Ferie i Holland

Her kan du læse mere om hvorfor det er fantastisk at tage på ferie i Holland, og hvordan du kan bo på vore nøje udvalgte hoteller i ferien.

Hvordan bestiller jeg en ferie i Holland?

Holland er et af flere nye feriedestinationer, du snart kan besøge med Hideaways. Tilmeld dig nyhedsbrevet eller følg med på de sociale medier og vær blandt de første til at få besked når vi åbner op for at booke en ferie i Holland.

Geografi

Hvis du ønsker bjerge eller kuperet terræn, er der ikke store muligheder for at finde det i Holland. De hollandske bjerge er nærmest bare bakker. Resten af landet er dannet af fladt, inddæmmet land, som er beskyttet mod det evigt truende hav af uendelige strækninger med diger. Derfor er landet ikke overraskende velegnet til cykelferier. Dets begrænsede størrelse og mangel på fast grund overlader ikke meget plads til utæmmet natur. Den nordvestlige del er stærkt bebygget og befolket, mens Zeeland mod nord mest består af vand.

Holland er også navnet på en region, der ligger i den nordlige del af landet, og den er delvist opdæmmet og drænet for vand fra Nordsøen, og mere end halvdelen ligger i eller under havoverfladen. Der findes flade, frugtbare landskaber og kilometervis af klitter, der afgrænser de uberørte sandstrande.

Kun i den sydøstlige Limburg-provins finder man bakker. Holland grænser op til Nordsøen, Belgien og Tyskland. Rhinen, den eneste egentlige flod, leder vandet fra bjergene i Tyskland og Schweiz. Der findes meget lidt vild natur på grund af den høje befolkningstæthed, hvor den vestlige del er det tættest befolkede område, heriblandt Amsterdam, Haag og Rotterdam. Men selvom man bevæger sig udenfor disse steder, er der ikke mange øde pletter, da byerne nærmest flyder sammen. Dog bryder flade, mudrede marker og små skovområder landskabet.

Historie

Hollands tidlige historie er tæt forbundet med Belgiens og Luxembourgs. De tre lande var kendt som Nederlandene indtil det 16. århundrede, hvor grænserne til nutidens Holland i grove træk blev trukket. 

Denne region etablerede sig selv som en af de mest blomstrende og velstående i Europa, men var til tider meget ustabilt rent politisk. På skiftende tidspunkter ønskede både de franske konger og de romerske kejsere at overtage regionen, men ingen af dem viste sig magtfulde nok. I det tidlige 16. århundrede vandt kejserlige forbindelser magten, og Nederlandene blev tilføjet til Hapsburgernes herredømme. De nordlige områder, som for størstedelen var protestantiske, gjorde oprør i 1568, og kæmpede mod deres katolske, spanske herskere. Nederlandenes oprør blev ført af Prins William af Oranje. Efter 80 års konflikt blev spanierne fordrevet af Holland og dets allierede provinser. Denne uafhængighedskamp, som varede indtil 1648, banede også vejen for Holland til at blive en magtfuld søfartsnation. Holland fik sin ”guldalder” på den europæiske scene, og den varede til 1740. Tidens rigdom blev frembragt af Det Hollandske Østindiske Kompagni, som sendte skibe mod fjernøsten for at hente krydderier og eksotiske varer. Man koloniserede Kap det Gode Håb, Indonesien, Surinam, Antillerne og Ny Amsterdam (nutidens New York) og etablerede handelsstationer rundt i hele Asien.

Amsterdams bedre borgerskab var optaget af tidens finere smag, og dyrkede kunst og kultur, som f.eks. maleren Rembrandt. Dette varede dog ikke ved, for i 1795 invaderede franskmændene landet, og Napoleon udpegede sin yngre bror Louis til konge. Da den franske besættelse ophørte i det tidlige 18. årh., blev det Forenede Kongerige af Nederlandene født, og dette inkluderede også Belgien og Luxembourg. Den første konge, William d. 1. af Oranje, blev kronet i 1814, og det samme kongehus regerer den dag i dag. I 1830 blev Belgien uafhængigt, og Luxembourg lige så kort tid efter.

Tysklands invasion af Holland startede i 1940 med bombningen af Rotterdam, og den hollandske modstandsbevægelse blev derefter dannet. En stor del af den jødiske befolkning blev dræbt under krigen. I 1949 blev Indonesien uafhængigt. Surinam fulgte efter ved en fredelig overdragelse af suverænitet i 1975. Antillerne, ud for Chiles kyst, er stadig en koloni, men har i høj grad selvstyre.

Nutidens Holland

De moderne hollændere er typisk pragmatiske og progressive, når det drejer sig om emner som prostitution og tilladelse til brug af milde, narkotiske stoffer, som f. eks. marihuana. Holland er i høj grad positive overfor EU, og et endnu mere sammensmeltet Europa tages for givet af mange hollændere.

Naturen

For naturelskere, er det en god idé at tage til landets fem nordlige øer, der bugter sig i det lavvandede Vadehav. Stedet er også populært blandt de lokale. Der er færgeforbindelse til øerne, og der er masser gode strande, især når vinden fra Nordsøen lægger sig. 

Storbyferie

Amsterdam - Hollands ekstraordinære hovedstad

Amsterdam er en af Europas mest charmerende byer, fyldt med kanaler og ekstraordinær arkitektur. Cyklen er det mest praktiske transportmiddel, når man skal udfordre de indtagende stræder i denne stort set autentiske Hollandske by. Ikke desto mindre er det en kosmopolitisk smeltedigel, hvor antallet af turister nogle gange overstiger antallet af lokale indbyggere. Torvene Damrak og Dam tiltrækker turister, i en vis grad på grund af deres nære beliggenhed til bordelkvartererne. Liedse Plein og Rembrandt Plein er to andre vigtige pladser, og en slentretur gennem det mere stille Jordaan (det jødiske kvarter) er fortryllende. Amsterdam byder på fantastiske seværdigheder. Her kan nævnes Van Gogh Museum og Rijksmuseum, samt Anne Franks Hus og adskillige smukke kirker. Byen byder helt sikker på mere end lige bordeller og coffee-shops.

>> Læs mere om rejser til Amsterdam her

Haag -  regeringsby

Haag huser kongehuset og Hollands regering og dermed også statelige palæer, paladsagtige ambassader og fornemme kunstgallerier. I Rotterdam ligger verdens travleste havn og byen er i høj grad en travl, moderne arbejderklasseby, med usædvanlig arkitektur og en sitrende atmosfære.

Maastricht

Maastricht, længst mod syd, er Hollands ældste, betydningsfulde by, som kan dateres tilbage til romertiden. Velbevarede ruiner af gamle fæstningsværker gør byen vældig interessant.

Andre seværdige byer i Holland

Engang var Haarlem et vigtigt handelscentrum i Holland, og byen har bibeholdt sin gamle charme og stilhed i forhold til nabobyerne, som har vokset sig større. Som en tidligere vigtig hollandsk handelsby, finder man ligheder med Amsterdam, men der er færre turister. Delft er en lille overbesøgt, men malerisk by, der er kendt for sin pottemagerindustri. Keukenhof, syd for Haarlem, er verdens største have. Den tiltrækker hele 800.000 turister gennem den otte uger lange sæson. Volendam og Marken er to pittoreske fiskerlandsbyer langs kysten ved Ijsselmeer, tidligere kaldt Zuiderzee. Hvis børnene skal gøres glade, så tag til Madurodam, verdens største miniatureverden. Der afgår dagsture fra Amsterdam og andre centrale steder. Zeeland udgør størstedelen af Delta-regionen. Hvis du er interesseret i at lære, hvordan en stor del af Holland kan ligge op til ca. tre meter under havoverfladen og dermed leve under truslen fra havet, så kan du her bevidne den store værdi af diger og dæmninger.

Vejret på din ferie

Holland har tempereret kystklima med kølige vintre og milde somre. Landskabet i Holland er meget fladt, og som følge heraf kan vejret skifte meget hurtigt.

Sommervejr er cafe-vejr i Holland

Sommeren (juni-september) er ofte rimelig varm, hvilket er perfekt til en dejlig sommerferie med ophold på en fortovscafe langs en af de mange kanaler i Holland. De eneste problemer kan så være, at du er omgivet af mange andre turister, og at det kan være vanskeligt at finde et hotelværelse.

Kolde vintre 

Vinteren (december-marts) i Holland kan til gengæld være bitterlig kold, og der er sandsynlighed for sne. Søer og floder fryser til i den periode, så der vil måske være mulighed for at lufte skøjterne på en af kanalerne.

Den bedste tid at besøge Holland

Foråret (april-maj) er det bedste tidspunkt at besøge landet på, da det byder på en utrolig mængde blomstrende påskeliljer og tulipaner.

Efteråret - behageligt men omskifteligt

Efteråret (oktober-november) i Holland kan være behageligt, men man skal være forberedt på, at vejret veksler mellem varmt og fugtigt til vådt og blæsende. Efterår og forår kan også byde på støvregn og gråvejr. Derudover regner det jævnligt – så regnvejr, er der ingen garanti imod. De populæreste turistattraktioner i Holland i efterårsferien, som for størstedelen ligger mod nordvest, bærer præg af Nordsøens vejr, hvilket betyder masser af regn om sommeren og iskolde vintre. Dagtemperaturen i Amsterdam kan meget vel være encifrede langt ind i maj.

Transport

Korte afstande 

Holland er et lille land, og de fleste byer ligger inden for en times kørsel fra lufthavnen. Der kører tog en halv snes gange i timen til Amsterdam, Rotterdam og Haag. Nogle mennesker foretrækker at flyve til de lidt mindre travle lufthavne i Bruxelles og Paris, og derefter tage højhastighedstoget (Thalys) til Holland. Fra Centraal Station i Amsterdam kører der højhastighedstog fra Holland til Danmark, Belgien, Frankrig og Tyskland, og dette er ofte en mere bekvem transportmulighed end fly, inden for de korte afstande.

I bil til Holland

Hele Holland har et udmærket og velholdt motorvejsnet, men det meste trafik findes i det nordlige område omkring Randstad regionen, hvor man finder Amsterdam, Haag og Rotterdam. Det er sikkert og let at komme frem i bil, men vær forberedt på køer og trafikpropper.

Færgeforbindelser til Holland

At flyve er hurtigere og kun lidt dyrere end en tog/færgerejse fra England. Det er også muligt at anvende tunnelen mellem England og Frankrig. Derudover er der færgeforbindelse mellem Holland og England i henholdsvis Hook og Harwich; Europoort ved Rotterdam og Hull; Ijmuiden og Newcastle. Fra Skandinavien er der afgange fra Kristianssand (Norge) til Ijmuiden.

Fly

Schiphol, ca. 10 km sydvest for Amsterdam, er en af verdens travleste, samt en af Europas vigtigste lufthavne, med flyvninger til alle kontinenter og storbyer verden over. Fra Danmark har du utallige daglige flyafgange til både Amsterdam og Eindhoven lufthavn. 

Turistinformation

På den dansksprogede hjemmeside for Hollands officielle turistbureau kan du læse mere om landets seværdigheder. Turistbureauets hjemmeside har bland andet en præsentationsvideo, som på et par tempofyldte minutter giver et godt indtryk af hvad man som besøgende kan opleve på en ferie i Holland. Turistkontoret har også lagt en række af sine brochurer til gratis download på hjemmesiden.

>> Se alle rejser til Holland her
>> Læs også om vores fleksible pakkerejser med rejsegaranti

Læs mere

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller