Rejser til Taormina

Taormina, der breder sig fra havet op ad Monte Tauros østlige side, har takket være sin fantastiske beliggenhed med udsigt over Det Ioniske Hav længe været et af de mest populære rejsemål på det østlige Sicilien. I den populære sommersæson fra maj til september summer den smalle, 800 meter lange gågade, Corso Umberto, da også af liv med et mylder af handlende og cafégæster. Selv på denne tid er det dog stadig muligt at komme lidt væk fra turistmængderne ved at søge ud i sidegaderne eller slå sig ned på en af byens små piazzaer. 

Hvis du kan løsrive dig fra byens mange spændende butikker og hyggelige trattoriaer, kan det anbefales at vandre en tur længere op ad bjerget til det gamle fæstningsværk Castello di Taormina eller eventuelt helt op til den lille middelalderby Catelmola på toppen af bjerget. Dine anstrengelser belønnes med en betagende udsigt ned over Taormina og Isola Bellas strande. Er du mere i humør til afslappende strandliv er netop den lille bugt Isola Bella, der ligger lige nedenfor Taormina, et oplagt udflugtsmål. Det er ganske nemt at komme derned, hvis du hopper på svævebanen, der sætter dig af lige ved stranden Lido Mazzaro. 

Taormina er i det helt taget et godt rejsemål på Sicilien, hvis du ønsker dig en ferie med sol og varme, hvor du kan slappe af i vandkanten, nyde byens liv med shopping og restauranter, samt mulighed for at tage på spændende udflugter. 

Læs mere om Taormina

Seværdigheder

Jeg har her udvalgt nogle få af de seværdigheder, som du har mulighed for at opleve på din ferie i Taormina. Beskrivelsen er udelukkende ment som en inspiration til din rejse, og der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder, anbefaler jeg dig at læse vores blog om rejser, hvor du kan finde spændende artikler om vores andre rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Teatro antico di Taormina

Det antikke græsk-romerske teater i Taormina, Teatro antico di Taormina, er den største seværdighed i byen og én af de største historiske seværdigheder på Sicilien. 

Teatret er for størstedelen bygget af mursten, og er derfor sandsynligvis af romersk dato, selvom teatret er i overensstemmelse med græske snarere end romerske teatres traditionelle struktur. Det antages derfor, at det nuværende teater blev genopbygget på grundlag af et ældre teater, som fandtes i den græske periode. 

Med en diameter på 120 meter (efter en udvidelse i 2. århundrede) er teatret det næststørste af sin art på Sicilien efter det berømte teater i Syracuse. Størstedelen af de oprindelige pladser i teatret er forsvundet, men væggen, der omslutter hele caveaen, er bevaret, hvilket har ved med til at skabe den store historiske interesse om teatret. På grund af teatrets relativt gode stand er det muligt at bruge det til teaterforestillinger og koncerter i dag. 

Fra de fragmenter, der endnu er tilbage af de arkitektoniske udsmykninger, kan det ses, at teatret var af den korintiske orden, og rigt dekoreret. 

Palazzo Corvaja

Den anden store seværdighed i Taormina er Palazzo Corvaja (undertiden stavet Palazzo Corvaia). Palazzo Corvaja er et middelalderligt palads, der stammer fra det 10. århundrede, men som hovedsageligt blev bygget i slutningen af det 14. århundrede. Det er opkaldt efter en af de ældste og mest berømte familier i Taormina, som ejede det fra 1538 til 1945.

Paladset blev oprindeligt bygget af de maurere, der erobrede Taormina i 902. Og ligesom de senere ejere byggede videre på en maurisk bygning, brugte maurerne en tidligere romersk bygning som fundament. De mauriske træk ved den nuværende bygning ses blandt andet i det islamiske tårn, den indre gårdhave og i de buede vinduer og døråbninger. En trappe fra det 13. århundrede fører op til første sal og en balkon med udsigt over gården.

I 1410 husede Corvaja Palace det sicilianske parlament, mens det i dag bruges til mere beskedne formål, blandt andet som et udstillingscenter.

Isola Bella

Isola Bella - eller på siciliansk Ìsula Bedda - er en lillebitte  ø beliggende i en bugt ud for Taorminas kyst, der sammen med Taormina er blevet optaget på Unescos tentative verdensarvsliste. 

Øen, der også kaldes for "Det Joniske Havs perle" eller "Middelhavets perle", er i dag et meget lille naturreservat, som på tords af sin lidenhed er blevet et populært udflugtsmål for turister, der besøger Taormina, og for strandgæster, der bader og tager sol ved den lille strand ved øen.

Læs mere

Mad og drikke

Det sicilianske køkken i Taormina er dybt kosmopolitisk og præget af de mange kulturer, der har påvirket Sicilien gennem århundreder. Resultatet er en overdådig middelhavsgryde, hvor pasta, tomater, grøntsager, fisk og skaldyr, citroner, olivenolie og forskellige urter dominerer.

Det milde vinterklima og den lange sommer betyder, at udvalget af frugt og grøntsager er mindre sæsonbestemt her end i Nordeuropa og også meget større og mere imponerende. Jeg har her udvalgt et par af de kulinariske specialiteter og typiske retter, som du kan smage på, når du er på ferie i Taormina. God appetit og god rejse!

Forretter 

I Taormina kan du smage på en lang række typiske sicilianske foretter, der tager udgangspunkt i forskellige slags pasta, såsom "pennette alla norma" (pasta med aubergine-suace), "pasta con le sarde" (pasta med en sauce af sardiner, tomater, pinjekerner og rosiner) eller "linguine al limone" (pasta med en sauce bestående af ctron, fløde, mynte, olivenolie, smør og hvidløg). 

Du anbefales også at prøve en af de lokale risotto-retter, f.eks. "risotto alla marinara" (dampet ris med frisk fisk og skaldyr) eller en af de mange spaghetti-retter, der indeholder ingredienser fra havet, såsom "spaghetti al nero di seppia" (spaghetti med sort blæksprutte-sauce) eller "spaghetti ai frutti di mare" (spaghetti med skaldyr).

Hovedretter 

Taorminas godt og vel 80 restauranter bugner af lækre fiskeretter, der afspejler Siciliens unikke adgang til havets frugter. Smag f.eks. på retten "involtini di pesce spada" (grillet sværdfisk) og "grigliata mista" (en grill-ret bestående af en blanding af fisk og skaldyr). To andre specialiteter i byen er "triglie" (rød multe) og "aragosta" (hummer). "Sarde a beccafico" (sardiner fyldt med ost, hvidløg, persille og kapers) eller "neonata a pastelle" (lille stegt fisk) kan også anbefales. 

Blandt Taorminas mange lækre kødretter kan anbefales at prøve den velsmagende lokale "salsiccia" (pølser i rødvin med fennikelfrø) eller "coniglio alla cacciatora" (kanin dampet i urter).

Desserter

Sicilien er kendt for sine lækre desserter; og Taormina er ingen undtagelse. Smag f.eks. på  "cassata" eller "torta cassata", der er en is (cassata) eller en istærte (torta cassata) fyldt med med mandler og kandiserede frugter. Eller prøv den berømte "cannoli alla ricotta" (sicilianske kagerør fyldt med ricotta og kandiserede frugter), "sfogliatelle" (søde ricotta-stykker), "paste di mandorla" (mandelkage) eller "marzapan" (marcipan). 

En anden siciliansk klassiker, du ikke må gå glip af, når du er på ferie i Taormina er den lokale "gelato" (is), der ikke bare egner sig til desserter, men også som en forfriskning på en varm eftermiddag eller den ligeså kendte "granita" (der typisk består af bær eller frugter, der er blevet blandet sammen med en mousserende vin og derefter frosset ned). Granita serveres ofte også som morgenmad, især om sommeren.

Vin

Sicilien producerer nogle af de bedste vine i Italien; og du kan naturligvis smage på dem i Taormina. Prøv f.eks. den søde dessertvin Malvasia, der produceres i Messina-området (og dermed må betragtes som en lokal vin, da Taormina er en del af Messina-provinsen på den nordøstlige del af øen), eller hvidvinen atarratto bianco, der produceres ved Siciliens kystregioner og som passer perfekt sammen med de mange gode fiskeretter, du kan prøve i Taormina.

 

Læs mere

Rejsemål i Sicilien

Find rejsen til Sicilien her

Mere information

Jeg har her samlet nogle få facts og informationer om Taormina, såsom byens geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspiration til din ferie. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Taormina ligger på den nordøstlige del af Sicilien i Messina-provinsen 43 kilometer fra Catania og 159 kilometer fra regionshovedstaden Palermo. Der er omkring 55 kilometer til vulkanen Etna, der kan ses fra byen i klart vejr. 

Byen har omkring 12.000 indbyggere, men i sommerperioden virker det til at være flere på grund af de mange turister, mens byen omvendt kan virke mindre beboet om vinteren, når der er langt færre turister.

Klima og vejr

Taormina har et middelhavsklima, der indbyder til rejser året rundt, fordi der stort set ikke er nogen vejr-ekstremer. Vintermånederne i Toarmina er milde og regnfulde, mens sommermånederne er varme og tørre med gennemsnitlige dagtemperaturer mellem 25 og 30 grader. På de varmeste dage er der ofte en kølende brise fra havet.

De varmeste måneder i året er juli og august med 28 grader i gennemsnit, efterfulgt af juni og september med 25 grader i gennemsnit, mens de koldeste måneder i året er januar og februar med 13 grader i gennemsnit, efterfulgt af december med 14 grader i gennemsnit.

Mest nedbør er der i oktober med 102 mm i gennemsnit, efterfulgt af december med 100 mm i gennemsnit og januar med 95 mm i gennemsnit, mens juni og juli med 15 mm i gennemsnit er de mest tørre måneder i året i Taormina, efterfulgt af august med 23 grader i gennemsnit.

Flest soltimer er der i juni med 10 soltimer i gennemsnit, efterfulgt af juni og august med 9 soltimer, mens december og januar er det mindst solrige måneder i året med 3 soltimer i gennemsnit.

Historie

Området omkring Taormina blev første gang beboet af en antik italiensk stamme kaldet Siculi, som oprindeligt kom fra det den sydlige del af det italienske fastland. Siculi-stammen, også kaldet sikelerne, beboede Sicilien som en ud af tre stammer før grækerne og karthanerne koloniserede øen. Mens de to andre stammer, sikanerne og elymerne, beboede henholdsvis den centrale og den vestlige del af øen, beboede sikelerne den østlige del af øen; og det var deres navn, Siculi, der senere gav navnet til Sicilien.

I 734 f.Kr. ankom grækere fra øen Euboia iblandet en gruppe ioner til den sicilianske østkyst og grundlagde en by i området, som fik navnet Naxos (navnet skyldes formentlig, at der blandt kolonisterne også var en gruppe fra øen Naxos). Byen, der var den første (men langt fra den sidste) græske by på Sicilien, lå syd for det nuværende Taormina. Fra Naxos grundlagde de græske kolonister også flere andre græske kolonier på Sicilien i de kommende år, blandt andet det nuværende Catana, Lentini og Messini. 

I 403 f.Kr. besluttede tyrannen af Siracusa, Dionysius Den Ældre, at vende sig imod de chalkidiske byer på Sicilien, herunder Naxos; og da han havde erobret byen, solgte han alle indbyggerne som slaver og ødelagde både byens mure og bygninger, hvorefter han gav byens territorium til sikelerne, der jo allerede fra perioden før grækernes ankomst boede i området. 

Det antages, at sikelerne kort tid efter grundlagde en ny bosættelse på bjerget kaldet Taurus, der lå lige over det sted, hvor Naxos havde ligget, og at denne bosættelse gradvist blev en betydelig by, som antog navnet Tauromenium. Dette menes at have fundet sted omkring 396 f.Kr., hvilket da må betragtes som byens grundlæggelse.

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

Filtrér