Rejser til Irland

Rejs til Irland og oplev et lille charmerende hjørne af Europa. På "Den Grønne Ø" vil du hurtigt vil føle dig hjemme takket være irernes gæstfrihed og afslappede indstilling til livet. Samtidig er en rejse til Irland en chance for at opleve helt anderledes spektakulære landskaber og ikke mindst en kultur, der er rig på traditioner, som vidner om landets fascinerende historie.

I den hyggelige hovedstad Dublin venter der dig et medrivende musikliv på de populære spillesteder, fristende shopping i små, unikke butikker samt talrige seværdigheder i form af interessante museer og kunstgallerier. En rejse til Irland og især Dublin er naturligvis heller ikke komplet uden at nyde en Guinness, den mørke irske øl, på en traditionel pub. Fællesskabet på pubberne udgør således stadig en vigtig del af irernes livsstil og er et oplagt sted at opleve, hvor imødekommende et folkefærd irerne er. Er du mere end almindeligt interesseret i ølbrygnings kunst, kan du eventuelt også lægge vejen forbi selve Guinnessbryggeriet. Dublin er dog bare én af mange attraktive byer, du bør besøge på en rejse til Irland.

Selvom du nemt kan bruge flere dage på bare at udforske Dublin, bør du ikke rejse til Irland uden også at opleve den fantastiske natur og de betagende landskaber uden for storbyen. Lejer du en bil, åbner der sig et slaraffenland for dine fødder af dramatisk smukke kyster, sagnomspundne slotte og borge samt ikke mindst en perlerække af små pittoreske landsbyer, som i sig selv er værd at rejse til Irland efter.

Irland har med sin enestående kombination af levende byer og uberørt natur som rejsemål desuden meget at byde på for både børn og voksne. Her kan I frit vælge om ferien skal bruges på vandreture i den prægtige kulisse, som Irlands natur udgør, eller på eventyr i de historiske byer - eller eventuelt lidt af begge dele.

Øen Irland, der er næsten dobbelt så stor som Danmark, består formelt set af Republikken Irland og Nordirland. Sidstnævnte, der kun udgør omkring en sjettedel, er en del af Storbritannien. På din rejse i Irland, vil du næppe bemærke nogen særlig forskel, hvis du krydser grænsen mellem de to dele af øen. Den mest iøjnefaldende forskel er umiddelbart, at man i Nordirland angiver afstande i miles. I Nordirland bruger man desuden ligesom i England stadig pund frem for euro.

Escapeaway er specialist i rejser til Irland hvor du bor på nøje udvalgte hoteller på din rejse.

>> Læs også om rejser til Skotland
>> Læs også om rejser til England

Rejsemål i Irland

  • Gæstebedømmelser 9,6
    Dublin
    32 hoteller
    Irlands stemningsfulde hovedstad er berømt for sine utallige traditionsrige pubber og livlige natteliv, men har også meget andet at byde på som rejsemål. Dublin er således også landets kulturelle centrum med et væld af gallerier, museer og teatre, ... som du nemt kan bruge hele ferien på at udforske. Læs mere

Populære hoteller i Irland

Irland, Dublin
9,2
Fabelagtigt
2761 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 13 km
  • Afstand til centrum: ca. 0 m
  • Internetadgang/Wi-Fi
Irland, Dublin
9,2
Fabelagtigt
543 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 16 km
  • Afstand til centrum: ca. 2.6 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
Irland, Dublin
9,2
Fabelagtigt
941 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 17 km
  • Afstand til centrum: ca. 1.7 km
  • Internetadgang/Wi-Fi

Seværdigheder

Jeg har her udvalgt nogle få af de seværdigheder, som du har mulighed for at opleve på din ferie i Irland. Beskrivelsen er udelukkende ment som en inspiration til din rejse, og der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder, anbefaler jeg dig at læse vores blog med inspiration, hvor du kan finde spændende artikler om vores andre rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Dublin

Dublin er Irlands største by med omkring 1,2 millioner indbyggere og landets hovedstad. Det er Irlands centrum for uddannelse, kunst, administration, økonomi og industri, samt landets mest besøgte rejsemål med omkring 8,6 millioner besøgende hvert år.

Blandt de største seværdigheder i byen er Guinness Storehous, Dublin Castle, St. Stephens Green, Phoenix Park, Christ Church-katedralen, St. Patricks-katedralen, Spire of Dublin, Dublin Zoo, Jameson Distillery Bow St., Ha´penny Bridge, National Gallery of Irland, Merrion Square, National Museum of Irland, Chester Beatty Library, National Botanic Gardens, Dublinia, Dublin bugt, National Museum of Irland - Archaeology, The little museum of Dublin, Molly Malone, National Library of Irland - og mange flere.

The Cliffs of Moher

Cliffs of Moher er en 14 kilometer lang række af klipper ved havet placeret på den sydvestlige kant af Burren-regionen i County Clare. Ved dens sydlige ende stiger de 120 meter over Atlanterhavet, mens de lige nord for O'Brien's Tower - et rundt stentårn bygget i 1835 - når dens maksimale højde på 214 meter; herefter fortsætter klipperne ved lavere højder. 

Fra klipperne og fra toppen af tårnet kan du se Aranøerne i Galway Bay, Maumturks og Twelve Pins bjergkæderne mod nord, samt Loop Head mod syd. Klipperne er blandt de mest besøgte seværdigheder i Irland med omkring 1,5 millioner besøgende om året, hvilket gør den til den tredje-mest besøgte seværdighed i Irland, kun overgået af Guinness Storehouse og Dublin Zoo; begge i hovedstaden Dublin.

Glendalough

Glendalough er et dalområde beliggende i Wicklow Nationalpark, omkring 60 kilometer syd for Dublin, og et kristent pilgrimsted, hvis historie strækker sig mere end 1500 år tilbage. Kombinationen af en smuk natur og en unik kulturhistorie har gjort området til en af de mest besøgte attraktioner i Irland.

Dalen omfatter et gammelt klosterkompleks med kirker og andre historiske  bygninger, herunder et tusind år gammelt tårn, samt den endnu ældre kirke St. Kevin´s Church (opkaldt efter den kristne prædikant og helgen Sankt Kevin, som grundlagde kirken under sit ophold i dalen i slutningen af 500-tallet), som alle stammer fra før vikingernes ankomst til Irland. 

Dalen rummer også to smukt beliggende søer – den øvre og den nedre sø – der kombineret med den omgivende dal byder på et attraktivt rekreationsområde, der flittigt bruges af irlænderne selv.

Danskere, der har været på Vikingeskibsmuseet i Roskilde, vil nok genkende navnet på stedet, idet museets Vikingeskib, Skuldelev 2, oprindeligt er bygget i Irland af tømmer fra Glendalough, hvorfor den rekonstruerede version af Skuldelev 2 er blevet døbt "Havhingsten fra Glendalough".

 

Information og fakta

Jeg har her samlet nogle få facts og informationer om Irland, såsom landets geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspiration til din ferie i Irland. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog med ferie-inspiration, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Med sine 70.273 kvadratkilometer udgør Irland omkring en sjettedel af øen Irland, mens Nordirland udgør resten. Irland deler sin eneste landegrænse med Nordirland, som er en del af Storbritannien. Det er omgivet af Atlanterhavet mod vest og nord, af Det Keltiske Hav mod syd, af Skt. George's Kanal mod sydøst og Det Irske Havn mod øst.

Irlands hovedstad og største by er Dublin, som ligger på den østlige del af øen, og som huser omkring en tredjedel af landets i alt 4,8 millioner indbyggere.

Landets vestlige landskab består hovedsageligt af klipper, bakker og bjerge. De centrale lavlandsområder er præget af glaciale aflejringer af ler og sand, og rummer mange vådområder og søer. Det højeste punkt i landet er Carrauntoohil på 1.038 meter, der ligger i Macgillycuddy's Reeks bjergkæde i sydvest, mens River Shannon, der krydser det centrale lavland, er den længste flod i Irland på 386 kilometer.

Klima og vejr

Irland har et tempereret kystkilma, som er meget påvirket af nærheden til Atlanterhavet og Golfstrømmens opvarmende effekt. 

De sydvestlige områder oplever mest nedbør som følge af sydvestlige vinde, mens hovedstaden Dublin får mindst nedbør. Der er flest solskinstimer i den sydøstlige del af landet, mens der er mest vind i de nordligste og vestligste dele af landet, som er blandt de steder i Europa, der får mest vind.

De varmeste måneder i året er juli og august med 16 grader i gennemsnit, efterfulgt af juni og september med 14 grader i gennemsnit, mens de koldeste måneder i året er januar og februar med 5 grader i gennemsnit, efterfulgt af december og marts med 7 grader i gennemsnit. Mest nedbør er der i august, oktober og december med 80 mm i gennemsnit, mens april, maj og juli er de måneder, der har mindst nedbør med 50 mm i gennemsnit.

Historie

Irlands historie kan dateres minimum 10.000 år tilbage, hvor de første samlere og jægere drog fra det europæiske fastlandskontinent til dét, der i dag udgør Irland, formodentlig via en landtange.

I det fjerde århundrede e.Kr. kom kristendommen til Irland, ikke mindst takket være missionæren Skt. Patrick, der - ifølge legenden - blev udnævnt til biskop af Skt. Germanus - biskoppen af Auxerre - i året 432. Irland var  allerede før Skt. Patricks ankomst så småt ved at blive kristnet - og pave Celestin havde året før sendt den første bispok til landet - men det var på grund af Skt. Patricks missionæren i de nordlige, centrale og vestlige egne af landet, at kristningen for alvor tog fart.

I 444 oprettede Skt. Patrick sit bispesæde i Armagh i Nordirland, som fortsat er Irlands kirkelige hovedstad. Selv om Skt. Patrick aldrig blev kanoniseret af den katolske kirke, bliver han i dag betragtet som Irlands skytshelgen, samt skytshelgen for ingeniører og de udstødte. Hans dødsdag, den 17. marts, fejres som Skt Patricks dag i Irland og alle de steder, hvor irske udvandrere har emmigreret til. Dagen er både en hyldest til helgenen Skt. Patrick, en fejring af irsk kultur og Irlands nationaldag. Markeringen sker ved gudstjenester i landets kirker, religiøse processioner, store parader iklædt grønne kostumer (der skal afspejle Skt. Patricks trekløver), militære parader, fester, musik og meget mere. 

Også på anden måde har Skt. Patrick sat sit aftryk på nutidens Irland: En af legenderne om Patrick er således, at han brugte en trekløver, på gælisk kaldet "shamrók", til at illustrere treenigheden. Trekløveren er i dag Irlands nationalsymbol.

Omkring slutningen af det syvende århundrede e.Kr. havde kristendommen bredt sig så meget i Irland, at den næsten fuldstændigt havde afløst keltisk paganisme som den dominerende religion. Herefter bidrog danske og norske vikinger til Irlands tidlige historie; i 700-tallet havde efterspørgslen på land i Skandinavien tvunget mange adelsmænd og krigere til at søge jord andetsteds. Nogle af disse var yngre sønner, som stod til at arve stort set ingenting af deres faders ejendom. Især adelsmænd, der kun havde lidt at tabe, begyndte at samle grupper af krigere og med dem afsøge de britiske kyster. 

De første vikingetogter i irsk historie fandt sted i 795 e.Kr., da vikinger, muligvis fra Norge, plyndrede øen Lambay. Herefter fulgte andre. Disse tidlige vikingetogter i Irland var generelt små i skala, men de markerede et dramatisk brud på Irlands spæde, kristne guldalder, der var begyndt kun et par århundreder foriden, og forvarslede to hundreder år med med bølger af vikingetogter i hele Irland. De fleste af de tidlige vikingetogter kom fra vikinger bosat i fjordene i det vestlige Norge, som menes først at have sejlet til Shetland, så sydpå til Orkney, herefter ned ad Skotlands Atlanterhavskyst, for til sidst at ende ved den irske kyst. Senere kom også danske vikinger, der blandt andet var med til at grundlægge dele af Irlands nuværende hovedstad Dublin.

Andre links