Rejser til Ligurien

Jeg har et helt specielt forhold til Ligurien. Det var i denne region, jeg lærte Italien at kende for over 20 år siden. I byen Monterosso smagte jeg min første italienske is, og det var her, jeg badede i Middelhavet for første gang og oplevede en helt ny og spændende natur. Siden da har hvert møde med Ligurien været noget helt specielt, og jeg længes tilbage hvert år. For tiden bor jeg i Milano, og ingen sommer er komplet uden et besøg ved havet. Jeg tager til Ligurien for at få en pause fra storbylivet, for at indånde den friske havluft og for at nyde de fantastiske fiske- og skaldyrsretter. Ligurien er helt klart et åndehul, en region hvor livet går sin stille gang. En region for livsnydere.

Ligurien ligger i det nordvestlige Italien, og grænser op til Frankrig i vest, fulgt af regionerne Piemonte, Emilia-Romagna og Toscana - og sidst men ikke mindst, Middelhavet, eller det Tyrrhenske Hav, for at være mere præcis. Det er et faktum, at Ligurien har hele 342 kilometer kyst, noget som gør regionen utrolig populær om sommeren. Samspillet med havet sætter naturligvis sit præg på mange aspekter - alt fra vegetationen til den traditionelle madlavning.

Blomsterrivieraen, La Riviera dei Fiori

Havet og de omkringliggende bjerge skaber et helt specielt mikroklima i Ligurien, hvilket giver særdeles gode vækstbetingelser for planter og blomster. Det er et faktum, at strækningen mellem Ventimiglia nær grænsen til Frankrig og San Remo kaldes for La Riviera dei Fiori, Blomsterrivieraen. Kulminationen af farver, former og blade nås i San Remo, byen som nok er mest kendt for sit casino, men som også kaldes Città dei Fiori - blomsternes by, og hvert år, et tidspunkt mellem januar og marts, hvor foråret allerede er kommet, afholdes der en blomsterfestival, som lokker tusindvis af besøgende til.

Farvernes region

Når man taler om at være glad for farver, så er det ikke bare blomsterne som bidrager til Liguriens farvespækkede facade, husene spiller også en stor rolle. Jeg elsker at sætte mig i toget i Milano og rejse mod syd. Efter jeg har kørt gennem de store landområder i Lombardiet og Piemonte, bemærker jeg straks, når jeg passerer grænsen til Ligurien, for det er præcist her, at husene skifter farve fra grå til pastel. Toget passerer husfacader i okker, gul og rosa, og mellem husene hænger vasketøjet til tørre i solen. For vinduerne er der skodder i forskellige nuancer af grønt. Det er prototypen på Italien, og det er helt rigtigt. Lige præcist vinduerne i de liguriske huse har en helt speciel historie. Du behøver ikke gå længe rundt i en ligurisk by, før du bemærker, at mange af vinduerne reelt ikke er vinduer, men er malet direkte på muren af dygtige kunstnere. Det er en slags Trompe d'oeil, som går tilbage til det sene 1700-tal, hvor Ligurien var sin egen republik og hvor regeringen havde brug for at strække finanserne. Man bestemte derfor at indføre en særlig vindues-skat på alle huse, som havde mere end fem vinduer. Men Liguriens indbyggere var smartere end regeringen, og undgik skatten ved at tilmure vinduerne og erstatte dem med en malet version. En tradition som er yderst levende i dag, selv om skatten ikke eksisterer mere.

Pestoens og focacciaens hjemsted

Som om havet, farverne, naturen og de gæstfrie indbyggere ikke var anledning nok til at tage til Ligurien, så kan regionen også bryste sig af en førsteklasses gastronomi. I regionens hovedstad Genova så pestoen for mange år siden dagen lys for første gang, og nu er den et populært tilbehør til pasta over hele verden. Men tro ikke, at hvad som helst kan kalde sig for pesto - den ægte vare består af basilikum fra området Pra i Genova, olivenolie fra den liguriske Riviera, italienske pinjekerner, parmesanost fra Parma, pecorino fra Sardinien og hvidløg fra Vassalico. Ja, vil du spise en ægte pesto, er det nok lettere at sætte sig på flyet til Genova, end at forsøge at finde ingredienserne selv.

Selv focaccia, eller på den lokale dialekt a fügassa, har sin oprindelse i Genova. Allerede i middelalderen kunne byens indbyggere nyde duften af nybagt brød, når de promenerede gennem byen. I dag er der flere forskellige varianter af den klassiske focaccia alla genovese. Prøv f.eks. focaccia col formaggio di Recco, en udgave fyldt med ost fra byen Recco, som kan få hvem som helst til at klappe sig på maven.

Sidst, men ikke mindst - Cinque Terre

Jeg slutter, hvor jeg begyndte - i Monterosso. Byen hvor jeg blev forelsket i Italien, er også den nordligste af de fem små fiskerbyer, som indgår i naturreservatet Cinque Terre. Sammen med byerne Vernazza, Corniglia, Manarola og Riomaggiore, former Monterosso et landskab, som ikke findes nogen andre steder i verden. Det er som en drøm, og gang på gang må du knibe dig selv i armen for at forstå, at du befinder dig midt i den ... altså drømmen. Mellem fiskerbyerne kan du vandre, taget toget eller sejle, alt efter egne ambitioner, men at opleve fiskerbyerne fra søsiden er en oplevelse, jeg vil anbefale varmt. Og afslutningsvis vil jeg give dig et lille hemmeligt tip. Hvis du befinder dig i området omkring Cinque Terre og er blevet træt af turister, så tag en tur til byen Portovenere lige syd for de fem byer. Den er mindst lige så smuk, men knapt så turistet.

Læs mere om Ligurien

Seværdigheder

Jeg har her udvalgt nogle få af de mange seværdigheder, som du har mulighed for at opleve på din ferie i Ligurien. Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder i Ligurien, anbefaler jeg dig at læse vores blog om rejser, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål i Italien. God fornøjelse og god rejse!

Portovenere

Portovenere er - ligesom det nordligere beliggende Cinque Terre - ét af de mest spektakulære kyst- og kulturlandskaber i Ligurien. I anerkendelse af begges historiske, landskabsmæssige og kulturelle betydning blev både Portovenere og Cinque Terre udnævnt til verdensarv af UNESCO i 1997.

Navnet Portovenere dækker både over en by og en kommune. Ligesom Cinque Terre består af fem forskellige landsbyer - foruden en nationalpark og et kystområde - så består Portovenere af tre forskellige landsbyer, Fezzano, Le Grazie og Portovenere (der har givet navn til kommunen). Derudover henviser navnet som regel også til de tre øer, Palmaria, Tino og Tinetto, som ligger ud for Portoveneres kyst.

Blandt områdets mange seværdigheder er Portoveneres regionale naturpark, der rummer et unikt kystlandskab med klipper og præhistoriske grotter. Blandt de meste kendte grotter er (den nu sammenstyrtede) Byrons Grotte, opkaldt efter den berømte engelske digter, George Gordon Byron, der besøgte stedet for at slappe af og lade sig inspirere.

Af andre seværdigheder kan nævnes middelaldergaderne i Le Grazie og Fezzano, Skt. Peters Kirke i Portovenere og Doria-slottet, også i Portovenere.

Genova

Genova er ikke bare Liguriens regionshovedstad og Italiens sjette-største by (med små 600.000 indbyggere), men også ét af Italiens økonomiske centre, der inkluderer én af Middelhavets største havne, hæderkronede skibsværfter og stålværker og én af verdens ældste banker. Desuden er byen rig på kunst, arkitektur, gastronomi og historie.

Dele af byens historiske centrum kom på UNESCO´s liste over verdensarv i 2006 og gennem dens lange og farverige historie har den blandt fostret berømtheder som Christopher Columbus og Niccolo Paganini, som begge er født i byen. 

Blandt byens største seværdigheder er den af Dominikaner-ordenen administrerede og romansk byggede kirke Santa Maria di Castello; byens katedral Duomo di Genova (også kaldet Cattedrale di San Lorenzo); det gamle - og 117 meter høje - fyr kaldet “La Lanterna”; hovedtorvet i byen Piazza De Ferrari; det imponerende palads Palazzo Ducale (nu museum og kulturcenter); Teatro Carlo Felice (der er Genovas førende operahus); Via Garibaldi i den historiske del af centrum (der blev erklæret for verdensarv i 2006); og det legendariske sømandskvarter Boccadasse.

Portofino

Den lille fiskerlandsby Portofino - beliggende i bugten Golfo de Tigullio ca. 36 kilometer fra Genova - er blevet berømt for dens maleriske skønhed, der har fået flere rejsemagasiner til at kåre den til én af Middelhavets smukkeste byer og gjort den til et yndet opholdssted for paver, konger og kunstnere. Blandt andre har Kong Richard Løvehjerte, Kejser Wilhelm II, pave Gregor XI, digteren Guy de Maupassant og filosoffen Friedrich Nietzsche opholdt sig i byen. 

Blandt byens største seværdigheder er den romanske kirke San Giorgio fra det 12. århundrede (dog genopbygget i 1950 efter ødelæggelser påført under Anden Verdenskrig); fæstningen Castello Brown (tidligere med navnet Castello di San Giorgio) fra det 14. århundrede, der i dag tjener som museum; og kirken San Martino, der menes at stamme tilbage til det tolvte århundrede, men officielt blev indviet i 1548.

Byen har også en smuk naturhavn og en række strande ligger lidt længere op af kysten, tæt på byen, herunder den ejendommelige Paraggi-strand (kilet ind mellem bjergene og bugten af samme navn), foruden strandene Camogli, Chiavari, Lavagna og Sestri Levante.

Cinque Terre

Cinque Terre - der består af de fem landsbyer Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola og Riomaggiore - er nok den mest kendte del af Ligurien, hvis man ser bort fra regions-hovedstaden Genova. 

Sammen med kystlinjen - der er en del af den italienske Riviera - og de omkringliggende bjerglandskaber udgør de fem landsbyer en del af Cinque Terre Nationalpark, som blev udnævnt til verdensarv af UNESCO i 1997 (se tilsvarende under Portovenere).

Foruden landsbyernes spændende historie (der går helt tilbage til Republikken Genova), masser af god mad og vin, og nogle af Italiens mest fascinerende kulturlandskaber byder Cinque Terre blandt andet på masser af vandreruter langs kysten og mellem de fem landsbyer, bademuligheder ved kystens strande og bugter, og historisk unikke kirker, klostre, fæstninger og paladser.

Læs mere

Rejsemål i Ligurien

Ameglia

Middelalderbyen Ameglia ligger en smule tilbagetrukket fra den italienske riviera, men giver dig alligevel rig mulighed for at holde en badeferie, hvis da ikke du hellere vil udnytte regionens mange naturskønne vandrestier eller tage på udflugter til berømte kulturhistoriske seværdigheder.

Rejser til Ameglia

Celle Ligure

Hovedattraktionen i Celle Ligure er de brede strande, hvor du kan nyde godt af Den Italienske Rivieras solrige klima og det lune middelhav. Middelalderbyen Celle Ligure er dog ikke blot et oplagt mål for en badeferie i det nordlige Italien, men også et godt rejsemål for dig, som vil bruge ferien på at udforske det bjergrige baglands hyggelige landsbyer og smukke natur.

Rejser til Celle Ligure

Imperia

Drømmer du om en sol- og badeferie når det er bedst, hvor stranden skal være fin og udflugtsmulighederne mange? Så er en ferie i skønne Imperia noget for dig. Her kan du kombinere udflugter i både Italien og Frankrig med dejlige stunder på stranden.

Rejser til Imperia

La Spezia

Med få kilometer til de charmerende byer i nationalparken Cinque Terra er La Spezia et attraktivt feriemål.I den gamle bymidte, centro storico, finder du smalle, brostensbelagte gader, pastelfarvede bygninger der emmer af autentisk stemning.

Rejser til La Spezia

Levanto

En af de mest indbydende og hyggelige byer i øst for Ligurien er Levanto. Den lille by med det indbydende centrum og de fine sandstrande ligger tæt på Cinque Terre National Park. Det gør Levanto til den perfekte base for din ferie.

Rejser til Levanto

Moneglia

Moneglia er med sin beliggenhed tæt ved nogle af Den Italienske Rivieras smukkeste byer og naturområder ideel til en ferie, hvor afslapning og aktive oplevelser kombineres. Efter en dag brugt på vandrestierne i de grønne bjerge langs kysten kan du vende tilbage til Moneglia for at tage en dukkert ved byens dejlige strand og derefter sætte dig til rette på en af de mange gode restauranter.

Rejser til Moneglia

Portofino

Portofino, der engang blot var et lille, søvnigt fiskerleje, er i dag den mest eksklusive ferieby Den Italienske Riviera i Ligurien. Her kan du mænge dig med jetsettet eller blot nyde stemningen i den lille kystbys smalle gader, der bugner af restauranter og mærkevarebutikker.

Rejser til Portofino

Rapallo

I Rapallo på den Italienske Riviera har du gode muligheder for at kombinere en afslappende badeferie med kulturelle oplevelser. Den stemningsfulde kystby ligger således inden for kort afstand af adskillige spændende seværdigheder og gode strande ved det krystalklare middelhav.

Rejser til Rapallo

San Remo

San Remo, beliggende på Den Liguriske Riviera, har lidt af det hele: strand, gode spisesteder, en gammel, smuk bydel, kendte sportsaktiviteter, et kasino og den berømte årlige musikfestival Il festival della canzone italiana.

Rejser til San Remo

Cinque Terre

Cinque Terre er først og fremmest kendt for de fem små fiskerlejer, er der ligger som perler på en snor langs en af Italiens smukkeste kyststrækninger, den Italienske Riviera. Uover de maleriske byer byder en rejse til Cinque Terre også på muligheden for at udforske et netværk af naturskønne vandrestier.

Rejser til Cinque Terre

Information og fakta

Jeg har her samlet nogle få facts og informationer om Ligurien, såsom regionens geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspiration til din ferie i den norditalienske region. Informationen er udelukkende ment som inspiration og der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Ligurien ligger ved Det liguriske Hav, afgrænset af Frankrig mod vest, Piemonte mod nord og Toscana og Emilia-Romagna mod øst. Det er en yderst bjergrig region; ud af regionens samlede 5,422 km2 udgøres de 65% af bjerge, mens de resterende 35% udgøres af bakker. 

Regionen har store naturområder, som i alt udgør 12% af dens areal. Disse naturområder inkluderer blandt andet en stor nationalpark, seks store parker, to mindre parker og tre naturreservater.

Der bor omkring 1,6 millioner mennesker i Ligurien, hvoraf omkring 590.000 af disse bor i regionshovedstaden Genova.

Klima og vejr

Klimaet i Ligurien afhænger af, hvor i regionen, du befinder dig; i særdeleshed om du befinder dig ude ved kysten - hvor temperaturerne normalt varierer mindre end i den indre del af regionen - eller inde i den indre, bjergrige del af regionen, hvor temperaturerne normalt er mere ekstreme. Regionen har dog som helhed et overvejende mediterrant klima med milde vintre og varme, tørre somre. 

De følgende gennemsnitlige vejrforhold tager udgangspunkt i målinger foretaget i kystbyen San Remo og kan dermed ikke antages at gælde hele regionen, specielt ikke den indre del af regionen, men de kan give en ide om, hvordan vejret er ved den nordliguriske kyst. 

De to varmeste måneder i San Remo er juli og august med gennemsnitligt 24 grader, efterfulgt af september med gennemsnitligt 22 grader, mens de koldeste måneder i året - januar og februar - har middeltemperaturer på 10 grader.

Hvis du vil undgå at opleve regn på din ferie i Ligurien, skal du lade være med at rejse dertil i november, som med sine gennemsnitligt 148 mm regn suverænt er den måned i året, der har mest nedbør, efterfulgt af december med 95 mm regn i gennemsnit. Mindst nedbør i Ligurien finder du i juli måned med kun 20 mm regn i gennemsnit.

Historie

Ligurere, forstået som et folk eller en stamme, bliver allerede nævnt af antikke romerske og græske kilder. Det formodes, at de boede i området omkring Genovabugten og at de omkring 400-500 f.Kr. blev fordrevet fra dette område af keltere, hvorved de måtte flytte til andre områder i Sydeuropa, blandt andet vore dages Marseille (datidens Massalia) i Frankrig, hvor de blev registreret af datidens græske kolonister i Massalia. I andre dele af Gallien blev de indtrængende ligurere kaldt for “keltligurere”.

Under kejser Augustus (Octavian) blev Ligurien udnævnt til en italiensk region (Regio IX Liguria) og vigtige romerske veje bidrog til at forstærke regionens handel og identitet. Fra det fjerde til det tiende århundrede var regionen domineret af byzantinere, lombardere, frankere og undertiden hærget af normannere og saracenere. 

Mellem år 1005 og år 1797 var regionen en del af Republikken Genova, som især i perioden mellem dens begyndelse og indtil det 16. århundrede oplevede stor handelsmæssig og politisk succes og var den mest magtfulde maritime republik mellem det tolvte og det fjortende århundrede. Republikken blev blandt andet rig på handel med krydderier fra Østen, dominerede Det Tyrrhenske Hav og havde kolonier ved Sortehavet.

Republikken Genova ophørte, da Ligurien blev invaderet af Napoleons revolutionære franske tropper. Den maritime republik blev siden efterfulgt af Den liguriske republik, som eksisterede indtil den blev annekteret af Frankrig i 1805. Den liguriske republik blev genoprettet efter Napoleons nederlag i 1814, men blev kort efter annekteret af Kongedømmet Sardinien, som senere blev til Kongeriget Italien i 1815.

Populært i Ligurien

Italien, Ligurien
  • Nærmeste lufthavn: 65 km
  • Pool
  • Internetadgang/Wi-Fi
Italien, Ligurien
  • Nærmeste lufthavn: 92 km
  • Pool
  • Internetadgang/Wi-Fi
Italien, Ligurien
  • Nærmeste lufthavn: 94 km
  • Pool
  • Internetadgang/Wi-Fi

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

Filtrér