Rejser til Gardasøen

Gardasøen! - alene navnet får mig til at drømme og tænder julelys i mine øjne. Jeg har slet ikke tal på alle de gange, jeg har været der, og alligevel bliver jeg helt salig af spændt forventning, når jeg kan forlade motorvejen og sætte kursen mod Italiens største og måske smukkeste sø. Hideaways er specialister i rejser til Gardasøen, hvor du bor på håndplukkede hoteller eller i ferieboliger under din rejse. Velkommen til Gardasøen med Hideaways! 

Da jeg var barn, var der én ting, jeg var helt sikker på, og det var, at jeg aldrig nogensinde skulle til Gardasøen. Den idé havde jeg fået, fordi min højtelskede farmor engang havde været der med alle kortspil-veninderne. Da hun kom hjem, fortalte hun glædesstrålende om den guddommeligt smukke natur, men ikke mindst om alle de andre ældre mennesker, de havde mødt på deres rejse. Derfor stemplede jeg straks Gardasøen som pensionisternes paradis, hvad den vel reelt også var dengang. Heldigvis kom jeg på bedre tanker, med hjælp fra gode og velmenende venner, og i dag er Gardasøen et af mine absolutte favorit-rejsemål.

Et paradis for livsnydere

Jeg er heldigvis ikke alene om at have det sådan, men i modsætning til mine barndoms fantasier, er Gardasøen af i dag meget mere end et paradis for pensionister. Dette 50 kilometer lange og billedskønne postkort tiltrækker nemlig både naturelskere, livsnydere, romantikere, børnefamilier, vandrefugle og sportsfanatikere, og de fleste vender tilbage igen og igen, for gammel kærlighed ruster som bekendt ikke.

Sejl søen rundt i dit eget tempo

Naturen dominerer overalt, fra de imponerende høje og stejle bjerge i nord til de mange oliven- og vinmarker mod syd. Gardasøen er omkranset af små pittoreske landsbyer, som hver især har deres helt egen charme og selvfølgelig også en lille havn, for du kan naturligvis sejle mellem alle byerne. Det er en helt særlig oplevelse, som de fleste benytter sig af.

Sport for både nydere og udøvere

Mod nord kan du nyde synet af de mange kulørte windsurfere, der krydser søen, for Gardasøen er nu engang et af de allerbedste windsurfersteder i hele verden, og festligt ser det ud. Du kan også nyde de mange hangglidere, der med dødsforagt kaster sig ud fra bjerget Montebaldo for minutter efter at lande på den lille strand uden for byen Malcesine. Du kan også tage din mountainbike med svævebanen op til toppen af Montebaldo og køre ned ad bjerget igen, og hvis ikke det giver spænding nok, er der sågar mulighed for både bjergklatring og canyoning.

Hvad bjergene gemmer

Du kan selvfølgelig også køre rundt om hele søen, men sæt god tid af, for dels er søen jo 50 kilometer lang, men ikke mindst i sommersæsonen er trafikken tæt på de smalle veje. Meget af turen kommer til at foregå i de lange smalle tunneller, du finder på begge sider af søen. De ældste er udhugget af krigsfanger med håndkraft, - ja det er næsten ikke til at forestille sig. Mange af byerne er også udstyret med imponerende fæstningsværker, som stammer tilbage fra den tid, hvor livet ved Gardasøen var mindre fredeligt end i dag, og de kan naturligvis ikke undgå at sætte deres præg på landskabet.

Herskabsvillaer og eventyrslotte

Herskabsvillaer med overdådige parkanlæg forgylder også Gardasøens bredder, og iblandt er der reelt tale om hele små slotte. Det mest imponerende er uden tvivl den venezianske villa på øen Isola del Garda, som ligger ud for byen Salò. Villaen er i privateje, men i sommersæsonen er der mulighed for at besøge øen, og her får du en helt særlig oplevelse. Et andet af Gardasøens ”slotte” er Villa Feltrinelli, som ligger i skjul helt nede ved søen i byen Gargnano. I 1943 gjorde Mussolini villaen til sit hovedsæde under den periode, der kendes som Salò-republikken, men i dag er den omdannet til Gardasøens mest prestigefyldte hotel.

For barnlige sjæle og vovehalse

Er du på sommerferie med dine børn, er der også mange spændende muligheder. Gardasøens mest kendte børneattraktion er uden tvivl forlystelsesparken Gardaland, men der er også både vandland og dyrepark. Mod sydøst finder du et stort udvalg af børnevenlige strande, og er de så store, at de kan cykle, er hele østsiden af søen udstyret med en fin cykelsti langs vandet, som I kan boltre jer på.

Har I set filmen Quantum of Solace med James Bond, som bl.a. er optaget ved Gardasøen, er det heller ikke utænkeligt, at hele familien har fået lyst til en bilmæssig udfordring. Prøv f.eks. at tage bjergvejen op til den lille by Pieve i Tremosine, når I kommer fra syd, så lover jeg jer, at I får den helt ultimative oplevelse med både hårnålesving i særklasse og en vej så smal ind gennem kløften, at det burde være forbudt. Til gengæld venter der jer en udsigt så enestående, at man ikke tror, det er muligt. Fortsætter I turen rundt i Tremosine, er der en god chance for, at I får associationer om en schweizisk sæter og en springende Heidi med fletninger akkompagneret af lyden fra de bimlende klokker på de mange køer i området.

Opera under stjernehimlen

Og sådan kunne jeg blive ved og ved, for der er så uendelig meget at opleve ved Gardasøen. Er du ikke allerede overbevist om, at din næste ferie skal gå til dette fantastiske paradis, ja så vil jeg lige minde om, at Gardasøen ligger blot en halv times kørsel fra byen Verona, hvor du i sommersæsonen kan opleve opera i verdensklasse i den gamle romerske arena. Lige nord for Verona ligger vinområdet Valpolicella, hvor de verdensberømte Amarone-vinene bliver til, og kører du lidt længere mod øst, kommer du til byen på vandet La Serenissima, bedre kendt som Venedig, og som er en helt uforglemmelig oplevelse både for børn og voksne.

Fakta om Gardasøen

Gardasøen ligger i norditalien midt mellem Milano og Venedig, og det er Italiens største sø. Den er over 50 kilometer lang men til gengæld er den ganske smal, kun 3 km mod nord, mens den når op på 12 km på det bredeste sted mod syd. I helt klart vejr kan du være heldig at kunne se fra nord til syd, men til gengæld kan du næsten altid kigge fra bred til bred, når du bevæger dig langs søen. Mod nord er søen omgivet af høje stejle bjerge, men jo længere mod syd du kommer, jo fladere bliver det, og det er også her du finder Gardasøens bedste strande og de mange campingpladser. Oppe ved Riva som er søens nordligste by er den hele 370 meter dyb og smeltevandet fra bjergene, som forsyner søen med vand bevirker, at der skal et vist mod til at tage en dukkert selv midt på sommeren. Til gengæld kan du vade langt ud i søen længst mod syd, og her er det trygt at lade selv helt små børn bade.

Rigtig god ferie ved Gardasøen med Hideaways, hilsen Lone

Læs mere om Gardasøen

Seværdigheder

Jeg har her udvalgt nogle få af de mange seværdigheder, som du har mulighed for at opleve på din ferie i området omkring Gardasøen - ud over Gardasøen selv, som naturligvis er den største seværdighed af dem alle.

Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder ved Gardasøen, anbefaler jeg dig at læse vores blog om rejser, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål i Italien. God fornøjelse og god rejse!

Gardasøen

Gardasøen, beliggende i de tre provinser Verona, Brescia og Trentino, er Italiens største sø med sine mere end 369 kvadratkilometer i overflade-areal, en max-længde på 51,5 kilometer, en max-bredde på 16,7 kilometer og en max-dybde på 346 meter.

Historisk rejsemål

Søen er et populært rejsemål for både italienske og udenlandske turister og har for danskere historisk været et yndet mål for en bil- eller campingferie, især i 1960´erne og 1970´erne, mens mange i dag vælger at flyve til en destination i nærheden, f.eks. Milano, og så fortsætte til søen derfra i en lejebil.

Den Velgørende Sø

Søen er privilegeret af et mildt klima, der muliggør væksten af forskellige Middelhavs-planter, herunder oliventræ og citrontræer, som ellers er ekstremt sjældne på denne breddegrad. Det attraktive klima har været priset siden oldtiden, hvor den romerske digter Gaius Valerius Catullus beskrev søen som "Lacus Benacus" (“Den Velgørende Sø”).

Tysk lydstat

Søen har også en rig historie; det var hér - på søens bredder - at de romerske styrker i år 268 e.Kr. slog en hær af germanske alemannere tilbage; det var hér - i området syd for søen - at slaget ved Solferino i 1859 fandt sted (se mere forneden); og det var hér - i byen Salò på søens bredder - at Mussolini efter pres fra nazisterne grundlagde den tyske lydstat, kaldet Den Italienske Socialrepublik (også kaldet Salò-republikken), der var et militært kommandocenter for de tyske tropper i Norditalien under den anden verdenskrig.

Monte Baldo

Monte Baldo-bjergkæden, som er en del af de italienske Alper, ligger øst for Garda-søen og kan blandt andet nås via en svævebane fra Malcesine-kommunen beliggende ved Garda-søens bred.

Historisk vandrerute

Én af Italiens mest populære og historisk interessante alpine vandreruter, Sentiero della Pace, går hen over bjergkæden. Vandreruten kan dateres næsten hundrede år tilbage, til dengang italienske og tysk-østrigske tropper kæmpede under første verdenskrig og hver især lavede stier i bjergene som militære transportlinjer til de militære installationer, som de to krigsførende magter byggede i Alperne.

Max-højde på 2218 meter

Bjergkæden, der formodentlig skylder sit navn til det tyske ord for skov (Wald; Waldo; Baldo), når en maksimal højde af 2.218 meter på Cima Valdritta-bjerget, og dens mindste højde på 65 meter ved Gardasøens bred.

Andre prominente toppe i området er Monte Altissimo di Nago på 2.079 meter, Cima delle Pozzette på 2.132 meter og Punta Telegrafo på 2.200 meter.

Vittoriale degli italiani

Vittoriale degli italiani er et berømt gods beliggende på en bjergskråning i byen Gardone Riviera med udsigt over Gardasøen.

Foruden en kontroversiel arkitektur og historie rummer godset et lille amfiteater, et mausoleum, en række haver, museet D'Annunzio Secret (med godsets “hemmelige objekter”), en park og en lang række spektakulære sale, værelser og monumenter.

Gabriele D'Annunzio

Godset var beboet af den italienske digter, soldat, journalist og dramatiker Gabriele D'Annunzio, som stod bag det meste af den ekstravagante indretning af godset og som desuden spillede en fremtrædende rolle i italiensk litteratur fra 1889 til 1910 og i det politiske liv i Italien fra 1914 til 1924. Gabriele D'Annunzio boede i huset fra 1922 til sin død i 1938.

Torre di San Martino

Torre di San Martino er et 74 meter højt, neo-gotisk tårn opført i 1878 for at fejre en del af slaget ved Solferino i 1859 (Solferino er en landsby beliggende mellem byerne Milano og Verona, syd for Gardasøen).

Slaget ved Solferino førte til en sejr for de allierede franske hære under Napoleon 3. af Frankrig og Kongeriget Sardiniens hær under Victor Emanuel 2. af Italien (også kaldet den fransk-sardiske alliance) mod den østrigske hær under kejser Franz Joseph I.

Broncestatue og ossuarium

I bunden af tårnet står der en bronzestatue af Vittorio Emanuele II. Væggene har store fresker og paneler, der skildrer begivenhederne omkring slaget. Man kan bevæge sig op i tårnet via en spiralformet rampe.

I nærheden ligger et ossuarium (benhus), hvor der opbevares skeletdele af nogle af de soldater, der døde i kampen mellem den østrigske og den allierede fransk/sardiske hær.

Læs mere

Vin og madkultur

Gardasøens gastronomi bærer præg af de mange forskellige traditioner, kulturer og landskabstyper, som i århundreder har omgivet søen fra forskellige retninger. Fra Alperne mod nord til den flade Po-dal mod syd - og kilet inde mellem regionerne Trentino, Lombardiet og Veneto - byder Gardasøens køkken på en mangfoldighed af retter, opskrifter og specialiteter.

Fine vine og fiskeretter

En særlig plads i Gardasøens køkken har de fine vine, den ekstra jomfru olivenolie, de mange fiskeretter med ferskvandsfisk (der er over 40 fiskearter i Gardasøen) og det lækre kød, som stammer fra kvæg opdrættet på de nærtliggende alpine enge.

Specialiteter

Jeg har samlet et par af de mest typisk produkter og specialiteter, du kan smage på, når du er på ferie ved Gardasøen. God rejse og god appetit!

Vin

Der er masser af god vin at gå igang med, når du på ferie ved Gardasøen. De bedst kendte vine i området omkring søen er Bardolino (en lys, velsmagende rødvin), Valpolicella, Amarone, Nosiola, Bianco di Custoza, Lugana, Garda og Vino Santo Trentino.

Hvis du vil vide mere om områdets vintraditioner, og ikke bare smage på dem, har du i øvrigt mulighed for at besøge vinmuseet i Bardolino.

Trøfler

En populær spise i området omkring Gardasøen, som ikke er os danskere ofte forundt, er de lækre trøfler, der vokser på bjergsiden af Monte Baldo (se mere om Monte Baldo under seværdigheder), på morænebakkerne og på den østlige bred af Gardasøen.

Middelhavs-frugter

På grund af søens velgørende klima er det muligt at dyrke en række frugter, som ellers ikke er typiske på de breddegrader, som søen befinder sig på. Disse inkluderer blandt andet citroner, appelsiner, limefrugter, mandariner og bergamotter (endnu en citrusfrugt), som dyrkes på den vestlige bred af Gardasøen.

Frugterne spises ikke bare i rå, uforarbejdet tilstand, men udgør også en vigtig ingrediens i lokale desserter, likører og slik-produkter.

Gelato

Nu, hvor vi er ved desserterne, så er der grund til at nævne de mange lækre is-retter, som man kan nyde omkring Garda-søen.

Italien er berømt for sin gode is-tradition og ved Gardasøen er denne tradition ikke ringere. Der er næsten lige så mange forskellige slags is-typer at vælge imellem (ofte 30-40 stykker), som der steder, hvor man kan købe disse is-retter.

Ofte er is-retterne kæmpe store og ikke kun tilføjet vafler, men også masser af eksotisk frugt, såsom de citrusfrugter, som dyrkes rundt om søen.

Bigoli pasta med sardiner

Bigoli er en særlig type af pasta, der fremstilles ved anvendelse af en pasta-presser for at gøre overfladen ru, hvilket gør den anvendte sauce lettere at absorbere.

Som tilbehør til bigoli-pastaen tilberedes der sardiner fanget i søen. Retten siges at stamme fra Gardasøen og er især populær under den katolske faste-periode.

Luccio e Polenta

Gedde er en af de mest fiskede fiske-arter i Gardasøen. I retten Luccio e Polenta tilberedes den traditionelt i "salsa Gardesana" og serveres med cremet polenta (grød baseret på majs).

Sarde i Saor

Sarde i Saor er en typisk fiskeret fra Gardasøen bestående af marinerede sardiner, der enten er fanget i søen, eller ved kysten i de ??dele af Veneto-regionen, der ligger tæt på havet.

Retten udspringer af en traditionel konserveringsmetode, hvor fisk lægges i en lage af eddike (lidt ligesom når vi laver marinerede sild i Norden). Metoden blev opfundet af sejlere, der ville holde fisk friske, når de var på lange skibsfarter.

Anatra col Pien

Anatra col Pien er en traditionel ret i regionerne, der omfatter Gardasøen, og består i sin simpelhed af and med fyld. Fyldet består som regel af andens egen indmad (hjerte og lever), som tilberedes til en fars sammen med rosmarin, salvie, nødder, parmesanost, æg, rasp, salt og peber.

Retten er særligt populær ved landsby-festligheder og højtider i regionerne omkring Gardasøen.

Læs mere

Rejsemål ved Gardasøen

Bardolino

En af de mest klassiske byer ved Gardasøen er Bardolino. Her får du det bedste af området omkring Gardasøen i form af en stemningsfuld by, smuk udsigt til søen og et perfekt udgangspunkt for udflugter til vinområderne Valpolicella og til Verona.

Rejser til Bardolino

Desenzano del Garda

Kom og nyd det bedste Gardasøen har at tilbyde. I Desenzano del Garda får du både en masse søstemning, hyggeligt centrum samt perfekt udgangspunkt for udflugter - både med tog, bus, båd eller bil. Bestil din rejse til Gardasøens perle allerede idag.

Rejser til Desenzano del Garda

Garda

Garda er en af de mest populære rejsemål der ligger ved søen af samme navn. Byen emmer af autentisk og afslappet feriestemning men byder også på historie der dateres tilbage til romerriget. Her er et stort udbud af gode restauranter og caféer.

Rejser til Garda

Gardone

I det 19. århundrede var Gardone et af Gardasøens mest prestigefyldte rejsemål. I dag er byen knap så efterstræbt, men stadig et charmerende sted at tilbringe ferien og ikke mindst et ideelt udgangspunkt for at opleve Gardasøens andre små perler.

Rejser til Gardone

Gargnano

Er du på udkig efter et sted ved Gardasøen, hvor du kan holde ferie uden at drukne i andre turister? Så er den lille maleriske by Gargnano på den vestlige bred af søen mellem Gardone og Limone Sul Garda en oplagt mulighed!

Rejser til Gargnano

Limone

Der er ingen tvivl om, at Limone sul Garda er en af de mest klassiske og velbesøgte byer ved Gardasøen. Vandrere besøger hvert år byen for at nyde atmosfæren, duften af citroner og brisen fra søen. Besøg byen!

Rejser til Limone

Peschiera del Garda

Børnenes favorit ved Gardasøen er uden tvivl Peschiera del Garda. Det skyldes selvfølgelig, at Italiens største forlystelsespark "Gardaland" ligger lige her. Men også byen og centrum er et besøg værd, da der er en skøn feriestemning.

Rejser til Peschiera del Garda

Riva del Garda

Riva del Garda byder på en af de mest indbydende og hyggelige bykerner ved Gardasøen. I byens historiske centrum kan du både se historiske seværdigheder med blandt andet spor fra Anden Verdenskrig samt opleve den hyggelige bykerne med smuk stemning.

Rejser til Riva del Garda

Salo

Masser af søstemning venter på dig i herlige Saló på Gardasøens sydvestlige bred. En indbydende havnepromenade samt en hyggelig bymidte med mange butikker, restauranter og caféer. Herfra kommer du nemt rundt til de andre spændende byer rundt om søen.

Rejser til Salo

Torbole sul Garda

Tag på ferie til Torbole sul Garda, hvor du kan nyde det dejlige vejr, lange dage på stranden og sjove vandsportsaktiviteter.

Rejser til Torbole sul Garda

Information og fakta

Jeg har her samlet nogle få facts og informationer om Gardasøen, såsom søens geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspiration til din ferie ved Gardasøen. Der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål.

God fornøjelse og god rejse!

Geografi 

Gardasøen, beliggende mellem provinserne Verona, Brescia og Trentino i Norditalien, er Italiens største sø. 

Søens form er typisk for en moræne-dal, der sandsynligvis er blevet dannet under påvirkning af en gletsjer i stenalderen. Denne gletsjer har på sin side sandsynligvis indtaget en allerede på det tidspunkt eksisterende og flere millioner år gammel fordybning i området. Søen har en max-længde på 51,6 kilometer, en max-bredde på 16,7 kilometer og en gennemsnits-dybde på 136 meter. På sit dybeste punkt er søen 346 meter dyb.

Søen har hele fem øer, Isola dell'Olivo, Isola di Sogno, Isola di Trimelone, Isola San Biagio, samt den største og mest kendte af dem, Isola del Garda, der gennem historien både har været brugt både som romersk gravplads, befæstning og sommer-residens. Det var også her, at Frans af Assisi grundlagde et kloster i 1220. 

Klima og vejr

Gardasøens milde klima er kendt for at muliggør plante- og træarter, som ellers ikke optræder på de breddegrader, søen befinder sig på; f.eks. kan du finde oliven- og citrontræer omkring søen. De specielle højdeforskelle i terrænet, som omgiver søen, frembringer en lang række forskellige vinde, hvoraf flere forekommer på daglig basis og har fået navne på de forskellige italienske dialekter, som tales i de provinser, som søen er en del af. 


Den varmeste måned er juli med gennemsnitligt 24 grader, efterfulgt af august med 23 grader i gennemsnit, mens den koldeste måned er januar med gennemsnitligt 4 grader, efterfulgt af februar med 5 grader i gennemsnit. Mest nedbør finder du i september, oktober - og måske lidt overraskende - i juni.

Historie

Gardasøen har været genstand for en række dramatiske historiske begivenheder, hvoraf de mest berømte er det såkaldte slag om Benacus-søen, hvor romerske styrker nedkæmpede en hær bestående af alemannere i år 268, samt Rivoli-slaget i 1797, hvor Napoleon bekæmpede en stor østrigsk hær og erobrede Norditalien. 


Det var også på Gardasøens bredder, nærmere bestemt i byen Saló, at Mussolini grundlagde hovedstaden i den italienske socialrepublik (også kaldet Saló-republikken).

Populært ved Gardasøen

Italien, Lombardiet, Gardasøen
  • Nærmeste lufthavn: 25 km
  • Pool
  • Internetadgang/Wi-Fi
Italien, Lombardiet, Gardasøen
  • Nærmeste lufthavn: 36 km
  • Pool
  • Internetadgang/Wi-Fi
Italien, Lombardiet, Gardasøen
  • Nærmeste lufthavn: 76 km
  • Pool
  • Internetadgang/Wi-Fi

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

Filtrér