Rejser til Toscana

Høje cypresser, oliventræer, pinjetræer, vinstokke, et landskab med bløde bakker og middelalderarkitektur, er noget af det, som kendetegner Toscana. Renæssancen, verdenskunsten, maden og ikke mindst vinen er noget af det som vækker min begejstring for Toscana. Billeder af Toscana er generelt smukke, og Toscana lever op til den virkelighed, som vises i billederne – der er smukt, dragende, opslugende og indbydende. Hideaways er specialister i rejser til Toscana, hvor du bor på håndplukkede hoteller eller i ferieboliger under din rejse. Velkommen til Toscana med Hideaways. 

Selv da jeg var der i oktober måned, var jeg så heldig, at efteråret var meget længere end normalt, så jeg fik det fulde udbytte af det gode vejr og den meget særprægede natur.

Farveeksplosioner og smukke landskaber

Det toscanske landskab er en symfoni af farver. De røde, grønne, gule og grå farver er dem, jeg husker bedst, fordi samspillet mellem jordens gule, ja nærmest røde farver og træernes grønne, er betagende og sætter sanserne i spil for fuld udblæsning.

Landskabet i Toscana varierer naturligvis fra Nord til syd og øst til vest. Hvor der ved kysten er mere fladt, bliver landskabet mere og mere bakket inde i landet, her ser det ud som på de billeder og postkort fra Toscana, som mange af os kender. For mig var det især det bakkede landskab og de små snoede veje med cypresserne og, der var en stor oplevelse, men også de små hyggelige byer, som - hvor klichéagtigt det end måtte lyde – i høj grad er uspolerede, fordi man hele tiden har en fornemmelse af, at der går en rød tråd mellem arkitekturen og naturen. Det er imponerende og et vidnesbyrd om, at det er en befolkning, som er bevidst om, at de lever i et smukt landskab, som ikke fortjener at blive ødelagt af høje elementbyggerier, fabrikker og shoppingcentre. Dermed ikke sagt at alt dette ikke findes i Toscana, men det findes ikke dér, hvor de store veje bliver små og du finder de små unikke hideaways, som vi har håndplukket til dig.

Toscana lever op til sit (gode) ry!

Jeg kommer ikke uden om maden og vinen, for det er bare en stor del af en ferie - især en ferie i Italien. På min rejse til Toscana havde jeg fornøjelsen at smage min første ’bistecca alla fiorentina’. På et af vores hideaways havde værterne indbudt til middag, og da der både var vinproduktion, produktion af olivenolie, og leverancer af frisk kød fra nabogården, var der lagt op til en festmiddag – og det blev det.

Du skal elske mørt velsmagende kød i store mængder, pizza, pasta, gniocci, tiramisú, is kager - jeg kunne blive ved. Hvis du er begejstret for god mad og vin, vil du sandsynligvis ligesom mig, drømme om at komme tilbage til Toscana hver gang sommerferien skal planlægges. Husk altid på at toscansk mad skal akkompagneres af god toscansk vin, prøv de lokale vine, og skulle du nogensinde komme i tvivl, så går man sjældent helt galt i byen med en Chianti.

Kærlighed er et stort ord, men…

Jeg må krybe til korset og indrømme, at jeg er en af de mange, som bare faldt pladask for Toscana, og så har jeg ikke engang nævnt eller besøgt mediciernes Firenze, og byer som Lucca og Siena, der er oplagte mål for dagsudflugter med bilen – godt at Marie er mere berejst i Toscana end jeg er. Lad køreturene gennem landskabet gøre bilruderne til levende rammer, hvor nogle af de smukkeste billeder, som Italien byder på vil åbne sig for dig.

For mit vedkommende levede virkeligheden op i høj grad til forventningerne, som var meget høje for en som ellers er ret svær at imponere. Toscana er et sted, som jeg absolut vender tilbage til, og jeg har lært at forstå alle dem, som år efter år rejser til Italien og besøger Toscana. Jeg stopper her, for Toscana kan ikke beskrives på 1 side, 100 eller 1000 sider… Toscana skal opleves.

Hos Hideaways har vi en lang række af feriemuligheder til dig. Skal du rejse med hele familien er det måske en ferielejlighed du søger. Omvendt er Toscana og perfekt til romantiske ferier, og her har vi håndplukket romantiske hoteller, hvor du og din bedre halvdel kan stresse af og bare nyde hinanden. Du kan også sortere alle hoteller og ferielejligheder ud fra vores rejsetemaer. Det gør du ved at bruge den boks du finder til venstre for hotellisten. Har du brug for personlig rådgivning til din ferie, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os på telefonen, pr. mail eller via vores online chat, som du finder nederst i venstre hjørne her på siden.

Rigtig god ferie i Toscana med Hideaways, hilsen Mikkel

Besøg Mikkel Krohne-Sørensens profil på Google

Læs mere om Toscana

Rejseformer

Hos Hideaways er vi specialister i rejser til Toscana - ikke mindst til at udvælge hoteller og ferieboliger. I nedenstående finder du en kort information om vores rejser.

Rejs til Toscana nøjagtig som det passer dig.

Enten kør-selv-ferie i egen bil, eller lad os arrangere hele rejsen. Du kan også vælge selv at arrangere flytransporten til Toscana, og dermed ”nøjes” med at bestille en rejse med ophold og lejebil. Sidst, men ikke mindst kan du naturligvis også vælge blot at bestille ophold på udvalgte hoteller og ferieboliger i programmet.

Pakkerejser til Toscana med prisgaranti

På vores pakkerejser til Toscana benytter vi flyruter fra Danmark til henholdsvis Pisa, Firenze, Rom, Milano og Bologna lufthavn. Så skal du bare vælge den rute eller afgang, der passer dig bedst. Du kan vælge helt frit mellem de flyselskaber, som har aktuelle ruter til de ovenstående lufthavne.

Vi vil anbefale dig at læse mere om vores bilrundrejser til Toscana, hvor vi har sammensat rejser med ophold på to eller flere udvalgte Hideaways. Disse er valgt ud fra vores egne erfaringer, og ud fra vores utallige rejser rundt i regionen.

Disse hideaways har alle en central beliggenhed i forhold til de sammensatte programforslag, hvilket betyder, at du skal køre mindst mulig i bil for at opleve de mange tusindvis af seværdigheder, som Toscana byder på. Du finder også bilrundrejser, der kombinerer ophold i de to søsterregioner Toscana og Umbrien. Bemærk; hos Hideaways yder vi prisgaranti på alle pakkerejser, hvor der indgår flyrejse, hotel eller feriebolig og lejebil.

Læs mere om de rejseformer du kan vælge imellem, når du rejser med Hideaways.

Læs mere

Seværdigheder

Toscana er verdenskendt for sine mange unikke kulturelle seværdigheder, især fra renæssance-tiden. Men regionen byder også på charmerende og smukke landsbyer med en rig forhistorie og en særlig toscansk atmosfære. Jeg har her udvalgt et par af de seværdigheder, som jeg anbefaler dig at opleve på din rejse til Toscana.

San Gimignano

Den lille by San Gimignano - den har kun lidt over 7000 indbyggere - beliggende i Siena-provinsen i den centrale del af regionen, er én af de smukkeste og mest charmerende byer i Toscana.

Byen er i besiddelse af en række unikke middelalder-tårne - 14 i alt - og andre sjældent velbevarede bygninger fra middelalderen, der har været med til at sætte den på UNESCO´s verdensarvsliste. Desuden indtager den lille by en overdådigt smuk plads i det omgivende toscanske landskab, der alene er et besøg værd.

Lucca

Byen, der både har været en romersk koloni, en italiensk bystat, som har været erobret af Napoleon, som er Puccinis fødested, og som blev grundlagt af de sagnomspundne etruskere, er ikke bare én af de smukkeste, men også én af de historisk set mest interessante byer i Italien. Den emmer af toscansk renæssance-ånd på det arkitektoniske plan, blandt andet i form af dens intakte og verdensberømte fæstningsmure, der har været med til at sætte byen på UNESCO´s liste over verdensarv, men bærer også unikke spor fra romertiden, f.eks. i form af torvet Piazza San Michele, der er bygget på grundene af et antikt forum, og det berømte torv Piazza dell'Anfiteatro, der stadig bærer spor af et antikt amfiteater.

Da Lucca ligger i det nordvestlige hjørne af Toscana (i den provins, der også bærer navnet Lucca), hvorfra der ikke er så langt til kysten og det Tyrrhenske Hav, er det er oplagt at kombinere et besøg i byen med en tur til havet, selvom man snildt kan bruge en hel dag i den fortættede og historisk unikke by.

Galleria degli Uffizi

Galleria degli Uffizi, beliggende ved Arno-floden i Firenze, er ét af verdens ældste, fineste og mest berømte kunstmuseer, og rummer en unik samling af kunstværker, hvis fundament blev skabt af den legendariske Medici-familie i Firenze, som i begyndelsen af 1400-tallet var den rigeste familie i Europa.

Museet rummer blandt andet toscansk maleri fra det 13. århundrede, florentinsk maleri fra det 14. århundrede, venetiansk maleri fra det 15. århundrede, flamsk maleri fra det 17. århundrede og en lang række mesterværker af nogle af kunsthistoriens største kunstnere såsom Michelangelo, Rafael, Leonardo da Vinci, Botticelli, Titian, Caravaggio, Albrecht Dürer og Rembrandt.

Især i sommermånederne kan museet være genstand for en så stor interesse fra udenlandske og italienske besøgende, at det kan tilrådes at reservere en billet på forhånd, så man derved kan nedbringe den ellers lange ventetid.

Det skæve tårn i Pisa

I modsætning til, hvad mange tror, begyndte klokketårnet i Pisa, eller Torre pendente di Pisa, som tårnet hedder på italiensk, allerede at hælde under opførelsen af det i 1173 på grund af blød jord og dårlig fundering på den ene af tårnets sider. Ad flere omgange gennem historien har man stabiliseret tårnets fundament og forsøgt at rette op på dets skævhed, helt indtil 2008, hvor myndighederne erklærede, at tårnet for første gang i dets historie ikke længere bevægede sig, og ville være stabilt de næste 200 år.

Idag er det skæve klokketårn, der ligger bag Pisas berømte katedral, én af Toscanas - og Italiens - mest kendte seværdigheder. Tårnet har 294 trin, og er 55,86 meter højt på den laveste side og 56,70 meter på den højeste side med en hældning på 3,97 grader. Sammen med det nærliggende dåbskapel, kirkegården og katedralen er tårnet blevet erklæret for verdensarv af UNESCO som en del af Piazza del Duomo, der regnes for én af de fineste arkitektoniske pladser i verden.

Doumoen i Firenze

Firenzes domkirke, eller Cattedrale di Santa Maria del Fiore, som den hedder på italiensk (eller il Duomo di Firenze), er ikke bare Firenzes ærkebispesæde, men er også blevet et vartegn for Toscanas berømte hovedstad, med utallige afbildninger på postkort, plakater, fotografier og malerier af især dens enorme kuppel, der majestætisk knejser over byens tage.

Den gotisk stiliserede katedral, der påbegyndtes i 1296 og stod færdig i sin grundform i 1436, hvor den blev indviet af pave Eugenius IV, var sin tids største kirke i den kristne verden, men er siden blevet overgået i størrelse af Peterskirken i Rom, Skt. Pauls katedral i London og katedralen i Milano. Firenzes domkirke har dog stadig verdens største kuppel af mursten; i alt 4 millioner mursten er blevet brugt til at bygge kuplen med, der indvendigt rummer en 3600 kvadratmeter stor freske, som forestiller dommedag.

Doumoen i Firenze er - sammen med den øvrige del af Firenzes gamle bykerne - erklæret for verdensarv af UNESCO.

Læs mere om seværdigheder, rejsetips og hideaways på vores blog om rejser.

Læs mere

Maden på din ferie

Toscanas køkken er en hel rejse værd i sig selv. Som så mange andre italienske regioners køkken bygger det på en række simple, men genkommende og betydningsfulde grundingredienser, i dette tilfælde især brød, olivenolie, ost, champignon, bælgfrugter, hvide trøfler (i efteråret) og masser af frisk frugt.

I det følgende har jeg udvalgt et par af de kulinariske specialiteter, som jeg anbefaler dig at prøve, når du besøger den gastronomisk rige Toscana-region i din ferie.

Crostini alla Toscana

Crostrini alla Toscana er en apetitvækker, i stil med de spanske tapas, som typisk indtages før en hovedret i Toscana, hvad enten det gælder en middag på restaurant eller derhjemme. Retten består af tynde skiver ristet hvidt brød, der er belagt med en paté bestående af kyllingelever, ansjoser, smør, løg og bouillon.

Pappa al pomodoro

Den populære toscanske tomatsuppe, pappa al pomodoro, som har sin oprindelse blandt toscanske bønder, og er karakteriseret ved en enkelthed, der er typisk for regionen, spises normalt også som forret.

Suppen består af hjemmelavet (og usaltet) toscansk brød, tomater, hvidløg, basilikum, bouillon, toscansk ekstra jomfru olivenolie, samt salt og peber.

Ligesom den spanske tomatsuppe, gazpacho, kan pappa al pomodoro også spises koldt.

Bistecca Alla Fiorentina

Én af de mest berømte bøf-retter kommer fra Toscana og bærer det forjættende navn Bisteca Alla Fiorentina, eller florentinsk bøf, som vi ville sige på dansk. Retten består af T-bone steaks (ideelt set Chianina-T-bone steaks) , der først steges (enten på grill eller på pande), hvorefter de hviler i en krydderurt-olie bestående af rosmarin, persille, salvie og purløg blandet med olivenolie. Til sidst dryppes de med balsamisk olie.

Bøfferne serveres ofte med cannellini-bønner og citronskiver.

Chianti

Chianti er Toscanas mest kendte vin, opkaldt efter det område, hvor vinen traditionelt er produceret, og som kan dateres helt tilbage til 1300-tallet (Chianti-bjergene omkring Firenze). Den første officielle navngivelse af et vinområde med navnet Chianti kom dog først i 1716 og beskrev da området omkring landsbyerne Gaiole, Castellina og Radda, der senere blev kaldt for Chianti-provinsen; Provincia del Chianti.

I 1932 blev vin-området revurderet og inddelt i syv sub-regioner, der bestod af følgende områder: Classico, Colli Aretini, Colli Fiorentini, Colline Pisane, Colli Senesi, Montalbano og Rùfina. I disse nye områder begyndte mange landsbyer at tilføje ordet Chianti til deres navn. Det er dog kun producenter fra det såkaldte Classico-område - Chianti-distriktets oprindelige hjerte - der må bruge det segl på flaskens hals (normalt kendt som gallo nero på italiensk), der angiver, at den tilhører Classico-konsortiet, dvs. sammenslutningen af lokale Chianti-producenter.

I midten af det nittende århundrede skulle en Chianti-vin brygges på 70% Sangiovese-druer, 15% Canaiolo-druer og 15% Malvasia bianca-druer, sådan som den daværende baron Bettino Ricasoli foreskrev det, men siden 1995 har det været lovligt at producere Chianti-vin af 100% Sangiovese-druer og samtidigt er det blevet et krav, at en Chianti-vin består af minimum 80% Sangiovese-druer.

God apetit!

Læs mere om mad og drikke på vores blog om rejser.

Læs mere

Rejsemål i Toscana

Arezzo

Middelalderbyen Arezzo i det østlige Toscana hører ikke til den mest kendte by i regionen. Men skynd dig hertil, for turisterne er få og seværdighederne er mange. Desuden har du et godt udgangspunkt til udflugter i naboregionerne Umbrien og Marche

Rejser til Arezzo

Asciano

Når du befinder dig i det postkortlignende område i det sydlige Toscana, kan du med fordel lægge vejen forbi den lille by, Asciano. Her venter en malerisk by, hvor der ånder fred og ro. Måske kan du snuppe en kop kaffe med lokalbefolkningen på Piazza del Grano.

Rejser til Asciano

Barberino di Mugello

Smukke, autentiske og historisk rige Barberino di Mugello, beliggende i den naturskønne Sturadal, er et ideelt udgangspunkt for en rejse til Toscanas største kulturelle og historiske seværdigheder.

Rejser til Barberino di Mugello

Barberino Val d' Elsa

Det er ikke svært at finde seværdige, små byer i Toscana, men at finde en uden alt for mange turister er en kunst. Barberino Val d'Elsa er dog en af disse.

Rejser til Barberino Val d' Elsa

Barga

Med sin centrale beliggenhed kun 45 minutters kørsel fra provinshovedstaden Lucca og sin status som en af Italiens smukkeste middelalderlandsbyer er Barga et oplagt rejsemål for en ferie i Toscana.

Rejser til Barga

Buonconvento

Buonconvento ligger i hjertet af Toscana tæt ved mange af regionens mest kendte seværdigheder. Alligevel er den lille middelalderlandsby en fredelig oase, hvor du stadig kan opleve det ægte italienske hverdagsliv. Her får du et ideelt udgangspunkt for oplevelsesrige udflugter og kan samtidig slappe af i rolige omgivelser.

Rejser til Buonconvento

Castagneto Carducci

Castagneto Carducci er en hyggelig, middelalderlig by med smalle gyder, smukke torve og små butikker. Vil du opleve den ægte, italienske atmosfære og have et godt udgangspunkt for strandlivet i Toscana, er Castagneto Carducci et rigtig godt valg.

Rejser til Castagneto Carducci

Chianciano Terme

Denne dejlige, lille by har en ældre og en nyere del og ligger på et højdedrag med udsigt over landskabet. Byen ligger i Toscanas sydøstlige hjørne og hører til provinsen Siena.

Rejser til Chianciano Terme

Colle Val d'Elsa

Med sin centrale placering i Chianti vindistriktet og kun omkring 55 kilometer fra Firenze udgør Colle di Val d’Elsa det ideelle udgangspunkt for en rejse til det centrale Toscana med fokus på vin, kultur og skønne landskaber.

Rejser til Colle Val d'Elsa

Firenze

Firenze er ikke bare hovedstad i Toscana, det er formodenligt nok hele Italiens kulturcenter. Det storslåede og historiske centrum opfattes som et stort museum, og du vil elske den mægtige atmosfære omkring dig under dit ophold.

Rejser til Firenze

Grosseto

Den ukendte provinshovedstad Grosseto er mest kendt for ligge i baglandet til den mere betydningsfulde kunstby Castiglione della Pescaia, ved Toscanas sydlige kyst nær grænsen til Lazio. Her er landskabet skønt og strandende med fint sand.

Rejser til Grosseto

Lari

Den hyggelige middelalderlandsby Lari emmer af toscansk charme og atmosfære. Det kan næsten føles som om, at tiden har stået stille her. Men byen har således trods sin beskedne størrelse blandt andet en flot borg, restauranter og sågar en lille familieejet pastafabrik.

Rejser til Lari

Lido di Camaiore

Midtvejs på Toscanas populære sandstrækning ligger Lido di Camaiore og lokker med uendelige sandstrande, det varme havvand, smukke udsigter og et gammelt centrum, som byder på restauranter, cafeer og en dejlig atmosfære.

Rejser til Lido di Camaiore

Livorno

Livorno er Toscanas vigtigste havneby. Byen ligger nær flere af regionens mest besøgte byer f.eks. Pisa. Herfra er der heller ikke langt til Toscanas mest populære kunst og badebyer.

Rejser til Livorno

Lucca

Lucca kaldes ofte for en af Toscanas velbevarede hemmeligheder, og byen står da også lidt i skyggen af regionens mere berømte kulturbyer. Bag Luccas imponerende bymur gemmer sig dog en charmerende labyrint af snævre, brostensbelagte gader med hyggelige piazzær og små torve med talrige gode restauranter og spændende seværdigheder.

Rejser til Lucca

Manciano

En ferie i den charmerende bakketopslandsby Manciano i det sydlige Toscana giver dig mulighed for både at dase på stranden ved det lune middelhav og tage på sigtseeing i søvnige middelalderbyer i baglandet. I selve Manciano er der ikke store, kendte seværdigheder, men til gengæld kan du opleve et autentisk toscansk landsbyliv.

Rejser til Manciano

Marina di Bibbona

Marina di Bibbona er med god grund en af de mest populære badebyer på den toscanske kyst. Det skyldes primært den flotte Blå Flag strand, men også beliggenheden i et af Italiens mest anerkendte vindistrikter, der byder på en perlerække af stemningsfulde middelalderbyer.

Rejser til Marina di Bibbona

Marina di Pietrasanta

Lille, men populære Marina di Pietrasanta lokker med sin fire kilometer kyststrækning, sine fine brede strande og gode badefaciliteter og sin nærhed til nogle af Toscanas allerstørste kulturelle og historiske seværdigheder.

Rejser til Marina di Pietrasanta

Massa-Carrara

Massa-Carrara er den provins i det nordvestlige Toscana der ligger nærmest naboregionen Ligurien. Her finder du de storslåede marmorbjerge hvor der brydes marmor som eksporteres rundt til hele verden, måske direkte til dit hjem. Landskabet er præget af smukke strande.

Rejser til Massa-Carrara

Montaione

I hjertet af Toscana, nærmere beskrevet i trekanten skabt af Firenze, Pisa og Siena finder du Montaione. Desuden er Montaione kun en time fra kystens strande og er den perfekte base for en ferie fuld af eventyr. Byen ligger på en bakke hvorfra der er en storslået udsigt.

Rejser til Montaione

Montalcino

Montalcino er beliggende i den sydlige del af Toscana og er bedst kendt for vinen Brunello di Montalcino, der produceres på disse kanter. Byen har et dejligt lille centrum med en smuk udsigt over landskabet og et godt udvalg af både restauranter og caféer.

Rejser til Montalcino

Montepescali

Montepescali lokker med sin autentiske sydtoscanske landsbystemning midt i naturmæssigt skønne omgivelser og sin beliggenhed, der sikrer en overskuelig afstand til nogle af Toscanas største attraktioner, såsom Firenze og Siena.

Rejser til Montepescali

Montepulciano

Montepulciano..., navnet ligger perfekt i munden akkurat som vinen af samme navn. Her i det sydlige Toscana er vinene runde i smagen, landskabet bølgende og byen emmer af historie fra middelalderen. Hvad mere er behøver du at vide for at tage til Toscana?

Rejser til Montepulciano

Palaia

Mere ægte, lille og malerisk end Palaia bliver det nok ikke i Toscana. Den lille by er til dig som vil nyde det lokale, både når det kommer til befolkning, mad og natur. Byens udsigtspunkt La Rocca kan nås på en dejlig gåtur der er for både store og små.

Rejser til Palaia

Pienza

Den lille by Pienza ligger fint placeret af bølgende marker i det sydlige Toscanas mest besøgte område, nær Orciadalen. Det er en fryd at køre rundt på de snoede veje og opleve disse postkort landskaber.

Rejser til Pienza

Pisa

Pisa er meget mere end blot det skæve tårn. Et pulserende centrum med shoppinggader, seværdige torve med gode restauranter og en folkelig stemning gør oplevelsen til noget helt specielt. Fra Pisa er du tæt på kysten og de bedste sandstrande i Toscana.

Rejser til Pisa

Pistoia

Til trods for sin centrale placering i den mest populære del af Toscana er Pistoia stadig lidt overset blandt ferierejsende. Vil du være tæt på regionens mest berømte seværdigheder og samtidig opleve det ægte Italien, er denne lille perle af en velholdt middelalderby derfor det perfekte rejsemål.

Rejser til Pistoia

Rufina

Der er kun 25 minutter at køre med toget fra Rufina ind til Toscanas mest berømte kulturby, Firenze. Der er dog meget andet du bør opleve, når du rejser på ferie til Rufina. Det gælder ikke mindst de mange gamle vingårde og slotte, som i århundreder har fremstillet nogle af regionens bedste vine.

Rejser til Rufina

San Casciano in Val di Pesa

Lille, hyggelige San Casciano in Val di Pesa byder toscansk vinkultur, Machiavellis tidligere landsted, et fint udvalg af caféer, restauranter og forskellige butikker og nærhed til Toscanas største attraktion, Firenze.

Rejser til San Casciano in Val di Pesa

San Gimignano

Tårnenes by er en af de mest berømte middelalderbyer i Toscana. Gå rundt i det imponerende centrum og bliv en del af historien. Herfra har du også mulighed for at besøge andre byer i regionen samt vinområdet "Chianti".

Rejser til San Gimignano

Siena

Det sydlige Toscanas mest fortryllende by er sandsynligvis Siena. Byens smukke, middelalderlige centrum med dets karaktiske, muslingeskalsformede rådhusplads er hele turen værd. Siena er oplagt at besøge, når du er på ferie i den sydlige del af Toscana.

Rejser til Siena

Tavarnelle Val di Pesa

Tavarnelle Val di Pesa ligger bare 25 kilometer syd for Toscanas berømte hovedstad, Firenze. Men det er ikke det eneste, som gør den lille landsby til et interessant rejsemål. Tavarnelle Val di Pesa giver dig også et godt udgangspunkt for at udforske de berømte Chianti vindistrikt med dets mange charmerende vingårde og små stemningsfulde middelalderbyer.

Rejser til Tavarnelle Val di Pesa

Terricciola

Kombinér toscansk landsby-idyl med ældgammel vinkultur, årlige vinfestivaler og nærhed til Toscanas største kulturelle og historiske attraktioner - såsom Lucca, Firenze og Pisa - i rolige og smukke Terricciola.

Rejser til Terricciola

Viareggio

En bred, kilometerlang sandstrand og et væld af spændende udflugtsmuligheder er, hvad du får på en ferie i Viareggio. Det der engang var en lille fiskerby er i dag en af Toscanas mest populære badebyer på Den Italienske Riviera, og man forstår godt hvorfor. Her er afslapning i højsædet, men samtidig er der masser at tage sig til og opleve, hvis du ikke vil nøjes med at dase ved det lune middelhav.

Rejser til Viareggio

Elba

Med sine 130 navngivne strande, sine 147 kilometer lange kyststrækning, sin smukke og varierede natur og sit milde klima er øen Elba det ideelle sted for en badeferie eller en aktiv ferie - eller for dem, der gerne vil opleve Toscanas største ø.

Rejser til Elba

Information og fakta

Jeg har her samlet nogle få informationer og fakta om Toscana til din rejse. Hvis du vil du læse mere om Toscana, så anbefaler jeg dig at følge de eksterne links til andre kilder nederst på siden, og glem ikke at læse om Toscana på vores rejseblog med indlæg om emner som mad og vin, kultur, natur, historie, seværdigheder, forslag til dagsudflugter - og ikke mindst oplevelser fra vores egne rejser til Toscana.

Provinser

Toscana er inddelt i hele ti provinser, som er følgende: Arezzo, Firenze, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa og Carrara, Pisa, Pistoia, Prato og Siena. Den største af provinserne målt på indbygger-antal er ikke overraskende Firenze-provinsen med lige under en million indbyggere, mens det til gengæld er den tyndt befolkede Grosseto-provins i den sydlige del af regionen, der har det største geografiske areal.

Den indbyggermæssigt mindste provins i regionen er Massa og Carrara i den nordligste del af regionen, mens Prato-provinsen - der er nabo til Firenze-provinsen i den nordlige del af regionen - er den arealmæssigt mindste provins i Toscana.

Natur

De toscanske landskaber - med cypress-alleer, der bugter sig gennem bakkede hvedemarker - er blevet foreviget på utallige postkort, kalendere og billeder og har været med til at gøre Toscana til ét af de mest populære rejsemål i Europa. At det lige er bakkerne, der ofte tager fokus på postkort og billeder, er ikke nogen tilfældighed, eftersom mere end 65% af al Toscanas areal udgøres af bakket terræn.

Regionen er også ret bjergrig, idet bjergene udgør omkring 25% af Toscanas samlede areal. Til sammenligning udgøres omkring 8% af Toscanas areal af slette-landskaber. Blandt regionens største bjerge er den 1200 meter høje bjergkæde Appenninerne, som krydser regionen på dens vej fra Alperne i nord til Calabrien i syd. Det højeste bjerg i Appenninerne er Corno Grande på 2914 meter.

Regionen har også en forholdsvis lang kystlinje, der vender ud mod det Tyrrhenske Hav og de syv toscanske øer. Disse toscanske øer, som ligger mellem det Liguriske Hav og det Tyrrhenske Hav, rummer blandt andet en nationalpark, Parco Nazionale Arcipelago Toscano, der er et yndet udflugtsmål for både udenlandske og italienske besøgende i de varme sommermåneder.

En hovedrolle i det toscanske landskab indtages også af den berømte flod Arno, som med sine 241 kilometer er regionens længste flod. Floden udspringer ved bjerget Falterona nær Arezzo og udløber i det Tyrrhenske Hav ved Pisa. Undervejs passerer den blandt andet nogle af de største toscanske byer - såsom Firenze og Empoli - som er bygget op omkring floden.

Klima

Som i alle andre større regioner har Toscana et klima, der varierer fra sted til sted, afhængigt af, hvor tæt man er på henholdsvis kyst, slette, højland og bjerge. Ved kysten er der hovedsageligt et mediterransk klima med tørre og varme somre og milde vintre, mens der i den indre del af landet både findes sub-mediterransk klima og højlands-klima.

I områderne omkring Prato og Pistoia i den nordlige del af regionen kan der godt komme sne om vinteren, mens det eneste sted med hyppige snefald i vinterhalvåret er i bjergkæden Appenninerne. Her det muligt at dyrke skisport hele året rundt.

Regionen har en forholdsvis stor mængde soltimer med gennemsnitligt 6-6.5 solskinstimer pr. dag på årsbasis, og gennemsnitligt 11 timer pr. dag i sommermånederne og 4 timer i vintermånederne ude ved kysten.

De varmeste måneder er juli og august med en højeste middeltemperatur på 30 (og laveste middeltemperatur på henholdsvis 18 og 17), mens januar er den koldeste måned med en laveste middeltemperatur på 3 grader (og en højeste middeltemperatur på 11). Men som med alt andet, når det gælder klima, varierer også temperaturerne alt efter, hvor i regionen man befinder sig.

Sprog

Ud over rigs-italiensk, som er det mest talte sprog i Toscana, tales der også forskellige versioner af toscansk, kaldet dialetto toscano på italiensk. Rigs-italiensk kaldes ofte for en “litterær” version af toscansk, eftersom toscansk - især den florentinske del af det - har haft en stor indflydelse på tilblivelsen af rigs-italiensk gennem forfattere som Dante, Machiavelli og Petrarca. Vore dages rigs-italiensk er dog på ingen måde identisk med oprindelig toscansk.

Der findes mindst omkring ti versioner af toscansk spredt ud over regionen, som normalt inddeles i nordlige og sydlige grupper (hvoraf syv normalt henføres til den førstnævnte og tre til den sidstnævnte gruppe). Det skønnes, at i alt omkring 3,5 millioner toscanere taler toscansk.

Populært i Toscana

Italien, Toscana
  • Nærmeste lufthavn: 138 km
  • Pool
  • Internetadgang/Wi-Fi
Italien, Toscana
  • Nærmeste lufthavn: 17 km
  • Pool
  • Internetadgang/Wi-Fi
Italien, Toscana
  • Nærmeste lufthavn: 146 km
  • Pool
  • Internetadgang/Wi-Fi

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

Filtrér