Rejser til det nordlige Dalmatien

Ønsker du en ferieoplevelse i et skønt klima, med en venlig lokalbefolkning, rimelige priser, mulighed for at udforske charmerende, gamle landsbyer og rig lejlighed til at lade dig glide fra en dejlig sandstrand ned i krystalblåt havvand med en bade-venlig temperatur? I så fald er Kroatien et rigtigt godt alternativ til mange af de mere traditionelle, sydeuropæiske rejsemål i områderne omkring Middelhavet, Adriaterhavet og Atlanterhavet.

Du skal dog ikke kun vælge Kroatien, fordi det er billigere end så mange andre steder. Du skal vælge det, fordi det har en unik kultur og historie, og fordi den kroatiske naturs skønhed vil gøre et uudsletteligt indtryk på dig.

Det nordlige Dalmatien er historiske landsbyer og uspoleret naturskønhed

Har man sagt Kroatien og ferie, så har man i mange tilfælde også sagt Dalmatien. Området er delt i to distinkte dele: Det nordlige Dalmatien og det sydlige Dalmatien.

Her vil vi fortælle dig lidt om det nordlige Dalmatien, hvor vi glæder os til at kunne byde dig velkommen på vores håndplukkede gemmesteder. Det nordlige Dalmatien er blandt andet kendetegnet af at være et kompakt, overskueligt område, hvor alle de gode ting, du med stor sandsynlighed forbinder med rejser ved Adriaterhavet, er samlet i en herlig koncentration.

Desuden er mange af øerne stadig meget uspolerede. Der er derfor ingen tvivl om, at disse år er særdeles velegnede til at tage på et kroatisk eventyr i det nordlige Dalmatien, inden alt for mange opdager paradiset, og du skal kæmpe om en plads på de idylliske strande.

Spredt langs med kysten ligger smukt bevarede middelalder-landsbyer på klipperne, der hæver sig højt og dramatisk over noget af det klareste badevand, du kan finde i Europa. En af Dalmatiens helt store attraktioner er regionens mange eksotiske øer, hvor ældgamle sten-landsbyer og paradisiske bugter lokker dig til en kombination af eventyr og rendyrket strand-daseri.

Find fred og perfekte strande på det nordlige Dalmatiens øer

Er Kroatien ikke sådan lidt et fest-rejsemål for de unge, der bare vil have masser af alkohol og høj musik? Jo, den type feriegæster er repræsenteret i såvel det nordlige som det sydlige Dalmatien, og mange andre steder i landet.

Men for dig, der snarere søger fred, at komme lidt væk fra det hele og at suge Kroatien til dig på din egen måde, er både det nordlige og det sydlige Dalmatien bestemt også tiltrækkende rejsemål. Regionen byder på noget for alle, hvilket kombinationen af mange underholdende festivaler, betagende panoramaudsigter og beroligende strande er et bevis på.

Udforsk Dalmatiens rige historie i de pittoreske kystbyer

Hovedbyen i det nordlige Dalmatien er Zadar, som er en livlig blanding af romerske, venetiske og moderne stilarter, og på denne måde tjener Zadar som god introduktion til Dalmatiens spraglede historie. Byen ligger i komfortabel afstand fra middelalder-byen Nin, hvorfra den let kan besøges på en dagstur. Zadar er også den førende færgehavn, når du vil sejle til øer som Silba, Olib og Dugi otok. På disse øer kan du glæde dig til at besøge fredfyldte landsbyer, afslappede strande og et niveau af turisme, som endnu ikke er vokset til en decideret industri.

Selvfølgelig står der ø-hop og badning på dagsordenen, når du holder ferie i det nordlige Dalmatien. Men glem ikke også at udforske områdets historie, via de mange exceptionelt smukke og velbevarede, gamle byer og landsbyer. Sibekin er et eksempel på en interessant middelalder-by, du med fordel kan besøge. Den ligger kun 45 kilometer fra Zadar, og den bliver ikke dårligere af, at den ligger i meget naturskønne omgivelser: Ganske tæt på de guddommeligt betagende Krka-vandfald, hvor du kan tage en forfriskende dukkert, og heller ikke langt fra den uspolerede, naturskønne Komati-øgruppe.

 

Læs mere om Det nordlige Dalmatien

Seværdigheder

Jeg har her udvalgt nogle få af de seværdigheder, som du har mulighed for at opleve på din ferie i det nordlige Dalmatien. Beskrivelsen er udelukkende ment som en inspiration til din rejse, og der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder i Kroatien, anbefaler jeg dig at læse vores blog om rejser, hvor du kan finde spændende artikler om vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Zadar

Den gamle hovedstad i Dalmatien, Zadar, kombinerer antik og middelalderlig arv med et travlt café-liv, en pulserende bar-scene og arkitektoniske projekter, der giver strandpromenaden udseende af en moderne kunst-installation.

Byen har været beboet i mindst 3000 år, hvilket gør den til den længst kontinuerligt beboede by i Kroatien, men det var først da romerne kom til byen, at den fik karakter af by. Siden romerne har byen, der i dag tæller omkring 75.000 indbyggere, været i hænderne på en lang række fremmede magter, herunder ungarer, italienere, franskmænd, østrigere og kroater.

Blandt byens største seværdigheder er blandt andet det romerske forum, grundlagt af Kejser Augustus og det største på den østlige side af Adriaterhavet; flere andre romerske ruiner, herunder resterne af en romersk akvædukt, et tårn og to pladser; og byens katedral, Sankt Anastasia, der stammer fra det 12. og det 13. århundrede og som er den største katedral i Dalmatien.

Šibenik

Šibenik, beliggende ved floden Krkas udmunding i Adriaterhavet, er - med sine omkring 47000 indbyggere - den tredjestørste by i Dalmatien. Det er også den ældste kystby grundlagt af kroatere.

Byen stammer fra det niende århundrede, hvor tilflyttede kroatere byggede et forsvarsværk på den nordlige side af områdets naturlige havn. Siden blev der bygget huse omkring fæstningen og dermed opstod byen, som første gang nævnes på skrift i 1066 af kong Petar Krešimir IV af Kroatien.

Byens største seværdighed er dens katedral, Katedrala sv. Jakova, der er den katolske kirkes kirke i Kroatien og det fineste eksempel på renæssance-arkitektur i hele landet. Siden år 2000 har kirken været på UNESCO´s liste over unik verdensarv.
Derudover byder byen på hele fire fæstninger; Tvrdava Sv. Mihovil, Tvrdava Sv. Ivan, Tvrdava Šubicevac og Tvrdava Sv. Nikole, hvoraf sidstnævnte er beliggende på øen Ljuljevac ved indsejlingen til Šibenik. 

18 kilometer nord for byen ligger den berømte Krka nationalpark, som du kan læse mere om forneden.

Krka nationalpark 

Krka nationalpark - eller Nacionalni park Krka på kroatisk - er én af Kroatiens i alt syv nationalparker og er opkaldt efter floden Krka, som den omslutter. 

Parken, der oprindeligt blev grundlagt for at beskytte Krka-flodens økosystem, har en usædvanlig rig flora og fauna. For eksempel har parken 860 forskellige plante-arter, 220 fugle-arter, 18 arter af flagermus og 18 arter af fisk, hvoraf de ti er endemiske.

Parken byder også på tre vandfald og den lille, gådefulde ø Visovac, der blandt andet huser et franciskanerkloster fra 1445.

Paklenica nationalpark

Paklenica nationalpark er en anden af det nordlige Dalmatiens nationalparker. Parken ligger ved de sydlige skråninger af Velebit-bjerget. 

Parken har to spektakulære kløfter, Mala (“lille”) og Velika (“stor”) Paklenica, men det er kun i Velika Paklenica, der stadig flyder vand. Den største af kløfterne (Velika) er 14 kilometer lang og 500-800 meter bred, mens den mindste (Mala) er 12 kilometer lang og 400-500 bred. 

Der er over 1000 plante-arter i parken, hvoraf de 79 er endemiske, 230 fugle-arter - heraf truede dyrearter som kongeørn, duehøg og vandrefalk - og 40 arter af padder og krybdyr, samt 53 arter af pattedyr.

Læs mere

Rejsemål i Det nordlige Dalmatien

Brac

Brac er ligesom resten af Dalmatien kendt for sine indbydende strande med krystalklart, børnevenligt vand. Denne lille, smukke kroatiske ø er byder dog derudover også på masser af aktivitetsmuligheder, hyggelige byer og spændende seværdigheder.

Rejser til Brac

Primosten

Primosten er kendt for sin maleriske beliggenhed på en lille rund halvø ved Adriaterhavet, der gør den til en af de smukkeste kystbyer i Dalmatien, men byen byder også på en af de smukkeste strande i Kroatien og rig vinkultur.

Rejser til Primosten

Split

UNESCO-byen Split er Kroatiens næststørste by og byder på lidt af hvert: strand, kultur, historie, appetitvækkende mad, shopping, liv og leben. Split har det hele til ethvert behov.

Rejser til Split

Information og fakta

Jeg har her samlet nogle få facts og informationer om det nordlige Dalmatien, såsom områdets geografi, historie og klima, som kan tjene som inspiration til din ferie på det populære kroatiske feriemål. Informationen er udelukkende ment som inspiration og der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi 

Det nordlige Dalmatien strækker sig fra Kvarner-Rivieraen og ned til byen Split, der er Kroatiens største kystby. 

Området inkluderer byer som Zadar, Sibenik, og Nin; øer som Silba, Olib og Dugi otok; og nationalparker som Krka nationalpark og Paklenica nationalpark.

Klima og vejr

Klimaet i den nordlige del af Dalmatien afhænger af, hvor i området du befinder dig. Som alle andre steder er klimaet ved kystområderne forskelligt fra klimaet i den indre del af landet. Generelt er området dog kendetegnet af et mildt klima med varme, tørre somre og milde, men mere nedbørsprægede vintre.

Den varmeste måned i året er juli måned med en maximal middeltemperatur på 26 grader, efterfulgt af august med en maximal middeltemperatur på 25 grader og juni med en maximal middeltemperatur på 22 grader, mens januar er den koldeste måned i året med en maximal middeltemperatur på 4 grader, efterfulgt af december og februar, begge med en maximal middeltemperatur på 6 grader, og marts med en maximal middeltemperatur på 9 grader.

Er du solhungrende, bør du sigte efter juli med 10 solskinstimer i gennemsnit eller juni og august, begge med 9 solskinstimer i gennemsnit, mens december og januar med 3 solskinstimer i gennemsnit ligger i den anden ende af skalaen.

Mest nedbør finder du i januar, marts og december med gennemsnitligt 13 dage med nedbør, mens juli med gennemsnitligt 7 dage med nedbør er den tørreste måned i året, efterfulgt af august med gennemsnitligt 8 dage med nedbør og september med gennemsnitligt 9 dage med nedbør.

Historie

Dalmatien er ét af de steder i Kroatien, der har været mest påvirket af andre folkeslag og kulturer omkring Middelhavet. På skift har disse kulturer og folkeslag koloniseret og beboet det område, som vi i dag kalder Dalmatien. To af de mest betydningsfulde koloniseringer i områdets tidlige historie var den græske og den romerske, der erobrede området fra de stedlige illyrere.

Det var romerne, der gav Dalmatien sit navn, sandsynligvis inspireret af det illyriske ord “delmat”, som betyder en stolt, modig mand. Med deres base i byer som Jaderas (Zadar) og Salona (Solin, nær Split) udviklede romerne en sofistikeret bykultur, som overlevede Romerrigets fald i 476 og hurtigt blev indoptaget i den efterfølgende byzantinske provins Dalmatien. 

Siden invaderede avarerne - et tyrkisk folk af ural-altaisk oprindelse - området og i året 614 ødelagde de byen Salona, der som nævnt havde været én af romernes baser. De flygtende romersk-illyriske borgere dannede med tiden byen Split, der senere skulle vise sig at blive Dalmatiens største kystby. Byzantinerne bibeholdt kontrollen over kyststrækningen, mens de i stigende grad overlod baglandet til kroaterne, der fulgte i hælene på avarerne.

Omkring det ellevte århundrede var Dalmatien blevet en del af det ungarsk-kroatiske kongerige og et stigende antal kroatere flyttede ind Dalmatiens byer. I 1409 solgte den ungarsk-kroatiske konge, Ladislaus af Napoli, Dalmatien til Venedig, og åbnede derved Dalmatien for indflydelse fra den spirende italienske renæssance-kultur. 

Den urbane elite i det femtende århundredes Dalmatien så derimod sig selv som kroater, og var ivrige efter at udvikle det lokale slaviske sprog som et redskab til at fremme deres egne patriotiske forhåbninger. 

I 1797 brød den venetianske republik sammen og blev efterfulgt af et kort østrigsk herredømme, inden Napoleon i 1808 indslusede Dalmatien i sine illyriske provinser.

I 1815 blev Dalmatien inkorporeret i det habsburgske rige og italiensk blev det officielle sprog. Efter det habsburgske riges fald i 1918 blev Dalmatien krævet af både Italien og det nye kongerige bestående af serbere, kroater og slovenere (efterfølgende Jugoslavien). Jugoslavien modtog hovedparten, men frygten for de italienske krav forværrede forholdet mellem de to etniske samfund, specielt efter italienernes besættelse af Dalmatien under dele af anden verdenskrig (1941-43) og ved krigens slutning var de fleste tilbageværende italienere i området flygtet til Italien.

Fremkomsten af socialisme i 1945 førte til stor udvandring til Amerika og Australasien. Efter Anden Verdenskrig blev den traditionelle olivendyrkning og fiskeri-økonomi i stigende grad afløst af tung industri, der førte til en delvis affolkning af landdistrikterne. Ankomsten af udenlandske turister på pakkerejser i 1960'erne gjorde kysteområderne til populære ferieområder og skabte en hel ny industri.

Efter opløsningen af republikken Jugoslavien i 1992 led Dalmatien lige så meget som andre områder i Kroatien under krigens eftervirkninger. Det varede dog ikke mange år før genoptagelsen af fred i landet bragte turisterne tilbage til de populære områder ved især kysten. Opførelsen af motorvejen mellem Zagreb og Split i 2004 placerede desuden kysten inden for nem kørselsafstand af Centraleuropa og styrkede dermed områdets position som populær feriedestination for mange europæere.

Populært i Det nordlige Dalmatien

Kroatien, Det nordlige Dalmatien
  • Nærmeste lufthavn: 13 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant
Kroatien, Det nordlige Dalmatien
  • Nærmeste lufthavn: 60 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant
Kroatien, Det nordlige Dalmatien
  • Nærmeste lufthavn: 8 km
  • Pool
  • Internetadgang/Wi-Fi

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

Filtrér