Rejser til Kraków

Hvis du er på udkig efter en byferie med den helt rette blanding af kultur, natteliv og charmerende omgivelser, er en rejse til Krakow svær at slå. Samtidig med, at du her kan se de historiske spor efter Anden verdenskrig, er Polens tidligere, kongelige hovedstad også en fejring af nutiden. Træd ind på Europas største middelaldertorv, udforsk det kongelige Wawel Slot og betragt byens liv fra en stille fortovscafé. Aftenerne kan du bruge på kabaretbarer, teatre, klubber og restauranter.

Med kolde vintre og varme somre skulle man måske tro, at der er ét bestemt tidspunkt, som er det bedste at besøge byen på. Men Krakow ser smuk ud, hvad enten den er dækket af sne, eller solen stråler ned mellem kirkernes tårne - dette er kort sagt en by, du kan besøge året rundt.

Krakow er ganske vist kun Polens næststørste by efter hovedstaden Warszawa, men med hensyn til kultur kan Krakow i høj grad siges at være hovedbyen. Der er arkæologiske fund, som tyder på, at byen har eksisteret siden 20.000 f.Kr.. Der er en herlig, lokal myte, som siger, at byen blev bygget på stedet, hvor en drage blev nedkæmpet. 

Velkommen til Krakow med Hideaways, vi er specialister i rejser, hvor du bor på nøje udvalgte hoteller i din ferie.

>> Læs også vores tips til storbyferie i Krakow
>> Sådan booker du en pakkerejse til Polen med Hideaways

Læs mere om Krakow

Seværdigheder

Jeg har her udvalgt nogle få af de mange seværdigheder, som du har mulighed for at opleve på din ferie i Kraków. Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder i den gamle, polske storby, anbefaler jeg dig at læse vores blog om rejser, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Wawel slot

Wawel slot, beliggende på Wawel-højen i den historiske del af Kraków, udgør én af de største kulturelle og historiske seværdigheder i Polen - sammen med Wawel-katedralen på samme sted - og blev udnævnt til verdensarv af UNESCO i 1978. 

Slottet, der er et af de største i Polen, repræsenterer næsten alle europæiske, arkitektoniske stilarter fra middelalderen, renæssancen og barokken. Det blev bygget på ordre fra kong Kasimir III af Polen (der regerede fra 1333 til 1370) og udgjorde i århundreder hjemmet for de polske konger.

I 1930 blev det forvandlet til et kunstmuseum, og i dag rummer slottet hele ti afdelinger med forskellige samlinger af kunst og historiske artefakter, herunder en væsentlig samling af italienske renæssancemalerier, trykkerier, skulpturer, tekstiler (herunder kong Sigismund II Augustus af Polens berømte gobelin), guldsmedearbejder, rustninger, keramiske værker, porcelæn, møbler - og den største samling af osmanniske telte i Europa. 

Wawel-katedralen

Wawel katedral er - ligesom Wawel slot - en del af Wawel-højen, som ligger på den vestlige bred af elven Wisla, 228 meter over havets overflade. Højen kaldes ofte for "Polens Akropolis" på grund af de mange unikke, historiske bygninger - især naturligvis slottet og katedralen - som ligger oppe på højen, og som har fået en enorm national betydning i den polske historie.

Selve katedralen er en romersk-katolsk kirke i gotisk stil, der er mere end 900 år gammel, og som traditionelt har tjent som  kroningssted for de polske monarker. Katedralen er også berømt for at være det sted, hvor Karol Wojtyla, som i 1978 blev Pave Johannes Paul II, forestod sin første gudstjeneste den 2. november 1946 og senere blev ordineret som Krakóws hjælpebiskop. 

Wawel-katedralen har desuden været det vigtigste gravsted for polske monarker siden det 14. århundrede, hvilket har ført til, at katedralen er blevet betydeligt udvidet gennem historien, da kongerne har tilføjet deres egne begravelseskapeller.

Rynek Glówny

Krakows hovedtorv, Rynek Glowny, er en af Europas største middelalderpladser og er blevet kaldt Europas bedste torv på grund af dets kombination af unik historie og livlig gadeatmosfære. Når du rejser til Kraków er et besøg her næsten uundgåeligt.

Torvet - i dets nuværende udformning - stammer fra midten af det 13. århundrede (1257), hvor byen blev genopbygget, efter at mongolerne havde ødelagt byen i 1241. Rundt om torvet er der historiske byhuse og kirker, mens torvets centrum er domineret af en af de mest berømte bygninger i byen, Sukiennice, der betyder "Klædehallen" eller "Manufakturhandlernes hus", og som engang var et stort knudepunkt for international handel, blandt andet handel med eksotiske varer fra Østen i det 15. århundrede.

På den ene side af Sukiennice ligger rådhustårnet (Wieza ratuszowa), og på den anden side kirken Skt. Adalbert fra det 10. århundrede, samt Adam Mickiewicz Monumentet fra 1898, der er et af de mest populære mødesteder i byen. 

Læs mere

Mad og drikke

Jeg har her udvalgt et par af de kulinariske specialiteter og typiske retter, som du kan smage på, når du er på ferie i Kraków. God appetit og god rejse!

Pierogi

Pierogi, der også er kendt under navnet varenyky, er en af Polens mest populære nationalretter. Retten består af en dej med fyld, som er kogt i vand og ofte toppet med ristet løg. Fyldet kan bestå af kartoffel, surkål, hakket kød, ost og frugt.

Foruden ristet løg serveres pierogi ofte med en topping bestående af smeltet smør eller creme fraiche eller med en kombination af disse ingredienser.

Kotlet schabowy

Kotlet schabowy er en anden typisk polsk ret, som du kan finde mange steder i Kraków, selv om den oprindeligt er en polsk variant af paneret svinekød (vendt i rasp) i stil med wienerschnitzel, men i den polske version lavet med svine-filet eller svine-kotelet.

Retten serveres som regel med kogte kartofler (eller kartoffelmos), stegte svampe, kogte grøntsager, forskellige typer af salater eller coleslaw (en traditionel salat, hvis hovedingrediens normalt er rå hvidkål).

Zrazy

En anden populær og meget traditionel polsk ret, du kan indtage i Kraków, er retten zrazy, der efter sigende stammer helt tilbage til den polsk-litauiske realunion (1569-1795).

Retten - i sin klassiske form - er lavet af tynde skiver oksekød, der er aromatiseret med salt og peber og fyldt med grøntsager, svampe, æg og kartoffel. Det fyldte kød rulles derefter sammen til en roulade og holdes sammen med tråd eller tandstikker. Efter at være blevet stegt i olie i en kort periode, anbringes retten i en gryde med selleri, løg og forskellige krydderier, hvorefter den stuves ved en lav temperatur.

Før retten serveres, fjernes trådene eller tandstikkerne fra rouladen, der undertiden toppes med cremefraiche eller mel. Den spises herefter med den sauce, som den blev stuvet i og er normalt garneret med smuldret kasha; sædvanligvis boghvede og byg. 

Typiske drikke i Kraków

Polen forbindes ofte med forskellige alkoholistiske produkter; og det er sandt, at landet er rigt på forskellige traditionelle alkoholiske drikkevarer. Dette gælder ikke i mindre grad i Kraków. 

Blandt de mange traditionelle alkoholistiske drikkevarer, som du kan smage på i Kraków, er de mest almindelige mjød, øl, vodka og i mindre grad vin. Øl er med tiden blevet den mest populære drik, ikke bare i Kraków, men i Polen som helhed, mens vin, der produceres i forskellige polske regioner, stadig halter bagefter.

Vodka

En særlig status og berømmelse har den polske vodka, der ikke bare er meget populær i Polen, men også er kendt i store dele af verden. Polsk vodka, der traditionel er fremstillet af korn eller kartofler, har med tiden fordrevet den tidligere meget udbredte mjød. Til gengæld har øllen så i de seneste årtier fordrevet vodkaen fra dens plads som den mest populære alkoholistiske drik i Polen. Således var vodka faktisk den mest populære alkoholistiske drik i Polen indtil 1998, hvor øllen overtog denne status.

Nogle historiske kilder antyder, at den første produktion af vodka fandt sted i Polen allerede i det 8. århundrede og blev mere udbredt i det 11. århundrede. Verdens første skriftlige omtale af drikken og ordet "vodka" optræder i retsdokumenter fra det historiske voivodskab Pfalz Sandomierz i Polen i 1405.

Populære ikke-alkoholistiske drikke

Historisk set var den mest udbredte alkoholfrie drik blandt mange polakker kvas (en drik lavet på mørkt brød, der har gæret); men i nyere tid er den mest populære ikke-alkoholistiske drik formodentlig te (ofte drukkket med et stykke citron og sukker), der kom til Polen kort tid efter, at det var blevet bragt til England fra Indien, og kaffe, der har været udbredt i landet siden det 18. århundrede.

Andre typiske drikke, som indtages af indbyggerne i Kraków, er forskellige mælkeprodukter, såsom kærnemælk, mælkekefir og syrnet mælk, og forskellige typer mineralvand og juice. Efter kommunismens fald i 1989 er mange mærker af sodavand også blevet populære.

Læs mere

Rejsemål i Polen

Find rejsen til Polen her

Information om Kraków

Jeg har her samlet nogle få facts og informationer om Kraków, såsom byens geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspiration til din ferie i den gamle, polske storby. Informationen er udelukkende ment som inspiration, og der tages forbehold for faktuelle fejl.

Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Kraków ligger i en dal ved foden af bjergkæden Karpaterne i den sydlige del af Polen, relativt tæt på grænsen til hele tre lande; Slovakiet, Tjekkiet og Ukraine. Der er fem naturreservater i Kraków med et samlet areal på ca. 48,6 hektarer, som alle er erklæret fredet område på grund af deres økologiske værdi.

Byen har omkring 770.000 indbyggere, hvilket udgør omkring 2% af Polens befolkning. Byens metropole byområde omfatter dog mere end 1.4 millioner indbyggere.

Historie

Kraków er vokset fra at være en lille stenalder-bosættelse blandt mange andre til i dag at være Polens næststørste by. Byen begyndte sin moderne historie som en landsby på Wawel-højen og blev allerede nævnt i forskellige skrifter som et travlt handelscenter for den slaviske del af Europa i år 965. Mange rejste til Kraków for at gøre en god handel med andre folkefærd fra centraleuropa.

Siden blev Kraków det akademiske, kulturelle og kunstneriske centrum i Polen. Det var blandt andet hovedstaden for kongeriget Polen fra 1038 til 1569; i den polsk-litauiske realunion fra 1569 til 1596; i fristaden Kraków fra 1815 til 1846; i storhertugdømmet Krakow fra 1846 til 1918; og i Krakóws Voivodskab (et voivodskab er en administrativ enhed i Polen, der svarer til en dansk region) fra det 14. århundrede til 1998. 

Klima og vejr

Kraków har et fugtigt, kontinentalt klima, som er påvirket af byens beliggenhed langt inde i landet, der medfører betydelige temperaturforskelle mellem årstiderne.

Den varmeste måned i året er juli måned med gennemsnitligt 19 grader, efterfulgt af august med 18 grader i gennemsnit og juli med 17 grader i gennemsnit, mens januar er den koldeste måned i året med gennemsnitligt minus 3 grader, efterfulgt af februar med minus 2 grader i gennemsnit og december med minus 1 i gennemsnit.

Mest nedbør er der i juli måned med 69 mm i gennemsnit, efterfulgt af juni måned med 60 mm i gennemsnit, mens januar og februar har mindst nedbør med gennemsnitligt 24 mm, efterfulgt af december med gennemsnitligt 27 mm.

Mest sol er der i månederne maj, juni og juli, der alle har 7 solskinstimer i gennemsnit om dagen, mens december med kun 1 solskinstime om dagen er den måned i året, der er fattigst på sol.

>> Læs også om rejser til Gdansk
>> Se alle vores rejser til Polen

 

Populært i Krakow

Polen, Krakow
  • Afstand til centrum: ca. 0 m
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant
Polen, Krakow
  • Afstand til centrum: ca. 150 m
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant
Polen, Krakow
  • Nærmeste lufthavn: 27 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

Filtrér