Rejser til Piemonte

Der findes en region i Italien, som jeg synes smager af lidt mere end alle andre, nemlig Piemonte. Regionen ligger i nordvest-Italien, og byder på raffinerede vine, smagfulde trøfler og er desuden den region med flest michelin-restauranter. Men Piemonte er meget mere end bare mad og vin.

Fra de høje alper i nord med seværdige søer som Maggioresøen og Ortasøen til regionshovedstaden Torino, og sidst men ikke mindst de enestående vindistrikter Langhe, Roero og Monferrato. Piemonte er virkelig en region, du får lyst til at smage på!

I 2014 jublede jeg sammen med mange andre. Anledningen var, at Piemonte og dens vindistrikter blev optaget på den verdensberømte liste over natur- og kulturarv, nemlig Unesco. Dette var den seneste bekræftelse på, at Piemonte virkelig er værd er rejse til. Egentlig spiller det ingen rolle om du mest er til natur eller kultur, for Piemonte leverer på begge fronter. Personligt elsker jeg den helhedsoplevelse, det er altid at spise og drikke godt i et vidunderligt inspirerende miljø.

Langhe, Roero og Monferrato - tre vindistrikter

Lad os en gang for alle få rede på begreberne: Piemonte er navnet på regionen, mens vindistrikterne hedder Langhe, Roero og Monferrato. Langhe ligger i den sydlige del af Piemonte og er det mest kendte distrikt, ikke mindst da det er her, vi finder de verdensberømte vinbyer Barolo, Barbaresco og sidst men ikke mindst den jeg vil kalde "gourmetbyen", nemlig Alba. Roero er det mindste vindistrikt, og producerer hovedsageligt hvidvine, mens Monferrato i nord stolt kan fremvise kulturbyen Asti, som ellers mest er berømt for sine søde bobler. Hele området med de tre vindistrikter byder, ud over sit gastronomiske præg, også på et landskabsmæssigt paradis med bølgende vinmarker, seværdige middelalderbyer og velbevarede slotte. Som altid med gode vine bør de ledsages af et veltilberedt måltid, for mad og drikke giver tilsammen den fuldendte oplevelse. Piemonte er den region i Italien, som har den største koncentration af velrenommerede Michelin-restauranter, så du har gode chancer for at forkæle din gane.

Dyk ned i vinproduktionen og find din egen favorit

Nogle af Italiens mest prestigefyldte rødvine produceres i Piemonte. Barolo som ikke uden grund kaldes for "Rødvinenes Konge", produceres i 11 kommuner rundt om byen Alba, og fremstilles på den lokale Nebbiolo-drue. Navnet kommer fra det italienske ord "nebbia", som betyder tåge - et fænomen, du sandsynligvis kommer til at stifte bekendtskab med, hvis du besøger Piemonte om efteråret. Nebbiolo-druen modner sent på sæsonen, og trives derfor bedst de steder, hvor der er allermest sol. Præcis som Barolo er Barbaresco også fremstillet på Nebbiolo-druen, og kan dateres tilbage til romertiden. Skulle du være interesseret i en velsmagende hvidvin, bør du unde dig selv at smage på Roero-Arneis, som fremstilles på Arneis-druen.

Efter mine rejser gennem hele Italien, hvor jeg har haft fornøjelsen af at drikke vin med lokale vinbønder fra nord til syd, kan jeg ikke andet end - sammen med vinkendere fra hele verden - hylde såvel Barolo- som Barbaresco-vinene. En, som også hyldede Piemonte og dens vine, er vin-guruen Robert Parker, som blandt andet priste Barolo-årgangene 2006 og 2007 som de bedste siden 1989 9g 1990. Med andre ord, vine som med fordel kan drikkes i dag. En så god anledning som nogen til at booke din rejse til Piemonte hellere i dag end i morgen!

Søerne i nord

Skulle du mod forventning blive træt af bølgende vinmarker og få lyst til en dag med sølandskaber og nye oplevelser, anbefaler jeg en tur til Italiens største sø, Maggioresøen. Her præges omgivelserne af smuk natur med bjergene som kulisse. Blandt byerne udmærker Stresa sig, som ligger på søens venstre side. Fra Stresa sejlede jeg ud til den pragtfulde øgruppe Isole Borromee, som udgøres af øerne Isola dei Pescatori (fiskernes ø), Isola Madre og Isola Bella. En udflugt, jeg varmt kan anbefale, når vejret tillader det. Byen Verbania, som ofte kaldes "en have ved søen", byder på flere fine haver og parker, hvilket, sammen med Stresa, gør Verbania til en hovedattraktion.

Lige vest for Maggioresøen ligger den lille og yderst ukendte Ortasø som en lille, fin kontrast. Her blev jeg nærmest forelsket i roen og den behagelige atmosfære, hvor byen Orta San Giulio strålede om kap med solen, som tindrede i den krystalklare sø. På byens torv Piazza Motta slog jeg mig ned sammen med lokalbefolkningen og fik en god cappucino. Skulle du ankomme senere på dagen, kan du få aftenstemning til middagen eller blot en god aperitif. For mig er Orta San Giulio stil og autencitet på samme tid, en stemning og atmosfære jeg har svært ved at beskrive – den skal du helt enkelt opleve.

Glem ikke Torino – den seværdige regionshovedstad

Jeg blev glædeligt overrasket, da jeg besøgte regionshovedstaden Torino, som også er Italiens fjerdestørste by efter Rom, Milano og Napoli. Byen har en lang og interessant historie, som præsenterer sig godt i dens storslåede centrum. Torino er en meget vigtig industri- og kulturby, og bestemt et besøg værd, mens du er i Piemonte. En vigtig kulturel seværdighed er det nationale filmmuseum Museo Nazionale del Cinema, som ligger i byens vartegn Mole Antonelliana, og med billeder og lyd beretter om den italienske filmverden. Bygningen kan ses fra flere åbne pladser i centrum og udgør ofte symbolet for Torino på mange postkort. Trods byens imponerende bygninger og storhedsfornemmelse findes der også grønne områder - en af disse er den skønne park og Torino-boernes oase Parco del Valentino, som ligger langs floden Po.

Mere information om rejser til Piemonte

Jeg håber, du er blevet inspireret til selv at besøge og udforske Piemonte. Har du brug for flere tips og råd for at finde den rette rejse til Piemonte eller Italien i almindelighed, er jeg kun et telefonopkald eller en mail væk. Tøv ikke med at lade høre fra dig.

Ha' en rigtig dejlig ferie i Piemonte med Hideaways, hilsen Marcus

 

 

Læs mere om Piemonte

Seværdigheder

Jeg har her udvalgt nogle få af de seværdigheder, som du har mulighed for at opleve på din ferie i Piemonte. Beskrivelsen er udelukkende ment som en inspiration til din rejse, og der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder i Piemonte, anbefaler jeg dig at læse vores blog om rejser, hvor du kan finde mange spændende artikler om vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Torino

Torino, beliggende smukt ved Po-floden og med udsigt til Alperne, er Piemontes økonomiske, administrative og kulturelle centrum og byder på en række af regionens største seværdigheder. En del af Torinos gamle bydel er optaget på listen over kulturel verdensarv.

Blandt nogle af de andre store seværdigheder i byen kan nævnes pladsen Piazza San Carlo, der blev bygget i det femtende og sekstende århundrede. Pladsen er flankeret af kirkerne Santa Cristina og San Carlo Borremeo og på dens centrale del knejser statuen af Emmanuel Philibert, der var hertug af Savoy mellem 1553-1580.

En anden stor seværdighed i Torino er museet Egizio, der rummer én af verdens største samlinger af ægyptisk kunst med mere end 30.000 artefakter. I 2015 havde museet over 772.000 besøgende.

En tredje stor seværdighed i Torino er Palazzo Madama, som var det første senat for Italiens kongedømme og som - sammen med de andre bygninger, der tilhørte Savoy-huset i og omkring Torino - står på UNESCO´s liste over verdensarv. 

En fjerde seværdighed, du bør se på din ferie i Torino, er det nationale museum for film (Museo Nazionale del Cinema), der ikke bare ligger i den legendariske bygning Mole Antonelliana (der gør museet til det højeste i verden), men også rummer én af verdens største udstillinger om film.

Orta-søen

Orta-søen er en overset perle blandt de norditalienske søer til glæde for de Italiens-kendere, der valfarter til søen hvert år med tanken om, at det er deres velbevarede hemmelighed. Søen byder ikke bare på Europas reneste vand, men også på byen Orta San Giulio, der er kåret til en af Italiens ti smukkeste middelalderbyer, og den magiske kloster-ø ude midt i søen, Isola di San Giulio, der lokker med dens mystiske skønhed.

I nærheden af søen kan du desuden opleve bjerget Mottarone, der med sine 1.491 meter giver en fantastisk udsigt ud over landskabet og de nærliggende søer.

Maggiore-søen

En anden af Piemontes store søer er Maggiore-søen, der ligesom Orta-søen hører til de mindre kendte italienske søer på trods af, at det faktisk er Italiens andenstørste sø.

Øen lokker ikke så meget med kulturelle tilbud som med smukke og rolige natur-områder, der er perfekte for en vandreferie eller en afslapningsferie. Den helt store attraktion ved søen er dog små-øerne Isole Borromee (De Borromeiske Øer), der er en øgruppe bestående af tre små øer og to klippeskær, hvoraf to, Isola Madre og Isola Bella, imponerer med deres haveanlæg.

Fenestrelle-fæstningen

Fenestrelle-fæstningen, der på spektakulær vis ligger i 1100-1800 meters højde, ca. 50 kilometer vest for Torino, er bygget af Savoy-huset i årene mellem 1728 og 1850.

Det er den største alpine fæstning i Europa og dækker over mere end 1,300,000 m2, som blandt andet inkluderer verdens længste overdækkede trappe med 3997 trin.

Ud over fæstningen med dens spændende historie byder stedet på en fantastisk udsigt over området forneden.

Gran Paraiso Nationalpark

Gran Paraiso Nationalparken, beliggende i området mellem Piemonte-regionen og Valle d´Aosta-regionen, var Italiens første nationalpark, grundlagt i 1922.

Parken dækker over et 703 km2 stort område i højden fra 800 meter og op til 4061 meter, hvoraf de 4061 meter er højden på det højeste bjerg i parken, Gran Paradiso, der har givet navn til nationalparken.

Parken blev oprindeligt grundlagt for at beskytte alpestenbukken mod krybskytter på Victor Emanuel II´s tid og endnu i dag beskytter den flere dyrearter. 

Læs mere

Rejsemål i Piemonte

Alba

Alba er regionen Piemontes - ja, måske hele Italiens - gastronomiske midtpunkt. Her får du en unik mulighed for at smage på de bedste specialiteter som trøffel, vin og italienske delikatesser i verdensklasse. Det er absolut kræs for smagsløgene.

Rejser til Alba

Alessandria

Befinder du dig på ferie i det nordlige Piemonte, omkring byerne Asti og Canelli bør du besøge Alessandria. Den historiske by byder på arkitektur, spændende og hyggeligt centrum og smuk natur. Herfra er er du desuden en kort køretur fra kysten.

Rejser til Alessandria

Armeno

Med sin fantastiske beliggenhed mellem de to skønne søer, Ortasøen og Maggioresøen, og sin rolige og charmerende atmosfære er Armeno et oplagt rejsemål, hvis du er på udkig efter natur, afslapning og god mad i det norditalienske.

Rejser til Armeno

Asti

Der er få byer som Asti, der forbindes så meget med vin. De søde bobler er dog kun én af grundene til at besøge den vidunderlige by, som også byder på kulturelle og gastronomiske oplevelser i særklasse.

Rejser til Asti

Barolo

Besøg vin-området Barolo i Piemonte på din næste gastronomiske tur til Italien. Her kommer dine smagsløg til at juble over raffinerede vine, trøfler og andre delikatesser, mens øjnene nyder at se på den smukke udsigt.

Rejser til Barolo

Corneliano d'Alba

Corneliano d'Alba ligger som navnet antyder tæt ved Alba, der er kendt som Piemontes gastronomiske midtpunkt. Det er dog bare en af de mange interessante byer og seværdigheder, der ligger inden for kort afstand af den lille, fredelige landsby Corneliano d'Alba.

Rejser til Corneliano d'Alba

Cuneo

Den lille provins Cuneo i det sydlige Piemonte har et rigtig godt udgangspunkt. Herfra kan du kombinere naturoplevelser i både alperne, vinområdet Langhe og ved kysten af den nærliggende region Ligurien - den italienske riviera.

Rejser til Cuneo

Ivrea

Den lille by Ivrea tilhører regionhovedstaden Turin i den nordlige del af Piemonte regionen. Her kan du opleve det landlige Italien, hvor kultur og gastronomi er vigtig for lokalbefolkningen. Kom og bliv dus med det ægte Italien.

Rejser til Ivrea

La Morra

Med sin beliggenhed blandt bølgende vinmarker og lige ved Langhe vindistrikt, hvor nogle af Italiens bedste og mest anerkendte rødvine dyrkes, er La Morra det ideelle rejsemål for vin- og gourmet-elskere.

Rejser til La Morra

Monforte d'Alba

Hyggelige Monforte d'Alba ligger midt i det berømte Langhe-vindistrikt, der udover vine som Barolo og Barbaresco er kendt for sit køkken, der regnes blandt de bedste i Italien. Monforte d'Alba i Piemonte-regionen er med andre ord som skabt til en rigtig livsnyderferie med kulinariske oplevelser, der krydres med spændende sightseeing.

Rejser til Monforte d'Alba

Montelupo Albese

Montelupo Albese ligger på en bakkekam med god udsigt over Piemontes kuperede landskab. I den hyggelige landsby kan du opleve det ægte Italien og samtidig have en sand perlerække af spændende udflugtsmål inden for din rækkevidde.

Rejser til Montelupo Albese

Ortasøen

Ortasøen opfylder mange af betingelserne for at være et ægte hideaway. Selvom den er mindre og væsentlig mindre turistet end de andre store søer i Norditalien, har Ortasøen således som rejsemål mange af de samme kvaliteter med idylliske middelalderbyer og smuk natur.

Rejser til Ortasøen

Stazzano

Charmerende Stazzano byder på en rolig og gunstig beliggenhed i den rige Piemonte-region med nem og hurtig adgang til Norditaliens største metropoler, smukkeste søer og mest kendte vinområder, samt den gyldne liguriske kyst.

Rejser til Stazzano

Treiso

Selvom Treiso ligger tæt ved flere af regionens mest populære rejsemål er den ikke præget af turisme. Selvom her ligger en kendt restaurant, er den lille landsby tværtimod en chance for at opleve det ægte italienske landliv. Sætter du pris på at kunne vende hjem til en fredfyldt base for at fordøje de mange indtryk fra en dag med oplevelsesrige udflugter er Treiso på mange måder det helt rigtige rejsemål.

Rejser til Treiso

Information og fakta

Jeg har her samlet nogle få facts og informationer om Piemonte, såsom regionens geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspiration til din ferie i Piemonte. Informationen er udelukkende ment som inspiration og der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Piemonte, beliggende i det nordvestlige hjørne af Italien, er en rigtig bjergregion, omgivet af Alperne til hele tre sider og med et overfladeareal, som for en stor del (43,3 procent) består af bjerge. Bjergenes betydning for regionen kan også aflæses af regionens navn, Piemonte (Pie-monte), der betyder “Ved foden af bjergene” (fra middelalder-latin=ad pedem montium).

Regionen er - med sine samlede 25.402 km2 - Italiens andenstørste region (efter Sicilien) og har en befolkning på omkring 4,6 millioner.

Piemonte er desuden én region med megen beskyttet natur. Hele 7,6% af regionens natur er beskyttet område og regionen har i alt 56 natur-parker, hvoraf Gran Paradiso nationalpark (læs mere under Seværdigheder) er den mest kendte.

Klima og vejr

Piemontes klima varierer efter hvilket sted i regionen, du befinder dig. Følgende vejr-data tager udgangspunkt i regionshovedstaden Torino og kan således ikke generaliseres for hele regionen, hvor lokale forskelle i klima spiller ind.

Torino har et mildt, fugtigt subtropisk klima med varme somre, der undertiden er præget af tordenvejr, og milde vintre. Gennemsnitstemperaturen for hele året er 13 grader.

Den varmeste måned i året er juli med 24 grader i gennemsnit, efterfulgt af august med 23 grader i gennemsnit, mens de koldeste måneder i året er januar med 2 grader i gennemsnit og februar med 4 grader i gennemsnit.

Hvis du er solhungrende, bør du tage til Torino/Piemonte i august, hvor der i gennemsnit er 8 timers sol i døgnet, eller juli, hvor der er 6 timers sol i døgnet i gennemsnit, mens du bør undgå november, december og januar måned, der alle har få soltimer.

Hvis du samtidig vil mindske mulighederne for at opleve regn på din ferie, skal du undgå at tage afsted i maj måned, hvor der i gennemsnit er 110 mm regn, eller i april måned, hvor der er 90 mm regn i gennemsnit.

Historie

Piemonte har - med sin strategiske placering tæt på den centrale del af Europa - været  genstand for mange folkeslags erobringstørst. Regionen har været under keltisk-liguriske stammers herredømme (såsom stammerne taurini og salassi), romere (der annekterede området 220 f.Kr.), burgundere (der havde skandinavisk/dansk oprindelse), gotere (i det femte århundrede), byzantinere, lombardere (i det sjette århundrede) og frankere (i det ottende århundrede).

Senere blev Piemonte en del af Kongeriget Italien (som på sin side var en del af det Tysk-Romerske Rige). I 1046 gjorde Otto I Piemonte til en del af Savoy-staten, der var en stat under Det Tysk-Romerske Rige. Savoy-staten blev ophøjet til hertugdømme i 1416 - og i 1563 blev Torino hovedstad i dette hertugdømme.  

I 1796 blev Piemonte en del af Republikken Alba, da franske styrker indtog regionen, men staten havde en meget kort levetid (to dage). De to efterfølgende franske republikker, Den Piemontesiske Republik og Den Subalpinske Republik, varede lidt længere end den første, men ingen af dem holdt mere end ca. to år.

Piemonte blev senere en central region i bestræbelserne på at samle de forskellige italienske stater under Kongeriget Italien (en social og politisk bevægelse, der spredte sig over store del af det nittende århundrede og normalt kaldes for “Risorgimento”); især i årene mellem 1859 og 1861. 

Savoy-staten blev senere en del af Kongedømmet Italien, hvorved Torino kortvarigt blev Italiens hovedstad. Med status som hovedstad vandt regionens største by både administrativ og institutionel magt, men denne magt forsvandt igen, da Italiens hovedstad blev Firenze - og siden Rom.

Populært i Piemonte

Italien, Piemonte, Monforte d'Alba
  • Nærmeste lufthavn: 106 km
  • Pool
  • Internetadgang/Wi-Fi
Italien, Piemonte
  • Nærmeste lufthavn: 120 km
  • Pool
  • Internetadgang/Wi-Fi
Italien, Piemonte
  • Nærmeste lufthavn: 79 km
  • Pool
  • Internetadgang/Wi-Fi

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

Filtrér