Rejser til det sydlige Dalmatien

Kroatien bliver mere og mere populært som ferieland, og det vil du uden tvivl let kunne forstå, hvis du vælger at rejse dertil. Hvis et lækkert, solrigt klima og et særdeles attraktivt prisniveau ikke er grund nok i sig selv til at vælge Kroatien, så lad os supplere med at fortælle dig, at du også finder: Drømmeagtigt smukke kyster med de mest betagende klippelandskaber, grotter, sandstrande og bjerge.

Charmerende, gamle kystbyer med masser af muligheder for både at spise lækker mad, drikke god vin og tage på sightseeing. Små, skønne øer, hvor feriestemningen for alvor kan udfolde sig mellem palmerne på de hvide sandstrande. En badevandstemperatur, der lokker selv de kuldskære i vandet igen og igen. En behagelig befolkning. Kan det være bedre?

Her hos Hideaways er vi ret begejstrede, og det er også derfor, vi med stor glæde og stolthed langt om længe præsenterer dig for Kroatien som rejsemål. Her har vi vanen tro fundet nogle af de bedste gemmesteder, landet byder på, så du kan holde ferie i autentiske omgivelser på personlige hoteller.

Eksotiske øer lokker med mad, vin

- og et perfekt ferie-mix af chik charme og tradition

Den kroatiske Adriaterhavs-kyst har generelt ry for at blande traditioner fra Middelhavsområdet med det moderne og chikke. Men ingen steder er denne gode blanding så tydelig som på øerne i det sydlige Dalmatien. Her er da et par store resorter, men som hovedtendens har turismen her en attraktiv karakter af moderne boutique-hoteller og et godt udvalg af restauranter, hvor man holder et tidstypisk fokus på kvalitet og gastronomiske oplevelser (der er naturligvis også mange helt afslappede spisesteder). Slentreture i solen langs med de kønne marinaer er en uundværlig del af din ferie i det sydlige Dalmatien, og det er en fryd at betragte de mange luksuriøse yachter, der ligger og vugger i det krystalblå vand.

Alt dette går hånd i hånd med langt ældre rejse- og ferietraditioner her på Adriaterhavskysten, der har været et yndet feriemål i århundreder. Når du kommer sejlende til en ø i det sydlige Dalmatien henover Adriaterhavet, vil du møde det uforglemmelige syn af ældgamle havne omkranset af palmetræer. Historie og eksotik i en skøn blanding.

Glæd dig ikke kun til de moderne restauranter, men også til at smage på den traditionelle, lokale mad og vin, når du holder ferie i det sydlige Dalmatien. De bedste madoplevelser, du kan forvente, er især fokuseret omkring fisk og skaldyr, og vinene hører faktisk til blandt de bedste i verden. Den kendte avis USA Today udnævnte i år 2014 Kroatien, herunder vinregionen Dalmatien, til at være verdens 5. bedste vinproducent.

Ø-hop i det sydlige Dalmatien

= et ferie-eventyr

Den ø i det sydlige Dalmatien, du lettest kan nå fra hovedlandet, er Brac. Her finder du lækre strande blandt andet ved Supetar og en helt fantastisk strand ved Bol. Ud fra Bracs nordlige kyst ligger det – uden grund, må vi sige – relativt ukendte Solta, hvor du finder en idyllisk, landlig atmosfære og en masse småbitte, ubeboede øer.

Længere mod syd kan du komme til Hvar, hvor hovedstaden, Hvar by, er en sand rival til storslåede Dubrovnik hvad angår arkitektonisk skønhed. Det er også et fashionabelt sted at hænge ud for rejsende, der søger en storby-oplevelse. Her ligger chikke barer side om side med gotiske paladser, og vandtaxaer bringer dig let og elegant til de eksotiske bademuligheder på de små, idylliske øer, der ligger ud for kysten.

Hvar bys travle stemning, hvor der er fokus på underholdning og fornøjelser, står i kontrast til resten af denne fredelige ø. Du kan søge freden og en mere afslappet atmosfære i eksempelvis Stari Grad og Jelsa. Det samme kan siges om øen Korcula, der ligger syd for Hvar. Denne øs hovedstad, Korcula by, tilbyder et mix af storby-turisme og den totale afslapning med stranden som centrum.

Noget længere ude, men stadig kun et par timers sejlads fra Split, ligger Vis, som først åbnede for turister I 1989. Indtil da tjente øen som flådebase. Her, hvor naturen er vildere og de besøgende færre end på Brac og Hvar, kan du bogstaveligt talt få et lille stykke af Adriaterhavet (næsten) for dig selv.

Glæd dig til dit eventyr i det sydlige Dalmatien med Hideaways. Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du ønsker mere information, eller hvis vi skal hjælpe dig med at arrangere din rejse.

 

Læs mere om Det sydlige Dalmatien

Seværdigheder

Jeg har her udvalgt nogle få af de mange seværdigheder, som du har mulighed for at opleve på din ferie i det sydlige Dalmatien. Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder i Kroatien, anbefaler jeg dig at læse vores blog om rejser, hvor du kan finde spændende artikler om vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Dubrovnik

Dubrovnik - der også kendes under sit latinske (oprindeligt græske) navn Ragusa - er én af de smukkeste og mest populære feriebyer ved Adriaterhavet. Det er blevet hævdet, at den moderne turisme opstod i forbindelse med opførelsen af Hotel Imperial i Dubrovnik i 1897.

Byen, der var hovedstad for den maritime og aristokratiske republik Ragusa mellem årene 1358 og 1808, bærer stadig mange spor af sin rige historie og har været erklæret verdensarv af UNESCO siden 1979

Blandt byens største seværdigheder er dens 2 kilometer lange bymure, der er 4-6 meter tykke, og som har været med til at beskytte mod de fra havet indtrængende fjender. Bymurene blev besøgt af næsten en million mennesker i 2015 og har blandt andet tjent som filmkulisse i den populære film-serie Game of Thrones.

Byen er fyldt med gamle, historiske bygninger, f.eks. det ældste apotek i verden fra 1317 og verdens ældste arboret fra 1492. Den 300 meter lange Stradun-hovedgade, som stammer fra 1468 og som ifølge manges opfattelse er én af Europas smukkeste hovedgader, er også et besøg værd. Herudover kan nævnes byens katedral; byportene (især Pile-porten fra 1537); Loggia-pladsen (med nogle af Dubrovniks mest kendte monumenter); Sankt Johannes-fortet; byens kulturhistoriske museum; og fort Lovrijenac (også kaldet Dubrovniks Gibraltar).

Hvar

Hvar ø, beliggende mellem naboøerne Brac, Vis og Korcula, er en af Kroatiens mest populære ferieøer.

Øen har været beboet siden forhistorisk tid, oprindeligt af et stenalder-folk, hvis potter gav navn til den såkaldte Hvar-kultur, og senere af illyrerne. Siden kom grækerne til øen og grundlagde kolonien Pharos (i 384 f.Kr.) på det sted, hvor byen Stari Grad senere opstod, hvilket i dag gør Stari Grad - beliggende på den nordlige del af øen - til én af Europas ældste byer.

Stari Grad-sletten uden for byen, som oprindeligt var et landbrugsareal grundlagt af grækerne 300 f.Kr., er i dag et enestående eksempel på antik græsk landbrugsstrategi og er erklæret verdensarv af UNESCO i 1998.

Herudover byder øen blandt andet på citadellet i Hvar by; katedralen Sankt Stefan; franciskaner-klostret, der er fra det femtende århundrede; Hektorovic-paladset fra 1463 - alle i Hvar by; Grapceva-grotten i Humac; fæstningen i Vrboska; og resterne af den antikke by Pharos nær Stari Grad.

Mljet

Mljet ø, beliggende syd for Pelješac-halvøen, er den sydligste og østligste af de større adriatiske øer. Den blev første gang beskrevet i historiens annaler i det sjette århundrede før vores tidsregning af den græske opdagelsesrejsende Skylax.

De antikke grækere kaldte øen “Melita”, der betød honning. I 1151 blev øen underlagt en gruppe af benediktermunke fra Apulien i Italien, der blev feudale herrer på øen. De fik tildelt et kloster på en lillebitte ø i søen Veliko Jezero, som står der endnu i dag.

Mljet, der har et areal på 98 kvadratkilometer, er mest kendt for sin særegne natur. Den har vulkansk oprindelse og har mange kløfter og slugter, hvoraf den største - Babino Polje - strækker sig fra den sydlige til den nordlige del af øen. Der er også meget skov på øen; hele 84% af øens areal udgøres af skov.

På grund af den særegne og sjældne natur på Mljet har øen været nationalpark siden 1960.

Korcula

Korcula, kun adskilt fra Pelješac-halvøen af et tyndt stræde, er den mest befolkningsrige ø blandt de adriatiske øer, som ikke er forbundet med fastlandet via en bro. 

Øen, der i dag har omkring 16.000 indbyggere, har været beboet siden ældre stenalder. Siden kom illyrerne til øen (omkring 1000 år før vores tidsregning) og grækere fra Korfu grundlagde en koloni på øen i det sjette århundrede f.Kr. En anden bølge af græske kolonister kom til øen i det fjerde eller tredje århundrede vores tidsregning og lavede i den anledning en sten-inskription, som i dag er den ældste sten-inskription i Kroatien. Sten-inskriptionen, der kaldes Lumbarda Psephisma, blev fundet i 1877 i den lille by Lumbarda på den østlige side af øen, men hvis du vil se den, er du nødt til at lægge turen forbi det arkæologiske museum i Zagreb, hvor den opbevares i dag.

Øen er kendt for dens stærke traditioner inden for musik og dans, som inkluderer en særegen sværd-dans, kaldet Moreška, og klapa-musik; en slags a cappela-sang, der er udbredt i Dalmatien og som er optaget på UNESCO´s liste over immateriel verdensarv. Øen er også kendt for dens stenhugger-traditioner og dens årlige, internationale barokfestival.

Blandt øens øvrige seværdigheder kan nævnes katedralen i Korcula by; Marco Polo-museet (også i Korcula by); Korcula bymuseum; kirken Sveti Mihovil (Korcula by); og Pupnatska Luca strand, der ligger kun 15 kilometer fra Korcula by.

Læs mere

Rejsemål i Kroatien

Find rejsen til Kroatien her

Information og fakta

Geografi

Det sydlige Dalmatien strækker sig fra Peljesac-halvøen ned til grænsen til Montenegro og inkluderer populære feriebyer som Cavtat, Kormana, Klek, Ploce og Orebic, som dog alle overskygges af den måske største perle blandt alle de kroatiske kystbyer, Dubrovnik. Området inkluderer også kendte og velbesøgte øer som Otok Mljet, Korcula, Brac og Hvar (selvom nogle af disse undertiden regnes som den centrale del af Dalmatien).

Peljesac-halvøen er desuden kendt for dens mange gode vinmarker, der leverer druer til nogle af Kroatiens bedste rødvine, samt fremragende østers.

Klima og vejr

Det sydlige Dalmatiens klima er typisk mediterrant med varme, tørre somre og milde, mere fugtige vintre. 

Der er dog mere vind i området end f.eks. i den indre del af Kroatien på grund af den megen kyst i denne del af Kroatien; ikke mindst den såkaldte Bura-vind, der hjemsøger området mellem oktober og april. Du skal også berede dig på, at der kan komme regelmæssige tordenvejr om sommeren.

De varmeste måneder i året i det sydlige Dalmatien er juli med en maksimal gennemsnitstemperatur på 29 grader, efterfulgt af august med en maksimal gennemsnitstemperatur på 28 grader og juni og september med 25 grader, mens de koldeste måneder i året er januar med en maksimal gennemsnitstemperatur på 7 grader, efterfulgt af december med 8 grader og februar med 10 grader.

Er du solhungrende, bør du tage til det sydlige Dalmatien i juli, der topper med 10 soltimer i gennemsnit i døgnet, eller juni eller august, der begge har 9 soltimer i døgnet i gennemsnit. Lavest ligger december med 3 soltimer per døgn i gennemsnit.

De mest regnfulde måned i året er december, januar og marts med gennemsnitligt 13 dage med regn, mens juli og august er de mindst regnfulde i året med gennemsnitligt 7 dage med regn.

Historie

Dalmatien har - takket være sin placering ved Adriaterhavet og tæt på Middelhavet - været beboet af mange forskellige folkeslag. Det er ikke alle folkeslagenes færden i området, man kender lige meget til, men man ved, at det har været beboet af illyrere og grækere og at romerne siden erobrede området og gav det dets nuværende navn; sandsynligvis inspireret af det illyriske ord “delmat”, som betyder en stolt, modig mand. 

Siden blev området indoptaget i den byzantinske provins Dalmatien, inden det sagnomspundne ural-altaiske folkeslag avarerne indtog området i året 614. Avarerne hærgede forskellige dele af Dalmatien og ødelagde blandt andet byen Salona, der indtil da havde været et vigtigt centrum i den romerske koloni, mens byzantinerne bibeholdt kontrollen over kyststrækningen. Baglandet blev derimod i stigende grad indtaget af et helt andet folkefærd, nemlig kroaterne, der omkring det ellevte århundrede blev en del af det ungarsk-kroatiske kongerige.

Det nye ungarsk-kroatiske kongerige betød, at flere og flere kroatere flyttede ind Dalmatiens byer og at området således i stigende grad blev kroatisk domineret. Denne dominans blev dog - ihvertfald på overfladen - brudt i 1409, hvor den ungarsk-kroatiske konge, Ladislaus af Napoli, solgte Dalmatien til Venedig. Det var dog ikke ensbetydende med, at kroatisk kultur forsvandt, for mens området nu blev stærkt påvirket af italiensk renæssance-kultur gennem den venetianske overtagelse, så herskede den kroatiske kultur stadig i mange af Dalmatiens byer blandt især de øvre sociale klasser, der opfattede sig selv som kroater og var ivrige efter at udvikle en national kroatisk kultur.

Den venetianske republik faldt sammen i 1797, hvorefter Napoleon - med et kort østrigsk mellemspil - i 1808 indslusede Dalmatien i sine illyriske provinser.

Syv år senere - i 1815 - faldt Dalmatien dog igen på østrigske hænder, idet det blev en del af det habsburgske rige. Det habsburgske herredømme varede mere end 100 år, helt indtil rigets sammenbrud ved første verdenskrigs slutning i 1918, hvorefter området både blevet krævet af den tidligere ejer Italien og det nye kongerige bestående af serbere, kroater og slovenere; dét, der efterfølgende blev kaldt Jugoslavien. 

Det var det nye jugoslaviske kongerige, der vandt dén kamp og modtog mest af kagen, men kravene fra den italienske side - og den evige magtkamp mellem jugoslaviske og italienske interesser - skabte etniske spændinger i området og førte til, at de fleste italienere havde forladt Dalmatien og var flyttet til Italien ved Den Anden Verdenskrigs afslutning.

Efter Anden Verdenskrig blev flere traditionelle erhverv på landet - såsom olivendyrkning og fiskeri - afløst af den nye socialistiske republiks satsning på tung industri. Dette førte til store bølger af udvandring til Australien og Amerika fra visse landlige egne i Dalmatien, der blev delvist affolket. Tendensen til affolkning af visse af de landlige egne vendte en smule med masse-turismens indtog i 1960'erne, der bragte økonomisk vækst til især kystområderne.

Efter opløsningen af republikken Jugoslavien i 1992 kæmpede Dalmatien med de samme økonomiske eftervirkninger af krigen som de øvrige dele af Kroatien, men så snart freden vendte tilbage, genoptog området sin position som én af de mest populære feriedestinationer ved Adriaterhavet.

Populært i Det sydlige Dalmatien

Kroatien, Det sydlige Dalmatien
  • Nærmeste lufthavn: 12 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Parkering
Kroatien, Det sydlige Dalmatien
  • Nærmeste lufthavn: 19 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant
Kroatien, Det sydlige Dalmatien
  • Nærmeste lufthavn: 12 km
  • Pool
  • Internetadgang/Wi-Fi

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

Filtrér