Rejser til Indonesien

Find det sted på globussen hvor Det Indiske Ocean og Stillehavet mødes, og du vil finde ø-nationen Indonesien. Den ligger spredt ud som en lang række trædesten mellem Singapore og Australien. Indonesiens ørige spænder således over mindst 17.000 øer - nye bliver konstant opdaget - og de findes i næsten alle former og størrelser.

Indonesien dig masser af muligheder i ferien, du kan lære at dykke på Bali, møde aberne i Ubud, og vove dig op på en vulkan på Lombok, ja mulighederne er utallige og vi glæder os til at byde dig velkommen hos Hideaways Rejser som gæst på et af de håndplukkede hoteller du finder i vores program. 

På øen Java finder du den pulserende hovedstad, Jakarta. Denne blomstrende storby, som domineres af skyskrabere, er en af de mest hektiske på Jorden. Samtidig kan du ovre på den naturskønne Borneo stadig opleve jungler, hvor den prægtige orangutan bor. Dertil komme øer som Bali og Lombok, der med god grund hører til de mest populære steder at holde ferie i Indonesien.

På Bali er strandene udstyret med fancy cocktail-klubber og high-end hoteller, mens det øens skovfyldte indre byder på yogakurser og rismark-ture. På Lombok hersker der en endnu mere tilbagelænet atmosfære, hvor SPAer erstattes af vandfald og bargader af vandrestier på vulkaner. Uanset hvilken ø du vælger, bør du huske din våddragt - begge steder er kendt for at have perfekte forhold til surfing og snorkling.

 

Læs mere om Indonesien

Mad og drikke

Indonesisk køkken er et af de mest levende, mangfoldige og farverige køkkener i verden. Med 6.000 befolkede øer og mere end 300 etniske grupper i landet er der en naturlig forudsætning for en næsten uendelig varitation af lokale retter og opskrifter. Det siges således, at det indonesiske køkken har mere end 5000 traditionelle opskrifter, hvoraf 30 af dem anses for de vigtigste.

Det indonesiske køkkens hovedbestanddele består af ris, nudler og suppe-retter, som af landets indbyggere ofte indtages på beskedne lokale spisesteder eller ved en rudimentært opstillet bod på gaden eller ved siden af vejen.

Du kan her læse om nogle få af landets mest kendte og populære retter. God appetit og god fornøjelse!

Nasi Goreng

Risretten Nasi Goreng er blevet kaldt Indonesiens nationalret, selvom der er mange andre udfordrere. Retten indtages ofte ved simple madboder opstillet langs vejene, men serveres også på fine restauranter eller på buffetborde ved Jakartas overdådige middagsselskaber.

Hovedingredienserne i retten er forkogte ris, sød sojasovs, pulveriseret terasi (en lokal type reje-pasta), salt, hvidløg, skalotteløg, chilipeber, forårsløg, muskatnød, gurkemeje, vegetabilsk olie, løg, sukker, ingefær, hvidløg pasta og skiver af agurk og tomat til garneringen. 

Den adskiller sig fra andre asiatiske ris-retter ved sin aromatiske, jordagtige og røgede smag, der skyldes de generøse mængder af sød soyasauce og reje-pastaen - og smagen er stærkere og mere krydret i forhold til f.eks. kinesiske stegte ris. 

Gado-gado

Salaten Gado-gado er en anden af Indonesiens nationalretter. Retten består af let kogte, blancherede eller dampede grøntsager og hårdkogte æg, kogt kartoffel, stegt tofu (sojabønneost) og tempeh (et andet sojabønne-produkt, men lavet af hele bønner) og lontong (ris indrullet i bananblade), som serveres med en dressing bestående af peanutsauce. 

Gado-Gado sælges i næsten alle dele af Indonesien, hvor hvert område har sin lokale version. Det antages, at retten oprindeligt var en af de mange sundanesiske retter, som fandt udbredelse på den vestlige dele af Java.

Retten indtages ofte fra simple vogne og boder (kaldet warung) på veje og stræder, men du kan også finde den på menukortet på de fleste restauranter og hoteller i Indonesien.

Satay

Satay er en anden af Javas retter, der har vundet indpas i det indonesiske køkken og med tiden er blevet én af landets mest populære retter.

Satay består af hakket eller udskåret kyllingekød, gedekød, fårekød, oksekød, svinekød, eller fiskekød, der grilles på spyd over træ eller kul, og serveres med forskellige krydderier. Satay kan også serveres i forskellige saucer, men oftest serveres de i en kombination af soja- og jordnøddesauce. Derfor bliver peanutsauce ofte kaldt sataysaus.

I andre versioner af retten bruges andre typer kød eller tofu (sojabønneost), som i de meget gamle og traditionelle versioner af retten steges på spyd, der laves fra bladene på kokospalmen eller bambusbuske.

 

 

 

Læs mere

Seværdigheder

Jeg har her udvalgt nogle få af de mange seværdigheder, som du har mulighed for at opleve på din ferie i Indonesien. Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder i Indonesien, anbefaler jeg dig at læse vores blog om rejser, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Borobudur

Borobudur er verdens største buddhistiske tempel, et Unesco verdensarvssted og én af de mest populære seværdigheder i Indonesien.

Templet, der ligger i Magelang i den centrale Java-provins, består af ni platforme - seks firkantede og tre cirkulære - med en central kuppel på toppen. Det er dekoreret med 2.672 relief-paneler og 504 Buddha-statuer, mens den centrale kuppel er omgivet af 72 Buddha-statuer, der alle sidder inde i en stupa (et spir-lignende budddhistisk monument). 

Monumentet, der er bygget i det 9. århundrede, er en helligdom tilegnet Buddha og et populært rejsemål for buddhistiske pilgrimsrejsende. Pilgrimsturen begynder ved monumentets bund og følger en sti omkring monumentet, som stiger til toppen gennem tre niveauer, der symboliserer buddhistisk kosmologi: Kamadhatu (som symboliserer verden af lyst og begær), Rupadhatu (som symboliserer verden af former) og Arupadhatu (som symboliserer verden af formløshed).

Borobudur har desuden den største og mest komplette samling af buddhistiske relieffer i verden.

Tanah Lot-templet

Et andet af Indonesiens berømte templer er Tanah Lot-templet, som ligger på en stor, spektakulært formet sten i havet ved Tabanan, omkring 20 km fra Denpasar på øen Bali.

Tanah Lot-templet er ét af syv havtempler på den sydlige balinesiske kyst, som blev bygget som perler på en snor, hvor hver af templerne skulle kunne ses af det næste tempel i rækken, så de dannede en ubrydelig kæde. Det er både påvirket af klassisk balinesisk mytologi og af hinduismen.

Tanah Lot hævdes at være bygget i det 16. århundrede som et resultat af det besøg, som den kendte religiøse figur, Dang Hyang Nirartha, aflagde på klippeøen på det tidspunkt. Legenden hævder, at Nirartha foretog en religiøs rejse langs den sydlige del af Bali og undervejs på denne rejse bemærkede den lille klippeøs smukke omgivelser. Da han lagde sig ned for at hvile på klippeøen, fik nogle lokale fiskere øje på ham og købte ham gaver, hvorefter Nirartha tilbragte natten på den lille ø. Senere talte han til fiskerne og bad dem om at bygge en helligdom på klippen, for han følte, at det var et helligt sted at tilbede de balinesiske havguder.

På bunden af den klippefyldte ø antages giftige havslanger at beskytte templet mod onde ånder og ubudne gæster. 

Bromo-vulkanen

En af de største naturseværdigheder i Indonesien er den aktive vulkan - Bromo-vulkanen - som ligger i den øtslige Java-provins.  Vulkanen er en del af Tengger-massivet, men på trods af sine imponerende 2.329 meters højde er det ikke den højeste top i bjergmassivet; det er til gengæld uden tvivl den mest besøgte. 

Bromo-vulkanen er en del af et naturområde, der har været erklæret beskyttet naturreservat siden 1919. Den typiske måde at besøge Bromo-vulkanen på er fra den nærliggende bjerglandsby Cemoro Lawang. Derfra er det muligt at gå til vulkanen på cirka 45 minutter, men det er også muligt at tage på en organiseret jeeptur, der omfatter et stop ved udsigtspunktet på Penanjakan-bjerget i 2.770 meters højde. Hvis du har kondien i orden, kan du også vælge at nå toppen af Penanjakan-bjerget til fods, hvilket tager ca. to timer, hvis du er i en gennemsnitlig fysisk form.

Afhængigt af graden af vulkansk aktivitet udsender det indonesiske center for vulkanologi og katastrofefare-begrænsning nogle gange advarsler mod at besøge Mount Bromo.

 

Læs mere

Jeg har her samlet nogle få facts og informationer om Indonesien, såsom landets geografi og befolkning, klima og vejr, sprog og religion, som kan tjene som inspiration til din ferie i Indonesien. Informationen er udelukkende ment som inspiration og der tages forbehold for faktuelle fejl.

Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Beliggende mellem Det Indiske Ocean og Stillehavet er Indonesien verdens største ørige med mere end tretten tusinde øer. Med sine 1.904.569 kvadratkilometer er landet desuden verdens fjortende-største land med hensyn til jordareal og det syvende-største med hensyn til kombineret hav- og landområde. 

Landet har over 261 millioner indbyggere, hvilket gør det til verdens fjerde-mest befolkede land, såvel som det mest folkerige land med et muslimsk flertal. Øen Java, som er verdens mest folkerige ø, rummer mere end halvdelen af landets befolkning.

Klima og vejr

Indonesiens klima er overvejende tropisk på alle landets store øer, der er domineret af tropisk regnskov, men landet har også et tropisk monsunklima langs Javas nordlige kyst, Sulawesis sydlige kyst og på Bali, samt tropisk græsslette på visse isolerede steder i det centrale Java, i Javas østlige lavland, på Papuas sydlige kyst og på de mindre øer øst for Lombok.

Med Indoniens beliggenhed langs ækvator er landets klima og vejr forholdsvis jævnt året rundt. Indonesien har dog to klimatiske sæsoner - en regnsæson og en tør sæson; for hovedparten af landet falder den tørre sæson mellem april og oktober, mens regnsæsonen falder mellem november og marts. Det køligste vejr findes i landets bjergområder, der når op til 1.300 til 1.500 meter over havets overflade.

Der er oceanisk klima i visse dele af landets højlandsområder og her der en temmelig ensartet nedbør året rundt, men der findes også subtropisk højlandsklima i de af landets højlandsområder, der har en mere udtalt tør sæson. 

Sprog

Indonesien har mere end 300 indfødte etniske grupper, der tilsammen taler mere end 742 forskellige sprog og dialekter. Nogle af de mange sprog tilhører den austronesiske sprogfamilie, mens over 270 papuanske sprog tales i det østlige Indonesien (Maluku-øerne og Vestlige New Guinea).

Det officielle sprog i landet er indonesisk, som er en variant af malajisk, og som i århundreder har været øens lingua franca. Sproget blev promoveret af nationalister i 1920'erne og blev siden erklæret det officielle sprog under navnet Bahasa Indonesia, da landet opnåede uafhængighed i 1945. Sproget har været stærkt påvirket af både lokale og udenlandske sprog gennem tiderne, herunder javanesisk, sundanesisk, hindi, kinesisk, arabisk, hollandsk, portugisisk og engelsk.

Næsten alle indonesere taler sproget på grund af dets store udbredelse i uddannelsessektoren, erhvervslivet og massemedierne, men det er i reglen som andet-sprog, idet indonesernes primære sprog er deres lokale sprog, hvoraf javanesisk er det mest talte.

Religion

Selv om den indonesiske forfatning stadfæster religionsfrihed som en konstitutionelt given borgerrettighed, så anerkender regeringen i praksis kun seks hovedreligioner: islam, protestantisme, romersk katolicisme, hinduisme, buddhisme og konfucianisme, foruden en række indfødte trosretninger, såsom animisme.

Indonesien er verdens mest folkerige land med et muslimsk flertal, idet der er 227 millioner muslimer i landet per 2017, hvilket svarer til ca. 87% af befolkningen. Heraf er langt størstedelen sunni-muslimer (99%).

Kristne udgør næsten 10% af befolkningen (7% protestantiske og 2,9% romersk-katolske), 1,7% er hinduer, og 0,9% er buddhistiske eller tilhører andre trosretninger. De fleste indonesiske hinduer er balinesiske, og de fleste buddhister i landet er etniske kinesere.

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller