Rejser til Borneo

Verdens tredjestørste ø er især kendt for dens fantastiske natur, der inkluderer høje bjerge, dybe regnskove med rigt dyreliv og nogle af de bedste dykkersteder i verden. Tre lande deles om Borneo: Den største del af øen er Indonesisk, den næststørste tilhører Malaysia og på norsiden ligger det lille sultandømme Brunei. Øen udgør da også en smeltedigel af forskellige folkeslag, hvor kinesere, malajer og en stribe indfødte stammer bidrager med hver deres skikke og traditioner, hvilket er en garanti for mange spændende kulturelle oplevelser - ikke mindst inden for gastronomien. 

En rejse til Borneo byder på et væld af nye eksotiske indtryk og vil være en uforglemmelig oplevelse for både børn og vokse. Udover den spektakulære natur med tæt jungel og høje bjerge på øens indre byder Borneo og især de mange småøer ud fra kysten også på nogle helt vidunderlige sandstrande med fristende turkisblåt vand. Borneo er derfor det perfekte rejsemål, hvis du ønsker at kombinere natur- og kulturoplevelser med en afslappende badeferie.

Hvordan bestiller jeg en rejse til Borneo?

Vil du rejse til Borneo med Hideaways må du væbne dig lidt med toldmodighed, da Borneo er et af flere nye rejsemål der endnu ikke er online. Følg med på de sociale medier eller tilmeld dig vores nyhedsbrev og få beskes når vi åbner op for slaget af rejser til Borneo og andre nye spændende destinationer. Mens du venter kunen du jo kigge på rejser til andre rejsemål f.eks. til Thailand, Sri Lanka eller måske en luksusrejse til Bali kunne friste.

>> Se alle vore rejser til Malaysia
>> Læs også om luksusrejser til Bali

 

Læs mere om Borneo

Information og fakta

Her har jeg samlet lidt information og fakta for dig som skal rejse til Borneo. Husk også at kigge forbi vores blog om rejser, her finder du mange indlæg med inspiration til din ferie.

  • Valuta: På den malaysiske del af Borneo bruger man Ringgit (RM/MYR). Du kan hæve kontanter i lufthavnen og i større byer. Her er det normalt også muligt at kreditkort på restauranter, hoteller og lignende. Planlægger du ture til mindre landsbyer, bør du medbringe rigeligt med små sedler. 
  • Sprog: Der bor mange forskellige folkeslag på Borneo, og der tales tilsvarende mange forskellige sprog. Heldigvis er det normalt ikke noget større problem at begå sig på engelsk. 
  • Tidsforskel: Man bruger ikke sommertid på Borneo, så derfor varierer tidsforskellen:  Dansk sommer: +6 timer /  Vinter: +7 timer.

En kulturel smeltedigel

Det anslåes, at Borneo har en befolkning på ca. 18,6 millioner. Hovedparten bor ude langs kysten og består især af malajer og kinesere. Øens indre, hvor den oprindelige befolkning bor, efterkommerne af de myteomspundne hovedjægere, er stadig meget ufremkommelig og mange steder er kun tilgængelig ad flodvejen.  Dayakfolket, de oprindelige indbyggere, er ikke længere hovedjægere, men har til gengæld bevaret mange andre af deres gamle traditioner og lever stadig i de særprægede langhuse. For mange rejsende er mødet med Dayakfolket i Sarawak en af feriens største oplevelser.  

Du bestemmer selv, hvor stor en rolle de kulturelle oplevelser skal spille på din rejse til Borneo. Du kan således vælge at indlogere dig i alt fra luksus resorts med alle tænkelige turistfaciliteter ved lækre bouty-strande til traditionelle langhuse i landsbyer, hvor det er lidt mere primitivt, men tættere på lokalbefolkningen. Det er naturligvis også muligt at kombinere luksus med autentisk lokalliv ved at tage på udflugter eller en rundrejse.

Den store kulturelle variation på Borneo slår også igennem i det lokale køkken. Man kan groft sagt inddele øens gastronomi i den malaysiske, kinesiske og indiske del. Inden for hver af disse er der desuden masser af variation. Udover de egentlige restauranter vil der under din ferie på Borneo som regel også være rig lejlighed til at fordybe sig i de lokale delikatesser, der serveres fra gadekøkkener og på markeder.

De fleste turister rejser til de to malaysiske delstater, Sabah og Sarawak på det malysiske Borneo samt til Brunei, da den indonesiske del har været præget af uroligheder. Du kan orientere dig om den aktuelle sikkerhedssituation på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Enestående naturoplevelser

Er det unikke naturoplevelser, du søger. Er det specielt delstaten Sabah på den nordligste del af Borneo et oplagt rejsemål. Denne del af øen er dækket af regnskov, som bebos af sjældne dyrearter såsom næseaber, pygmæelefanter og ikke mindst de berømte orangutanger. Det er her du finder den anerkendte nationalpark Kinabalu for foden af det 4.095 meter høje Mt. Kinabalu, som er optaget på UNESCO's liste over verdensarv, og har kilometervis af vandrestier. Trænger du en dag til at hvile fødderne, er der også mulighed for at tage på sejlture ad Borneos længste flod, Kinabatangan-floden, og undervejs prøve at spotte det rige dyreliv. 

Det er desværre heller ikke til at komme uden om, at den urørte natur på Borneo generelt er under pres. Regnskoven fældes og afbrændes for at gøre plads til plantager til produktion af palmeolie, som der er stor efterspørgsel på i Vesten. Det betyder blandt andet at en af vores nærmeste slægtninge, orangutangen, mister sit hjem. Der er dog heldigvis steder, hvor man forsøger at tage sig af fordrevne og  tilskadekomne orangutanger. Du kan eventuelt besøge det berømte Sepilok Orangutan Sanctuary og lære mere om dette beundringsværdige arbejde og møde disse fantastiske menneskeaber på nærmeste hold. Jo større betydning økoturisme får for den lokale økonomi, desto større håb er der om, at naturbevarelse får førsteprioritet. 

Borneo er ikke kun kendt for sin natur på land. Ud for øen findes nogle af verdens smukkeste koralrev, hvor havskildpadder, djævlerokker, hammerhajer og et utal af farverige fisk holder til. Iført snorkel eller dykkerudstyr venter der dig derfor mange store oplevelser under havoverfladen.

Vejr og klima

Borneo ligger midt på ækvator og har et typisk varmt og fugtigt tropisk klima. Særligt Sarawak får meget nedbør i monsunsæsonen mellem november og februar. Tørtiden strækker sig normalt fra maj til oktober. Selvom der kan være visse begrænsninger på udfoldelsesmulighederne i monsunsæsonen, hvor tung regn kan betyde at for eksempel flodsejladser ikke er mulige, betyder det ikke at man bør holde sig helt væk. Regnen giver ofte lidt tiltrængt afkøling. 

Varmen og den høje luftfugtighed betyder, at det er vigtigt at drikke rigeligt med vand, når man rejser til Borneo. Især hvis du holder en aktiv ferie, vil væsketabet være stort.

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller