Rejser til Siena

Ifølge legenden blev Siena grundlagt af Senio og Ascanio – sønner til Remus, der sammen med sin bror Romolus grundlagde Rom. Men hvis man ikke tror på mytologi og legender, er det mere sandsynligt, at man vil tro på, at det var etruskerne, der begyndte at bygge jorden omkring Siena, hvortil romerne senere overtog og kaldte stedet Saena Julia. I middelalderen voksede Siena til at blive et vigtigt økonomisk center – det er meget grundet gennemførelsen af Via Francigena-vejen, som forenede Rom med Frankrig, og derfor førte mange pilgrimme gennem Siena, der skabte store handelsmuligheder.

Det var også under den sene middelalder (1150-1300), at flere kunstnere skabte adskillige af de store monumenter, der stadig kan besøges i byen i dag. En af de største af disse monumenter, er Siena-katedralen, men også Palazzo Pubblico, der ligger ved Sienas centrale torv – Piazza del Campo. Palazzo Pubblico er særligt kendt ved sit 102 meter høje tårn, Torre del Mangia, der er et af de højeste i Italien. 

Sienas storhedstid varede frem til 1348, indtil pesten kom til byen og dræbte større dele af byens indbyggere. Siena kom sig dog efterhånden over den hårde periode, takket være store ledere som Karl V og Cosimo I de’ Medici, som arbejdede meget hårdt for at byen langsomt genoplivede. 

Hvad skal du se og tage dig til på din rejse til Siena?

Fire af Sienas mest kendte symboler – domkirken, Palazzo Pubblico, Piazza del Campo og Torre del Mangia – er allerede nævnt før, men et besøg til Siena ville ikke være fuldendt uden, at inspicere disse nærmere. Du kan komme op i det 102 meter høje tårn ved at bestige de 400(!) trapper, men du vil belønnes med en magisk udsigt i toppen, hvorfra du kan se ud over både Piazza del Campo og det smukke toskanske landskab.

Domkirken, Il Duomo di Siena, som blev bygget mellem 1214 og 1263, er en af Italiens smukkeste domkirker. Den er bygget i gotisk stil og er hjem for skatter lavet af Donatello, Pisano og Michelangelo – men det er næsten nok at beundre domkirken fra ydersiden for at forstå dets storhed. Både yder- og indersiden er dekoreret i store hvide marmorblokke, afbrudt af rander af grønt marmor – to farver, som repræsenterer Siena.

Giv dig også tid til at spadsere rundt i Sienas gamle gader og stræder, (som er lukket for trafik), hvor du kan tage stop i de forskellige små butikker, som sælger lokalt håndværk eller lokale delikatesser. Det er også i de små gamle gader og stræder, at du kan lære Sienas sande identitet at kende, da der her råder en stemning, som man også kunne forstille sig, at der gjorde i 1300-tallet.

Slutteligt, kan det også nævnes, at Siena ligger vældig strategisk midt i Toscana, og udflugtsmulighederne er derfor uendelige - Firenze, Chianti vinområdet, Val d’Orcia og San Gimignano for at nævne nogle.

Il Palio de Siena

To gange om året, tager en af Italiens største kulturbegivenheder plads i det centrale Siena: Il Palio. Det kendte hestevæddeløb er en kamp mellem Sienas forskellige bydele (contrada). Hele spektaklet afvikles på pladsen Piazza del Campo og det er ikke kun en begivenhed hvor Italienere, hele verdenen er velkomne. 

Hestevæddeløb finder sted to gange hvert år den 2. juli og den 16. august. Det har varet siden 1200-tallet hvor palioen for første gang fandt sted. Dengang gik løbet gennem hele Siena og det var en så vigtig begivenhed, at selv de mennesker, der sad i fængsel, fik lov til at komme ud og se med og deltage i festlighederne. Løbets form som det ser ud i dag, hvor rytterne ridder tre gange rundt om Piazza del Campo, blev introduceret i 1600-tallet

Ud af Sienas 17 contrada (bydele) deltager de 10 i palioen. De 10 deltagere er de 7, der ikke deltog året før samt tre, der findes ved lodtrækning. Det vindende contrada vinder et silkebanner hvor Madonna er afbilledet, men det er bare en symbolsk pris, den egentlige pris er æren og berømmelsen.

Mad og drikke i Siena

Sienas køkken indeholder naturlige smage og specielle dufte, fordi der bliver brugt en masse hvidløg og urter - som fennikelfrø og dragon - i retterne. Olivenolien fra Siena er også en af Italiens bedste, takket være den fantastiske jord i det toskanske landskab.

Nogle af de mest typiske retter fra Siena er Pici, en tykkere spaghetti, som laves i hånden, og serveres med forskellige saucer - test gerne ragù-saucen, der er en kød-baseret sauce, som er yderst populær i byen. La Ribollita er enkelt beskrevet en grøntsagssuppe med brød og er en typisk fattigmandsret fra området. Navnet kommer deraf, da man skulle opvarme suppen igen og igen uden den skulle tabe smag eller konsistens (Ri=igen, bollita=koges). Selv forskellige typer bruschetta er populære i Siena, toppet meget enkelt med bønner eller mere luksuriøst med kylling eller kaninlever.

Den mest kendte dessert fra Siena er Panforte, hvis historie går tilbage til middelalderen. Dengang anvendte man ikke sukker for at gøre desserterne søde. Den oprindelige panforte blev derfor lavet med mel, mandler, nødder, kanel, muskatnød, nelliker, honning og appelsinjuice. I dag findes der forskellige versioner af panforte og vi råder dig at smage så mange forskellige typer du kan - gerne sammen med et glas udmærket vino santo.

Læs mere om Siena

Rejsemål i Toscana

Find rejsen til Toscana her

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller