal. Om dagen er højeste gennemsnit ca. 13°C, og om natten falden den til 4°C. En solrig vinterdag kan være vældig behagelig med kviksølvet stigende til op mod 20°C. Det er det, der gør Middelhavskysten i Spanien til et godt sted for de, der ønsker et afbræk fra den kolde vinter i det nordlige Europa. Man kan dog ikke sætte sin lid til sådanne varme temperaturer. Nætterne er altid kolde, og vejret om vinteren er generelt meget mere uforudsigeligt, især mod nord; mens dette område i Spanien bestemt er at foretrække frem for Nordeuropa, kan der også opleves kolde, våde og mørke dage. Og snevejr kan endda også forekomme.

Sent efterår, vinter og tidligt forår er hvor den meste regn falder. Regnen forekommer ofte som korte, tunge byger, når storme fejer ind fra havet. Det sæsonmæssige udsving i regnmængden er mere udtalt mod syd, som oplever tørrere somre, men til gengæld vådere vintre end længere mod nord.

Sent forår anses som et fantastisk tidspunkt at besøge middelhavsområderne i Spanien. Fra midt i april er der som regel temperaturer i tyverne, og i maj er der en del mere solskin. Dog kan havet være temmelig koldt, da det skal bruge en vis tid til at blive opvarmet efter vinteren.

>> Læs nærmere om vejret på Mallorca her

Steppeklima-vejr

På Spaniens sydøst kyst er der et steppeområde med Murcia-området og det sydøstlige hjørne af Andalusien. Det er her Europa kommer tættest på Afrika, med Gibraltar beliggende kun knap 13 km fra Marokkos nordlige kyst over Gibraltarstrædet. Som man kan forestille sig, er dette område kendt for at være varmere og tørrere end de omkringliggende områder. En fuldstændig skyfri himmel kan forventes ca. 150 dage om året. Regn begrænser sig stort set til forår og efterår, hvor skybrud er almindelige. Om sommeren sniger højeste dagstemperatur sig let op i starten af 40’erne. Om vinteren falder temperaturen i områderne på kysten sjældent til encifrede tal, mens den inde i landet sjældent kommer over 6°C. Mange dele af dette område har ørkenlignende landskab på grund af manglen på regn. Almeria er et af de varmeste, mest solrige og tørreste steder i Europa, hvor der i juli forventes absolut ingen regn overhovedet, og et årligt gennemsnit på 200 mm.

Maritimt vejr (kystklima)

Maritimt vejr opleves mod nord og nordvest i landet, hvor Atlanterhavet har stor påvirkning. Somrene er generelt varme, uden at være for hede. Vintrene er milde, skønt koldere, jo længere man bevæger sig væk fra kysten. Det tempererede havvand, som omgiver kysten, betyder, at det hverken bliver ekstremt varmt om sommeren, eller ekstremt koldt om vinteren. Regnmængden er temmelig stor, og falder hen over hele året.

Området har de køligste sommertemperaturer i Spanien (undtagen i de høje bjerge), men er formentlig det mest behagelige område i landet – andre steder kan anses for at blive for varme. Bilbao ligger på den nordlige Atlanterhavskyst i Spanien, og oplever højeste sommertemperaturer midt i 20’erne, og laveste om vinteren på ca. 4°C. Regnmængden er på sit laveste om sommeren, men der er vådere end i andre dele af landet.

Vintrene er kølige, men ikke ekstremt kolde, skønt det bliver koldere, jo længere man bevæger sig ind i landet. Temperaturerne plejer at være ca. 13-16°C om dagen, og ned til laveste encifrede tal om natten. Frost er almindelig, men sne er en sjældenhed. Der kan være temmelig gråt og vådt – måske som vi er vant til! Efterår og vinter er der, den meste regn falder, med november og december som de generelt vådeste måneder, med ca. 160 mm i gennemsnit for hver måned.

Hyppige storme rammer Spaniens nordlige Atlanterhavskyst, hvilket forklarer de fleste regnbyger. En vinterstorm kan være en ret så kedelig ting med stærk vind og regn ind fra siden. Men det er også der, man kan beundre havets kræfter, når bølgerne slår ind mod kystlinjen.

Dis og tåge er også almindeligt om vinteren i de kystnære områder.

Subtropisk vejr

Vejret på De kanariske Øer er ganske unikt og meget forskelligt fra det spanske fastland, da øerne ligger langt syd for Spanien, ud for Afrikas vestkyst. Øerne har, som Spanien, et fornuftigt antal solskinstimer.

De kanariske Øer er typisk varme og solrige – de er blevet kaldt ”øerne med det evige forår”. Somrene er varme, men ikke alt for hede (med mindre Sirocco-vinden blæser), og vintrene er meget milde med højeste dagstemperaturer i nærheden af de 20 grader. Regnmængden er lille. Hovedårsagen til De Kanariske Øers enestående klima til sammenligning med Spaniens fastland er deres beliggenhed langt mod syd, på samme breddegrad som Sahara. På denne breddegrad er der garanti for varme året rundt. Men med beliggenheden i Atlanterhavet i den forfriskende Kanarieø-strøm drager De kanariske Øer fordel af kølende strømme og briser, og undgår hermed generelt de ekstremt varme temperaturer, der hersker på det nærliggende kontinent.

Vejret skifter fra ø til ø, endda i forskellige områder på den samme ø, især de mere bjergrige som Tenerife. Øerne mod øst, Lanzarote og Fuerteventura, er mere påvirket af varmt vejr, der blæser over fra det vestlige Sahara og er således typisk varmere og tørrere end øerne mod vest, som La Palma og El Hierro. Øerne siges at være mini-kontinenter, da de alle har mange forskellige slags mikroklima. Disse dannes generelt gennem den effekt, øens topografi har på de fremherskende nordøstlige vinde. Det betyder, at de sydlige områder på hver ø generelt er varmere og tørrere hele året end de nordlige områder, hvor hovedparten af regnen falder på de nordøstlige områder af bjergene. Punta Brava, på Tenerifes nordkyst, er typisk et par grader køligere end Los Cristianos på sydkysten. Det betyder, man kan vælge og vrage, hvor man tager hen hver dag, afhængig af hvilket vejr man søger.

Af og til blæser Sirocco-vinden, en varm, tør og nogle gang sandfyldt vind, over fra Sahara, og bringer kvælende varme og tørt vejr med sig. Igen plejer det at påvirke de østliggende øer mere end dem mod vest. Det er den samme vind, der påvirker sydkysten på Spaniens fastland.

>> Læs nærmere om vejret på Gran Canaria her

Fastlandsvejret

Det centrale Spanien, med undtagelse af bjergene, har fastlandsklima, hvilket betyder langt større forskelle på årstiderne. Somrene er varmere, og vintrene koldere end på kysterne. Regnmængden er også lav i forhold til kystområderne.

Om sommeren er der høje temperaturer, masser af sol og kun lidt regn. Det føles meget varmere end på kysten, og uden fordelen ved kølige strømme og havbriser. Madrid, der ligger midt i landet, er et typisk eksempel på Spaniens fastlandsklima. Her er den gennemsnitlige dagstemperatur ca. 30°C, men den kan ofte snige sig op i slutningen af 30’erne, og endda nå de 40 grader. Sommernætterne er en smule køligere end på kysten på grund af tørhed, højde og afstanden fra det varme hav.

Vintertemperaturerne kan blive meget kolde. Frost indtræder hvert år, og sne er normalt. I Madrid er den laveste gennemsnitstemperatur 2°C midt om vinteren, og temperaturen falder ofte til under frysepunktet. Der er stadig ganske solrigt om vinteren. Madrid har gennemsnitligt 5 solskinstimer pr. dag fra november til januar.

Regnmængden i det centrale Spanien er ikke stor – mellem 400 mm og 600 mm i gennemsnit pr. år. Forår og efterår er de vådeste tidspunkter på året, og sommeren den tørreste, men i modsætning til kystområderne er vinteren typisk også temmelig tør. Mod nord kan sommervejret være ganske vådt, hvilket gør, at dette område i Spanien er et frodigt, grønt landskab.

Vejret i bjergene

Som nævnt før er Spanien det andet mest bjergrige land i Europa. Pyrenæerne rejser sig i 3404 meters højde; Sierra Nevada er 3478 m og det højeste punkt i Spanien; de Cantabriske Bjerge når 2648 m; og der er mange flere bjerge i det centrale Spanien. Spaniens bjerge oplever milde somre, kolde vintre og stærke vinde. Højden spiller en stor rolle for klimaet i bjergregionerne. Jo højere, man kommer op, jo lavere temperaturer og mindre sæsonmæssige udsving, mens lavere højder oplever køligere udgaver af fastlandsklimaet, der hersker i de omkringliggende områder. Der er generelt tørrere mod øst end mod vest på grund af vindene, der fejer ind fra Atlanterhavet.

Området med Pyrenæerne i det nordlige Aragonien, som adskiller Spanien fra Frankrig, er i gennemsnit den koldeste region i Spanien. Pyrenæerne har den største koncentration af populære skisportssteder, skønt der er 35 skisportssteder i Spanien, spredt ud over landet.

>> Læs også om familieferie i Spanien her