Vejret i Algarve

Algarve kan prale af at have et fantastisk middelhavsklima, hvilket gør området til et af Europas populæreste feriesteder. Med et årligt gennemsnit på 3000 solskinstimer er Algarve ét af Europas mest solrige steder, og overgår endda Californien. I sommermånederne er der 12 timers solskin om dagen i gennemsnit, og næsten ingen regn.

Med Middelhavet mod øst og Atlanterhavet mod vest er feriestederne på Algarves østkyst, så som Monte Gordo og Tavira, generelt varmere og tørrere end f.eks. Lagos og Praia da Luz på vestkysten. Forskellen er ikke stor nok til at ændre rejseplaner, med mindre rejsende er på udkig efter varme i ydersæsonerne efterår og forår.

Sommer

Sommeren, fra juni til september, er fyldt med lange dage med strålende solskin og høje varmegrader. Højeste gennemsnitstemperatur starter ud med behagelige grader midt i 20’erne, og topper så på 28°C i juli og august. I september falder temperaturen til 26°C. Det er ydermånederne juni og september, som måske er de meste behagelige med hensyn til varmegrader. I højsæsonen kan dagstemperaturerne stige kraftigt til midt i 30’erne, og laveste nattetemperatur kommer sjældent under 20°C. Kølende havbriser hjælper med at tage toppen af varmen, og det gør den forholdsvis lave luftfugtighed også. Da vinden snarere kommer fra syd, op fra Afrika, end fra nord, kan temperaturerne ryge i vejret. Sirocco-vinden, der opstår i Sahara, bringer ekstrem varme, tørhed og af og til endda sand med sig. Solen skinner i gennemsnit 10 timer eller mere hver dag i hele perioden. Regnmængden er så lille, så den slet ikke er værd at nævne. Havets gennemsnitstemperatur kommer op på 21°C, hvilket er koldt til sammenligning med Middelhavet, men mere end varmt nok til en lang svømmetur – husk, at det er Nordatlanten, det her.

Efterår

Efteråret, i oktober og november, er meget varmt med højeste gennemsnitstemperatur på 22°C i oktober og 19°C i november. November aftener kan dog være meget kølige, med laveste gennemsnit på 13°C. Regnmængden øges, men kun til ca. 50 mm, som højst sandsynligt kun forårsager korte gener. Regnen falder sædvanligvis i korte tordenstorme, som kommer ind fra Atlanterhavet. Antallet af solskinstimer er fint for et efterår, men de er betydeligt færre end om sommeren i Algarve. I oktober er der ca. 8 timer pr. dag, og i november ca. 6. Det er et fint tidspunkt for et besøg i området for f.eks. at nyde en sportsferie frem for strandlivet, for eksempel i form af vandre- eller sejlture. Der er færre turister på dette tidspunkt, og indkvarteringspriserne er generelt lavere.

Vinteren

Vinteren, fra december til februar, er meget mild med højeste gennemsnitstemperatur på 16°C i december og februar, som falder blot en smule til 15°C i januar. Laveste nattetemperatur svæver omkring 10°C, hvilket er en smule køligt, men på ingen måde lige så meget som længere nordpå i Europa. Temperaturen kommer ikke tæt på frysepunktet, skønt den længere væk fra kysten kan dykke, og frostgrader kan opleves. Men i 2006 dækkede sne strandene; i disse klimaforandringstider kan intet udelukkes. Men mere sandsynligt end sne er en kraftig varm vind, der blæser op fra Afrika; selv om vinteren kan der opleves temperaturer først i 20’erne. Men det kan man ikke regne med, og ingen kan forvente at lufte bikinien, hvis man kommer på besøg på denne tid af året. Solskinsniveauet siger ca. 6 timer pr. dag, hvilket er ca. 6 gange mere end det få antal timer, der opleves de fleste steder længere nordpå i Europa om vinteren. Regnmængden er på sit højeste, men stadigvæk ikke særlig høj, og den kommer sædvanligvis i korte byger eller tordenstorme.

Foråret

Foråret, fra marts til maj, er et fint tidspunkt at aflægge besøg, da temperaturerne stiger, og solen vender tilbage. Højeste gennemsnitstemperatur kryber op på 18°C i marts, 20°C i april og 22°C i maj. Solskinsniveauet stiger til 9 timer pr. dag i april og 10 timer i maj. Men nattetemperaturerne forbliver kølige, og det gør havet også. Som efteråret er også foråret bedst egnet til aktivitetsferie, skønt ægte strandvejr nærmest er garanteret hen imod slutningen af foråret. Men havet kan stadigvæk være ganske køligt her.

Sol og varme

Algarve er det område, der dækker den sydligste del af Portugal. Bjergene, der deler det nordlige og sydlige Portugal, giver det sydlige område en vis beskyttelse mod de nordlige vinde og de, der kommer fra Atlanterhavet. Disse vinde er kølige og bringer regn med sig, så det sydlige Portugal er meget varmere og tørrere end længere mod nord. Især Algarve er et sted med varme og sol, på grund af den nære beliggenhed ved ækvator, og på grund af de vejrsystemer, der kommer over fra Middelhavet, især fra det sydlige Spanien, og fra Afrika. Men Algarve er mere åben for Atlanterhavsvinde, end området lige syd for bjergene, og kraftige vinde kan få det til at føles koldere. Disse vinde er meget kraftigere uden for kysten, og grunden til, at Algarve er så populær hos sejlere. Her er marinaer pakket med lystbåde, og havet er spækket med hvide sejl; sejlerskoler har kurser hele året rundt.

Læs mere

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

Filtrér