Rejser til Bali

Balis befolkning er kendt for sin varme gæstfrihed, og øen er den mest populære destination at besøge på en rejse til det det indonesiske øhav, og det forstår jeg godt, for det er et perfekt rejsemål, uanset om du vil opleve kultur og historie eller "blot" vil nyde livet langs de dejlige strande. Velkommen til Indonesien med Hideaways, vi er specialister i rejser til Bali, hvor du bor på nøje udvalgte hoteller.

Foruden det skønne klima er de eksotiske templer og paladser, som ligger i fantastiske naturlige kulisser, nogle af øens største attraktioner. Kulinarisk byder Bali på et næsten uendelige udvalg af lokal og internationalt inspirerede retter. Efter solnedgang kommer kan du opleve øens berømte natteliv, der byder på spændende klubber og tætpakkede dansegulve. Inde i landet venter der dig tårnhøje vulkaner og uberørt jungle med masser at se og lave. De fleste kan dog ikke holde sig væk fra stranden i ret lang tid ad gangen. Nyd fantastiske badebyer og luksuriøse feriesteder i et af Balis berømte ferieområder. Disse omfatter Kuta, Seminyak og Jimbaran, hvor de fleste af de store hoteller og villaer ligger lige ned til stranden. Det er også her, at du finder de fleste af Balis bedste surfsteder. Ønsker du betagende, fredfyldte kystlandskaber og solopgange er de østlige badebyer det bedste valg. Det kunne for eksempel være Sanur, Nusa Dua og den fjerne Candidasa-kyst.

I det mere afsides og mindre berejste østlige Bali og i den nordlige region finder du førsteklasses dykkerområder med rolige bugter. Her kan du udforske uberørte koralrev med et fantastisk farverigt dyreliv. Øens midte byder ligeledes på mange grunde til at forlade stranden. Udforsk for eksempel Ubuds naturskønne højland med de bølgende rismarker, dale og skovklædte floder. Ubud er dog ikke kun et sted for kulturelle dagtursturister. Her er også masser for de mere eventyrlystne og shopaholics. Du finder idylliske bjergstier inden for en kort rækkevidde af designerbutik og elegante café-gader. Sightseeing-mulighederne i Ubud er næsten uendelige. Selve byen er således dækket af et væld af gamle templer, paladser og historiske steder. Der er derudover mange flere steder væk fra alfarvej rundt om på denne magiske ø, som det varmt kan anbefales at udforske.

Læs mere om Bali

Seværdigheder

Jeg har her udvalgt nogle få af de mange seværdigheder, som du har mulighed for at opleve på din ferie på Bali. Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder på Bali, anbefaler jeg dig at læse vores blog om rejser, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Batur-vulkanen

Bali er lig med masser af storslået natur og en af de mest populære natur-seværdigheder på øen er Batur-vulkanen, der ligger nordvest for en anden af øens kendte vulkaner; Gunung Agung. Fra vulkanens top er der en fantastisk udsigt til de frodige landskaber i området omkring vulkanen og andre mægtige bjergtoppe. Alt er dog ikke helt så idyllisk, som det ser ud: Det er en aktiv vulkan, som havde det første dokumenterede udbrud i året 1804, og det seneste i år 2000.

For de fleste er dette dog ikke nogen grund til at holde sig væk fra at opleve vulkanens spektakulære udsigt - og hver dag i den tidlige morgen før solopgang begynder hundredvis af turister og lokale gæster på turen op til bjergets top, beliggende i 1700 meters højde, for at se solen stige op over den frodige mosaik af tågeindhyllede bjergkæder, calderaen og Batur-søen, som leverer størstedelen af vandet til Balis vandingssystem.

Der er afmærkede stier langs hele ruten til toppen og hvis du er i normal fysisk form, tager det normalt omkring to til tre timer at nå derop. Hvis du vil være på den sikre side, og ikke bryder dig om at vandre ruten på egen hånd, findes der guidede vandreture, som normalt også en picnic med æg kogt af dampen fra den aktive vulkan. 

Pura Tanah Lot

Foruden sin fantastiske natur er Bali kendt for sine unikke, historiske templer. Et af de mest berømte og besøgte templer på Bali er det gamle hinduiske tempel Pura Tanah Lot, der ligger på klippen Tanah Lot ud for den balinesiske kyst, ca. 20 km fra hovedbyen Denpasar.  

Der findes mange legender, der forklarer oprindelsen til Tanah Lots spektakulære beliggenhed, men den mest almindelige historie lyder, at det er opstået i forbindelse med den rejsende Dang Hyang Nirarthas besøg på øen i det 16. århundrede.

Dang Hyang Nirartha var en hinduisisk (shaivistiske) pilgrim, lyder legenden, og under hans rejse langs øens sydkyst så han pludselig klippen ved Tanah Lot og besluttede sig til at foretage et hvil der. Senere lagde nogle lokale fiskere mærke til ham og købte ham forskellige gaver - blandt andet mad og drikke - så han kunne klare sig til natten. Efter at have overnattet på øen, henvendte Nirartha sig til fiskerne og bad dem om at bygge en hinduistisk helligdom på klippen. Han tilføjede, at han under sit hvil på klippen havde indset, at det var et helligt sted at tilbede de balinesiske havguder (som dengang ligesom i dag spiller en stor rolle i balinesisk mytologi). 

I første omgang blev der bygget en mindre helligdom, men senere blev der bygget et tempel på klippen og dette tempel fik selskab af seks andre templer ved den sydvestlige del af den balinesiske kyst, som var bygget sådan, at de - som perler på en snor - skulle være inden for synsvidde af hinanden. 

Uluwatu-templet

Et andet af Balis meget kendte templer er Uluwatu-templet - eller på balinesisk Pura Luhur Uluwatu - som især har opnået berømmelse for dets spektakulærebeliggenhed på en 70 meter høj klippe, der rækker ud i havet. På balinesisk betyder "Pura" tempel, "Ulu" næs (eller landets ende) og "Watu" betyder klippe, og navnet giver god mening, når man tager templets storslåede beliggenhed ved havet i betragtning. 

Der er tegn på, at der har eksisteret et mindre tempel i området før det nuværende blev bygget, men historiske undersøgelser peger på templet er en hel del ældre end templet på Tanah Lot, idet det menes at stamme fra det 11. århundrede. I lokale sagn siges templet at beskytte Bali mod onde ånder fra havet, mens de mange aber i området på deres side siges at beskytte templet imod dårlig indflydelse.

Aberne nøjes dog ikke kun med at beskytte templet imod ondskab. De er også berømte - eller berygtede - for deres evne til at stjæle de besøgendes ejendele, så det er en god ide at se godt efter sin taske, hvis man er tæt på et af templets aber. Ejendommeligt nok kan aberne som regel overtales til at returnere den stjålne ejendel, hvis de som modydelse modtager en frugt. Ifølge eksperter i primatadfærd skyldes denne adfærd, at aberne har lært sig byttehandel fra lokalbefolkningen; og endda har formået at lære det videre til deres afkom.

 

Læs mere

Mad og drikke

Jeg har her udvalgt et par af de kulinariske specialiteter og typiske retter, som du kan smage på, når du er på ferie på Bali. God appetit og god rejse!

Lawar

En af de mest kendte og populære retter på Bali er retten lawar, som består af en blanding af grønne bønner, æg, vegetabilsk olie, limefrugter, kokosmælk, sukker, friskrevet kokos, hakket kød og masser af lokale urter og krydderier, der steges i kokosolie.

Som du sikkert vil bemærke, når du sidder med menukortet foran dig på en balinesisk restaurant, så er lawar ofte er navngivet i henhold til, hvilke hovedingredienser, retten indeholder; for eksempel hedder lawar med kylling "lawar ayam", mens lawar blandet med svin hedder "lawar babi" og lawar med jackfrugter hedder "lawar nangka".

Du kan både finde retten i almindelige balinesiske restauranter og i de mange såkaldte "warungs" (små familiedrevne restauranter eller cafeer), der findes overalt på Bali. 

Betutu

Betutu er en anden af Balis meget kendte og populære retter. Betutu er det balinesiske ord for en bestemt krydderi-blanding (kaldet bumbu), der blandt andet består af hvidløg, gurkemeje, ingefær, galangal, nødder, chili, peberfrugter, rejepasta og jordnødder, som først blandes grundigt og sauteres med kokosolie for at frigive aroma og derefter kombineres med en eller anden slags kød; som regel kylling eller and.

Ofte serveres retten sammen med retten plecing kangkung (en ret, hvis hovedingrediens er krydet spinat), sprøde, stegte jordnødder og retten sambal terasi (der er en stærkt krydret chili-ret med forskellige ingredienser, blandt andet ingefær, fiskesauce, hvidløg m.m.).

Retten varierer ofte en smule efter hvilken del af øen, den kommer fra: I Klungkung-regionen tilberedes den næsten altid med kyllingekød fyldt med betutu-krydderier; i Gianyar-regionen er den tilberedt i en indpakning af blade; og i Gilimanuk-regionen er betutu-blandingen krydret på en måde, der gør den særligt stærk (hvis du ikke er til stærke retter, skal du nok holde dig fra denne version).

Satay

En tredje af Balis kendte og populære retter er nok den, der har opnået størst udbredelse i Indonesien som helhed. Retten hedder Satay og kom orpindeligt til øen fra Java, hvorefter den spredte sig til alle dele af Indonesien, så den i dag har status af en slags indonesisk nationalret.

Hvor retten kom fra, før den nåede til Java, er stærkt omdiskuteret, men det siges, at retten blev udviklet af javanesiske gade-sælgere, som lavede deres egen version af indiske kebaber - og endnu i dag er retten populær i de mange warungs, der præger det balinesiske gadebillede.

Retten består af krydret kød, der enten kan være kyllingekød, gedekøf, fårekød, oksekød, svinekød, fisk eller tofu (en ost bestående af sojabønner, der oprindeligt kommer fra Kina). Kødet grilles over et bål af træ eller kul og tilføres normalt forskellige lokale krydderier. Retten serveres derefter sammen med forskellige saucer, som regel med en kombination af soja- og jordnøddesauce (det er i øvrigt derfor, at du vil kunne se, at jordnøddesauce ofte kaldes "sataysauce" på Bali).

I den autentiske version af retten bruges spyd, der består af materiele fra kokospalmen, men da det kan være dyrt og besværligt at få fat i dette materiale bruges bambusspyd ofte som erstatning.

 

 

Læs mere

Information om Bali

Jeg har her samlet nogle få facts og informationer om Bali, såsom rejsemålets geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspiration til din ferie på Bali. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Øen Bali ligger 3,2 km øst for hovedøen Java, kun adskilt af Bali-strædet. Øen er ca. 153 kilomter bred fra øst mod vest og 112 kilometer lang fra nord mod syd og dækker i alt et areal på 5.780 km2.

Den største by på øen er provinshovedstaden, Denpasar, der ligger tæt på øens sydlige kyst og har en befolkning på omkring en halv million indbyggere. Balis næststørste by er den gamle koloniale hovedstad, Singaraja, som ligger på nordkysten og har en befolkning på omkring 100.000 mennesker. I alt har øen omkring 4,250.000 indbyggere.

Sprog

De to mest talte sprog på Bali er balinesisk og indonesisk  - og de fleste balinesiske indbyggere på øen taler begge sprog; og ofte et tredjesprog. Det mest almindelige talesprog omkring turistområderne er indonesisk, da mange af de lokale, der arbejder i turistbranchen, oprindeligt er indvandrere fra Java, Lombok, Sumatra og andre dele af Indonesien.

Traditionelt er brugen af forskellige balinesiske sprog blev bestemt af det balinesiske (hinduistiske) kastesystem og af det deraf følgende klanmedlemskab, men denne tradition er aftagende i moderne tid. Foruden de forskellige balinesiske sprog bruges også kawi og sanskrit af hinduistiske præster på Bali, da hinduistisk litteratur hovedsagelig er skrevet på sanskrit.

Engelsk og kinesisk er de to mest talte fremmedsprog; engelsk på grund af turistsektoren og det engelsktalende diaspora-samfund på øen - og kinesisk på grund af den store kinesiske indvandring, der er tilstrømmet øen gennem tiderne. Foruden disse to sprog vil du ofte kunne se skilte på andre fremmedsprog, som er målrettet udenlandske turister, f.eks. på japansk, koreansk, fransk, russisk eller tysk.

Religion

Indonesien er almindeligvis kendt for at være det overvejende muslimske land i verden, der har den største befolkning, idet hele 87% af befolkningen bekender sig til islam. Men Bali er en undtagelse fra den generelle religiøse tendens i landet, idet hele 83,5% af øens befolkning bekender sig til balinesisk hinduisme, der er en blanding af eksisterende lokale trosretninger og gamle hinduiske traditioner, som stammer fra Syd- og Sydøstasien.

Kun 13,37% af Balis befolkning bekender sig således til islam, mens 2,47% af Balis befolkning bekender sig til kristendommen og 0,5% af Balis befolkning bekender sig til buddhismen.

Den balinesiske hinduisme har rødder i indisk hinduisme, der kom til øen via hovedøen Java, som historisk har været et centrum for hinduistiske og buddhistiske imperier. Det er uklart præcist, hvornår hinduismen nåede til Bali fra Indien, men historikere mener, at hinduismen begyndte at præge det indonesiske ørige allerede i det første århundrede e.Kr.

Den balinesiske hinduisme adopterede efterfølgende dele af de oprindelige balinesiske stammers animistiske traditioner, herunder troen på, at guderne er til stede i alle ting (dvs. at hvert eneste element i naturen repræsenterer gudernes magt) og alle ting i naturen rummer ånder, hvis energi kan styres i enten god eller ond retning.

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller