Rejser til Frankrig

Kort fortalt, så er Frankrig er et stort land opdelt i 26 regioner og 95 departementer. Men det store land fortjener mere end en kort fortælling. Et land berømt for dets karakterfulde vine, gourmet i verdensklasse og ja, sågar den franske attitude og stil tilsat en charmerende accent er gået over i historiebøgerne. Velkommen til Frankrig med Hideaways, vi er specialister i rejser til Frankrig, hvor du bor på håndplukkede hoteller eller i ferieboliger på din ferie.

Det er hele denne palette af farver, kultur og sanser der gør, at jeg gerne kommer tilbage igen og igen. Faktisk tør jeg vove den påstand og erklære Frankrig som en af verdens bedste rejselande, for her er oplevelser og autencitet nok til mere end en menneskealder, hvis bare du tør begive dig ud på eventyr.

Frankrig er jo et helt fantastisk rejsemål, hvor du finder alt: trendy storbyer (heriblandt byernes by med det 324 meter høje tårn), historiske monumenter og områder, der efter et besøg for altid vil ligge lagret på nethinden; 2. verdenskrig i Normandiet, vinområder så langt øjet rækker i Alsace, Bourgogne, Bordeaux samt ej at forglemme Provence.

Er du til sol, sommer og dejlige strande, så er det jo oplagt at søge mod den franske riviera og kysten ned mod Spanien ved Languedoc-Roussillion. Her gemmer sig hyggelige landsbyer med brostensbelagte torvepladser, restauranter med et lokalt menukort, der for os nordboere smager á la fransk gourmet, når det er bedst.

Hideaways tilbyder charmerende og håndplukkede hoteller i Sydfrankrig. Men for god orden skyld, ’comme il faut’ som man siger på fransk, vil vi lige give jer et kort introduktion til de 2 regioner, der repræsenterer intet mindre end 4 områder, som du kan vælge blandt hos Hideaways. I Skandinavien har vi en tendens til at sige ”Sydfrankrig”, når vi bliver spurgt, hvor vi skal hen på sommerferie…men…den går ikke i Frankrig, for selvom vi geografisk befinder os helt korrekt i den sydlige del, så er området opdelt i adskillige departementer, og spørger du en franskmand, så er der ikke to, som kan sammenlignes. Dog er der én ting, de alle har tilfælles; Art de vivre! At leve livet, ”hjemme godt, ude bedst” – derfor er lokale restauranter, caféer ofte velbesøgt og domineret af det franske sprog, for man mødes gerne uden for hjemmets fire vægge. Det er jo netop det, vi alle gerne vil opleve, når vi rejser på ferie – en tidslomme med lokale skikke og sædvaner, hvor livet leves som man altid har gjort.

Vil du have mere information om vores rejser eller et godt tip til valg af hotel, så er du altid velkommen til at kontakte os. Finder du ikke hvad du søger her hos Hideaways så kan du også kigge forbi vores venner hos In-France som tilbyder det største udvalg af hoteller og ferieboliger i Danmark til din ferie i Frankrig.

Jeg vil ønske dig en rigtig god ferie til Frankrig med Hideaways, hilsen Marie.

Læs mere om Frankrig

Seværdigheder

5 udvalgte seværdigheder, du ikke bør gå glip af på din rejse til Frankrig

Château de Versailles

Det kongelige palads, der var det - i bogstaveligste forstand - absolutte omdrejningspunkt for fransk politik fra 1682 indtil begyndelsen af den franske revolution i 1789 ( hvor den kongelige familie blev tvunget til Paris) er i dag én af Frankrigs mest kendte turistattraktioner. Paladset ligger i Versailles - deraf navnet - der engang var en landsby, 20 kilometer sydvest for hovedstaden, men som i dag er en velstående forstad til Paris og som stadig tjener visse politiske funktioner. I al dets overdådige pragt er paladset - med de berømte tilhørende haver - det mest spektakulære symbol på enevældens, det såkaldte L'ancien régimes, absolutte magt i Frankrig.

Mont Saint-Michel

Den lille tidevandsø Mont Saint-Michel, der ligger ved udmundingen af Couesnon-floden i Normandiet, er måske ikke den mest kendte franske seværdighed i Danmark, men desto større grund er der til at stifte bekendtskab med den. Øen, der i 1979 røg på UNESCO´s verdensarvsliste, blev befæstet i det sjette og syvende århundrede, men dens navn hidrører fra det kloster, der blev bygget på øen i begyndelsen af det ottende århundrede til ære for ærkeenglen Mikael (Saint-Michel). Klostret udgjorde det højeste punkt i øens feudalt-katolske bebyggelsesmønster, der anbragte Gud med det tilhørende abbedi øverst; derefter riddersalen nedenunder; midt imellem klostret og riddersalen kom opbevaringshuse og beboelsesejendomme for de øvre klasser, og til sidst nede i bunden - og uden for murerne - fiskernes og bøndernes huse.

I dag bor der kun omkring 50 personer på øen, men i midten af det nittende århundrede boede der mere end tusind indbyggere på øen, eftersom øens kloster var blevet omformet til et fængsel for gejstlige modstandere af det berygtede republikanske regime. En interessant fodnote - set med danske briller - er at øen ligger i det område, der blev hærget af vikingerne.

Gorge du Verdon

Den 25 kilometer lange og op til 700 meter dybe kløft, der ligger i Alpes-de-Haute-Provence i det sydøstlige Frankrig, er én af Europas smukkeste naturoplevelser. Kløften, der også kaldes for Grand canyon du Verdon på fransk, er blevet formet af Verdon-floden, der har fået sit navn fra det karakteristiske turkis-grønne vand. Floden ender i den kunstigt anlagte sø Sainte-Croix-du-Verdon.

Området omkring kløften er særdeles populært for vandring, klatring og kajak-roning på floden, men da disse aktiviteter generelt af krævende teknisk art i det udfordrende terræn, nøjes mange med at foretage en mere fredsommelig udflugt gennem området i bil for at nyde det spektakulære syn af naturfænomenet.

Grotte de Font de Gaume

I det sydvestlige Frankrig, nærmere bestemt i regionen Aquitaine, kan du opleve én af verdens mest fascinerende forhistoriske lokaliteter - og det eneste sted i Frankrig med polykrome hulemalerier, der endnu er åbent for offentligheden (i modsætning til de endnu mere berømte Lascaux-hulemalerier, der nu er lukkede for offentligheden og kun kan beskues i en replica-udgave).

Hule-malerierne daterer sig til omkring 17.000 f. Kr. og inkluderer mere end 80 malerier af bison, 40 malerier af heste og mere end 20 malerier af mammut. I alt er mere end 230 hule-malerier blevet fundet i grotten, der blev opdaget af en lokal skolelærer d. 12 september i 1901.

Nimes Arena

Nimes Arena er heller ikke den meste kendte franske seværdighed i Danmark, men faktisk er den efter manges mening det bedst bevarede romerske amfiteater i verden - også bedre end det berømte Colosseum i Rom. Amfiteatret, der ligger i regionen Languedoc-Roussillon i det sydøstlige Frankrig, er bygget omkring 70 år e.Kr. og har - med 34 sæderækker - haft plads til mere end 16000 tusinde tilskuere.

Gennem tiderne har amfiteatret - som mange andre antikke monumenter, der endnu eksisterer i dag - tjent forskellige funktioner; de invaderende visigotere fra nord byggede en mur omkring det og brugte det som fæstning; senere blev det brugt som beboelseskvarter (hele 700 indbyggere skulle have boet inden for amfiteatrets rammer), og i 1863 blev det ombygget til tyrefægterarena. I dag er amfiteatret endnu i brug i forbindelse med forskellige offentlige begivenheder, såsom koncerter, filmoptagelser m.m..

Læs mere

Mad i Frankrig

Pot-au-feu

Gryderetten pot-au-feu, der kan oversættes til “gryde på ild”, er en hel institution i den mere folkelige del af det franske køkken. Den prisbelønnede franske kok Raymond Blanc har engang udtalt, at pot-au-feu er “indbegrebet af det franske familie-køkken og den mest fejrede ret i Frankrig” på tværs af sociale og økonomiske skel.

Retten består af udskæringer af oksekød og oksehaler med forskellige slags grøntsager, der kan varieres efter behov, men typisk består af gulerødder, løg, porrer, majroer, pastinak, hvidløg og selleri krydret med kryddernelliker, sort peber, salt og krydderblandingen bouquet garni (bestående af timian, laubærblade, rosmarin og persille). Den serveres typisk med den berømte franske Gijon-sennep og asier syltet i eddike for at tilføre yderligere smag. Ofte tilsættes ris, pasta eller ristet brød for at få retten til at strække lidt længere.

Crème brûlée

Crème brûlée, der kan oversættes til “brændt creme”, er én af de mest berømte franske dessertretter. Desserten består af fløde pisket med æggeblommer, vanilje, og sukker, der bagefter bages i ovnen i vandbad ved lav temperatur. Til sidst bliver den overdrysset med sukker og flamberet, så den opnår den karamelliserede konsistens, som den er så berømt for. Den serveres typisk helt kold i en glaseret keramikskål (en såkaldt ramequin på fransk) med frisk frugt til.

Bisque

Bisque er en klassisk fransk cremet suppe, som er tilberedt af en såkaldt coulis (en art bouillon) bestående af fisk og skaldyr (typisk hummer, krebs, rejer, eller krabber) og grøntsager, såsom hummer-bisque eller blomkålsbisque. Den tilsættes normalt fløde og fortykkes af bechamelsovs.

Suppen menes at stamme fra Biscayabugten mellem den franske vestkyst og den spanske nordkyst, hvor der er let adgang til fisk og skaldyr - deraf navnet.

Coq au vin

Coq au vin, der kan oversættes til hane med vin, er endnu en klassisk fransk gryderet. Som navnet antyder, blev den oprindeligt tilberedt af mør unghane, men i dag udgøres den del ofte af kyllingekød. Foruden unghane/kyllingekød består retten af gulerødder, perleløg, champignon, bouillon, og en række krydderurter, såsom laubærblade, timian og persille.

Hertil kommer naturligvis vinen, der ofte består af bourgogne-vin, men som varieres alt efter hvilken region, retten tilberedes i, og hvilken vin, der produceres i det område. F.eks. findes der en coq au champagne fra Champagne-regionen, en coq au vin jaune fra Jura-departementet i regionen Franche-Comté, og en coq au Riesling fra regionen Alsace m.fl. Det er normalt at spise gryderetten med lidt baguette-brød til.

Læs mere

Rejsemål i Frankrig

Provence

Provence, beliggende i den sydøstligste del af Frankrig, byder på fremragende mad og vin, et indbydende middelhavsklima med masser af solskinstimer og milde vintre, enestående hulemalerier fra fortiden, antikke romerske ruiner, en smuk (og til tider vild) natur med en lang og legendarisk kyststrækning, der blandt andet inkluderer den franske riviera - og så det berømte provencalske lys, som har tiltrukket nogle af verdens mest berømte malere gennem tiderne, såsom Renoir, Cézanne og Matisse.

Se alle rejser til Provence

Languedoc Roussillon

Se alle rejser til Languedoc Rossillion

Rejsemål , Frankrig

Alsace

Alsace i det nordøstlige Frankrig er et stort turistmål nær hvor Frankrig og Tyskland mødes i en spændende forening. Det mærkes såvel i byens arkitektur, det spændende køkken og smukke landskab. Kom hertil og nyd lækkerierne.

Rejser til Alsace

Paris

Paris er et af de steder, du bør opleve mindst én gang i livet. Byernes by har museer og seværdigheder nok til mange rejser. Du skal naturligvis også give dig selv god tid til at nyde byens berømte, klassiske bistroer og udforske udvalget i de mange spændende boutiques.

Rejser til Paris

Provence

Forelsk dig i Provence - Alpes Côte d´Azur. Den Franske Riviera vil forføre dig med sin elegante kunst, det smukke landskab og spændende byer. Her har du det mondæne, naturen og historie, samt et køkken i absolut verdensklasse. Lad Hideaways vise dig vejen.

Rejser til Provence

Korsika

Naturskønne Korsika ligger og venter på dig midt i Middelhavet. Øen er først og fremmest for dig som på en aktiv måde vil opleve en smuk ø med lokalt præg, hyggelige små byer og et skønt klima. Snør vandreskoene og rejs til Korsika med Hideaways.

Rejser til Korsika

Languedoc-Roussillon

Lidt uretfærdigt i skyggen af Provence finder vi Languedoc-Roussillon som du ikke må gå glip af på din rejse til Sydfrankrig. Her oplever du et imponerende landskab med klassiske vinområder, charmerende byer og udsøgt gastronomi.

Rejser til Languedoc-Roussillon

Information om Frankrig

Regioner

Frankrig har 27 regioner, hvoraf de 22 ligger på det franske fastland, mens de 5 af dem er oversøiske. De fem oversøiske regioner er Fransk Guyana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte og Réunion. Øen Corsica er et såkaldt collectivité territoriale, dvs. med et lokal valgt selvstyre, der har en vis administrativ frihed i forhold til centralmagten i Paris.

Hver fransk region er inddelt i såkaldte departementer, hvoraf der er 96 på det franske fastland og 5 oversøiske (der svarer til de oversøiske regioner). Der er 36.681 kommuner i Frankrig, hvoraf 129 af disse er oversøiske.

Sprog

Fransk, der er en romansk afledning af latin, er Frankrigs officielle sprog ifølge den franske konstitution (artikel 2). Men ud over fransk tales der en lang række andre sprog i landet - de såkaldte minoritetssprog - hvoraf de 8 tales på det franske fastland, mens hele 69 sprog tales i de oversøiske regioner.

Blandt de største og meste kendte regionale sprog på fastlandet er alsacisk, en nederalemannisk dialekt, der tales i regionen Alsace på grænsen til Tyskland; bretonsk, der er et keltisk sprog, der tales af et mindretal i Bretagne i Nordvestfrankrig; og occitansk, som er en gruppe af gallo-romanske sprog, der tales i Sydfrankrig, samt i Val d´Aran-dalen i Pyrenæerne, hvor sproget dog ikke kaldes occitansk, men béarnsk.

Klima og vejret

På grund af sin størrelse - det er det største land i EU med næsten 550.000 kvadrat-kilometer (640.000 med de oversøiske regioner) - har Frankrig et forholdsvis varieret klima, der skifter fra landsdel til landsdel (men ofte også internt i en landsdel eller en region). Den nordlige og nordvestlige del af landet har et tempereret klima med forholdsvis kolde vintre, mens den sydøstlige del af landet har et typisk middelhavsklima med varme, tørre somre og milde vintre.

I den vestlige del af landet er klimaet overvejende oceanisk - dvs. kystklima - med en del nedbør, milde vintre og varme somre; men ikke nær så varme somre som i den indre del af landet. I den indre del af landet er klimaet overvejende kontinentalt med varme, stormfulde somre, samt mindre regn og hårdere vintre end ved kysten.

Klimaet omkring Alperne og andre bjergegne i landet er hovedsageligt alpint med betydeligt lavere temperaturer om vinteren og langt mere snefald end i de andre områder. I området mellem Centralmassivet og Middelhavet findes de legendariske - nogle vil sige berygtede - vinde kaldet Mistral og Scirocco.

Religion

Frankrig har konstitutionel religionsfrihed, og en meget klar adskillelse af stat og kirke, der hører ind under det franske begreb laïcité. Men selvom Frankrig således er et konstitutionelt sekulært samfund, så er det stadig katolicismen, der - ligesom i de andre latinske lande - har bedst tag i franskmændene.

I sammenligning med befolkningerne i Spanien og Italien er den franske befolkning dog som helhed mindre troende, idet kun 51% af befolkningen identificerer sig som katolikker, og kun 5% går til gudstjeneste regelmæssigt. Af de, der erklærede sig som troende katolikker, går 10% regelmæssigt i kirke. 31% af franskmændene har erklæret sig som agnostikere eller ateister, mens 4% erklærer sig som muslimer (i andre undersøgelser 10%), 3% erklærer sig som protestanter (i andre undersøgelser 6%), 1% som buddhister og 1% som jøder. I en enkelt undersøgelse hævdes det, at andelen af katolikker er helt nede på 42% og at andelen af ateister eller agnostikere er røget op på 50%, men undersøgelsen er ikke bekræftet fra anden side. Hele 94% af alle de 47.000 religiøse bygninger, der findes i Frankrig, stadig romersk-katolske.

Landet har - med omkring 600.000 personer - det største jødiske trossamfund i Europa.

Møntfod

Frankrig tilsluttede sig, ligesom flere andre EU-lande, euro-zonen i 1999, men udskiftede først for alvor sin berømte franc som valuta med euroen, da euro-sedler og euro-mønter blev almindeligt tilgængelige i landet i 2002.

Natur

Med sine knap 550.000 kvadratkilometer på det europæiske fastlandskontinent, som strækker sig fra Pyrenæerne i syd til kystsletterne i nord, og fra Alperne i øst til Atlanterhavskysten i vest har Frankrig en særdeles mangfoldig natur. Hertil skal lægges de oversøiske regioner i Sydamerika, det Indiske Ocean, Stillehavet, Caribien, Nordamerika og Antarktis, som bidrager med helt andre landskaber end på det europæiske fastlands-kontinent.

Hvad angår dette franske fastland, så er det præget af nogle store bjergkæder, såsom Jura-bjergene på grænsen mellem Frankrig og Schweiz, Centralmassivet i den sydlige del af landet, Vogeserne i Alsace i den nordlige del af landet, Pyrenæerne i den sydlige del på grænsen til Spanien, og Alperne i øst, hvor giganten Mont Blanc på 4807 meter ikke bare er det højeste bjerg i Frankrig (og Italien), men i Europa.

Det franske fastland er også præget af nogle store flod-systemer, hvoraf de vigtigste er Rhône, der udspringer i Schweiz og løber ind i Frankrig via Genevesøen; Seinen, der udmunder i den engelske kanal; Loire, der udmunder i Biscayabugten; Garonne, der udspringer i Spanien og krydser ind i Frankrig gennem byer som Toulouse og Bordeaux; og Rhinen, der følger grænsen til Tyskland.

Officielle helligdage

1. januar Nytårsdag
1. april 2. påskedag - OBS: skærtorsdag og langfredag er ikke helligdage
1. maj Arbejdernes dag
8. maj Afslutningen på besættelsen af Frankrig i forbindelse med 2. Verdenskrig
9. maj Kristi Himmelfartsdag
20. maj Pinsedag
21. maj 2. pinsedag
14. juli Den Franske Nationaldag (Bastilledagen)
15. august Jomfru Marias himmelfart
1. november Allehelgens aften
11. november Våbenhvile i forbindelse med afslutningen på 1. Verdenskrig
25. december Juledag (i Alsace-regionen er også 2. juledag en helligdag)

Vær opmærksom på, at offentlige kontorer, banker og de fleste butikker har lukket på officielle helligdage; dog har en del museer og de fleste restauranter og cafeer normalt åbent, men nogle kan have ændrede åbningstider.

Vær også opmærksom på, at franskmændene, ligesom spanierne, ofte lave en såkaldt “bro” mellem den helligdag, der falder på en torsdag, og weekenden, sådan at fredag også bliver en helligdag. Det samme kan ske med en mandag. Dog er denne tradition fornyligt kommet under kritik på grund af den globale finansielle krise, der sætter sit mærke på den franske økonomi og er derfor ikke så udbredt som tidligere. Hvis du er tvivl om, hvornår der er helligdag, er det bedst at spørge på det lokale turistkontor eller i en af de lokale forretninger.

Populært i Frankrig

Frankrig, Provence, Marseille
  • Nærmeste lufthavn: 28 km
  • Afstand til centrum: ca. 0 m
  • Pool
Frankrig, Provence
  • Nærmeste lufthavn: 27 km
  • Pool
  • Internetadgang/Wi-Fi
Frankrig, Provence
  • Nærmeste lufthavn: 33 km
  • Pool
  • Internetadgang/Wi-Fi

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

Filtrér