Rejser til Kreta

Hvad er det første, du tænker, når du hører navnet Kreta?! Badestrande, tzatziki og en stor håndfuld solhungrende turister?! Hvad hvis jeg nu siger: Fantastisk middelhavskøkken, uspolerede bjerglandskaber og Europas mest smilende befolkning – Kreta er én stor overraskelse. Skal der mere til for at overbevise dig, så brug de næste 3 minutter på at læse om øen, der får topkarakterer fra en ellers noget skeptisk og måske også forudindtaget ”opdagelsesrejsende” fra Danmark. Velkommen til Kreta med Hideaways, vi er specialister i rejser til Kreta i Grækenland, hvor du bor på håndplukkede hoteller eller i ferieboliger på din ferie.

Det bedste fra alle verdenshjørner

Kreta er et af danskernes foretrukne rejsemål, og jeg indrømmer gerne, at jeg forud for mit besøg var lidt spændt på om den græske ø mon kunne tilbyde det, som vi søger hos Hideaways. Altså autentiske ferieoplevelser og små, charmerende hoteller væk fra masseturismens epicentre. Lad mig slå én ting fast med syvtommersøm: JA, JA og atter JA. Kreta har vundet min kærlighed, og i skrivende stund ligger en opslået kalender ved min side med henblik på at finde et tidspunkt i den nærmeste fremtid, hvor jeg atter kan sætte benene i den græske muld. Kreta er meget, meget mere end moussaka, badelagen og strandhat.

Jeg har besøgt Kreta op til flere gange – første gang som barn med min familie (stille og roligt), anden gang med en flok veninder i teenager-tiden (knap så stille og roligt) og sidst med min mor for godt 10 år siden (stille og roligt), så jeg vidste nok, hvad Kreta kunne tilbyde af kultur, natur, gastronomi og afslapning, men jeg skulle blive klogere!

Faktisk tilbyder Kreta lidt af det bedste fra alle verdenshjørner. Lad os starte ved de gode madoplevelser, for aldrig har smagsløgene nydt hvert et måltid i denne kaliber. En af de første aftener blev jeg vist til bords på Restaurant Tamam i den gamle by i Chania (udtales med et rullende ”R” efterfulgt af et hurtigt ’anja’). Spisestedet er indrettet i en tidligere badeanstalt, og Michelin har været forbi med sit stempel og anbefaling. Faktisk er her hver aften fyldt til bristepunktet, fordi priserne ligger i den ende, hvor alle kan være med. Hvis du vil have en anbefaling med herfra, så skal du ikke tænke to gange over at sætte tænderne i mat pie (tærte af kalvekød, grøn peber og frisk ost), mizithra (lokal ost), staka (flere lokale oste) og apaki (røget svinekød med urter), der er lavet fra bunden og serveres med kærlighed og et høfligt ”velbekomme”.

Udover et menukort spækket med smagsnuancer, så bør du heller ikke gå glip af en perlerække af naturoplevelser, der ligger ”baghaven” af øens alenlange strandpromenader – forestil dig en kombination af Siciliens mineralholdige undergrund, Madeiras frodige bjerglandskaber og Andalusiens tusindfold af olivenlunde og marker med vinstokke – det er, hvad Kretas bagland byder på af fristelser. Måske ligger din kalender også lige nu klar ved din side for at finde en ledig stund til at komme på opdagelsesrejse til Kreta?

Kaffe tilsat isterninger

Under mit besøg var jeg ledsaget af Christos, der som navnet antyder er af lokal afstamning, og han kender øen som sin egen bukselomme. Vi lærte hurtigt hinanden at kende. Når man kører rundt med en lokal, så lærer man meget om alt, hvad der rører sig i samfundet og nærmiljøet. Christos overbeviste mig hurtigt om, at den græske hjertevarme og gæstfrihed altid vil bestå – uanset verdensøkonomiens perioder med høj- eller lavkonjunkturer. Faktisk lærte vi hinanden så godt at kende, at Christos hurtigt forstod, at jeg er til en stærk kop kaffe ”to go” på vejen, mens han ligesom mange andre grækere ynder at drikke en kop iskold kaffe – det er åbenbart en trend, der er kommet for at blive på de kanter. Nok vil jeg gerne efterligne de lokale til et vist punkt, men kold kaffe, den må de gerne beholde for sig selv.

Hvor er krisen henne?

Apropos lavkonjunkturer, så er det nok de fleste bekendt, at Grækenland økonomisk er igennem en hestekur, der ikke tåler nogen sammenligning. Denne situation forventede jeg at opleve på tæt hold under besøget på Kreta, men jeg måtte kigge langt efter de gængse krisetegn. Til trods for, at vi kørte rundt i adskillige regioner og tilbagelagde intet mindre end 1000 km på landevejene, så oplevede jeg på intet tidspunkt krisen. Tværtimod er Kreta velplejet og lokalkoloritten er allestedsnærværende. Som gæst oplever du den dag i dag befolkningens smil og hjertevarme som i de gode, gamle dage…

Nordkystens hemmeligheder

Hos Hideaways har vi valgt at koncentrere os om Kretas nordkyst og det tilstødende bagland. Således dækker vi et område fra Chania i vest til Heraklion på den centrale og østlige del af øen – og du kan glæde dig til en lille verden med store hideaway-oplevelser. Nordkysten gemmer på et utal af overraskelser. Foruden naturen og de kilometerlange kyststrækninger vil du opleve den græske charme med atmosfære i de byer, du passerer forbi – tag blot Chanias gamle bydel, der er en lang spadseretur værd både i dagslys og efter mørkets frembrud, hvor de labyrintiske smalle gader og stræder bagved havnefronten oser af sydlandsk stemning.

Hvordan vil du bo på din ferie?

Vores hoteller og ferieboliger på Kreta er nøje udvalgt og håndplukket så du kan nyde din ferie i fantastiske omgivelser. Når du bestiller et hotel hos Hideaways indgår der som udgangspunkt altid morgenmad i prisen og naturligvis er der privat bad og toilet. Nogle hoteller tilbyder forskellige slags hotelværelser f.eks med havudsigt og balkon. Det er også muligt flere steder at bestille et hotel hvor der er plads til opredninger. Rejser du alene kan du bestill et enkeltværelse, som normalt er et almindeligt dobbeltværelse. Se priser og tillæg under de forskellige hoteller i oversigten, her fremgår det også hvilke børnerabatter der tilbydes.

Du finder aldrig et hotel hos Hideaways hvor vi ikke selv vil holde ferie, men ligesom mennesker er forskellige er vores hoteller det også. Du finder også hoteller i forskellige prisklasser og nogle hoteller er mere velegnet til nogle rejseformer end andre. Under hvert hotel kan du se hvilke rejseformer vi anbefaler og du kan læse vores personlige vudering.

Et eksemple på vores hoteller på Kreta er Elia Traditional Hotel som er et charmerende hotel med skøn udsigt beliggendende vest for Chania på Kreta. Hotellet drives af Elia, en vært som gør alt for at sine gæster nyder ferien.

Kreta er ...

Fantastiske landskaber, fantasktisk gastronomi, uimodståelige kyststrækninger og et klima, der kan få enhver nordeuropæer helt blød i knæene. Glæd dig til hjemmelavet, græsk yoghurt med rosmarinhonning og frisk frugt. Glæd dig til at køre rundt i bjergene, hvor der efter hvert sving møder dig nye udsigter og sidst, men ikke mindst: Glæd dig til at holde ferie!

Jeg håber, at du har nydt de 3 minutters læsning og håber, at du er overbevist om, at Kreta også kan opfylde dine feriedrømme.

God rejse!

Hilsen Marie

Læs mere om Kreta

Bestil rejsen som en samlet pakke inkl. fly eller kun hotelophold

Bestil din rejse til Kreta som en samlet pakkerejse med fly, hotel eller feriebolig og evt. transport fra en af de to lufthavne på Kreta t/r (transfer) eller en lejebil. Ønsker du selv at arrangere din flyrejse til Kreta, kan du naturligvis også vælge kun at bestille dit hotelophold hos os.

Du kan rejse i nøjagtig det antal dage, du ønsker, da vi tilbyder valgfri rejselængde til alle rejsemål, og du kan også frit vælge, fra hvilken lufthavn du vil rejse, bl.a. Billund, Aalborg, København, Aarhus og Hamborg. Få flere informationer om alle rejserne inkl. aktuelle flytider og flyruter i søgemaskinen. Du kan også vælge kun at se priser på rejser til Kreta, hvor du flyver direkte eller med en mellemlanding. Vær opmærksom på at der findes 2 lufthavne på Kreta, Chania (CHQ) som ligger på den vestlige del af øen og Heraklion (HER), som ligger på den østlige side af Kreta. Begge byer og dermed lufthavne er beliggende på nordkysten. I søgemaskinen kan du se afstande fra de enkelte hoteller til de to lufthavne.

Hos Hideaways Rejser kan du rejse med almindelige rutefly som f.eks. Austrian Airlines eller SAS, men også lavprisfly som f.eks. Norwegian og Ryanair, hvis du vil have de billigste flybilletter. Når du booker en rejse som en samlet pakke til Kreta i Grækenland, kan du også kombinere flyselskaber hos os, altså benytte to forskellige selskaber til udrejsen og hjemrejsen. Det kalder vi fleksible rejser...

Vælg det rigtige hotel på Kreta

Forkert valg af hotel kan ødelægge en hel ferie, og derfor er et godt tip til at finde det helt rigtige hotel eller en feriebolig, som opfylder dine ønsker og behov, at benytte vores rejse- og hoteltemaer eller filtreringsmulighederne. Du finder disse når du søger efter priser på din rejse til Kreta og alle andre rejsemål i Grækenland som f.eks. Korfu, SantoriniRhodos og Mykonos. Blandt de mest benyttede rejsetemaer er "vandreferie" og "badeferie". Vi har også opdelt hotellerne i forskellige typer, så du har nemmere ved at finde det helt rigtige hotel, f.eks. "hoteller kun for voksnet" eller "hoteller til familieferie". I filteret kan du bl.a. også vælge disse typer af indkvartering: Villa, luksushotel, boutique-hotel, feriebolig, Casa Grande, ferieligheder og mange flere..

Din rejse er vores ansvar

Får du brug for hjælp til at bestille din rejse til Kreta online, eller vil du f.eks. have et tilbud på en af vores populære kombinationsrejser eller rundrejser i bil (kør-selv-ferie) i Grækenland, så er du altid meget velkommen til at kontakte os. Hos Hideaways har vi lagt meget arbejde i at udvælge alle hotellerne, og rejserne, du finder i programmet på Kreta og i vores personlige hotelbeskrivelser, forsøger vi altid at give dig som gæst en ærlig beskrivelse af hotellet, uanset om du vil rejse på en luksusrejse, eller du er på en ferie, hvor det betyder mere, at hotellet er "autentisk" og charmerende snarere end luksuriøst. 

Din rejse er vores ansvar både før, under og efter rejsen, og vi er altid klar til at hjælpe dig. Hideaways Rejser er medlem af Danmarks Rejsebureau Forening, og vi har stillet rejsegaranti og følger naturligvis pakkerejseloven - det giver tryghed på rejsen! 

Læs mere

Seværdigheder 

Jeg har her udvalgt nogle få af de seværdigheder, som du har mulighed for at opleve på din ferie på Kreta. Beskrivelsen er udelukkende ment som en inspiration til din rejse, og der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder på Kreta, anbefaler jeg dig at læse vores blog om rejser, hvor du kan finde spændende artikler om Kreta og vores andre rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Knossos

Ruinerne af oldtidsbyen og paladset Knossos, der ligger på den nordlige del af øen, er en uomgængelig del af en rundtur til Kretas største seværdigheder. Arkæologiske undersøgelser viser, at der har eksisteret bebyggelse i et eller andet omfang i det område, hvor Knossos befinder sig, hele 7000 år før vores tidsregning og Knossos regnes af mange historikere i dag for Europas første by. 

Dens storhedstid kom dog først 1900 f.Kr. til 1600 f.Kr., hvor den var Kretas største by og havde mange store religiøse monumenter og administrative bygninger. Byen var i denne periode det politiske og ceremonielle centrum for den såkaldte minoiske kultur (se mere under Historie), der af nogle historikere er blevet kaldt for Europas første civilisation. Det er blevet hævdet, at paladset og den omgivende by på et tidspunkt kan have rummet helt op til omkring 100.000 mennesker under sin storhedstid, men tallet er omdiskuteret.

Samariá Gorge

Kreta har en række spektakulære kløfter, men den mest spektakulære af dem er uden tvivl at finde i Nationalparken Samariá Gorge (Samaria-kløften) - beliggende i den sydvestlige del af Kreta - som er én af Europas længste canyons på hele 18 kilometer. Nationalparken er på Unescos liste over verdens biosfære-reservater og er én af Kretas mest populære seværdigheder.

Det tager omkring 5-7 timer at vandre gennem hele kløften, der begynder i alpint landskab og slutter i kystlandskab ved dens sydlige udgang. Der er adgang til parken mellem 1 maj og 15 oktober. Det er ikke tilladt at overnatte i parken (eller på anden måde campere), tænde ild eller svømme i parkens floder.

Palm Beach

Kreta har et utal af gode strande. En af de mest spektakulære af slagsen, beliggende på øens østkyst, er den yderst populære Palm Beach (Vai Finikodasos), hvis gyldne sand er omgivet af en tæt lund af palmetræer. Denne omgivende lund af palmetræer - af arten kretensk dadelpalme - udgør den største naturlige palmeskov i Europa.

Stranden og dens omgivende palmeskov blev opdaget i 1970´erne og blev hurtigt derefter et yndet tilhørssted for europæiske dagdrivere og hippier, hvilket førte til en nedbrydning af områdets økosystem på grund af alt for meget affald og de kaotiske camperings-forhold. Siden blev stedet fredet og det har ført til, at stranden er blevet ren igen og at palmeskovens økosystem har genvundet sin balance. Stedet er dog stadig undertiden overbefolket og især i august kan det være svært at finde en plads på stranden.

Læs mere

Mad og drikke

Det kretensiske køkken er kendt både i Grækenland og internationalt for at være fremragende og innovativt, samtidig med, at man værner om øens traditionelle værdier og kulturelle arv. Øen er kompleks med et til tider vildt og bjergrigt terræn, hvilket afspejles i de ingredienser, der anvendes i det lokale køkken.

Køkkenet er baseret på enkle teknikker, og det er de lokale produkter, der adskiller retterne fra hinanden; urter, løg, unikke oste, frisk fisk, den berømte kretensiske olie, og raki - en typisk brandy fra øen - hører alle til de mest fremtrædende ingredienser på øen.

Specialiteter og typiske retter

Ost

Næsten enhver kretensisk by har sin egen unikke ost. De er som regel lavet af fåre- eller gedemælk eller en kombination af begge dele, og hver ost har sin egen lokale fortolkning. En af de mest berømte oste er Graviera, en hård ost, der bliver sødere jo mere frisk den er, men som bliver mere nøddeagtig og smagfuld med tiden. På den mere cremede side af oste-paletten kan du finde ostene Pichtogalo Chanion eller Myzithra.

Olivenolie

At producere olivenolie er dybt indgroet i det græske folk - og at have et oliventræ i sin have er noget mange sætter pris på. Grækerne bruger mest oliven-olie i verden per person - og den kretensiske olivenolie anses af mange for at være verdens bedste. Og det er måske ikke så overraskende, da olivenolien fremstilles af oliven fra træer, der er op til 2500 år gamle. Forestil dig, hvilken smag, der kan findes i rødderne!

Dako

Dako (eller Koukouvagia på lokal dialekt) kan beskrives som Kretas svar på italiensk bruschetta - men i stedet for ristet brød anvendes tørrede skorper, der blødgøres ved at blive nedsænket i vand eller olivenolie. Derefter toppes de med frisk tomat og cremet ost, såsom den ovenfor nævnte Myzithra. Til sidst overhældes de med olivenolie og tilsættes salt og græsk oregano.

Chaniotiko boureki

Chaniotiko boureki er en type tærte fra byen Chiania på Kreta, hvis vigtigste ingredienser er kartofler og zucchini - og, igen, osten Myzithra. Disse ingredienser dækkes derefter af plader af græsk filodej og bages i ovnen som en lasagne eller en moussaka.

Raki

Hen på efteråret begynder den store destillation af druer på Kreta, som er målrettet produktionen af det lokale svar på cognac, kaldet raki. Denne spiritus drikkes af et snapseglas, uden tilsætning af vand, og for at den ikke forveksles med den mere kendte ouzo har raki ingen smag af anis og andre urter. Det er normalt at drikke raki ledsaget af meze, oliven og kiks.

Læs mere

Rejsemål på Kreta

Agia Galini

Agia Galini er en lille, vidunderlig havneby, som er kendt for et roligt atmosfære og lækre friskfanget fisk! Byen ligger blot halvanden times kørsel fra Chania og byder på gyldne sandstrande, et venligt lokal kolorit samt spændende arkæologiske udgravninger.

Rejser til Agia Galini

Agia Marina - Chania

Agia Marina er en livlig og hyggelig ferieby, som ligger vest for Chania på den græske ø Kreta. Her kan du opleve en rolig ferie-ø stemning med gode restauranter, fine sandstrande og et venligt lokal kolorit.

Rejser til Agia Marina - Chania

Agia Pelagia

Agia Pelagia er en lille landsby, som ligger ved en malerisk hesteskoformet bugt midt på Kretas nordkyst. Her, hvor du blot er en halv time fra travle Heraklion og lufthavnen, finder du den perfekte, fredelige ramme om en familieferie eller romantisk parferie.

Rejser til Agia Pelagia

Agii Apostoli - Chania

Agii Apostoli ligger kun 4 kilometer fra Chania på den nordvestlige del af Kreta og er dermed en del af den berømte Chania-kyst. Byen er kendt for sine fantastiske bugter og strande og sine gode strand-facilliteter, der gør den til et oplagt rejsemål på den smukke græske ferieø.

Rejser til Agii Apostoli - Chania

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos er beliggende på Kretas nordøstlige kyst, og er en lille by med masser af charme og autentisk græsk atmosfære! Her kan du dase i solen på den maleriske strand eller spise dig mæt i græske specialiteter, som bliver serveret ved vandet.

Rejser til Agios Nikolaos

Amoudara

Ammoudara er en hyggelig, atmosfære-fyldt by, som ligger blot få kilometer fra Kretas hovedstad Heraklion. Her finder du en håndfuld gode restauranter, skønne badestrande og smilende indbyggere. Amoudara er det perfekte sted at lægge Heraklions tempofyldte byliv bag sig og nyde den afslappende stemning ved stranden!

Rejser til Amoudara

Analipsi

Analipsis er en lille stemningsfyldt kystby, som ligger mellem Heraklion og Hersonissos. Her vil du finde skønne badestrande med turkisblåt vand, hyggelige restauranter og lokalt byliv med smil på hvert gadehjørne.

Rejser til Analipsi

Anissaras

Feriebyen Anissaras er beliggende øst for Heraklion og byder på et roligt tempo, gyldne sandstrande, gode spisesteder og ægte græsk ø-charme!

Rejser til Anissaras

Bali

Bali er et ideelt rejsemål for dem, der ønsker at nyde en afslappende badeferie ved en smuk kyst og fantastiske strande og omfavnet af den varme, kretenske kultur. Med sin beliggenhed på Kretas nordkyst er Bali ideelt placeret for dem, der ønsker at udforske det lokale område og besøge de mange nærliggende byer

Rejser til Bali

Chania by

På den nordvestlige side af Kreta ligger romantiske Chania - Kretas andenstørste by - med sin middelalderlige arkitektur, sine elegante palæer, et dusin gode strande tæt på byen og en vidunderlig venetiansk havn, der er byens mest berømte seværdighed

Rejser til Chania by

Elounda

Den stemningsfyldte lille by, Elounda, befinder sig på Kretas nordkyst og er indbegrebet af fredelig græsk idyl! I bycentrum finder du en charmerende lystbådehavn, og rundt om findes der klokketårn, byzantinske kupler og førsteklasses fiskerestauranter.

Rejser til Elounda

Georgioupolis

Den hyggelige landsby Georgioupolis ligger stort set midt mellem Chania og Rethymnon på nordkysten af Kreta. Her finder du en afslappet atmosfære med et roligt lokal liv, en håndfuld gode taverner samt en flot kyststrækning.

Rejser til Georgioupolis

Gouves

Den rolige ferieby Gouves er opdelt i to meget charmerende bydele, på bjergets top ligger Pano Gouves med en fantastisk udsigt over Kretas nordkyst. Kato Gouves er en dejlig aflsappet badeby med en af øens fineste strandpromenader.

Rejser til Gouves

Heraklion

Hovedstaden på Kreta, Heraklion, byder på en fascinerende blanding af det gamle og moderne. Indtil fornylig var trafikken intens i byens historiske centrum, men i dag er de fleste af de vigtigste historiske områder forbeholdt fodgængere.

Rejser til Heraklion

Hersonissos

Feriebyen Hersonissos er et populært valg, hvis man ønsker sol, smukke strande, gode restauranter og natteliv på sin ferie. Her finder du også en masse aktiviteter, for både store og små, og derfor er Hersonissos en ideel ferie-destination for hele familien.

Rejser til Hersonissos

Kalives

Kalives er en lille charmerende ferieby øst for Chania på Kretas nordkyst. Her finder du små livlige gader med flere små butikker, restauranter og en mindre fiskehavn. Byen har to, gode sandstrande, som er lavvandet og gør sig børnevenlige.

Rejser til Kalives

Kato Stalos - Chania

Den hyggelige ferieby Kato Stalos ligger blot få kilometer vest for Chania, og giver dig alt det gode du har brug for på en ferie: sol, strand, turkisblåt hav, god mad samt gode udflugtsmuligheder og aktiviteter. Strandende her er lavvandet hvilket egner sig til småbørnsfamilierne.

Rejser til Kato Stalos - Chania

Kolymbari - Chania

Hvis du ønsker at opleve det ægte Kreta, er den fredelige landsby Kolymbari det ideelle valg. Den byder på ægte kretensisk stemning med en venlig, imødekommende lokalbefolkningen og en meget afslappet livsstil. Her finder du også et væd af hyggelige tavernær og fine fiskerestauranter.

Rejser til Kolymbari - Chania

Koutouloufari – Hersonissos

Hvis du leder efter en afslappet familieferie eller en romantisk ferie for to, så er Koutouloufari det oplagte rejsemål. Her finder du en dejlig afslappet stemning og ægte græsk idyl. Smag på lokal mad og mingl med de evig smilende indbyggere.

Rejser til Koutouloufari – Hersonissos

Lameriana

Lameriana er en meget lille landsby, som i fugleflugt ligger bare 3 kilometer fra Kretas nordkyst oppe i de grønne bakker omgivet af olivenlunde og appelsintræer. Her ånder alt fred og ro, selvom man kun befinder sig en halv times kørsel fra hyggelige Rethymnon, øens tredjestørste by.

Rejser til Lameriana

Maleme - Chania

Maleme er beliggende på Chaniakysten og er et godt feriemål til dig, der ønsker at slappe af i en fredelig landsby om dagen og samtidig være tæt nok på større byer til at nyde nattelivet om aftenen.

Rejser til Maleme - Chania

Malia

Malia kaldes ofte for Kretas festhovedstad, som med en blanding af vildt natteliv, middelhavssolskin og fantastiske strande er ideel for dig, som søger en ferie med både afslapning og sjov.

Rejser til Malia

Mirthios

Den lille bjerglandsby Mirthios ligger på skråningerne af bjerget Kouroupas få minutters kørsel fra den lange sandstrand ved badebyen Plakias på Kretas smukke sydkyst. Mirthios har ikke mange faste beboere, men er populær blandt feriegæster.

Rejser til Mirthios

Platanias - Chania

Platanias er en af de smukkeste badebyer langs Chaniakysten. Her finder du alt hvad en typisk ferie-by skal have: gode, gyldne sandstrande, turkisblåt hav, gode spisesteder og masser af aktiviteter for både store og små!

Rejser til Platanias - Chania

Rethymnon

Rethymnon er billedeskøn, charmerende og græsk helt ind til benet. Byen er beliggende på den nordlige kyst af Kreta og frister med gyldne sandstrande, små hyggelige butikker og spisesteder, smilende lokalbefolkning og en rolig atmosfære. Ahh.. hér kan du slappe helt af!

Rejser til Rethymnon

Samonas

Samonas er en lille landsby i Apokoronas-regionen kun 26 km sydøst for Chania. På turen op til landsbyen, der blot består af en håndfuld huse i omkring 400 meters højde over havet, vil du passere gennem nogle af de mest autentiske landsbyer på Kreta.

Rejser til Samonas

Sissi

Sissi som ligger kun 30 minutter fra Aghios Nikolaos mellem Malia og Milatos, er et glimrende valg for dig, som drømmer om en afslappende ferie helt nede i tempo. Sissi fremstår med sin smukke havn og smalle gader fyldt med små butikker stadig som en uspoleret ferieby.

Rejser til Sissi

Stalis

Feriebyen Stalis ligger på Kretas nordkyst mellem Hersonissos og Malia, som også er to populære feriedestinationer. I Stalis finder du en mere afslappende tempo med gode spisesteder og lavvandet, børnevenlige sandstrande.

Rejser til Stalis

Tavronitis

Med sine naturskønne omgivelser og afslappede atmosfære er Tavronitis et ideelt rejsemål, hvis du er på udkig efter en strand- og badeferie med stil. Landsbyen ligger på Kretas nordvestkyst og har kort afstand til nogle af Kretas mest populære feriesteder.

Rejser til Tavronitis

Information og fakta

Jeg har her samlet nogle få informationer og fakta om Kreta til din rejse, herunder lidt om Kretas klima, vejr, historie og geografiske afgrænsning, som kan tjene som inspiration til din ferie på Kreta. Der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Kreta, beliggende i den sydlige del af det Ægæiske Hav, er den største ø i Grækenland og den femte-største ø i Middelhavet. Øen ligger ca. 160 kilometer fra det græske fastland og har et samlet areal på 8,336 km2. 

Den er præget af nogle store bjergkæder, såsom bjergkæden Lefka Ori, der når helt op i 2452 meters højde, Psiloritis-bjergkæden, der når op i 2456 meters højde, og Dikti-bjergkæden, der når op i 2148 meters højde. Øen har også dybe kløfter og dale, floder og søer, og en lang række mindre øer ud for sin kyst.

Der bor i alt omkring 630.000 mennesker på øen, hvilket gør den til den mest befolkede ø i Grækenland. Omkring 226.000 af disse bor i eller omkring hovedstaden Heraklion, der ligger på den centrale-nordlige del af øen.

Klima og vejr

Kreta har et - hovedsageligt - mediterrant klima med milde vintre og varme, tørre somre, men dog ofte med stor luftfugtighed, afhængigt af, hvor du befinder dig henne på øen. Der kan falde sne i de høje bjergkæder mellem november og maj, men det er meget sjældent at sneen når de lavtliggende områder og hvis den gør det, bliver den liggende meget kort tid. 

Den sydlige del af øen har tendenser i retning af et nordafrikansk klima med flere solskinstimer og højere temperaturer gennem året. I denne sydlige del af øen kan man dyrke afgrøder og frugter hele året rundt, som ellers kun plejer at kunne overleve om sommeren.

De varmeste måneder i året på Kreta er juli og august med 26 grader i gennemsnit, mens de koldeste måneder er januar og februar med henholdsvis 11 og 12 grader i gennemsnit. Hvis du vil undgå regnskyl, skal du lade være med at tage til øen i december og januar måned, der er de mest regnfulde måneder i året.

Historie

Kretas historie går mindst 130.000 år tilbage. Det er blevet hævdet, at præ-homo sapiens hominider formåede at sejle til Kreta på tømmerflåder fra deres oprindelige hjem i Afrika, men påstanden er stadig omdiskuteret. Den “oprindelige” fauna på Kreta havde også et “afrikansk” islæt, idet den inkluderede pygmæ-flodhest og pygmæ-elefant (foruden dværg-hjorte, gigantiske gnavere og insektædere). De fleste af disse dyr døde dog i slutningen af den sidste istid. Siden medbragte forskellige folkeslag domisticerede dyr til øen, såsom kvæg, geder, får og grise.

Fra ca. 3100 f. Kr. til ca. 1450 f. Kr. var øen domineret af den berømte minoiske kultur, som var en præ-hellensk bronzealder-kultur, der i dag regnes for en af de første større europæiske kulturkredse - og undertiden omtales af historikere som den første europæiske civilisation. Den minoiske kulturs største vartegn findes endnu i skikkelse af byen Knossos, som du kan læse mere om under Seværdigheder.

Et gigantisk vulkanudbrud på øen Thera (vore dages Santorini) i det femtende århundrede før vores tidsregning gjorde en brat ende på den sagnomspundne minoiske kulturs dominans på Kreta. Vulkanudbruddet satte en voldsom tsunami igang, der - muligvis sammen med et jordskælv - med ét slag ødelagde den minoiske flåde, som havde været øens værn mod indtrængende folkeslag fra det græske fastland. Vulkanudbruddet og den efterfølgende tsunami ødelagde desuden alle de minoiske byer, med undtagelse af Knossos, der delvist stod tilbage. I tiden herefter erobrede folk fra den mykenske kriger-kultur på det græske fastland Knossos og genopbyggede dele af den.

Siden blev øen styret af en række forskellige bystater og imperier, såsom Gortyn, Chania, Lyttos, Det Romerske Rige, Det Byzantinske Rige, Republikken Venedig og Det Osmanniske Rige, foruden Det Tredje Riges besættelse af øen under Anden Verdenskrig, der strakte sig fra juni 1941 til 9 maj 1945. 

Populært på Kreta

Grækenland, Kreta, Elounda
  • Nærmeste lufthavn: 66 km
  • Nærmeste strand: ca. 500 m
  • Pool
Grækenland, Kreta
  • Nærmeste lufthavn: 32 km
  • Pool
  • Internetadgang/Wi-Fi
Grækenland, Kreta
  • Nærmeste lufthavn: 28 km
  • Pool
  • Internetadgang/Wi-Fi

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

Filtrér