Rejser til Provence

Velkommen til Provence med Hideaways, vi er specialister i rejser til Provence i Sydfrankrig, hvor du bor på håndplukkede hoteller og ferieboliger på din ferie. Du kan rejse i nøjagtig det antal dage du ønsker, og vi tilbyder afrejse fra Billund, København og Aalborg lufthavn. Læs også mere om vores populære rundrejser, hvor du bor på forskellige, udvalgte hideaways undervejs på din rejse i Sydfrankrig.

Den franske riviera – la Côte d'Azur

Den franske riviera eller la Côte d'Azur, som jo betyder den azurblå kyst, og så snart du kommer til hovedbyen Nice, forstår du navngivelsen af dette område! Sikke en udsigt til Middelhavet – og sikke en farveskala! Grundet det milde klima, hyggelige byer, smukke natur og fantastiske sollys har kunstnere og kendisser fra hele verden valfartet til rivieraen i årtier.

Jeg kan sagtens forstå deres ’afhængighed’, for hér på rivieraen finder du en ’melange’ af det hele: trendy shopping, store pompøse luksushoteller, yachts, filmfestivals og meget mere – alt sammen noget, der trækker i de rige og berømte...og helt almindelige mennesker og feriegæster.

Byer som Cannes, Cap d'Antibes, Villefrance sur Mer og Saint-Jean-Cap-Ferrat er bare nogle eksempler på magneterne. Samt ej at forglemme Monaco, som dog ikke hører under Frankrig, men er et besøg værd, når du er på den franske riviera. Du kan sagtens tage bilen, da der er masser af parkeringsmuligheder, eller du kan nemt og bekvemt sætte dig på toget, der kører en af de smukkeste strækninger langs kysten mod det lille fyrstedømme. Tilbage til rivieraen og et ’au revoir’ til Monaco…

Den franske riviera er også for dig!

Det er ikke kun de rige og berømte, som har fundet et tiltrængt åndehul i denne del af Frankrig. Her findes nemlig den atmosfære, som vi alle higer efter at opleve, nemlig; landsbyer med snævre gyder og terrakottafarvede huse, sol og strandliv under vejende palmer, kulinariske madoplevelser og ”drue-nektar” fremstillet i Guds eget vinland.

Du skal på din ferie unde dig selv at besøge den gamle bydel i Nice – fyldt til bristepunktet med restauranter, stemning og et gadeliv og leben i en klasse for sig. Hvad skal du mere besøge? Jo, Cannes og den berømte strandpromenade, La Croisette, med moviestars og de smukke hotelfacader. På trods at et mondænt klientel i byen, kan du sagtens slå dig ned og spise en frokost eller en middag, hvor både feriebudget og din indre smagsdommer kan nyde de franske fristelser – f.eks. i bydelen, Le Sequet, eller tag med bådene ud og besøg øerne, les iles Lérins, der bl.a. huser et gammelt kloster, der den dag i dag modsat mange andre har bibeholdt samme funktion som et levende kloster.

Jeg har ikke plads nok til at skrive om alle mine yndlingssteder på den franske riviera, men obligatoriske er også Grasse, den berømte parfumeby, Antibes og det smukke Picassomuseum, små perler af landsbyer som Eze med panorama udsigt til Middelhavet, Villefrance sur Mer med den gamle gade fra år 1260, la rue Obscure (også kaldet The Dark Street) og naturligvis Saint Paul de Vence, hvor den berømte maler, Marc Chagall, levede indtil han tog sit sidste åndedrag i 1985.

Provence

Der er skrevet masser af bøger om denne smukke region i Frankrig, og det er en udfordring at beskrive den kort, da det klart er mit yndlingssted i hele Frankrig. Jeg har været der så mange gange, at jeg ikke længere har tal på det. Min familie er ved at være lidt trætte af dét, men de kan godt forstå hvorfor jeg bare har tabt mit hjerte til dette helt unikke smukke område. Der er bare noget helt ubeskriveligt over Provence! Jeg ved slet ikke, hvor jeg skal begynde, og mit råd er, at du egentlig bare skal tage af sted og gøre din egen erfaring.

Jeg plejer normalt at begynde planlægningen på en grå og kold dag herhjemme - med regn og blæst og alt for lave temperaturer. Så lukker jeg mine øjne og drømmer om Provence: Den utæmmede, bakkede natur med oliventræer, vinmarker og lavendelmarker så langt øjet rækker, cikadernes sang, autentiske landbyer med platantræer og sprudlende fontæner. Varmen, duften og summende lyde fra de handlende på markederne, smagen af god mad og god vin tilsat den kølige vind, Mistralen, som kommer fra nord og vækker liv hernede i varmen i Provence.

Et sted for kulturelle, gastronomiske livsnydere!

Historiske byer som Aix en Provence, Avignon, Arles, Les Baux de Provence og det betagende Lubéron. Men også olivenområdet ved Alpilles eller det franske Grand Canyon; les Gorges du Verdon står på min hjemmelavede liste over ”steder du simpelthen skal se”. Eller sæt uret i stå og slå dig ned i de idylliske fiskerlandsbyer ved det betagende Middelhav som Bandol, Cassis, Sanary sur Mer og ej at forglemme det mere mondæne Saint Tropez.

Ja, jeg kunne blive ved, og du kan ikke nå at besøge hele Provence på én ferie, for der skal også lægges tid i kalenderen til badetøj og stille stunder på solterrassen eller ved swimmingpoolen – men forhåbentlig har du fået så meget smag efter dit besøg, at du vender tilbage for at opleve mere af ’art de vivre’.

Du skal også unde dig selv et besøg til Marseille, bare en smuttur én enkelt dag. Marseille har haft et blakket ry, men helt ufortjent synes jeg personligt. I 2013 var Marseille europæisk kulturhovedstad, og byen har været igennem en forvandling. Tag bilen og parker den i parkeringshuset ved den gamle havn, le vieux port, så har du hjertet af Marseille ved dine fødder! Must see's i Marseille er det nye og imponerende museum, MuCEM, som ligger med panoramaudsigt ved den gamle havn, hvor du selvfølgelig finder de gamle fiskerboder og restauranter, der serverer den berømte fiskesuppe la bouillabaisse, der nu engang smager bedst, hvor den oprindelig stammer fra (og tilberedningen af denne er en historie for sig selv). Bon appétit! Du bliver også nødt til at tage bådene ud til Les Calangues, den berømte kyststrækning, der går Marseille til Cassis, og som stopper ved den lille ø, Château d'If, hvor Greven af Monte-Cristo sad fængslet.

Camargue

Camargue-området hører faktisk under Provence, men da det er sådan et specielt og unikt landskab med helt særegne traditioner og kultur, kræver den lidt mere forklaring.

Her er ikke det billede, som du normalt forbinder med Provence og de lavendel- og olivenfyldte landskaber ændres med det samme du kører fra Arles og sydpå ned mod byen Saintes Maries de la Mer. Her i Camargue er det åbne vidder, marsken, et rigt fugleliv og naturligvis de hvide heste, der er symbolet for området. Selv byggestilen og husene er helt anderledes. Den minder mig om de spanske, hvide haciendas, meget autentisk og smukt på sin helt egen måde – lave gårde, visse med sivtag med god plads til såvel dyr og mennesker. Området er et beskyttet naturreservat med mere end 500 arter af fugle, vilde tyre og man tør næsten sige, at de franske ’cowboys’, les gardians, hører under reservatets naturlige element. Det er et meget stolt og uafhængigt folkefærd, som bor her i lavlandsområdet med en snært af den spanske levevis. 

Hovedbyen Les Saintes Maries de la Mer er især kendt for sin årlige pilgrimsfærd i maj og oktober måned - og ikke mindst for sine helgeninder; Jomfru Marias halvsøstre, Maria Klopas, Maria Salome og Maria Magdalene samt deres ’sorte’ tjenerinde, Sara, endte her i byen efter et skibsforlis. Ifølge legenden opførte de et kapel til ære for Jomfru Maria. Kirken i byen rummer ifølge sagnet de skibbrudnes jordiske rester. Sorte Sara er i dag sigøjnernes skytshelgen, vidste du det? Området Camargue har dets eget vartegn, som ses overalt; et hjerte med anker og tyrespyd. Camargue kan ikke sammenlignes og med fare for at lyde som en kliché, så skal dette hjørne af Provence opleves!

Rigtig god ferie i Provence

Hilsen Mette

Læs mere om Provence

Seværdigheder i Provence

Provence byder på noget af Europas smukkeste natur, charmerende bjerglandsbyer, århundrede-gamle klostre, og unikke levn fra antikken, som er blevet erklæret for kulturel verdensarv af UNESCO.

Jeg har her udvalgt et par af de seværdigheder, som du kan opleve på din ferie i Provence. God fornøjelse!

Gordes

Denne velbevarede provençalske landsby, beliggende på en klippetop 350 meter over havets overflade med udsigt over Luberon-dalen i Vaucluse-departementet, har status af regional naturpark og figurerer på listen over de smukkeste landsbyer i Frankrig.

Landsbyen, som har tiltrukket store kunstnere som Marc Chagall, Pol Mara og Victor Vasarely, er også kendt for sit slot fra 1013, der blev ombygget efter renæssance-principper i 1525, og som siden 1996 har rummet et museum for den flamske maler Pol Maras værker.

Abbaye Notre-Dame de Sénanque

Tæt på landsbyen Gordes i Vauclause-departementet har du mulighed for at opleve ét af Provences maleriske og historiske vartegn; det mere end 940 år gamle cistercienser-kloster Abbaye Notre-Dame de Sénanque med dets karakteristiske lavendel-marker, der dyrkes af klostrets munke.

Klostret, der rummer fine eksempler på romansk arkitektur, nåede sit største omfang i 1200- og 1300-tallet, hvor det blandt andet besad syv godser, fire møller og store landområder i Provence.

Idag lever munkene blandt andet af dyrkning af lavendel-markerne og af biavl. Enkelte besøgende får ved ansøgning lov til at bo på klostret i kortere perioder som åndeligt refugium.

Gorges du Verdon

Den 25 kilometer lange og op til 700 meter dybe kløft, Gorges du Verdon, beliggende i Alpes-de-Haute departementet, er blevet kendt som Europas smukkeste og mest spektakulære grand canyon og tiltrækker hvert år tusinder af mennesker fra hele kontinentet, der enten har mulighed for at køre rundt om den i bil, ro på kajak i Verdon-floden eller klatre på dens flere hundrede meter høje kalkstensvægge.

Gorges du Verdon er blevet skabt af floden Verdon, som også har givet navn til den, og som udløber i den kunstige sø Sainte-Croix-du-Verdon.

Arles

Arles, beliggende ved Rhônedeltaets begyndelse i Bouches-du-Rhône departementet, bliver ofte kaldt for “Galliens lille Rom” på grund af byens mange enestående romerske levn, som sammen med de romanske bygningsværker og monumenter har sat byen på UNESCO´s liste over verdensarv siden 1981.

Blandt byens store attraktioner er det romerske amfiteater fra 90 e.Kr., der idag bruges til koncerter, tyrefægtninger og teaterforestillinger; Alyscamps, et romersk nekropolis, som var af den antikke verdens mest berømte nekropolis´er; og den tyve meter høje romerske obelisk fra det 4 århundrede e.Kr., stående på Place de la République, foran rådhuset.

Arles er også kendt for at være den by, hvor den store hollandske maler Vincent Van Gogh boede mellem 1888 og 1889, og hvor han skabte mere end 300 malerier og tegninger, heraf nogle af hans mest kendte malerier, såsom “Høst i Provence”.

Avignon

Avignon, beliggende ved Rhône-floden i Vaucluse-departementet, bliver ofte kaldt “pavernes by” på grund af de mange paver og modpaver, der har holdt til i byen i perioden mellem 1309 og 1423 under det store katolske skisma, men idag er den mest kendt for den årlige teater-, musik-, danse- og filmfestival, Festival d´Avignon, der blandt andet finder sted i nogle af byens kendte historiske monumenter, og som hvert år tiltrækker mere end 100.000 mennesker.

Byen tiltrækker også mange besøgende fra hele verden på grund af sine velbevarede volde bygget af paverne i det fjortende århundrede og sit unikke historiske bycenter, der blandt andet rummer store seværdigheder såsom Pavernes Palads (Palais des Papes), middelalder-broen Pont d'Avignon (eller Pont Saint-Bénezet, som den også kaldes), og byens romanske katedral Cathédrale Notre-Dame des Doms d'Avignon.

Byen blev i 1995 erklæret for verdensarv af UNESCO.

Læs mere

Mad og drikke i Provence

Frankrig er verdensberømt for sine kulinariske rigdomme og Provence er ingen undtagelse. Jeg har udvalgt et par af de gastronomiske specialiteter, som du kan smage på, når du er på ferie i Provence. God appetit og god rejse!

Tapenade

Tapenade er en puré af enten sort eller grøn oliven, knust med en morter og blandet med hvidløg, kapers og ansjoser. Retten kan spises blot med en skive ristet brød, eller serveres som tilbehør til fisk eller kød eller til sommersalater.

Daube Provençale

Klassisk provençalsk gryderet, som især er populær i Provence om efteråret og vinteren, når vejret er koldt eller Mistral-vinden hærger regionen. Retten består af stykker af oksekød, der langsomt er blevet braiseret med rødvin, løg, urter og hvidløg, og som serveres med frisk pasta.

Aioli

Aiolo er en traditionel provençalsk hvidløgssauce, hvor hvidløgene først er knust med en morter, hvorefter der er tilsat olivenolie. Retten bruges ofte som tilbehør til kogte æg, fisk og grøntsager (typisk kartofler, gulerødder, grønne bønner og blomkål).

Petit farcis

Fyldte grøntsager er en særdeles populær ret i Provence. De grøntsager, der typisk bruges til denne ret, er auberginer, courgetter, løg, peberfrugter og tomater og undertiden kartofler, som fyldes med krydret, hakket kød og langsomt steges i ovnen.

Som en samlet betegnelse for disse lækre, fyldte grøntsager bruger man udtrykket “petit farcis”.

Ratatouille

Ratatouille er en lækker grøntsags-gryderet med tomater, løg, courgetter, aubergine, og rød og grøn peber, som er kogt og krydret med den typiske Herbes de Provence (krydderurt). Retten bruges typisk som forret eller som tilbehør til større provencalske måltider.

Lavendel- og jordbærsorbet

Provence er berømt for sine mange lavendel-marker og lavendlerne har også sat deres præg på dele af den provençalsk gastronomi. F.eks. har du mulighed for at smage på forskellige forfriskende sorbeter tilberedt med duftende lavendel-blomster. Eller hvad med en jordbær-sorbet lavet med den lækre provencalske "Gariguette"-jordbær?

Læs mere

Rejsemål i Provence

Aix-en-Provence

Aix-en-Provence (dagligt kaldet Aix) har altid været en rig by, og det kan ses og mærkes. Her er lækkert, rent, stille og behageligt at være. Centrum er hovedsageligt forbeholdt fodgængere og er ærke-provencalsk med de snævre gader og smukke pladser. 

Rejser til Aix-en-Provence

Antibes - Juan Les Pins

Antibes - Juan Les Pins er to byer i en. Där Antibes står for det traditionelle, historiske og elegante og Juan-Les-Pins for det afslappende og festlige. Sol, badning og glade dage kommer til at præge din ferie på Den Franske Riveria.

Rejser til Antibes - Juan Les Pins

Apt

Den lille by Apt ligger på en høj med udsigt over klassiske Provence landskab og bjergene.Vi befinder os centralt i Provence den lille by er yderst karakteristisk med lokal atmosfære.

Rejser til Apt

Arles

Arles ligger i det vestlige Provence blev i år 46 f.kr. grundlagt af Julius Cæsar og bærer tydeligt præg af sin romerske fortid. Foruden den antikke historie så var det her at Vincent Van Gogh havde sin mest produktive periode.

Rejser til Arles

Aups

Aups bliver ofte kaldt for trøflernes hovedstad og er kendt for at være et af Frankrigs største og bedste centre for trøffel-produktion; men byen er også en del af Verdons naturpark og ligger kun 50 kilometer fra Verdonkløften.

Rejser til Aups

Avignon

Avignons fornemme historie er svær at overgår. Den gamle Pavestad byder på en smuk og intakt middelalder bykerne, omringet af den imponerende ringmur. Når man kombinerer byens skønhed med det spændende vindistrikt Chateauneuf-du-Pape går det hele op i en højere enhed.

Rejser til Avignon

Brignoles

Brignoles ligger i hjertet i Côtes de Provence vinregionen og giver dig et godt udgangspunkt for en afslappende ferie i det sydøstlige Frankrig, hvad enten du vil bruge tiden på vingårdsbesøg eller udforske charmerende middelalderbyer.

Rejser til Brignoles

Cannes

Filmfestival, champagne og fest - alt forenes i Cannes på Den Franske Riviera. Kom og oplev atmosfæren på de statslige hoteller ud til strandpromenaden eller nyd festlighederne fra en solstol på stranden.

Rejser til Cannes

Frejus

Leder du efter en relativt stille badeby på Den Franske Riveira med historisk charme er Frejus et godt valg. Den store brede badestrand er særligt indbydende for børnefamilier som gerne tilbringer dagene på stranden og den hyggelige strandpromenade.

Rejser til Frejus

Grasse

Duften af Grasse, betyder i princippet duften af parfume. Men også et naturskønt og smukt landskab som præsenterer Provence på bedste vis. Den lille by er karakteristisk og byder på gode restauranter især omkring Place aux Herbes.

Rejser til Grasse

Hyeres

I Hyères får du det bedste af den franske riviera og Provence i koncentreret form. Her kan du således både bade fra flotte strande og nyde stemningen i stemningsfulde smalle middelaldergader med markeder og små butikker, hvor du kan fordybe dig i regionens bedste produkter.

Rejser til Hyeres

La Seyne sur Mer

La Seyne sur Mer ligger i det sydøstlig Frankrig i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur og har i de seneste år omdannet de traditionelle skibsværfter til populære rejsemål, for både franske og udenlandske gæster.

Rejser til La Seyne sur Mer

Le Pontet

Den lille kommune Le Pontet ligger nær den velkendte by Avignon, i den nordvestlige del af Provence. Mod norvest breder vinmarkerne sig rundt om den berømte vin by Chateauneuf-du-Pape. Med andre ord du er tæt på et godt glas vin.

Rejser til Le Pontet

Les Baux-de-Provence

Les Baux-de-Provence, ligger i departementet Bouches-du-Rhônes og er en af de smukkeste landsbyer i Frankrig. Byen har knap 400 indbyggere og er i dag mere et udflugtsted for turister end et egentligt sted med fransk hverdagsliv.

Rejser til Les Baux-de-Provence

Marseille

I Marseille hersker den folkelige stemning og den høje puls. Den sydfranske storby er en spændende destination hvor den franske indflydelse møder spændende gastronomi i en yderst levende bymidte. Kom og oplev atmosfæren.

Rejser til Marseille

Mougins

Mougins er en kunsterisk perle der ligger smukt tilbagetrukket fra den franske riviera. Her kan du gå på opdagelse i den hyggelige lille by, spise godt på de lokale restauranter alt imens den smukke Provencalske natur omgiver dig.

Rejser til Mougins

Nice

Det smukke Nice med sine stolte traditioner gør at vi kommer tilbage igen og igen. Den "lille storby" byder på sin skønne atmosfære i det smukke centrum. Her kan du få stillet din shoppinglyst, spise godt og tage på spændende udfluger langs den franske riviera.

Rejser til Nice

Sainte-Maxime

Hyggelige Sainte-Maxime ligger gemt på den Franske Riveria. Det hyggelige centrum med flere restauranter og en stor sandstrand gør byen til en favorit hos mange gæster. Herfra kan du nemt tage båden til det nærtliggende Saint-Tropez.

Rejser til Sainte-Maxime

Saint-Raphael

På den kendte kyststrækning Côte d'Azur finder man badebyen Saint-Raphæl omgivet af et meget eksotisk landskab med røde klipper, frodig bevoksning og et smukt blåt hav. Endelig er klimæt utroligt mildt og behageligt store dele af året.

Rejser til Saint-Raphael

Saint-Tropez

Saint-Tropez - er af de fleste er kendt som jetsetterne´s paradis. Men Saint-Tropez byder på meget mere. Det gamle bycentrum med de små gader,og de dejlige strande som skaber rammen om en vellykket ferie.

Rejser til Saint-Tropez

Valence

Med sin blanding af et behageligt sydfransk klima, en hyggelig gammel bydel med mange gode spisesteder og sine fine historiske bygninger er der ikke noget at sige til, at Valences popularitet som rejsemål vokser i disse år.

Rejser til Valence

Vence

Vence ligger højt bag Côte d'Azur's travle kyst og lokker med sin gamle middelalder-bykerne, mange butikker og restauranter. Udenfor den gamle bydel udfolder hverdags-livet i Vence sig med skiftende markeder på den centrale plads Place du Grand-Jardin.

Rejser til Vence

Vidauban

Med sin centrale placering mellem vinmarker, bistader, fåreflokke, havet og bjergene byder Vidauban dig velkommen med åbne arme, om du vil på aktiv ferie, til gastronomi eller til blot at læne dig tilbage og slappe af i smukke omgivelser.

Rejser til Vidauban

Information om Provence

Jeg har her samlet nogle få fakta og informationer om Provence, såsom klima og vejr, geografi og departementer, sprog og natur og de vigtigste byer. Hvis du har lyst til at finde mere inspiration til din rejse til Provence, anbefaler jeg dig at læse vores rejseinspirations-blog, hvor du kan finde spændende artikler om Provence.

Klima og vejr

Som med alle andre lidt større regioner varierer klimaet meget alt efter, hvor du befinder dig henne i Provence - hvad enten det er bjerg, dal, slette eller kyst - men størstedelen af regionen har et typisk mediterrant klima med varme, tørre somre, milde vintre med kun lidt sne og frost, og masser af solskinstimer. Om vinteren kan vejret dog påvirkes en del af den berygtede Mistral-vind, som huserer i store dele af Sydfrankrig, og som får det til at føles koldere end temperaturerne umiddelbart angiver.

I områder med mange bjerge og højt terræn, herunder højtliggende dale, såsom i Alpes-de-Haute-Provence og Vaucluse, er der et alpint klima med væsentligt lavere temperaturer om vinteren og mere nedbør (som nogle steder kan falde som sne).

De varmeste måneder er juli og august med en højeste gennemsnitstemperatur på 28 grader (og en laveste gennemsnitstemperatur på 17 grader), efterfulgt af juni med en højeste gennemsnitstemperatur på 26 grader (laveste gennemsnitstemperatur 14 grader) og september med en højeste gennemsnitstemperatur på 25 grader (laveste 14 grader). Månederne december og januar er de koldeste måneder i Provence med højeste gennemsnitstemperatur på 10 grader og laveste gennemsnitstemperatur på henholdsvis 3 grader og 1 grad.

Oktober er den mest regnfulde måned i året i Provence med gennemsnitligt 76 mm, efterfulgt af november med 69 mm og december med 66 mm. Juli med gennemsnitligt 11 mm og juni med gennemsnitligt 24 mm er de måneder i året med mindst nedbør i Provence, mens det for nogen vil være en overraskelse, at februar gennemsnitligt har en smule mindre nedbør end august (med 32 mm overfor augusts 34 mm).

Geografi, indbyggere og departementer

Provence - eller Provence-Alpes-Côte d'Azur, som den formelt hedder på fransk - ligger i det sydøstligste hjørne af Frankrig med grænse op til naboregionen Languedoc-Roussillon i vest, Rhône-Alpes mod nord, Italien mod øst og Middelhavet mod syd. Med sine 31.400 kvadratkilometer er den den syvende-største region af Frankrigs i alt 26 regioner.

Regionen har 6 departementer, som nogenlunde svarer til det, vi i Danmark kalder (eller rettere kaldte) amter med en folkevalgt forsamling kaldet conseil général.

De seks departementer er: Alpes-de-Hautes-Provence, Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Hautes-Alpes, Var og Vaucluse, hvoraf departementet Bouches-du-Rhône med sine omkring 1.917.000. indbyggere er den mest befolkningsrige del af regionen, mens departementet Hautes-Alpes med sine 133.000 indbyggere er den mindst befolkningsrige del af regionen.

Arealmæssigt er Alpes-de-Haute-Provence det største departement i Provence med 6.925 kvadratkilometer, mens Vaucluse med sine 3.567 kvadratkilometer er den arealmæssigt mindste af Provences departementer.

I alt er der omkring 4.960.000. indbyggere i hele Provence.

Sprog

Provençalsk, også kendt som langue d'oc, var vidt udbredt i Provence indtil begyndelsen af det tyvende århundrede, hvor den franske regering besluttede sig til at erstatte de regionale og lokale sprog i Frankrig med fransk og derfor lancerede en række omfattende - og i sidste ende meget effektive - sprogprogrammer, som havde til hensigt at få indbyggerne i Provence til at tale fransk.

Idag er det kun et mindretal i Provence (anslået omkring en halv million mennesker), som taler provençalsk på regelmæssig basis, og af disse er størstedelen ældre, selvom der stadig undervises i provençalsk på skoler og universiteter i regionen.

Provençalsk er et occitansk (dvs. gallo-romansk) sprog, som ejer fællestræk med katalansk, og som har en række lokale variationer, såsom vivaro-alpin, der tales i Alperne, og Niçard, der tales i Nice.

Vigtigste byer

Marseilles

Marseilles, beliggende i departementet Bouches-du-Rhône, i den nordlige del af Løvebugten (Golfe du Lion), er ikke bare Provence-regionens hovedstad og økonomisk/kommercielle centrum med sin centrale placering ved Middelhavet og sine mere end 850.000 indbyggere, men også Frankrigs andenstørste by, kun overgået af hovedstaden Paris.

Nice

Nice er - med sine 346.000 indbyggere - den femtestørste by i Frankrig og den andenstørste franske by ved Middelhavet. Med øgenavnet Nice la Belle (Nice den smukke), dens fantastiske klima året rundt, dens skønne beliggenhed ved Middelhavet - og dens spændende forhistorie og kulturelle arv - er det blevet én af de mest besøgte og populære byer i Sydfrankrig.

Toulon

Toulon, der er hovedstad i Var-departementet, er den fjerde-største franske by ved Middelhavet efter Marseilles, Nice og Montpellier, og er især kendt for sin fiske-industri, sit skibsbyggeri, sin vinfremstiling, sin tobaks- og papirindustri, og for at være hjemsted for den franske middelhavsflåde.

Aix-en-Provence

Aix-en-Provence, beliggende i Bouches-du-Rhône-departementet, omkring 32 kilometer nord for Marseille, er mest kendt for sin fortid som et betydningsfuldt kulturcenter i 1100-tallet og for at være det sted, hvor maleren Paul Cézanne boede og malede i perioder af sit liv, og hvor den berømte forfatter Émile Zola voksede op.

Natur

Frankrig har kun seks nationalparker; men halvdelen af disse, dvs. tre styk, befinder sig i Provence. Regionen har også fire meget forskellige regionale naturparker eller naturreservater (kaldet Parcs naturels régionaux på fransk), foruden tre af de i alt syv biosfære-reservater i Frankrig, som er anerkendt af UNESCO.

Provence har en lang række kendte bjerge, bjergkæder og floder, hvoraf Rhône-floden, Verdon-floden og Var-floden er de mest kendte, mens De maritime Alper, Chaîne des Alpilles og Massif des Maures er blandt de vigtigste bjergkæder i regionen.

Mens de højeste bjerge i Provence befinder sig i De maritime Alper på grænsen til Italien, så er det mest berømte bjerg i Provence af en mere beskeden størrelse, nemlig Montagne Sainte-Victoire på 1011 meter, beliggende på grænsen mellem Bouches-du-Rhône departementet og Var departementet. Bjerget hænger - i malerisk forstand - i et ukendt antal af stuer rundt omkring i verden, idet det mange gange blev malet af den verdensberømte maler Paul Cézanne, der boede i nærheden af bjerget.

Populært i Provence

Frankrig, Provence
  • Nærmeste lufthavn: 79 km
  • Pool
  • Internetadgang/Wi-Fi
Frankrig, Provence, Aups
  • Nærmeste lufthavn: 101 km
  • Afstand til havet: ca. 105 km
  • Pool
Frankrig, Provence, Saint-Tropez
  • Nærmeste lufthavn: 106 km
  • Afstand til havet: ca. 2 km
  • Pool

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

Filtrér