Rejser til Alsace

Alsace i det nordøstlige Frankrig er et stort turistmål nær grænsen til Tyskland. Det mærkes såvel i byens arkitektur, det spændende køkken og smukke landskab. Book din rejse til Alsace med Escapeaway i dag!

Når jeg tænker på Alsace, ser jeg først og fremmest de maleriske landsbyer i området for mig med deres smukke bindingsværkshuse, smalle gyder og hyggelige pladser. Jeg synes, de er utroligt charmerende. Derefter tænker jeg på de skønne hvidvine i området, fordi jeg altid sætter pris på en god vin. Og endelig ser jeg for mig et fantastisk grønt landskab, hvor vinmarkerne står side om side og bugner af druer af den højeste kvalitet. Velkommen til Alsace med Escapeaway, vi er specialister i rejser til Frankrig hvor du bor på håndplukkede hoteller i din ferie.

I Alsace er der en god blanding

Alsace var oprindeligt et tysktalende område, der med tiden blev mere og mere påvirket af fransk kultur, så det er ikke overraskende, at mange i Alsace er tosprogede, og at der opstod en særegen dialekt i området, som hedder “elsassisk”. Befolkningen i området navngav endda deres børn med dobbeltnavne, hvoraf det ene var fransk og det andet var tysk. Og selvfølgelig er gastronomien i området også påvirket af de to landes forskellige kulturer og har særlige træk fra begge lande. Med andre ord er der en dejlig blanding her i Alsace!

Et kendt vinområde

Mange rejser til Alsace for at opleve de fine vine og dette "vinparadis" har et godt ry, der strækker sig helt tilbage til middelalderen. Og selvfølgelig nyder jeg også de gode, forfriskende vine, når jeg er der, men det er faktisk ikke det første, jeg bestiller. Nej, jeg begynder altid min ferie i Alsace med en stor kold øl. Det er blevet en tradition - og så mærkeligt er det faktisk ikke, idet Alsace er kendt for sine gode øl og navnlig det mest kendte øl-mærke Kronenbourg.

Maleriske landsbyer og autentisk mad

Alsace er som sagt et sted med en lang og spændende historie og smukke omgivelser. Derfor elsker jeg at køre rundt i bilen fra by til by og slå mig ned på et torv og nyde den lokale atmosfære. Alsace er ikke for stor, og det meste ligger inden for overskuelig kørselsafstand. Mine favoritter er, blandt mange andre, de hyggelige landsbyer Riquewihr og Kaysersberg, charmerende Colmar og historiske Strasbourg.

Det bedste fra begge verdener

Når det er tid til en god frokost eller middag, bliver du heller ikke skuffet. I Alsace er mad og vin i fokus, og man holder fast i traditionerne. Derudover får du det bedste af to verdener, dels fra Frankrig og dels fra Tyskland. Det siges, at Alsace har det rigeste og mest varierede køkken i hele Frankrig. Så sæt dig ned og nyd lækkerierne!

Følg "La Route du vin"

For dem, der er interesserede i vin, kan et besøg hos en vinproducent være interessant, og de vil byde dig velkommen, som f.eks. Familien Trimbach. Deres gård, F E Trimbach, ligger i Ribeauville, og her kan du prøvesmage vine, som du bagefter kan købe med dig hjem.

Ellers følger du bare den smukke vinrute, der tager dig fra den nordlige del af Strasbourg til Thann i syd. Skove, vinmarker, ruiner og middelalderlige landsbyer er nogle af de ting, du kan nyde langs denne vej. Jeg ved ikke med dig, men for mig er det et himmerige på jorden!

>> Læs om vingårdsferie i Frankrig her
>> Læs også om rejser til Provence

Rejsemål i Alsace

  • Colmar
    6 hoteller
    I Colmar vil du opleve essensen af Alsace med bindingsværkshuse i små romantiske gader og smukke kanaler. Her er der rig mulighed for at slå sig ned på en hyggelig restaurant for at prøve en af regionens specialiteter eller en af de mange dejlige, ... lokale vine. Læs mere
  • Strasbourg
    4 hoteller
    Strasbourg var den første by i verden, som fik hele sin historiske bymidte, Le Grand Île, optaget på UNESCO's verdensarvsliste. Her finder du i dag et væld af restauranter, butikker og caféer i de smalle, gamle gader og på de store pladser.
  • Saint Louis er en fransk forstad til Basel. Her har du derfor chance for at opleve en enestående kombination af fransk, tysk og schweizisk kultur. Byen er ikke blot et oplagt udgangspunkt for at udforske Basel, men også resten af Rhin-regionen.
  • Mulhouse
    1 hotel
    I Mulhouse kan du opleve en mere moderne side af Alsace og det liv, som kendetegner en mellemstor fransk by. Sæt god tid af til at besøge byens populære tekniske museer, men også til blot at slentre rundt i den gamle bydel med dens restauranter ... og butikker. Læs mere
  • Obernai
    1 hotel
    Du vil tydeligt fornemme historiens vingesus i Obernai, der er en af de for Alsace karakteristiske, velbevarede småbyer. Samtidig kan du her opleve en levende by med et rigt udvalg af både butikker og restauranter med lokale specialiteter.
  • Ribeauville
    1 hotel
    Ribeauville er en lille idyllisk vinby i Alsace med maleriske bindingsværkshuse fra middelalderen, der huser vinbarer og restauranter. Her kan du naturligvis smage på de Grand Cru-vine, som stammer fra de mange vinmarker og -gårde, som omgiver byen.

Populære hoteller i Alsace

Frankrig, Alsace, Obernai
8,7
Meget godt
826 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 28 km
  • Nærmeste by: ca. 300 m
  • Pool (evt. sæsonåben)
Frankrig, Alsace, Strasbourg
9,4
Fabelagtigt
443 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 20 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internetadgang/Wi-Fi
Frankrig, Alsace, Basel - St. Louis
9,3
Fabelagtigt
1229 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 6 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internetadgang/Wi-Fi

Mad og drikke

Alsace har en spændende og mangfoldig gastronomi, der er påvirket af dets placering tæt på nabolandet Tyskland, som området engang tilhørte. Jeg har her udvalgt et par af de kulinariske specialiteter og typiske retter, som du kan smage på, når du er på ferie i Alsace. God appetit og god rejse!

Vin

Alsace er kendt for sine mange fremragende vine og for sin vinrute, kaldet Route des Vins d’Alsace, der snor sig mellem bølgende vinmarker, gamle vingårde og idylliske landsbyer. 

Områdets vine har en særlig friskhed, som er knyttet til deres oprindelse og de århundredelange traditioner, som har frembragt dem: et gunstigt klima, en usædvanlig geologisk mangfoldighed og en krævende vinfremstillings-ekspertise, der er gået i arv fra generation til generation af dygtige vinavlere og vinfremstillere. Særligt Alsaces hvidvine har opnået anerkendelse og popularitet med deres intense og delikate aromaer af frugt, blomster og krydderier og mineralske nuancer.

Blandt de vine, du bør smage på, når du er på en ferie i Alsace, er Alsace Pinot Blanc (blød og delikat), Alsace Sylvaner (let og frisk), Alsace Riesling (tør og yderst elegant), Alsace Muscat (frisk og frugtagtig), Alsace Pinot Gris (opulent og rund med lang afslutning), Gewurztraminer (kraftig og meget aromatisk), og Pinot Noir (Alsaces eneste rødvin, som er frisk, lys og frugtagtig).

Derudover bør du ikke gå glip af Crémants d'Alsace, der er en let mousserende vin fremstillet i overensstemmelse med den traditionelle metode, hvor der fermenteres anden gang i flasken, og som er den næstmest populære mousserende vin i Frankrig efter champagne. Eller prøv de sirup-agtige Vendanges Tardives og Sélections de Grains Nobles, som er kraftfulde og komplekse vine med en bemærkelsesværdig lang afslutning.

Choucroûte garnie

Choucroûte garnie er blevet kendt som Alsaces "nationalret", selv om det i virkeligheden er en fransk version af den berømte tyske ret sauerkraut - og dermed peger bagud i tiden, til dengang Alsace var tysk. Når retten alligevel har opnået en så populær status som nationalret i det nu franske Alsace, hænger det måske netop sammen med, at den forfransker den tyske ret og dermed formår at forbinde både det tyske og det franske i Alsaces gastronomiske traditioner på en elegant og velsmagende måde, som begge lande og kulturer kan været stolte af.

Selve retten består af gæret kål tilberedt i hvidvin, øl eller cider og krydret med enebærbær og sorte peberkorn, der serveres varmt med kogte kartofler og forskellig slags kød, herunder skinke, bacon, pølser, røget kød - og også undertiden fisk. Engang var retten det store søndagsmåltid for de fleste familier i Alsace, men er nu serveres den hele ugen igennem på Alsaces mange gode spisesteder.

Tarte flambée

En anden populær specialitet fra Alsace-området, der er inspireret af andre kulturer, er Alsaces udgave af pizza, kaldet tarte flambée. Denne alsaciske pizza er lavet af et tyndt lag dej, der er dækket af creme fraiche, ost, løg og bacon (kaldet "lardons" på fransk) og som bages i en ekstremt varm ovn (og i meget kort tid), så den bliver så sprød som muligt.

Du vil ofte se retten optræde på menuer under andre navne end trate flambée, f.eks. under navnet "flammekueche" på alsacisk eller "flammkuchen" på tysk.

Baeckeoffe (eller bäckeoffe)

Denne lækre alsaciske gryderet har fået sit navn fra Alsace-dialektens betegnelse for en bageovn. I gamle dage ville kvinder fra Alsace-området blande alle ingredienserne til retten sammen i en stor oval, keramisk skål, som de derefter ville overdrage til den lokale bager, der ville forsegle låget på skålen med en stribe dej og placere den i ovnen med en aftale om, at den ville kunne afhentes den følgende dag.

I den moderne udgave tilberedes retten efter mindre omhyggelige og krævende retningslinjer, men den er stadig meget kraftfuld, velsmagende og nærende med sin blanding af kartofler, porrer, svinekød, oksekød og lammekød, der har stået og simret i den lokale hvidvin, indtil den er godt sammenkogt; og retten bliver endnu i dag forseglet med et stykke brøddej. 

Tourte

Tourte er en af de traditionelle alsaciske tærter, der har sin oprindelse på landet, hvor den stillede landmændenes sult, mens de arbejdede i markerne. Siden har den udviklet sig til at være en fast bestanddel af det alsaciske køkken og én af områdets mest kendte retter. Den tilberedes ved, at kødet marineres i Riesling-vin, hvorefter det indbages i en dej og spises med fingrene eller serveres som en forret med en salat.

Civet

Hvis du holder af vild-retter, er en rejse til Alsace lige noget for dig, for der er masser af lækre vildt-retter i området. Den traditionelle ret kaldet "civet" er en sådan vildt-ret, og består som regel af enten vild kanin, vild hare eller ungt vildsvin, der marineres i vin og derefter simrer sammen med baconstykker, vin og urter, indtil den er godt kogt sammen og fyldt med smag.

I sin mest traditionelle udgave kom kødet til retten altid fra vildt, der blev fanget i naturen, og kødet blev marineret i minimum 24 timer, men i dag svækker de fleste alsaciske kokke på disse standarder, både hvad angår tilberedningstid og kødets oprindelse. Det er således almindeligt i dag, at kødet kommer fra vildt, der er opdrættet i landbrug og ikke fanget i naturen; men du kan stadig finde vildt-retter, der er baseret på rigtigt vildtkød, hvis du kigger godt efter.

Information om Alsace

Jeg har her samlet nogle få facts og informationer om Alsace, såsom regionens geografi, befolkning, historie og sprog, som kan tjene som inspiration til din ferie i Alsace. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og administration

Alsace udgør i dag en historisk og kulturel region i Frankrig, men den er ikke længere en officiel, administrativ region, efter at den i januar 2016 blev slået sammen med to andre franske regioner og blev en del af storregionen Grand Est.

Indtil januar 2016 var Alsace den mindste af 22 administrative regioner i Frankrig med sine kun 8283 km2, der lå kilet ind mellem Rhinens sletter i øst og Vogeserne-bjergene i vest og grænsende op mod Tyskland i nord og øst, Schweiz og Franche-Comté mod syd og Lorraine mod vest. Regionen, der havde omkring 1,8 millioner indbyggere, omfattede departementerne Haut-Rhin og Bas-Rhin (tidligere kendt som Sundgau og Nordgau).

Efter den territoriale reform i Frankrig, som blev vedtaget i 2014, men først implementeret i januar 2016, blev Alsace forenet med to andre regioner, Champagne-Ardennen og Lorraine, og har siden da været del af storregionen Grand Est. Grand Est har ti departementer, herunder de to alsaciske departementer Haut-Rhin og Bas-Rhin, og hovedstaden i den nye storregion er Strasbourg, der desuden stadig er hovedstad i departementet Bas-Rhin.

Sprog

Selv om forskellige tyske dialekter er blevet talt gennem det meste af Alsaces historie, så er det dominerende og officielle sprog i Alsace i dag fransk.

Det traditionelle sprog i regionen er dog alsacisk, som er en alemannisk dialekt af høj-tysk, der tales på begge sider af Rhinen og som også er tæt forbundet med schweizisk tysk. Alsacisk tales af omkring 900.000 mennesker i dag, hvoraf størsteparten bor i den historiske region Alsace, mens andre - som f.eks. de schweiziske amish-grupper i USA og Canada, der i en periode var bosat i Alsace - befinder sig uden for regionen. Dermed er alsacisk det næstmest talte regionale sprog i Frankrig, kun overgået af occitansk.

Nogle frankiske dialekter af tysk er også talt i Alsace, specielt i den nordlige del af regionen, og både alsacisk og de frankiske dialekter anerkendes nu som regionale sprog i Frankrig og kan vælges som fag i gymnasiet (lycées), selv om deres officielle status og legitimitet er genstand for ophedede politiske diskussioner; blandt andet fordi Frankrig indtil i dag har underskrevet, men endnu ikke implementeret EU´s sprogpagt fra 1992, der skal fremme og beskytte regionale sprog i EU.

På trods af det franske sprogs dominans i området, har tysk en meget stærk kulturhistorisk position i Alsace, ikke mindst på grund af områdets rolle under reformationen. F.eks. var Alsace det første sted, hvor det tysk sprog blev det officielle sprog i stedet for latin under den lutherske reform. Og det var i Strasbourg, at tysk først blev brugt til liturgiske handlinger. Det var også i Strasbourg, at den første tyske bibel blev udgivet i 1466.

Historie

Alsace blev befolket af keltere ca. 1500 år f. Kr. og var siden genstand for en lang række invasioner, annekteringer og erobringer, hvilket hænger sammen med regionens frodige og rige jord, der gjorde det til et attraktivt område for mange folkeslag og kulturer. 

I år 58 f. Kr. erobrede romerne området og gjorde det senere til en del af det romerske imperium (som en del af provinsen Germania Superior). Romerne gjorde området til et centrum for vinavl og byggede en lang række fæstninger og militære anlæg for at beskytte produktionen af vin, som der i nogle tilfælde stadig kan ses spor af i dag.

Da Romerriget blev svækket, blev Alsace erobret af den germanske stamme Alemanni - og det var deres germanske sprog, som  dannede grundlaget for nutidige germanske dialekter langs Øvre Rhinen (alsacisk, alemannisk, schwabisk og schweizisk tysk). Den frankiske konge Klodevig 1 og hans hær besejrede Alemanni-stammen i det 5. århundrede e.Kr., og Alsace blev derefter en del af kongeriget Austrasia. Alsace forblev under frankisk kontrol indtil det frankiske rige blev formelt opløst i 843 ved Verdun-traktaten.

Alsace blev senere optaget i Det tysk-romerske rige og oplevede stor velstand i det 12. og 13. århundrede under Hohenstaufen- kejserne. Som i det meste af Europa kom velstanden i Alsace dog til en ende i det 14. århundrede på grund af en række hårde vintre, dårlige høstsæsoner og den sorte død.

I 1639 blev Alsace erobret af Frankrig for at holde det ude af de spanske Habsburgers hænder. Frankrig konsoliderede sin position i Alsace med Nijmegens-traktaterne i 1679, der bragte de fleste tilbageværende byer under fransk kontrol.

I 1871 annekterede Otto von Bismarck Alsace og Nord-Lorraine og indlemmede dem i det nye tyske imperium. Frankrig afgav i den forbindelse mere end 90% af Alsace og en fjerdedel af Lorraine, sådan som det var fastsat i fredstraktaten i Frankfurt fra samme år. Tyskland måtte til gengæld afgive regionen til Frankrig ved afslutningen af første verdenskrig (under Versailles-traktatens bestemmelser). 

Alsace-Lorraine blev atter besat af Tyskland under anden verdenskrig. Selv om Alsace aldrig blev formelt annekteret, blev det indlemmet i det stortyske rige, som var blevet omstruktureret til et såkaldt "Reichsgau", og kom først på franske hænder igen efter krigens afslutning.

Siden har regionen været underlagt såkaldte lokale love ("droit local") som supplement til de franske love med det formål at bevare de tyske vedtægter og love, som endnu blev betragtet som værende fordelagtige efter regionens tilbagevenden til Frankrig.

Rejser til Frankrig

Læs mere om Frankrig og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Frankrig her

Andre links

Hvad siger gæsterne i Alsace?

8,0
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 5 anmeldelser