Med de karakteristiske, hvide bjerge i ryggen og de allestedsnærværende oliventræer nærmer jeg mig et bjerghotel, som de lokale nede fra kysten har fortalt om med et smil på læben. Faktisk er det ikke selve hotellet her på Kreta, der har de lokales interesse – det er snarere Milias kok, der giver dem julelys i øjnene.

Marie Kaalund Winther
Besøgt af
Marie Kaalund Winther

Da jeg træder indenfor i restauranten, der også er fungerende reception mødes jeg ved første øjekast af et skilt med pålydende: Condé Nast Winner. Det er ikke det værste førsteindtryk, for det borger al andet lige for kvalitet af en eller anden art. Dernæst fæstner øjnene sig ved det lille udsalg af hjemmelavede, økologiske produkter, der varierer fra marmelade, olivenolie og honning og sælges til helt rimelige priser.

Jeg kigger mig rundt i lokalet: G-U-D hvor er her hyggeligt. En stemning og indretning der minder mere om en norsk fjeldhytte end et græsk bjerghotel. Der serveres fortsat morgenmad, og de logerende, der tæller såvel børnefamilier son par, sidder skiftevis og bladrer i dagens avis og nipper til kaffen. Her er ild i pejsen, en frisk blomst pryder hvert bord og i det store, åbne køkken tilberedes mere af de produkter, der allerede står fremme til på morgenbordet. Her er en total uformel stemning – alle er velkomne, og der bliver ikke kigget skævt til nogen.

Tassos kommer mig i møde. Han er Milias bestyrer, altmuligmand og så er han i øvrigt en meget elskværdig herre, der er en knag til at ’komponere’ hjemmelavet limonade i det rigtige blandingsforhold med den i øvrigt også hjemmeavlede honning. Han har prøvet det før, derom hersker ingen tvivl, men han har også haft 16 år til at øve sig. Selvom Tassos ikke ejer Milia, kunne han hurtigt have bildt mig det modsatte ind, for hans passion og entusiasme er ægte og naturlig.

Han kommer med en række stikord som er kendetegnende ved Milia – her skal du få en lille bid af dem: Natur, natur og atter natur. De omkringliggende omgivelser komplimenterer den gamle bjerglandsby. Desuden nævner han friske råvarer, lokalproducerede vine og økologi i samme vending. Signaturretten er en gryderet tilberedt med valnødder (vegetar) og kanin i cremesauce bagt i ovnen (den er mere mig). Men som Tassos forklarer, så er der ikke en dag med samme menukort – det er nemlig kokken, der bestemmer, hvad du kan sætte tænderne i…

Selv hvis du ankommer til Milia midt i den luneste sommersæson, så er her altid behageligt. For mens der er 40 grader nede ved kysten, så bliver der sjældent varmere end 28 på matriklen, hvor Milia ligger placeret. Derfor er de lokale øboere også faste ansigter på adressen – de tager gerne til Milia til frokost med hele familien hver søndag.

Som noget nyt har Milia planlagt en anderledes aktivitets-kalender ud fra temaet ”årstidens smagsprøver”. Her kan alle nysgerrige sjæle blive tilskuer ved sensommerens høst, og der er flere ting på programmet. September står i vinens tegn, oktober skal valnødderne plukkes, november tilberedes den græske raki og december er det tid til at presse de modne oliven til ekstra jomfruolivenolie. Så uanset hvornår du besøger Tassos og hans team, vil der helt sikkert være noget på programmet, så kedsomhed er et fremmedord på disse kanter.

Godt at vide om Hotel Milia Mountain Retreat

Milia er essensen af et hideaway langt væk fra alt, der dufter af masseturisme. Et rigtigt gemmested, hvor tosomheden kan få opmærksomhed. Hos Hideaways tilbyder vi pakkerejser inkl. billeje, og det er da også et must, når feriehjemmet hedder Milia. Chania er den nærmeste lufthavn med en afstand på ca. 60 km, og der er fint skiltet hele vejen. Når du drejer fra hovedvejen og kører op langs de hvide bjerge, er de sidste 10 km på grusvej, der tager ca. 20 minutter.

Hvis du er typen, der ønsker at være online på din ferie, skal du være opmærksom på, at der kun er forbindelse (WiFi) i receptionen og restauranten – til gengæld er det gratis at benytte.  Det er også i dette område, at der er bedst mobildækning, hvorfor restaurant og receptionen fungerer ligeså meget som en stor fælles stue.

Milia tager hensyn til miljøet og har været drevet ud fra et økologisk synspunkt siden 1982, så det er ikke for at være smart og moderne, at Tassos og hans team promoverer sig som ECO-bjerghotel. Snarere tværtimod – de har været pionerer indenfor den måde at drive hotel på.

At være så økologisk forankret betyder også, at du ikke må forvente det store neonlysshow og faciliteter, der kræver store strømmængder. Af samme årsag er der ikke swimmingpool, TV og aircondition (behøves nu heller ikke, da murene er tykke). Lyset og elektricitet på værelserne er ligeledes soldrevet.

Når du ankommer anbefaler vi, at du kører bilen frem til receptionen og sætter bagagen. Parkeringspladsen ligger nemlig ca. 200 m fra hotellet, hvilket heldigvis betyder, at du stort set aldrig vil bemærke støj fra biler – her er så roligt og fredfyldt, og du har naturen lige ude foran hoveddøren med uanede vandremuligheder (lad Tassos give dig de bedste ruter fra 1 og helt op til 6 timers vandring). Vær opmærksom på, at der er ganske mange trapper og niveauforskelle på Milia, så vi anbefaler, at du er almindeligt godt gående (disse niveauforskelle ser jeg udelukkende som et charmerende islæt, da det er måden den gamle landsby er opbygget på).

Derfor kommer vi gerne igen

Når jeg handler ind i supermarkedet herhjemme, står der oftest ’økologi’ på dosmersedlen – de fleste køber helst rene produkter, når muligheden byder sig. Omvendt vælger jeg normalt ikke hotel ud fra et økologisk tema, for hvem kan ikke lide at have et væld af moderne faciliteter til rådighed under et ferieophold (CO2-udledning eller ej)?! På Milia er det som om, at de har formået at gøre ekstra meget ud af de få faciliteter, der nu engang tilbydes, uden at du skal gå på kompromis med ferieoplevelsen. For du får til gengæld et anderledes og meget autentisk ophold, hvor du kan holde ferie med god samvittighed ud fra devisen ”less is more”.

Jeg kommer gerne og besøger team Tassos næste gang rejsen igen går til Kreta fordi Milia er ægte og ærligt fra A til Z, inde som ude. Atmosfæren er intim og så er her grønne omgivelser, så langt øjet rækker – fyrretræer, oliventræer og højt til himlen. Desuden kunne jeg godt tænke mig at sidde til bords om aftenen i den hyggelige restaurant, hvor maden er lavet fra bunden og ingredienserne stammer fra egen grøntsags- og urtehave.

Læs mere om Milia Mountain Retreat

Officiel kategori

Hideaways' kategori

374 anmeldelser

Hoteltype

Faciliteter

 • Internetadgang/Wi-Fi
 • Restaurant
 • Mulighed for balkon/terrasse
Se alle

Kort og afstande

 • Nærmeste landsby, Vlatos – 4,9 km
 • Nærmeste by (indkøb, restauranter), Kissamos – 22 km
 • Nærmeste strande (ved Kissamos) – 22 km
 • Chanias gamle bydel – 56,4 km
 • Chania lufthavn – 72,9 km
 • Rethymnons historiske bydel – 109 km
 • Samaria-kløften – 79,7 km
 • Knossos-paladset – 192 km

Værelser

Der findes totalt 15 værelser på Milia. 2 suiter, 5 standardværelser og de resterende er næsten store nok til at kunne betegnes som små lejligheder (uden køkken). Den gode historie ligger i at disse værelser tidligere var hjem for den nu forladte landsbys beboere. Alt er genskabt som dengang – fra gardiner til ildsted.

Det er lidt som at bevæge sig rundt i en gammel, orientalsk hule med små vinduer, frilagte bjælker og mure af granit og kalksten. Indretningen er ganske simpel, men charmerende. Der er fokus på, at du skal sove godt, når du holder ferie, så glæd dig til at slå dig ned i Coco-Mat-madrasserne, der er Grækenlands svar på Hästens herhjemme.

Desuden er der ”rigtige” dyner og ikke blot et stramt betrukket lagen, hvilket for mig er et kvalitetstegn. Alle værelser har terrasse med havemøbler, og hvis du er typen, der også gerne vil ligge en eftermiddag i solens stråler, så findes der en dertil-indrettet fælles tagterrasse.

Alle de viste værelsesbilleder er eksempler. Indretning og størrelse kan variere inden for samme værelsestype. OBS: Hvis du bestiller et ophold indenfor kategorien ”economy” (økonomi), så kan denne type afvige fra vores generelle værelsesbeskrivelse. På mange hoteller er ”economy” af en lavere standard og/eller anden beliggenhed og er oftest hotellets billigste værelse (med eller uden vindue/udsigt).

Faciliteter

Her kan du se nogle af de faciliteter (kan være mod tillæg på stedet), som du kan benytte på Milia Mountain Retreat:

 • Internetadgang/Wi-Fi
 • Restaurant
 • Mulighed for balkon/terrasse
 • Parkering (evt. mod gebyr)
 • Reception
 • Hotelbar

Bemærk: Nogle faciliteter som f.eks. udendørs swimmingpool og restauranter kan være sæsonlukkede og kan indeholde betaling direkte til opholdsstedet (lavsæson er typisk fra oktober til og med april for de fleste rejsemål i Sydeuropa - på nær vinterdestinationer som Madeira og de kanariske øer). For Thailand er det næsten med omvendt fortegn (højsæson er typisk fra oktober til april) - dog kan der være differencer alt efter rejsemålet. Vi henviser til og anbefaler i øvrigt, at du læser vores FAQ

Adresse

Vlatos
73012 Crete

Koordinater

Latitude: 35.4130
Longitude: 23.6643

Milia Mountain Retreat er ikke tilgængelig i øjeblikket

Milia Mountain Retreat er ikke en del af programmet hos Hideaways i øjeblikket.

Sådan kan du rejse

Hos Hideaways vil vi give dig som gæst den størst mulige fleksibilitet, og derfor kan du bestille pakkerejser med valgfri afrejsedato, afrejselufthavn og rejselængde. Du kan som nævnt også vælge kun at bestille hotel, hvis du selv vil arrangere din rejse.

Information om aktuelle flyruter og flytider finder du i søgemaskinen i step 2, når du søger en rejse.

På alle rejser som inkluderer fly og hotel, har du desuden mulighed for at bestille en lejebil. Information om kategorier og aktuelle priser for billeje kan du ligeledes se i step 2 i søgemaskinen. Priserne for billeje er for hele opholdet med afhentning/aflevering i forbindelse med ankomst/hjemrejse til og fra den valgte ankomstlufthavn.

 

 

Anmeldelser på Tripadvisor

Læs hotelanmeldelser på Tripadvisor fra andre gæster, som har besøgt hotellet. Her finder du også tips til oplevelser i området. Du kan også finde inspiration til din ferie på Hideaways’ blog.