Rejser til Amalfikysten

Amalfikysten – Italiens funklende citronland med de fantastiske udsigter! Greta Garbo yndede at komme her. Det samme gjorde Wagner, og vores egen Krøyer kunne heller ikke modstå den uimodståelige skønhed i den syditalienske region Campania. Hideaways er specialister i rejser til Amalfikysten, hvor du bor på håndplukkede hoteller eller i ferieboliger under din rejse. Velkommen til Amalfikysten med Hideaways. 

La bella Campania har en særlig evne til at forføre og må konstatere, at jeg også er faldet pladask for området. Faktisk fristes jeg hvert år til at vende tilbage, hvilket har medført, at mine besøg ikke længere kan tælles på en hånd, og jeg glæder mig allerede til næste gang, hvor lejligheden byder sig for at komme af sted.

En farvestrålende palet

Hvorfor Krøyer mon havde så store følelser for netop Amalfikysten - på grund af den gode mad og det milde klima? Det er sandsynligvis en del af svaret, men den vigtigste faktor har uden tvivl været det særlige lys og det billedskønne, kontrastfyldte landskab. Her kunne han med sine berømte penselstrøg forevige sin tid på Amalfikysten, og der kom over 30 værker ud af det bekendtskab. Min personlige favorit er ”Marie i Ravello”, hvor Krøyers hustru har taget plads på en terrasse og betænksomt betragter de nære omgivelser. Farverne er varme og blide - falder helt i staver over at finde ud af, hvad Marie mon tænker inderst inde.

Hele køreturen værd

Det er ikke uden grund, at kysten beskrives som en af verdens smukkeste – en kulisse, hvor du føler dig som en særlig inviteret tilskuer. Amalfikysten er et geografisk mekka med citron- og appelsinlunde, dramatiske klippevægge og pittoreske småbyer langs kysten, der på smidigste vis smyger sig op langs bjergsiderne, og du oplever huse, der ligger på den yderste del af klippepynten. Selvom turisterne for længst har opdaget området, så må du alligevel love mig at besøge Positano, Sorrento Amalfi og Minori. Her kan diverse beskrivende adjektiver ikke hamle op med virkeligheden...

Jeg erindrer tydeligt mit første besøg i Campanien. Sidst på aftenen ankom jeg til Sorrento efter en længere køretur, og jeg havde lidt besvær med at finde frem til det endelige bestemmelsessted. Mørket havde for længst lagt sig som et fløjlstæppe hen over Middelhavet og det omkringliggende landskab. Vinden havde lagt sig og månen havde himlen for sig selv, ingen skyer i sigte.

Der var det! På et skilt stod hotellets navn og en pil viste det sidste stykke vej op ad en smal bjergvej, endelig var jeg fremme. På hotellet ventede værelset på sin overnattende gæst, og en god nattesøvn var snart en realitet. Da jeg åbnede døren, rettede fokus sig straks mod vinduespartiet, for hvad var nu det? Ude på balkonen måtte jeg gnide øjnene en ekstra gang for at stille skarpt på udsigten. Det var noget af det mest eventyrlige, jeg havde set. Hotellets beliggenhed i Sorrentos bagland med frit udsyn over bugten og Napoli med Vesuv i baggrunden var hele køreturen værd. Lysene fra storbyen på den anden side af havet kunne ses på lang afstand og mindede mest af alt om et funklende stjernehav. Med så overraskende en udsigt kunne jeg passende afslutte dagen, og mine forventninger til at se det hele i dagslys blev endnu stærkere.

Pasta i metermål, mozzarella og iskold limoncello

Italienerne kan bare det der med at lave mad, punktum! Har du det ligesom mig, at når du hører navnet ’Italien’ så ledes tankerne straks hen på noget spiseligt? Campanien er et refugium for madelskere og for dig med hang til gode vinoplevelser. Til trods for, at Campanien er et af Italiens mindste vinområder, så har det et stærkt kort på hånden, som de fleste andre regioner sukker efter; en vulkan i ’baghaven’. Vesuv, der ligger mellem Napoli og Pompeji, giver den bedste form for gødning, en vinbonde kan ønske sig.

Ud over den righoldige, mineralske jord, så kan Campanien opfylde dine smagsløgs behov på adskillige andre gastronomiske punkter. Er der noget syditalienerne mestrer til fingerspidserne, så er det evnen til at tilfredsstille selv den mest kræsne mave, hvad enten vi taler om hjemmelavet pasta (særligt den med ”alt godt fra havet”), napolitansk pizza bagt i original stenovn og så videre og så videre.

Til frokost kan jeg varmt anbefale en caprese, der smager lige så eksotisk, som det udtales. Det er en tomat- og mozzarellasalat, men i Campanien smager den bare af 100% Italien. Tomaterne er i de fleste tilfælde dyrket omkring Vesuv og mozzarellaen stammer fra regionens ’forkælede’ bøfler. Vælg en restaurant, hvor udsigten over Middelhavet er uforstyrret (findes i hobetal) og afslut måltidet med en iskold, lokalproduceret limoncello. Så er du kommet til Italien!

Marie anbefaler:

Når (ikke hvis) du skal holde ferie i Sorrento eller på Amalfikysten, så glæd dig til at være gæst i en region, der er helt sin egen, og hvor dine smagsløg med lynende fart bliver forvænt. Men nu handler en ferie jo ikke udelukkende om mad, men jeg kan garantere dig, at de efterfølgende forslag er ligeså appetitlige.

Vesuv: Er områdets vartegn og den fylder godt i terrænnet – kæmpen har næsten samme størrelse som Bornholm! Den har i dag status som (”levende”) nationalpark, og et citat fortæller meget sigende: ”Vesuv sover, men dens hjerte er vågen”  

Stop op: Trods de smalle veje, der forbinder kystens byer, skal du ikke være bleg for at stoppe op ved udsigtspunkterne, hvor du virkelig får havudsigt og citrusplantager for alle pengene.

Pompeji: Et stykke historie, du ikke må gå glip af. Ruinbyen ligger for foden af Vesuv, og selv hvis kultur og historie normalt ikke siger dig noget, vil du finde Pompeji yderst interessant og fuld af mystik og gode historier.

Tag badetøjet med: Selvom Campanien med Amalfikysten og Sorrento ikke er kendt for kridhvide og finkornede strande, så er der alligevel masser af muligheder for at dyppe tæerne eller tage en svømmetur i Middelhavet – f.eks. stranden i Maiori, hvor italienerne selv poserer i de varme sommermåneder.

Capri: Tag en dagstur med båden fra enten Amalfi eller Sorrento til en af de mest fotograferede øer i Middelhavet, Capri.

Napoli: Ikke mange ved det, men Napoli er en af Europas ældste byer, og den gamle del er antik og moderne på en og samme tid.

Som Saint Augustine engang skrev: ”Verden er en bog, og den, som ikke rejser, læser kun én side” – måske han kom på den læresætning under et besøg i Campanien? I hvert fald kan jeg for mit vedkommende sige, at når jeg besøger Campanien, beriges jeg hver gang med en ny side…

Rigtig god ferie på Amalfikysten med Hideaways, hilsen Marie

Læs mere om Amalfikysten

Maden på din ferie

Amalfikysten bugner af lækre mad-traditioner, som er blevet udviklet og forfinet gennem kystens århundreder lange gastronomiske historie, og som varierer fra by til by, og fra havn til havn, ja nogle gange sågar indenfor den samme by.

I det følgende har jeg udvalgt et par af de kulinariske specialiteter og produkter, som du kan smage på i de forskellige byer på den gastronomisk rige Amalfikyst i din ferie.

Scala

Scala er især berømt for sine mange forskellige pasta- og spaghetti-retter med et væld af fantasifulde - og for en nordboer- usædvanlige saucer til. Blandt byens specialiteter er blandt andet orecchiette-pasta med bønner, spaghetti med nødde-sauce, stegt polenta (grød baseret på majs), bagt lever med laurbærblade, stegte bønner i oksetalg, spaghetti med svineblods-sauce, kager med lokale kastanjer og tærte med svinekøds-chokolade (kaldet " sanguinaccio").

Amalfi

Amalfis måske mest berømte ret er den håndgjorte pastaret, Scialatielli, lavet på en blanding af mel, klid, fintskåret persille, peber og grana-ost, som normalt serveres med frisk tomat-sauce med muslinger. Blandt andet andre af byens traditionelle og typiske retter er krydret cikorie-suppe, kylling-bouillon med kål, den lokale krydrede salami kaldet pezzenta, og forskellige slags citronkager.

Atrani

En af de mest traditionelle retter i Atrani er retten "Sarchiapone", som består af squash fyldt med hakket kød og ost kogt i en rig tomatsauce. En anden specialitet er pasticciotto; en lækker wienerbrøds-kage fyldt med creme og kirsebær-marmelade.

Tramonti

Tramonti er især berømt for sine retter med gedekød, serveret i alle former for saucer. Herudover er byen også kendt for sine Chiodini-svampe stegt i majsmel, frisk mozzarella-ost, en fremragende pizza-tradition og en række gode vine.

Furore

En af Furores mest kendte og populære specialiteter er blæksprutte og kartofler i tomat- sauce. Byen er også kendt for sin "caponata"; blødgjorte brødkiks dækket med cherrytomater, ansjoser, auberginer og andre grøntsager i olivenolie. Serveret med et glas af en god Furore Costa d'Amalfi-vin sidder den i øjet.

Conca dei Marini

Conca dei Marini er berømt for sin pennette-pasta med piennolo-sauce (lavet af cherry-tomater), for sin bagte kanin i citronblade, og for kagen Santa Rosa sfogliatella fyldt med creme og dekoreret med sorte kirsebær, som oprindeligt er opfundet af nonnerne i det lokale kloster Santa Rosa.

Ravello

Ravello er især kendt for dens store udvalg af lækre citronkager, som plejer at blive skyllet ned med et glas Ravello Costa d'Amalfi.

Maoiri

I Maiori kan du smage på traditionelle stegte auberginer med chokolade-sauce, "Sospiri"-kage, ravioli med fiske-fyld i tomat- og reje-sauce, avannotti-fisk kogt i citronblade, og varme eller kolde hors d'oeuvre med fintskåret blæksprutte. Byen er også kendt for sin friske citronsorbet, som ikke bare er velsmagende, men også sikrer en god fordøjelse.

Minori

Minori er - ligesom Amalfi - berømt for sin friske håndlavede pasta, såsom "scialatielli"-pastaen serveret med grøntsager, fisk og skaldyrs-saucer eller "ndunderi", som er en slags gnocchi lavet af en blanding af mel, klid og lokale ricotta-ost serveret i en frisk tomat-sauce.

Læs mere

Seværdigheder 

Amalfikysten med dens smukke og historisk unikke kulturlandskaber er en seværdighed i sig selv, hvilket UNESCO har understreget ved at erklære hele kysten for verdensarv. Men kysten byder også på en række mere specifikke seværdigheder, af hvilke jeg her har valgt nogle få, som jeg vil anbefale dig at opleve på din ferie på Amalfikysten.

Hvis du får lyst til at læse mere om Amalfikystens seværdigheder, vil jeg foreslå dig at læse vores artikler på vores rejse-blog.

Scala

Den lille by Scala, beliggende på et bjerg 400 meter over havet, menes at være Amalfikystens ældste by. Foruden dens position som den ældste by på kysten, er Scala kendt for de mange kastanjetræer, der dyrkes længere oppe af bjerget, og som hvert år afføder en række festivaler på byens hovedtorv. 

Desuden er byen blandt katolikker over hele verden kendt som fødestedet for den romersk-katolske kongregation "Congregatio Sanctissimi Redemptoris".

Amalfi

Amalfi, der udgjorde én af Italiens maritime republikker og var et betydningsfuldt centrum for handel og kultur i Middelhavet fra 839 til omkring 1200, er Amalfikystens lille, men smukke - og historisk unikke - centrum.

Byen, der på sit højdepunkt havde omkring 50.000 indbyggere, men i dag kun har omkring 5400 fastboende indbyggere, byder også på den imponerende katedral, Sant´Andrea, hvis bronzedøre i 1066 blev støbt i Konstantinopel; den smukke Piazza Flavio Gioia, som er opkaldt efter Amalfis berømte bysbarn; arsenalbygningen Gli Arsenali della Repubblica, hvor republikkens krigsgalejer  - datidens største - blev bygget; et spændende papirmuseum, hvor turister og andre nysgerrige kan beundre de antikke produktionsmetoder, der blev anvendt til Amalfis dyrebare håndlavede papir; og klostergården, Chiostro del Paradiso, uden for katedralen, fra 1200-tallet.

Ravello

Med sine vidunderlige udsigter, beliggende 365 meter over havet, de smukke patriciervillaer (Rufolo og Cimbrone), San Pantaleone katedralen og dens arkitektoniske skatte, samt en rig historie som en central del af den maritime republik Amalfi har Ravello i århundreder fortryllet berømte skribenter, kunstnere og statsledere, såsom Boccaccio, Richard Wagner, D.H. Lawrence, Virginia Woolf, Gore Vidal, Ingrid Bergman, Greta Garbo, Humphrey Bogart, J.F. Kennedy og mange andre. 

Siden 1953 har man hver sommer afholdt den nu berømte sommerfestival, kaldet Ravello-festivalen, der er dedikeret musik og kunst, og som oprindeligt blev holdt for at ære Wagners besøg i byen i 1880. Af samme grund kaldes festivalen også undertiden for Wagner-festivalen.

Måske vil den også fortrylle dig?

Maiori

Maiori er kendt for at have Amalfikystens længste ubrudte strækning af strand og for at agere kulisse for nogle af den kendte italienske filminstruktør Roberto Rossellinis film. Men byen gemmer også på en meget charmerende gammel bydel, der udgøres af snævre gader og alleer, domineret af det imponerende slot, San Nicola de Thoro Plano, mod nord, og Santa Maria a Mare kollegiekirken mod vest.

Positano

Positano har levet en broget tilværelse. Den havde sit historiske højdepunkt under den maritime republik Amalfi, hvor den var en betydningsfuld havn, og senere i det sekstende og det syttende århundrede, hvor den blomstrede op og var én af de rigeste byer på Amalfikysten I det nittende århundrede gik det ned ad bakke; mange indbyggere udvandrede til Australien og det var først, da de udenlandske berømtheder begyndte at flokkes om byen - herunder den amerikanske forfatter John Steinbeck, der skrev et berømt essay om byen i 1953 - at byen kom til live igen. I dag charmerer byen med sine typiske håndværksbutikker med sandaler og linned, sine gamle noble paladser, Santa Maria Assunta-kirken og den smukke udsigt med Li Galli-øerne i baggrunden.

Læs mere

Information og fakta

Jeg har her samlet nogle få informationer og fakta om Amalfikysten til din rejse, herunder lidt om Amalfikystens byer, klima, natur og geografiske afgrænsning. Sidstnævnte er der ofte en del forvirring omkring, specielt uden for Italiens grænser.

Du kan læse meget mere om Amalfikysten her på hjemmesiden eller på vores rejse-blog, hvor vi blandt andet skriver om Amalfikystens gastronomi, kultur, seværdigheder, historie, udflugtsmål - og naturligvis vores egne rejser til Amalfikysten.

Geografisk definition

Amalfikysten - eller Costiera Amalfitana, som den hedder på italiensk - er hverken en region eller en provins, som mange danskere tror, men en kyststrækning på den sydlige del af Sorrento-halvøen, beliggende i Salerno-provinsen, som er en del af Campania-regionen i Syditalien.

Almindeligvis defineres Amalfikysten som strækningen mellem byen Vietri Sul Mare, tæt på Salerno mod øst, og byen Positano mod vest, selvom kyststrækningen på den sydlige del af Sorrento-halvøen når længere end til Positano.

Byer

Amalfikystens hovedby er Amalfi, der har givet navn til kysten. Amalfi ligger ved udmundingen af en dyb kløft med udsigt til havet, omtrent midtvejs på Amalfikysten på strækningen mellem Vietri Sul Mare i øst og Positano i vest.

Amalfi har - på trods af byens nuværende beskedne størrelse med knap 5.500 indbyggere - en historie som én af Syditaliens vigtigste byer som hovedstad i en maritim republik, som hertugdømme og som et betydningsfuldt centrum for handel i Middelhavs-området helt frem til 1200-tallet (læs mere om Amalfi under seværdigheder).

Udover Amalfi rummer Amalfikysten også byerne Atrani, Furore, Cetara, Conca dei Marini, Ravello, Praiano, Positano, Maiori, Minori, Vietri Sul Mare og Scala.

Klima og vejr

Amalfikystens klima varierer naturligvis alt efter, hvor på kysten, du befinder dig, men generelt har kysten et typisk mediterransk klima med varme, tørre somre og milde - men mere regnfulde- vintre og efterår.

De varmeste måneder på Amalfikysten er juli og august med gennemsnitligt omkring 28 grader, mens de koldeste måneder er januar og februar med henholdsvis 12 og 13 grader i gennemsnit.

De generøse temperaturer året rundt understøttes af de mange solskinstimer, som bliver Amalfikystens indbyggere og besøgende til del. I juli er der hele 10 solskinstimer om dagen, mens august og juni har mellem 8 og 9 solskinstimer om dagen. I november og december, hvor der er mindst sol, er der 5 solskinstimer om dagen, hvilket stadig er henholdsvis 3 og 4 timers mere sol end du ville kunne få i de tilsvarende måneder i Danmark.

Den mest regnfulde periode af året på Amalfikysten er oktober, november og december, hvor der falder mellem 120 og 160 mm i gennemsnit (med november som årets mest regnfulde), mens sommermånederne juni, juli og august er de tørreste måneder i året med mellem 30 og 40 mm i gennemsnit (med juli som årets mindst regnfulde).

Natur

Amalfikystens natur er præget af bjergrige områder, der styrtdykker brat ned i havet, hvorved der dannes charmerende vige, dybe fjorde, skrænter, grotter, bugter, naturlige buer og små stenstrande. Men Amalfikystens natur er også et fascinerende eksempel på, hvordan en natur igennem århundreder har været genstand for menneskets kreativitet og har skabt et fortryllende, kringlet og besnærende kulturlandskab.

Dette kulturlandskab er blandt de smukkeste og historisk mest betydningsfulde i Italien og har fået anerkendelse som verdensarv af UNESCO, der i sin begrundelse for at udnævne området til verdensarv blandt andet skrev: “Amalfikysten er et område af stor fysisk skønhed og naturlig mangfoldighed. Det har været intensivt beboet af menneskelige samfund siden den tidlige middelalder...Landdistrikterne viser indbyggernes alsidighed i forhold til at tilpasse deres brug af jorden til de forskellige slags terræn, der spænder fra vinmarker og frugtplantager på de lavere skråninger til brede græsgange i bjergrige egne”.

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

 rejser fundet:

Filtrering

Sorter efter

Minimum antal stjerner

Rejsetemaer

Søger priser på din rejse

Det tager mellem 10 og 15 sekunder.


Ingen rejser fundet for valgte periode

  • Søg datoer markeret med grøn i kalenderen for gode flyforbindelser
  • Søg max. 2-3 pers. pr. vær. (og max. 9 i alt)
  • Den valgte periode er muligvis udenfor sæson på denne destination
  • Afrejsedato er muligvis for langt ude i fremtiden (mere end 8 måneder)
  • Alle hoteller på denne destination er muligvis fuldt booket i valgte periode