Rejser til Paris

Jeg tror, at de fleste af os forbinder Paris med romantik, når den er bedst. Byen er et perfekt symbol på kærlighed og byder blandt andet på fantastisk arkitektur, vidunderlige gåture, en lang og spændende historie samt det kulinariske, franske køkken. 

Kærlighed i luften

Paris er et sted, som du bør besøge mindst én gang i livet, og når du har gjort det, vil du helt sikkert gerne vende tilbage. Det er nemlig med Paris, som det ofte er med andre kulturelle storbyer: Det er umuligt at opleve alt, hvad byen har at tilbyde, på kun et par dage. Først ser du de vigtigste seværdigheder, får slentret langs de populære shoppinggader og spiser den mest traditionelle mad. Når alt dette er gjort, så er det tid til at opleve Paris, hvor kærligheden blafrer i luften. 

Slå dig ned på en fransk bistro 

Når du har besøgt det 324 meter høje Eiffeltårn, set Notre Dame og været på besøg på det fantastiske museum, Louvre, hvor man kan bruge mange timer, kan det være rart for benene at hvile sig lidt. Og hvilken bedre måde findes der, end at slå sig ned på en dejlig, fransk bistro? Paris er en by fyldt med udsøgte caféer, hvor du med sikkerhed kan bestille en lækker kop kaffe, et vidunderligt glas vin eller endda et godt glas champagne. Alt imens kan du sidde og nyde den herlige, franske storby.    

Vintage når det er bedst 

Byen er en oplevelse, maden er en oplevelse og selv shopping er en oplevelse i Paris. Du kender givetvis allerede de store, franske mærker, som selvfølgelig kan shoppes i Paris. Især stormagasinet Galeries Lafayette er et besøg værd. Jeg vil dog gerne slå et slag for det den franske second hand. I Paris kan du foretage spændende shopping af brugt tøj i en af byens mange vintage-butikker. Personligt slentrer jeg gerne rundt på loppemarkeder på kig efter særligt gode tilbud. Når jeg er i Paris, går jeg også gerne et smut forbi Marche aux Puces de Clignancourt, hvor man kan finde alt i vintage tøj. Selv berømtheder er tiltrukkede af dette unikke marked. Mulighederne er mange, så det er bare om at vælge. Er du mere til mad end til tøj, så skal du med sikkerhed besøge madmarkedet på Boulevard Richard Lenoir, som hver torsdag og søndag formiddag er et sandt mekka for enhver gourmand.  

Se gerne byen til fods

Jeg tror, at du vil drage mest nytte af at opleve Paris til fods og med et vaskeægte turistkort i baglommen. Ikke mindst for at du så kan opleve mange af byens hemmeligheder, som du ellers let vil misse. Eftersom Paris er en ganske stor by, der er inddelt i 20 arrondissementer. Metroen er speciel smart, når du planlægger at komme hele vejen rundt i byen. Højhastighedstoget er oplagt, hvis du har tænkt dig at besøge magiske Disneyland Paris. Planlægger du at rejse med offentlig transport, anbefaler vi, at du køber et metrokort kaldet Paris Visite. Det er naturligvis også muligt at komme rundt med taxa, selvom det selvfølgelig er noget dyrere. Uanset hvordan du kommer rundt i denne fantastiske by, er der stor chance for, at du, som jeg, bliver forelsket... igen og igen. 

Læs mere om Paris

Seværdigheder

Jeg har her udvalgt nogle få af de seværdigheder, som du har mulighed for at opleve på din ferie i Paris. Beskrivelsen er udelukkende ment som en inspiration til din rejse, og der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder i Paris, anbefaler jeg dig at læse vores blog om rejser, hvor du kan finde spændende artikler om Paris og vores andre rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Eiffeltårnet

Det 324 meter høje tårn - der er opkaldt efter ingeniøren Gustave Eiffel, hvis firma designede og byggede tårnet - er forlængst blevet den franske hovedstads vartegn og Frankrigs mest berømte bygning. Med knap 7 millioner gæster hvert år er tårnet samtidig det mest besøgte (betalte) monument i verden.

Eiffeltårnet blev bygget i årene 1887-89 og involverede mere end 300 arbejdere på selve bygningsstedet. På trods af de halsbrækkende højder mistede kun én arbejder livet under konstruktionen af tårnet, takket være Eiffels strenge sikkerhedsprocedurer. Tårnet blev indviet d. 31 marts 1889 - et år før verdensudstillingen i 1900 - og blev blandt andet fejret ved, at Gustave Eiffel ledte en gruppe repræsentanter fra den franske regering og pressen op gennem tårnets tre niveauer via tårnets trapper, da elevatorerne på det tidspunkt endnu ikke var installeret; det var dog kun et få antal af de inviterede gæster, der tilbagelagde hele turen, som tog en time.

Ved sin indvielse var tårnet, der i højde svarer til en 81-etagers bygning, den højeste bygning i verden; en titel det holdt i 41 år, indtil Chrysler Building i New York blev færdig i 1930. På grund af tilføjelsen af en sendemast i toppen af tårnet i 1957 overgik det senere Chrysler-bygningen med 5,2 meter. I dag er Eiffeltårnet dog kun den næsthøjeste bygning i Frankrig efter Millau-viadukten og end ikke blandt de 50 højeste bygninger i verden; men det er stadig ét af de mest populære og romantiske monumenter i verden.

Tårnet har tre niveauer for besøgende, der blandt andet inkluderer restauranter på første og andet niveau. 

Notre Dame

Notre-Dame de Paris - også kendt som Notre-Dame-katedralen - er én af de største og mest kendte kirkebygninger indenfor den katolske verden og anses samtidig for at være et af de fineste eksempler på gotisk arkitektur i Frankrig.

Opførelsen af kirken blev påbegyndt i 1163 på biskoppen af Paris´ ordre, og sluttede først næsten 200 år senere, i 1345. Siden har kirken været genstand for hærværk og plyndringer begået af forskellige politiske og religiøse grupper, herunder huguenotterne i 1548 og de to revolutionære og ateistiske kultbevægelser Culte de l'Être suprême og Culte de la Raison under den franske revolution i slutningen af 1700-tallet. Blandt andet halshuggede de revolutionære statuerne ved kirkens vestlige facade (nogle af hovederne blev dog senere fundet og kan blandt andet ses på Musée de Cluny). Takket være flere større restaureringsprojekter, blandt andet i årene fra 1845 til 1870, og fra 1991 til 2014, fremstår kirken i dag i pæn stand. 

Katedralens skatkammer huser nogle af den katolske kirkes vigtigste relikvier, herunder påståede dele af Jesu tornekrone, påståede dele af Jesu kors og påståede dele af Jesu hellige nagler. 

Louvre-museet

Louvre-museet er verdens største kunstmuseum og desuden et af de mest betydningsfulde historiske monumenter i Paris. Med over 8 millioner besøgende om året er museet desuden det mest besøgte kunstmuseum i verden.

Museet huses i Louvre-paladset, beliggende på Seines bredder, der oprindeligt blev bygget som en fæstning i det sene 12. århundrede og ind i det 13. århundrede under Filip II. Rester af fæstningen er stadig synlige i museets kælder. I 1546 blev fæstningen forvandlet til et kongeligt palads af Frans 1. af Frankrig og var siden de franske kongers foretrukne residens, indtil Versailles-paladset overtog denne status fra 1682. Herefter blev Louve-paladset for det meste brugt som opbevaringssted for de kongelige samlinger og som de franske akademiers hovedkvarter. 

I 1793 blev paladset indviet som et kongeligt kunstmuseum og samlingerne af kunstværker blev udvidet af efterfølgende konger - og ikke mindst under det andet franske kejserrige. I dag huser paladset ca. 38.000 værker og genstande, der tidsmæssigt strækker sig fra forhistorien til det 21. århundrede, og som fysisk strækker sig over et udstillingsområde på hele 72.735 kvadratmeter. 

L´Orangerie-museet

Musée de l'Orangerie, beliggende i det vestlige hjørne af Tuileries-haverne ved siden af Place de la Concorde, er et andet af Paris´ berømte kunstgallerier. Museet er specialiseret i impressionistiske malerier og huser blandt andet Claude Monets vidunderlige serie af oliemalerier (ca. 250 værker) af sin blomsterhave i Giverny, der fik titlen Nymphéas og som han arbejdede på de sidste 30 år af sit liv.

Ud over Monet indeholder museet også værker af Paul Cézanne, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir, Henri Rousseau, Alfred Sisley, Chaim Soutine, Maurice Utrillo m.fl.

Luxembourg-haverne

Jardin du Luxembourg er en af de mest berømte og populære haver i Paris. Haven strækker sig over et 23 hektar stort område i 6. arrondissement og er kendt for sine mange smukke græsplæner, træer, blomsterbede, fontæner (herunder den maleriske Medici-fontæne, bygget i 1620), promenader, model-sejlbåde, monumenter og - sidst men ikke mindst - Luxembourg-paladset, som har givet navn til haverne.

Haven blev anlagt i 1612 af Marie af Medici, der regerede Frankrig fra 1610 til 1617 efter kong Henrik den 4´s død og i kraft af sønnens mindreårighed. Marie af Medici var - som navnet antyder - af den berømte italienske Medici-familie og både haven og paladset var inspireret af Maria af Medicis florentinske baggrund. Haven ejes i dag af det franske senat, som undertiden holder møder i paladset. 

Læs mere

Mad og drikke

Det franske køkken - La cuisine française - er verdensberømt for sin kvalitet, innovation og elegance; og i hovedstaden Paris finder du de ypperste eksempler på, hvad den franske gastronomi kan frembringe. Men Paris er meget mere end gastronomi i verdensklasse. Byen rummer et bredt udvalg af alt det, som det franske køkken traditionelt har at byde på, og som man gastronomisk kan definere som typisk fransk. Jeg har her udvalgt et par af de kulinariske specialiteter og typiske retter, som du kan smage på, når du er på ferie i Paris. God appetit og god rejse!

Coq au vin

Coq au vin, der kan oversættes til "hane med vin", er en klassisk fransk gryderet, som du vil støde på mange steder i Paris. Som navnet antyder, blev den oprindeligt tilberedt af mør unghane, men i dag er kødet ofte kyllingekød. Derudover består retten af gulerødder, perleløg, champignon, bouillon, og en række krydderurter, såsom laubærblade, timian og persille, og sidst, men ikke mindst, naturligvis vinen, der ofte består af bourgogne-vin, men som kan variere, alt efter hvilken region, kokken oprindeligt er fra. Det er normalt at spise gryderetten med lidt baguette-brød til.

Pot-au-feu

Gryderetten pot-au-feu, der kan oversættes til “gryde på ild”, er en anden fransk klassiker, som du vil støde på mange steder i Paris. Den prisbelønnede franske kok Raymond Blanc har engang udtalt, at pot-au-feu er “indbegrebet af det franske familie-køkken og den mest fejrede ret i Frankrig” på tværs af sociale og økonomiske skel. Så hvis du vil opleve den mere folkelige del af det franske køkken i Paris, er dette en af de retter, du bør smage på.

Retten består af udskæringer af oksekød og oksehaler med forskellige slags grøntsager, der kan varieres efter behov, men typisk består af gulerødder, løg, porrer, majroer, pastinak, hvidløg og selleri krydret med kryddernelliker, sort peber, salt og krydderblandingen bouquet garni (bestående af timian, laubærblade, rosmarin og persille).

Ofte serveres retten sammen med den berømte franske Gijon-sennep og asier syltet i eddike for at tilføre yderligere smag. 

Macarons

Macarons er indbegrebet af Paris; disse små, lækre og normalt meget farverige mandelkager med den karakteristiske glatte overflade og den runde form er lavet på en basis af marengs, dvs. knuste mandler, sukker, flormelis og piskede æggehvider. 

De særlige parisiske macarons blev skabt i slutningen af det nittende århundrede i Belleville-distriktet; disse macarons var karakteriseret ved at have et lag af creme eller marmelade mellem de to marengs-flader. Senere fik de også tilføjet et farvestof, der skulle indikere, hvilken duft macarons-kagerne har; f.eks. lysebrun for karamel-smag, brun for chokolade, orange for appelsin, gul for citron, grøn for pistace, rosafarvet for rose, svagt lyserød for vanilje, lilla for peber, gulig-brun for honning, sort-blå for blåbær - og så fremdeles.

Crème brûlée

Crème brûlée, der kan oversættes til “brændt creme”, er én fjerde fransk klassiker, som du bør smage på, når du er på ferie i Paris. Retten er ikke bare en af de mest berømte franske dessertretter, men også en af de ældste, idet den kan dateres helt tilbage til François Massialots kogebog Cuisinier royal et bourgeois fra 1691. Kendere af det katalanske køkken vil genkende mange af dens træk fra den næsten identiske katalanske desserret kaldet crema catalana (der hævdes at være endnu ældre end sin franske søster).

Desserten består af fløde pisket med æggeblommer, vanilje, og sukker, der bagefter bages i ovnen i vandbad ved lav temperatur. Til sidst bliver den overdrysset med sukker og flamberet, så den opnår den karamelliserede konsistens, som den er så berømt for. Den serveres typisk helt kold i en glaseret keramikskål (en såkaldt ramequin på fransk) med frisk frugt til.

Læs mere

Rejsemål i Île-de-France

Find rejsen til Île-de-France her

Information om Paris

Jeg har her samlet nogle få facts og informationer om Paris, såsom byens geografi, befolkning, klima og kultur, som kan tjene som inspiration til din ferie i den franske hovedstad. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Paris ligger i regionen Île-de-France i den centrale-nordlige del af Frankrig. Byen er bredt ud på begge flodbredder af floden Seinen og rummer også de to øer, Île Saint-Louis og den større Île de la Cité, som udgør den ældste del af byen. Hele 37 broer over Seinen forbinder de to dele af byen.

Byen - der er spredt ud over et areal på ca. 105 km2 og et urbant hovedområde på ca. 2.300 km2 - er kendetegnet af et generelt relativt fladt terræn med det laveste punkt beliggende 35 meter over havets overflade og det højeste - den legendariske Montmartre-bakke - 130 meter over havet.

Den officielle befolkning i byen Paris var 2.120.488 pr. 1. januar 2018, ifølge INSEE, som er det officielle franske statistiske kontor. Befolkningsantallet i Paris, der aktuelt er faldende på grund af lav fødselsrate og manglende boliger som følge af korttids-udlejning til turister, er dermed lavere i dag, end da byen nåede sit befolkningsmæssige højdepunkt på 2,9 millioner i 1921.

Ikke desto mindre er Paris den femtestørste kommune i EU efter London, Berlin, Madrid og Rom - og hvis det metropole opland tælles med, udgør Paris desuden den næststørste metropole befolkning i EU efter London med en befolkning på 12.341.418 (opgørelse per jan. 2012).

Klima og vejr

Paris har et typisk oceanisk klima, som er påvirket af den nordatlantiske strøm. Sommerdage er normalt varme og behagelige med gennemsnitlige temperaturer på mellem 15 og 25 grader og en hel del solskin. På visse sommerdage kan temperaturen nå op over 32 grader og der forekommer også længere perioder med hedebølger, såsom varmebølgen i 2003, hvor temperaturen oversteg 30 grader i flere i uger og nåede op på 40 grader flere af dagene.

Forår og efterår har milde dage og kølige nætter med temperaturer, der gennemsnitligt ligger på mellem 11 og 16 grader (april gennemsnitligt 11 grader, maj gennemsntiligt 15 grader, september gennemsnitligt 16 grader og oktober gennemsnitligt 12 grader). Som det altid er tilfældet om efteråret og foråret forekommer der ofte uventede temperaturudsvigninger på begge årstider. 

Om vinteren er mængden af solskin knapt (kun et par timers sol i gennemsnit per dag mod omkring 8 timers solskin om dagen i gennemsnit i sommermånederne); dagene er kølige eller kolde (alt efter hvad man er vant til), nætterne kolde, men generelt over frysepunktet. Nattefrost forekommer om vinteren, men temperaturen vil sjældent komme under 5 minusgrader. Der falder sne hvert år, men den bliver sjældent liggende på jorden.

Nedbørsmængden er jævnt fordelt hen over året med et sted mellem 16 og 25 mm i gennemsnit per dag; mest nedbør er der dog i maj og december - og mindst i januar og september. 

Kultur

I århundreder har Paris tiltrukket kunstnere fra hele verden, der i kortere eller længere perioder har opholdt sig i byen for at (ud)danne sig og søge inspiration fra byens kunstneriske atmosfære og enorme kunstneriske arv. Pablo Picasso, Salvador Dalí, Vincent Van Gogh, Oscar Wild, James Joyce, Ernest Hemingway, Ezra Pound, Samuel Beckett...Listen af udenlandske kunstnere, der har boet i Paris, er næsten uendelig; og som et resultat af denne magnetiske tiltrækningskraft på kunstnere fra hele verden har Paris med tiden fået kælenavnet "Kunstbyen". 

Paris er også hjemsted for en lang række store kulturelle attraktioner, såsom verdens største kunstmuseum Louvre (læs mere under seværdigheder), Musée Picasso, Musée Rodin, Musée du Montparnasse, Musée National d'Art Moderne m.fl. Kunst og artefakter fra middelalderen kan opleves på Musée Cluny, mens du på Musée d'Orsay og Musée de l'Orangerie kan gå på opdagelse i de impressionistiske hovedværker.

Desuden rummer byen også en række arkitektoniske ikoner, som samtidig er blevet byens kulturelle vartegn, såsom Eiffeltårnet, Notre Dame de Paris og Opéra Garnier (læs mere under seværdigheder). 

Populært i Paris

Frankrig, Île-de-France, Paris
  • Nærmeste lufthavn: 24 km
  • Afstand til centrum: ca. 200 m
  • Internetadgang/Wi-Fi
Frankrig, Île-de-France, Paris
  • Nærmeste lufthavn: 29 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internetadgang/Wi-Fi
Frankrig, Île-de-France, Paris
  • Nærmeste lufthavn: 23 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internetadgang/Wi-Fi

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

Filtrér