Rejser til Catania

Seværdigheder

Jeg har her udvalgt nogle få af de seværdigheder, som du har mulighed for at opleve på din ferie i Catania. Beskrivelsen er udelukkende ment som en inspiration til din rejse, og der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder, anbefaler jeg dig at læse vores blog med inspiration, hvor du kan finde spændende artikler om vores andre rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Catania katedral

Catania er blevet udnævnt til verdensarv af Unesco på grund af sin mange historisk unikke bygninger - ikke mindst byens fantastiske eksempler inden for barok-arkitektur. Catanias halvt normanniske, halvt barokke katedral er én af dem.

Katedralen, der indtil 1859 har var sæde for Siciliens bispedømme og siden har været sæde for Catanias bispedømme, er blevet ødelagt og genopbygget flere gange på grund af jordskælv og udbrud fra vulkanen Etna. Den blev oprindeligt bygget i 1078-1093 på ruinerne af antikke romerske bade, efter ordre fra den normanniske greve Roger I af Sicilien, der havde erobret byen fra maurerne. På det tidspunkt var katedralen ikke andet end en befæstet kirke.

I 1169 blev katedralen næsten fuldstændig ødelagt af et jordskælv, der kun efterlod apse-området intakt. Som om det ikke var nok, blev katedralen samme år hærget af en brand;  men den mest katastrofale begivenhed indtraf i 1693, da et nyt jordskælv efterlod det meste af katedralen i ruiner. 

Katedralen blev efterfølgende genopbygget i barok stil, hvilket har været med til at sikre dens berømmelse i dag, da den på én gang er en oprindelig normannisk bygning, der samtidig indeholder unikke barokke elementer.

Castelo Ursino

Castelo Ursino - også kaldet Casteddu Ursinu og Castello Svevo di Catania - blev bygget i det 13. århundrede som sædet for kongeriget Sicilien, men blev siden mest kendt for sin rolle i den sicilianske vesper (et oprør i 1282 mod den angevinske kong Karl 1. af Napoli på Sicilien), da det blev sæde for det sicilianske parlament. Slottet er i god stand i dag, og det er åbent for offentligheden som museum.

Antikke monumenter

Catania rummer en række antikke monumenter fra romersk og græsk tid, herunder det græsk-romerske teater fra det andet århundrede; det romerske amfiteater, også fra det andet århundrede e.Kr.; den romerske akvædukt; det romerske roman forum; de romerske kolonnader og arkader; de tidlige, kristne basilikaer; de romerske bade, samt forskellige katakomber.

Etna

Det kan hævdes, at Catanias største seværdighed er vulkanen Etna, selv om den i sagens natur ikke er en del af byen. Faktum er, at mange af Catanias turister kommer til byen med det primære mål at opleve den berømte vulkan, som kun befinder sig ca. 34 kilometer fra byen.

Etna er den højest aktive vulkan i Europa uden for Kaukasus med en højde på hele 3,329 meter, selv om højden faktisk varierer  i takt med de løbende små-udbrud fra vulkanens top. Vulkanen er samtidig den højeste top i Italien syd for Alperne og med afstand den største af de tre aktive vulkaner i Italien. Den er således to og en halv gange højden af den næststørste italienske vulkan, Mount Vesuvius, og er kun overgået af Mount Teide på Tenerife i Europa.

Etna blev udnævnt til verdensarv af Unesco i 2013.

Læs mere

Mere information om Catania

Jeg har her samlet nogle få facts og informationer om Catania, såsom byens geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspiration til din ferie. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Catania, beliggende på østkysten ved det Det Ioniske Hav, er den næststørste by på Sicilien efter regions- og ø-hovedstaden Palermo. Den er desuden en af de ti største byer i Italien og det syvende-største metropole område i Italien. Der bor omkring 313.000 indbyggere i byen, mens byens samlede metropole område tæller hele 1.116.168 indbyggere.

Catania ligger ved foden af vulkanen Etna, hvilket både har været byens forbandelse og velsignelse. På den ene side har de voldsomme udbrud fra vulkanen flere gange gennem historien ødelagt store dele af byen, mens den vulkanske aske på den anden side har givet byen den frugtbare jord, som har gjort det muligt at dyrke de mange forskellige grøntsager, frugter og specielt vinplanter, som byen er blevet kendt for.

Klima og vejr

Catania har et middelhavsklima med varme somre og milde vintre. Somrene er de varmeste i hele Italien. Det meste af nedbøren er koncentreret i perioden fra oktober til marts, mens det sene forår og sommer er næsten tørt (nogle år er der ingen regn i 3-4 måneder). På grund af den tætte beliggenhed i forhold til vulkanen Etna, der beskytter byen fra de nordlige vinde, er snefald meget sjælden om vinteren, men der falder som regel sne en eller to gange hvert 5-6 år. 

De varmeste måneder i året - juli og august - har en gennemsnitstemperatur på 26 grader, efterfulgt af september med 24 grader i gennemsnit, mens de koldeste måneder i året - januar og februar - har en gennemsnitstemperatur på 11 grader, efterfulgt af december med en gennemsnitstemperatur på 12 grader og marts måned med en gennemsnitstemperatur på 13 grader.

Mest nedbør er der i november måned med 100 mm i gennemsnit, efterfulgt af december med 90 mm i gennemsnit og januar med 80 mm i gennemsnit, mens sommermånederne juni, juli og august med 10 mm i gennemsnit er de tørreste måneder i året, efterfulgt af maj måned med 20 mm i gennemsnit.

Historie

Catania blev grundlagt som en græsk koloni ved navn Katane i samme periode, som de andre græske kolonier på den østlige del af Sicilien blev grundlagt. Der foreligger ikke en præcis dato for dens grundlæggelse, men det fremgår af Thucydides, at den opstod lidt senere end Leontini (det moderne Lentini), som han hævder blev grundlagt fem år efter Syracuse (der blev grundlagt i 734 eller 733 f.Kr.), hvilket vil sige omkring 730 f.Kr. 

Den eneste begivenhed i byens tidlige historie, som eftertiden med sikkerhed kender til, er indførelsen af en række lovtekster, skrevet på vers, af den græske lovstifter Charondas, men den præcise dato for dennes virke er usikker. Dog ved man, at hans lovgivning blev udvidet til ikke bare at gælde de andre græske koloni-byer på Sicilien, men hele Magna Graecia (de græske kolonier i hele Syditalien), såvel som sit eget oprindelige hjemland, Grækenland. 

Catania ser ud til at have bevaret sin uafhængighed, indtil byen blev underlagt despoten Hieron I af Syrakusas regime, som i 476 f.Kr. udviste alle de oprindelige indbyggere i Catania til Leontini og erstattede dem med omkring 10.000 dorere. På samme tidspunkt ændrede han byens navn til Aetna efter den nærliggende vulkan, der i dag er kendt ved samme navn, og udråbte sig selv til grundlægger af byen.

Nogle få år efter despotens død og fordrivelsen af tyrannen Thrasybulus gik syracuserne sammen med sikelernes konge, Ducetius, og fordrev også de nyligt - af Hieron I af Syracusa - indsatte indbyggere i Catania, som i stedet bosatte sig i fæstningsbyen Inessa (som de - også - gav navnet Aetna, fordi den lå for foden af den store vulkan). Herefer blev de oprindelige indbyggere, der som nævnt var blevet fordrevet af Hieron I i 476 f.Kr., genindsat i byen i 461 f.Kr.

Læs mere

Mad og drikke

Jeg har her udvalgt et par af de kulinariske specialiteter og typiske retter, som du kan smage på, når du er på ferie i Catania. God appetit og god rejse!

Pasta alla norma

Som det er sket med mange andre opskrifter, er pasta alla norma en specialitet, som oprindeligt stammer fra området omkring Catania, men som med tiden er blevet populær på hele øen (og endnu længere omkring). Retten består af makaroni, tomatsauce, stegte auberginer, ricotta-ost og frisk basilikum. 

Dens navn blev angiveligt opfundet af Nino Martoglio, en berømt komedieforfatter fra Catania, der kunne lide denne lækre opskrift så meget, at han sammenlignede den med en anden berømt "Norma", nemlig opera-mesterværket skabt af Vincenzo Bellini, der ligesom retten og Martoglio stammede fra Catania. 

Legenden lyder, at Martoglio en dag nød sin makaroni, og han var så begejstret for den, at han udbrød: "Chista è 'na vera Norma!" ("Dette er en ægte Norma!").

Arrusti e mangia

Der findes en særlig tradition for at tilberede mad på i Catania, som kaldes "arrusti e mangia". "Arrusti e mangia" betyder bogstavelit talt "grill det og spis det" og skyldes, at maden, der (som navnet antyder) typisk består af forskellige typer af kød, er tilberedt til at blive indtaget på gader og stræder, dvs. uden kompliceret forberedelse. 

Hvis du vil prøve denne meget populære tradition i Catania, så kan du gå en tur ind i Plebiscito, der er et af de ældste kvarterer i Catanias historiske centrum. Her vil du finde masser af trattoriaer, hvor du kan smage flere slags grillet kød, der er tilberedt på den nævnte måde. Prøv f.eks. de populære trattoriaer Re Carlo V og Al tenerissimo.

Rancino

Rancino eller arancina er blandt de mest kendte delikatesser i det siciliansk køkken, og de er også blandt de mest populære retter i Catania. Disse stegte risbolde er typisk fyldt med ragout, mozzarella og ærter. 

De har fået deres navn fra deres karakteristiske form og farve, da de ligner appelsiner. De mest populære versioner er "arancino al ragù" (med kød, tomatsauce, ærter og gulerødder), "arancino al burro" (fyldt med mozzarella, skinke og béchamel) og "agli spinaci" (med spinat og mozzarella). 

Desuden kan du i Catania finde versionen "arancino alla norma" (fyldt med aubergine) og nogle "eksperimentelle" variationer med svampe, pølser, gorgonzola-ost, laks, kylling, sværdfisk, skaldyr og blæksprutte. Der er også sød arancini fyldt med chokolade og dækket med sukker.

Læs mere

Rejsemål i Sicilien

Find rejsen til Sicilien her

Populært på Sicilien

Hotel Borgo Pantano
Italien, Sicilien, Siracusa
  • Nærmeste lufthavn: 64 km
  • Afstand til havet: ca. 7 km
  • Pool
Blue Bay Aparthotel
Italien, Sicilien, Cefalu
  • Nærmeste lufthavn: 101 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant
Villa Re di Denari
Italien, Sicilien, Terrasini
  • Nærmeste lufthavn: 19 km
  • Pool
  • Internetadgang/Wi-Fi

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

Filtrér