Ferie på Cypern

Som de fleste af øerne i Middelhavet har også Cypern lidt under gentagne invasioner fra fremmede folkeslag, lige siden mennesket fandt ud af at transportere sig selv over vand i større stimer. Men hvad der tidligere var en plage er i dag en gave for Cypern, som tilbyder det bedste af mange forskellige kulturer, og et åbent og imødekommende folkefærd, som lever af og med turister på godt og ondt.

Hos Hideaways er vi lidt vilde med Cypern, fordi vi her får lidt Grækenland, lidt Tyrkiet, lidt Afrika og lidt Italien på én gang. Derfor har vi også haft rejser til Cypern på programmet hos Hideaways gennem mange sæsoner, og altid et fint udvalg af håndplukkede hoteller med charme og plads til at føle sig unik.

Historisk har Cypern både hørt under Syrien, Egypten, Persien, Rom, Venedig, Osmannerne og senest England, og er i dag delt i en tyrkisk og en græsk zone. Den engelske indflydelse er tydelig på Cypern - bl.a. kører bilerne i venstre side. Alle Hideaways' feriedestinationer på Cypern ligger i den græske del på sydøen, som også inkluderer hovedstaden Nicosia, og de to andre storbyer Limassol og Larnaca. Øens største lufthavn er Larnaca International Airport, hvortil man kan flyve med mellemlanding fra både Billund, Aalborg, København og Hamburg. Lufthavnen er netop blevet renoveret og udbygget for et stort beløb, og modtager nu op mod 700.000 passagerer om måneden i sommerperioden.

Pga. Cyperns begrænsede størrelse og koncentrationen af rejsemål på den sydlige del, er der relativt kort afstand fra lufthavnen til de fleste destinationer, herunder naturligvis til destinationerne i Larnaka-bugten, hvorfra man kan se flyene lægge an til landing.

Selv hvis man har været på Cypern før, er der altid noget nyt at opdage. Cypern er så rig på natur og kultur oplevelser at turisterne vender tilbage år efter år.

Det delte Cypern

Den nordlige del er en uafhængig stat udelukkende anerkendt af Tyrkiet. De fleste besøgende foretrækker den uafhængige republik mod syd, fordi den er lettere tilgængelig og er populær for charterrejsende.

Den delte by

Nicosia, også kaldet Lefkosia, er delt i to af ’den grønne linje’ med den tyrkiske del mod nord. Byen er den største på Cypern. Den gamle bydel, der gemmer sig bag venetianske mure fra det 16. århundrede, er den mest interessante. Leventis-museet er et fascinerende sted, Dragoman Hadzigeorgakis er et museum i et smukt palæ fra det 15. århundrede, det byzantinske museum er sprudlende, og Famagusta-porten er smukt bevaret.

Grænsen på Cypern

Det kan være vanskeligt at krydse grænsen, i bedste fald kan du få et dagspas, inklusiv bil, hvis du krydser fra syd til nord, men det samme er ikke gældende den modsatte vej. Det er ikke muligt at ankomme til den ene del af øen og rejse hjem fra den modsatte. Trods optøning af forholdet mellem Tyrkiet og de ”græsk/cypriotiske” naboer i Det Ægæiske Hav, har de fleste cyprioter stadig en bitter smag i munden på grund af Tyrkiets invasion i 1974. Grænseformaliteter er besværlige og omkostningsrige. Der er bilfærger fra Lemesos primært til Athen, men af og til er der også forbindelser til Rhodos, Patmos, Kreta og Israel. Fra det nordlige Cypern er der færgeforbindelse til det sydlige Tyrkiet.

Seværdigheder og oplevelser

Begge dele af Cypern har deres helt egne unikke kultur og spændende attraktioner at byde på, så det er værd at overveje at leje en bil. Cypern har fået sit navn af det græske ord Kypros som betyder kobber. Øen har haft enorme mængder af kobber ressourcer og bragte en enormt velstand til øen i antikken da kobber var det foretrukne materiale til bl.a. våbenfremstilling. Øens geografiske beliggenhed har betydet som tidligere nævnt at øen har været underlagt mange lande, Egypten, Syrien, Grækenland, Persien, Romerske Imperium, Makedonien og England. Disse historier og mange flere kan du høre og muligvis også se bevis på, på den vidunderlige ø Cypern.

Det sydlige Cypern

Det er i nærheden af Larnaca og Limmasol at man finder de bedste strande, mange ferieområder samt små fiskerlandsbyer. Udenfor byen Lemesos finder man det restaurerede Kolossi-slot, som tårner sig op over et landskab af vinmarker. Videre langs kysten og lidt inde i landet, finder man Pafos, som nærmest har undsluppet turismens kommercielle udvikling, og midt imellem souvenirbutikkerne finder man Saranta Kolones-ruinerne. Bjergene i den sydlige del af Cypern, Troödos regionen, er uforglemmelige. Troödos er spækket med freskomalede klostre fra det 15. århundrede, specielt bemærkelsesværdigt er klosteret Kykkos. Akamas-halvøen på vestkysten er et af de sidste og mest uberørte steder langs Cyperns kyster, og her finder man Afrodites Bade samt mange fortrinlige vandreruter.

Det nordlige Cypern

Famagusta (Gazimagusa) på østkysten af den tyrkiske del af Cypern, var engang den rigeste by i verden, men er nu en gammel og forfalden by omgivet af venetianske bymure. Andre attraktioner inkluderer St. Nikolas-katedralen og Othello-tårnet.Nord for Famagusta finder man Salamis, som var Cyperns vigtigste by før kristendommen gjorde sit indtog. Her finder man nu landets bedste arkæologiske udgravning med et restaureret romersk amfiteater.Kyrenia er placeret midt på nordkysten, og er muligvis det mest behagelige ferieområde på øen med sit atmosfæriske gamle kvarter omkring Kyrenia-slottet, og den moderne havnefront som summer af liv i turistsæsonen.

Nicosia - historie og tyrkiske bade

Atatürk-pladsen markerer centrum af det nordlige Nicosia, og den velbevarede Kyrenia-port er kun et stenkast væk. Det tyrkiske museum er placeret inde i et kloster fra det 17. århundrede, og der findes en moske, Selimye, som dateres helt tilbage til det 13. århundrede. Byens største tyrkiske bad findes i Büyük Hammam.

Afslapning i Larnaca

Larnaca i den sydlige del af Cypern er et afslappende sted at holde ferie. Larnaca byder på en skøn strandpromenade med palmetræer og en fremragende infrastruktur for turister. På byens fort fra det 17. århundrede finder man Larnacas middelaldermuseum og tæt herved findes også de arkæologiske museer. Ved Angeloktisti-kirken i Kiti finder man sjældne byzantinske mosaikker fra det 6. århundrede.

Vinindustri

Limassol er en havneby, en populær turistdestination på Cypern samt centrum for vinindustrien. Udover utallige hoteller, et væld af natklubber, taverner og restauranter, er byen også hjemsted for Curium, som er et af de mest interessante arkæologiske udgravninger på hele Cypern.

Vejret på din ferie på Cypern

Somrene på Cypern er med masser af sol og varme. Regn ser man næsten ikke noget til fra maj til september, hvor vejret er meget stabilt og skyfrit. Cypern har et typisk middelhavsklima, som dog ofte er varmere end andre steder i området. Især kystområderne og centrale dele af Cypern kan blive meget varme i sommermånederne. Svalende briser fra havet gør dog ofte ophold ved havet mere behageligt. I de bjergrige områder af Cypern er klimaet generelt køligere og med mere nedbør. I disse egne findes også populære feriesteder, hvor gæsterne nyder det mere friske afkølende vejr fremfor heden ved kysten.

Masser af sol på Cypern

Der er mange solskinstimer på Cypern. Således er der om sommeren omkring 13 timers sol om dagen, og selv om vinteren skinner solen i gennemsnit 6 timer om dagen.

Den bedste årstid på Cypern?

Mange tager på ferie på Cypern for at nyde varmen ved kysten i sommermånederne. Men hvis man helst vil undgå den værste hede, er det bedst at holde ferie på Cypern i foråret, hvor man også kan nyde de mange farverige blomster.

Transport

Fly

Der findes to lufthavne på øen, i Larnaka og Pafos, og her er der flyforbindelse til det meste af Europa samt til Mellemøsten. Herfra er taxaer mere end villige til at transportere turister videre rundt på øen, men de sædvanlige turist-gebyrer er gældende. De større hoteller har som regel deres egne lufthavnsbusser. Det nordlige Cypern, har en international lufthavn i Ercan, men kun tyrkiske flyselskaber flyver derfra.

Turistinformation

Hvis du vil have yderligere inspiration til din ferie på Cypern, eller måske har brug for nogle praktiske informationer i forbindelse med din ferieplanlægning, kan du med fordel besøge Cyperns officielle turistbureaus hjemmeside. Her finder du blandt andet detaljerede kort over øen, og en guide til aktuelle begivenheder og events på Cypern.

>> Læs om ferie i Larnaca her
>> Find luksushoteller på Cypern her

Læs mere

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller