Rejser til Madeira

Velkommen til Madeira med Hideaways! Vi er specialister i rejser til Madeira, hvor du bor på charmerende, håndplukkede hoteller og ferieboliger. For dig, der vil have øen helt ind under huden, vil jeg anbefale at kigge nærmere på en eller flere af de spændende rundrejser. Hos Hideaways tilbyder vi på alle rejsemål valgfri afrejselufthavn og rejselængde på alle rejser, og vil du selv klare transporten, kan du se priser på "kun hotel" i søgemaskinen.

Oplev Madeira med Hideaways

Selvom jeg befinder mig langt ude i Atlanterhavet, føler jeg mig trods alt ikke så langt væk fra det portugisiske fastland alligevel. Godt nok er Madeira sin helt egen, men den portugisiske kultur er alligevel allestedsnærværende uanset hvor, jeg kommer frem på øen..

Portugiserne er kendt for at være venlige, gæstfrie og ukomplicerede mennesker, og disse karakteristikker kan man heldigvis også knytte til den maderianske befolkning. Når dette er sagt, så har Madeira i høj grad kulturelle særpræg, som afviger fra resten af landet.

Er du blevet fristet, så se videoen - og for flere videoer klik på fanen "video og foto" til højre.

Pequena Lisboa

Madeiras hovedby hedder Funchal, og kaldes i folkemunde ”Pequena Lisboa” – en lille udgave af Lissabon, p.g.a. byens lighed med storebroderen på fastlandet. Er du på Madeira, kommer du ikke uden om et besøg i Funchal, som er mere end blot en turistby. Funchal er byen, som lever hele året rundt, i kraft af sin status som handelscentrum for både øens indbyggere og besøgende. En by med spændende, lokale markeder og et gammelt historisk centrum med små snoede gader, og de hyggelige caféer ligger som perler på en snor. det samme gør sig gældende for restauranter og barer, der med stolthed serverer øens mest populære drink, poncha. Denne lokale ”cocktail” er blanding af aquadente (stærk rom lavet på sukkerrør), honning, en farverig citron og friskpresset frugtjuice – den smager himmelsk!

På Madeira er man vant til at have gæster, for øen har været et feriemål i mere end snart 150 år, og har da også flere gange været besøgt af berømtheder som bl.a. George Bernard Shaw, Dronning Ingrid af Danmark, det svenske kongepar Gustav og Sylvia og Winston Churchill.

Især Churchills besøg er noget man er stolt af. Churchill var meget betaget af øen og Hotel Reids Palace, hvor han boede, mens han var på Madeira. Når sandheden skal frem, så var Churchills besøg på Madeira dog lige så meget et medie-stunt, da det var den daværende ejer af hotellet, som havde inviteret den tidligere britiske premierminister på besøg. En lille anekdote, som den nuværende hoteldirektør på Reids Palace fortalte mig, da jeg var inde og besøge stedet sidst jeg var på Madeira. Ja, dengang var der også driftige folk, som forstod sig på marketing.

Øen med alle regnbuens farver

Madeira har nogle af de mest fantastiske små hideaways, som jeg har set på mine rejser gennem Sydeuropa. Her kommer du ud i nogle af de mest naturskønne områder, hvor du virkeligt kan få fornemmelsen af, at være langt hjemmefra. Naturen er noget af det mest betagende ved Madeira og det er da heller ikke for ingenting, at øen kaldes Atlanterhavets blomster-ø, for blomster finder du alle vegne og i alle farver, da det milde klima, giver planterne de optimale betingelser for at blomstre året rundt.

Blommen i Madeira

…er vist en dansk opfindelse af Hr. Anton Berg. Alligevel refererer chokoladen til noget af det, som Madeira er allermest kendt for; Madeira-vinen.

Personligt er jeg helt vild med Madeira-vin. Jeg elsker historien om vinen, at besøge de små vinhuse og ikke mindst smagen. Vinen skal efter min mening drikkes afkølet, for så går den sødlige smag bedst i spænd med den snert egetræ, som vinen pga. dens lagring også smager af.

På Madeira er fisk og skaldyr en meget naturlig del af det lokale køkken, og jeg har kun haft gode oplevelser på de restauranter som jeg har besøgt på mine rejser hertil.

Dog er det ikke maden, der skal være en afgørende grund til at vælge en rejse til Madeira, men maden skal heller ikke være årsagen til et fravalg. Finder du de små lokale restauranter, som serverer portugisisk mad, er du sikker på, at også denne del af ferien bliver en god oplevelse - ja måske endda en kulinarisk øjenåbner.

Natur, natur og atter natur

Som jeg vist allerede har nævnt, så er naturen noget af det, som gør Madeira til noget helt særligt. På højde med Madeiravinen er øen nok lige så meget kendt for sine fantastiske vandrestier og levada-systemet, som er et stort netværk af vandingskanaler, som oprindeligt blev bygget i det 16. århundrede for at bringe vand fra øens frodige nordlige del, til vanding af markerne på øens sydlige og mere tørre del. De bruges i øvrigt stadig til dette formål og øen er et yndet feriemål for vandreferier, for langs levadaerne går der stier langt ind på øen, og det er disse stier, som i dag er meget populære blandt naturelskere fra hele verden.

På min rejse til Madeira kombinerede jeg levadavandring med jeep-safari, så jeg fik både eventyr og rørt benene. Al denne motion bragte mig op på en af øens højeste punkter, Pico do Arieiro, hvor Atlanterhavet slog pusten væk med 360 graders panoramaudsigt – helt fantastisk.

Madeira kaldes blandt mange ting også Atlanterhavets perle, og det er netop, hvad den er. Foruden de fantastiske små hoteller, den gæstfrie befolkning, den interessante historie og den gode mad, så har Madeira en natur, som kan fascinere de fleste.

En ø uden kilometervis af kridhvide sandstrande

Madeira adskiller sig Middelhavets ørige ved at have uanede muligheder for at bade i bølgen blå, hvor sandstrandene er udskiftet med store og små rullende sten i strandkanten. Derfor får du ikke sand mellem tæerne, hvilket jeg selv ser som en fordel. Lido-området i Funchal tilbyder naturlige havbassiner, hvor du får en forfriskende saltvandsoplevelse – faktisk er disse havbassiner en af øens større attraktioner. Hvis du gerne vil have sand mellem tæerne, så findes der finkornede strande i byerne Calheta og Machico. Da Madeira ikke selv er ’leveringsdygtig’, er sandet importeret hele vejen fra Sahara.

En kort eller lang ferie

På Madeira kan du med Hideaways vælge en kort eller lang ferie, for Madeira er nemlig oplagt til en langtidsrejse i vintermånederne. Vælg om du vil rejse en, to, tre eller fire uger på ferie til Madeira.

Velkommen til Madeira med Hideaways, vi er specialister i rejser til Madeira i Portugal, hvor du bor på håndplukkede hoteller eller i ferieboliger på din ferie.

Jeg vil ønske dig en rigtig god ferie på Madeira med Hideaways, hilsen Mikkel

Besøg Mikkel Krohne-Sørensens profil på Google

Læs mere om Madeira

Sådan kan du rejse med Hideaways

Med Hideaways kan du rejser til Madeira nøjagtig som det passer dig. Vi tilbyder valgfri afrejsedag, rejselængde og afrejselufthavn. Du kan også "nøjes" med kun at bestille hotel hvis du selv arrangere transporten.

Du kan se priser på alle rejser og hoteller på Madeira i nedenstående oversigt!

De fleste gæster hos Hideaways bestiller en rejse hvor der indgår flyrejse, hotel eller feriebolig samt billeje, men ønsker du selv at arrangere rejsen til Madeira og blot skal bestille et hotel eller en feriebolig, så vælg "kun hotel" i søgemaskinen og du vil få en oversigt med priser og ledige hideaways.

Finder du ikke lige rejsen som opfylder dine ønsker så er du altid velkommen til at bestille et skræddersyet tilbud  som er lavet 100% efter dine ønsker og behov.

Under rejsetemaer kan du se hvilke hoteller og ferieboliger som er velegnet til f.eks vandreferie, familieferie, langtidsrejser osv.

Flyrejser

Hideaways samarbejder med alle anderkendte flyselskaber og i søgemaskinen kan du bla. se rejser til Madeira med SAS, Lufthansa, Norwegian, TAP Air Portugal og Air Berlin. Du kan rejse til Madeira fra alle lufthavne i Danmark, med vil du flyve direkte til Funchal så er der kun afgange fra København og Billund i skrivende stund.

Rundrejser i bil

Oplev Madeira på en bilrundrejse hvor du bor på udvalgte hideaways. F.eks rundrejsen Madeiras verdenshjørner, en bilrundrejse på 8 dage fra kun kr. 4.898 inkl. fly, hoteller og billeje.

Se priser og afgange på bilrundrejsen Madeiras verdenshjørner

Skræddersyet tilbud på bilrundrejse

De bilrunderrejser som du finder i søgemaskinen her på Hideaways er forslag lavet ud fra vores egne erfaringer. Ønsker du et skræddersyet tilbud som er tilpasset 100% efter dine behov er du meget velkommen til at kontakte os. Du kan vælge at rejser hver dag året rundt og i nøjagtig det antal dage som du ønsker, og du kan vælge at bo på alle de hoteller og ferie boliger på Madeira som du finder i vores program.

Bestil et skræddersyet tilbud

Kun hotel eller feriebolig

Ønsker du selv at arrangere transporten til Madeira kan du hos Hideaways bestille alle hoteller og feriebolige uden transport og billeje.

Du kan vælge at se priser på ophold i 1 eller 2 uger. Indtast blot i nedenstående søgemaskine "kun hotel" og du vil se en oversigt med priser på ledige hoteller og ferieboliger uden flyrejse og bileje.

Se alle hoteller og ferieboliger på Madeira

 

Læs mere

Videoer og fotos fra Madeira

Når du besøger Madeira, vil du uden tvivl blive betaget af øens fantastiske natur.

Jeg har her valgt et par af mine favorit videoer som giver dig en smagsprøve på, hvad du kan forvente at opleve på en rejse til Atlanterhavets perle. Husk du kan få mere inspiration til din ferie på Madeira på vores blog, her kan du også se flere billeder og videoer.

 

 

Rejs til Madeira året rundt

Mange tror fejlagtig at det er bedst at besøge Madeira i vinterhalvåret, men faktisk er den absolutte højsæson fra april til september.

 

Oplev delfiner og hvaler på Madeira 

Det er ikke kun over havets overflaade at Madeira byder på store naturoplevelser. Havet omkring Madeira er bla. en populær "legeplads" for delfiner og hvaler!

 

Den flydende have

Madeira er også kendt for at være "den flydende have". Øen har et imponerende landskab med blomster, vandfald, dale og bjerge.

 

Fra solopgang til solnedgang

En flot video hvor du kan få et smugkig på Madeiras fantastiske natur fra solopgang til solnedgang.

Læs mere

Mad og vin

Madeira er leveringsdygtig i andet end den berømte Madeira-vin. Med andre ord bugner øen af lækre og velnærende gastronomiske specialiteter, som henter inspiration fra det enorme udvalg af lokale råvarer. Jeg har her udvalgt et par af de specialiteter, du har mulighed for at smage på, når du besøger øen.

God appetit og god rejse!

Espetada Madeirense

En af de mest berømte og populære retter på Madeira er "espetada madeirense". Retten består af stykker af oksekød på en pind, grillet over åben ild. Den er normalt ledsaget af traditionel majs og det velsmagende, hjemmebagte brød "bolo do caco".

Retten er ikke mindst en fast del af køkkenet, når der afholdes regionale festligheder på øen, kendt som "arraiais".

Carne de Vinho e Alhos

Carne de Vinho e Alhos er én af Madeiras typiske specialiteter, bestående af små stykker svinekød, der marineres minimum for en dag i en blanding af hvidløg, vineddike og laurbærblade, før de tilberedes i den samme sauce.

Poncha

Poncha er en af ??de mest værdsatte drinks på Madeira, og den mest berømte drink i municipoet Camara de Lobos.

Den er lavet af sukkerrør-sprit, sukkersirup og en frisk citronsaft og kan drikkes enten kold eller varm.

Madeira-vin

Den berømte Madeira-vin er en hedvin, der kan fås i forskellige sødhedsgrader fra tør til sød. I den tørre og halv-tørre version drikkes den som aperitif eller som ledsagelse til oste- eller suppe-retter, mens den i den søde eller halv-søde version drikkes som en dessert-vin.

Madeira-vinen er ikke bare kendt for sin unikke smag og historie, men også for sin lange holdbarhed, hvilket hænger sammen med, at vinen udsættes for høje temperaturer og megen ilt ved fremstillingen. En åben flaske Madeira-vin kan således holde sig god i op til et år, mens der er eksempler på, at forseglede flasker Madeira-vin kan holde sig gode selv efter 100 år - og i enkelte dokumenterede tilfælde helt op til 150 år.

Sopa de Tomate e Cebola

Sopa de Tomate e Cebola er en traditionel og populær suppe på Madeira, som er lavet med tomater og løg, med pocherede æg på toppen.

Bife de Atum

Bife de Atum består af frisk tunfisk fanget ud for kysten af Madeira, som normalt serveres som en bøf. Retten spises ofte sammen med en tomat- og løgsauce.

Maracujá

Maracuja er en forfriskende - og lokalt produceret - passionsfrugts-drik, som er ikke-alkoholisk. De mest populære likører, som fremstilles på øen, er lavet af enten banan, maracuja eller mandel og kan købes i de fleste vinbutikker og supermarkeder.

Caldeirada

Caldeirada er en populær og velsmagende fiskesuppe kogt sammen med tomater og koriander i en stor gryde.

Bolo de mel

Bolo de mel er en traditionel og populær Madeira-kage, der er lavet af sukkerrør, sirup og frugt og dækket med mandler. Kagen kan holde sig frisk i et helt år, hvis den forbliver uåbnet.

Læs mere

Rundrejser på Madeira i bil

Oplev Madeira på en bilrundrejse hvor du bor på udvalgte hideaways.

Madeiras verdenshjørner, bilrundrejse 8 dage fra kun kr. 4.898 inkl. fly, hoteller og billeje.

Se priser og afgange på bilrundrejsen Madeiras verdenshjørner

Skræddersyet tilbud på bilrundrejse

De bilrunderrejser som du finder i søgemaskinen her på Hideaways er forslag lavet ud fra vores egne erfaringer. Ønsker du et skræddersyet tilbud som er tilpasset 100% efter dine behov er du meget velkommen til at kontakte os. Du kan vælge at rejser hver dag året rundt og i nøjagtig det antal dage som du ønsker, og du kan vælge at bo på alle de hoteller og ferie boliger på Madeira som du finder i vores program.

Bestil et skræddersyet tilbud

Bestil kun hotel eller feriebolig til din ferie på Madeira

Ønsker du selv at arrangere transporten til Madeira kan du hos Hideaways bestille alle hoteller og feriebolige uden transport og billeje.

Du kan vælge at se priser på ophold i 1 eller 2 uger. Indtast blot i nedenstående søgemaskine "kun hotel" og du vil se en oversigt med priser på ledige hoteller og ferieboliger uden flyrejse og bileje.

Se alle hoteller og ferieboliger på Madeira

Seværdigheder

Madeira er én af de øer, som i sig selv er en seværdighed. Øens sjældne og spektakulære natur gør, at selve det at besøge øen er en oplevelse, for der findes ikke nogen tilsvarende natur på det europæiske fastlands-kontinent. Men der findes naturligvis også steder på øen, som man kan udpege som særligt seværdige, og jeg har her samlet et par af dem. God fornøjelse!

Funchal

Funchal, Madeiras hovedby, er engang blevet kaldt “det lille Lissabon” på grund af dens smukke gamle bycentrum, som blev grundlagt for næsten 600 år siden (i 1421), og som især voksede omkring slutningen af 1400-tallet og begyndelsen af 1500-tallet, hvor sukkerhandlen tiltrak handelsmænd fra hele Europa og gjorde byen rig. Siden blev byen et vigtigt knudepunkt på søvejen mellem Europa og Den Ny Verden i Portugals bestræbelser på at erobre nye verdensdele og som udskibningshavn for den berømte madeira-vin, som ligesom sukkeret blev en vigtig eksportvare.

Idag byder byen på flere spændende sevædigheder, herunder domkirken Sé, der er én af de få bygninger på Madeira, der har bevaret sin manuelinske byggestil; den gamle toldbod, Alfandega Antiga, der idag er sæde for Madeiras regionale selvstyre; Museu do Azucar, der giver et interessant indblik i sukkerhandlens historie; det farverige og traditionelle bymarked Mercado dos Lavradores; og den botaniske have Jardim Botanico, der ud over eksotiske træer og blomsterarter rummer den berømte Reid-families sommerresidens Quinta do Bom Sucesso, og en fantastisk udsigt ud over Funchal.

Laurisilva-skoven

Den knap 150 kvadratkilometer store Laurisilva-skov på Madeira, der udgør 16% af hele øens areal, og som blev erklæret for verdensarv af UNESCO i 1999, er én af øens mest populære natur-attraktioner.

Laurisilva-skov er en type skov, der stammer helt tilbage til Tertiærtid, hvor klimaet i Europa var mere mildt og fugtigt, sådan som det er på Madeira idag. Dengang var skovtypen udbredt i hele Middelhavsområdet, men da klimaet i disse områder blev varmere og mere tørt, for ca. 10.000 år siden, forsvandt laurisilva-skoven fra det europæiske fastland og blev erstattet med ege- og fyrreskove, der bedre kunne tåle tørken. Man kan dog stadig finde skovtypen på det europæiske fastlands-kontinent i den andalusiske naturpark Parque Natural de Los Alcornocales.

Skovtypen vokser i tempererede og subtropiske områder, og består hovedsageligt af træagtige planter af laubærfamilien, kendt for deres læderagtige blade og aromatiske duft. Skovtypen er udbredt flere steder i verden, herunder på De kanariske Øer, Kap Verde, et mindre område ved Mauritaniens kyst, og Azorerne, men intet sted i verden er Laurisilva-skoven større og bedre bevaret end i de højtliggende områder på Madeira.

Porto Santo

Øen Porto Santo, der ligger 43 kilometer nordøst for Madeira, er kun ni kilometer lang, har en meget sparsom vegetation, og kun omkring 4500 indbyggere, men med hele ni kilometers sandstrand (Madeira har kun havbade og en lille strand ved Calheta), samt et museum for Christoffer Columbus, der angiveligt levede på øen i en periode og giftede sig her, har gjort øen til et populært udflugtsmål for Madeira-rejsende.

Øen blev opdaget lang tid før portugiserne officielt “(gen)opdagede” den i 1419 (se afsnittet om Madeiras historie under “Information”) og begyndte at kolonisere den i løbet af 1420´erne. På dét tidspunkt var der stadig en betydelig naturlig flora på øen, men da den portugisiske kaptajn og øens første guvernør, Bartolomeu Perestrello, angiveligt slap en hunkanin og dens afkom ud på øen, som han havde medbragt på rejsen fra Europa, førte det til katastrofale konsekvenser for det hidtil isolerede økosystem, der aldrig før havde kendt til flyveløse pattedyr, og den medfølgende erosion.

Bartolomeu Perestrello spillede også en rolle i Porto Santos historie i en anden henseende, nemlig da Christoffer Columbus, der første gang var involveret i Madeiras sukkerhandel i 1478 og siden brugte Madeira og Porto Santo som mellemstationer for sine opdagelsesrejser i den såkaldte Ny Verden, giftede sig med hans datter på øen, Filipa Moniz Perestrello, med hvem han angiveligt (de historiske beviser er omstridte) levede på øen i en periode og fik sønnen Diego Columbus.

Santana

Den lille by Santana, beliggende i 500 meters højde på den nordlige del af øen, er kendt for sine ejendommelige hvidmalede huse med trekantede stråtage. Disse trekantede tage, der rækker helt ned til jordhøjde, har været et godt ly mod den megen vind og nedbør, som er typisk for denne nordlige del af øen.

Husenes historie rækker helt tilbage til 1600-tallet og var oprindeligt bygget som hjem for de lokale landmænd og landarbejdere, men idag bruges de mest som turistattraktion og vedligeholdes ofte udelukkende til dette formål. I de tilfælde, hvor de endnu bruges aktivt, f.eks. som lagerbygninger eller lade, er de trekantede stråtage ofte udskiftet med stålplader.

Cabo Girão

Cabo Girão er en berømt diamantformet havklippe på Madeiras sydlige kyst, der rejser sig fra 560 meter til 589 meter over havets overflade. Mange hævder, at det er Europas højeste eller næsthøjeste kystklippe, men dette er en myte, idet der mindst er fem andre kystklipper på det europæiske fastlands-kontinent, der er højere end Cabo Girão.

Europas højeste eller ej, så byder klippen på et smukt og spektakulært skue.

Monte

Den lille by Monte, der ligger i mellem 600 og 800 meters højde, er blevet berømt for sin svævebane, som kører mellem Funchal centrum og Monte på en femten minutters køretur og en højdeforskel på 560 meter. Med sine 39 kabiner med otte sæder hver giver svævebanen rig mulighed for at nyde udsigten over Funchal og omegn.

Ud over svævebanen er byen berømt for at tilbyde turister en 2 kilometer lang køretur ned ad bjerget til Livramento i store flettede kurve, styret af to lokale førere, der er klædt i traditionel hvid klædedragt.

Pico Ruivo

Pico Ruivo er - med sine 1861 meter - det højeste bjerg på Madeira og byder på nogle af øens mest spektakulære udsigtspunkter, når vejret egner sig til det (dvs. når det f.eks. ikke er overskyet, hvilket ofte hænder).

Punktet kan kun nås til fods, enten fra Pico de Arieiro, der er Madeiras tredje-højeste punk; via Achada do Teixeira, der er et astronomisk observationspunkt af national betydning; eller via bjergpasset Encumeada.

Levadaerne

En levada er en vandingskanal eller akvædukt, som udgør en særlig tradition på Madeira og nu ikke kun tjener praktiske formål til vanding af afgrøder og fordeling af vand fra den side af øen til den anden, men også er blevet et populært sti- og vandresystem, både for lokale og de mange turister, der besøger øen hvert år.

Historisk opstod levadaerne som en måde, hvorpå man bragte vand fra den vestlige og nordvestlige del af øen til den sydøstlige del af øen, hvor beboelse og landbrug er mere udbredt, f.eks. i form af den legendariske sukkerproduktion, der i den sidste del af 1400-tallet gjorde øen til et eftertragtet handelsområde for europæiske handelsmænd (læs mere om øens historie under "Information").

I dag fortsætter levadaerne med at bringe vand til den opdyrkede sydlige del af øen gennem et mere end 2170 meter langt netværk af vandingskanaler og akvædukter og tunneler, der også er med til at generere vandkraft til øen.

Læs mere

Rejsemål på Madeira

Arco de São Jorge

På den subtropiske ø Madeira med kælenavnet blomsterøen finder du Arco de São Jorge, smukt beliggende på nordkysten med flotte omgivelser der kombineres af Atlanterhavet, vinmarker og bjerge. På Madeira har du utallige muligheder for en skøn og aktiv ferie.

Rejser til Arco de São Jorge

Calheta

Calheta er en vigtig by på Madeiras sydvestlige kyst, som foruden sige fremragende strande, der regnes for en af øens bedste, er øens hovedområde for banan, vin og sukkerrørsproduktion. Calheta er en af øens ældste byer grundlagt i 1430.

Rejser til Calheta

Câmara de Lobos

Den hyggelige lille fiskerby Câmara de Lobos ligger på den sydlige kyst af Madeira, den har en idyllisk belliggenhed i ly af en stejl klippeskrænt ved en fredelig bugt, som i kombination med de smukke hvidvaskede huse tiltrækker både turister og kunstere.

Rejser til Câmara de Lobos

Canico

Hyggelige lille Caniço ligger lige uden for Funchal. Den gamle bydel er centreret omkring et hyggeligt torv og rolige ensrettede gader. Kystens majestætiske klipper giver lejlighed til fantastiske udsigter og gode gåture.

Rejser til Canico

Estreito da Calheta

Estreito da Calheta er et lille sogn der ligger i den sydvestlige del af Madeira. Det lille samfund ligger på et plateau med et stejl strænt ned til havet området inviterer til vandreture i de omkringliggende slugter og flotte naturområder.

Rejser til Estreito da Calheta

Funchal

Funchal er den største by og hovedstad på Madeira. Byens historie går langt tilbage og har siden grundlæggelsen i 1424 været præget af de handelsruter der passerer forbi, grundet øens beliggenhed mellem Europa og Den nye verden.

Rejser til Funchal

Ponta Delgada

Mange forveksler den lille landsby Ponta Delgarda på Madeira med Ponta Delgada på Azorerne. Ponta Delgarda, som ligger i det nordlige Madeiras erkendt for sin skønhed, med landsskaber af frodige bjerge, der rejser sig fra det blå hav.

Rejser til Ponta Delgada

Porto Moniz

Porto Moniz er en afsides kystby, beliggende på det nordvestligste punkt af Madeira. Placeret højt på en bakke og skuende ud over havet, er byen godt beskyttet af en nærliggende halvø, der peger imod en malerisk holm ved navn Ilheu Mole.

Rejser til Porto Moniz

Information om Madeira

Jeg har her samlet nogle få fakta og informationer om Madeira, såsom klima og vejr, befolkning og geografi, natur og historie - og andre nyttige informationer, der kan tjene som inspiration til din rejse. Hvis du får lyst at læse mere om Madeira, vil jeg anbefale dig at læse vores artikler på vores rejseblog.

Municipios og hovedby

Madeira er rent administrativt inddelt i 11 municipios, svarende til en dansk kommune, der på deres side er inddelt i såkaldte freguesias (der findes ikke noget dækkende dansk begreb for denne inddeling, men man kan forestille sig dem som en kommune-del; en underinddeling af en kommune).

Det befolkningsmæssigt største municipio på Madeira er Funchal municipio med omkring 112.000 indbyggere og ti freguesias. Dette municipio udgøres - som navnet angiver - af hovedbyen Funchal, der også er hovedstad for den autonome region Madeira.

Efter Funchal følger municipioet Santa Cruz på den østlige side af øen med lidt over 43.000 indbyggere fordelt på 5 freguesias, hvoraf omkring 30.000 bor i selve municipoets hovedby Santa Cruz. Det tredjestørste municipio på Madeira er Câmara de Lobos beliggende på den sydlige del af øen, med hovedbyen af samme navn. Byen Câmara de Lobos er i praksis en forstad til hovedbyen Funchal med omkring 36.000 indbyggere.

Det befolkningsmæssige mindste municipio på Madeira er Porto Moniz beliggende i det nordvestlige hjørne af øen med omkring 2900 indbyggere fordelt på 4 freguesias.

Det arealmæssigt største municipio på øen er Calheta, beliggende på den sydvestlige del af øen, med 110 kvadratkilometer og hele 8 freguesias (kun to mindre end Funchal), mens det arealmæssigt mindste municipio er øen Porto Santo med sine 42 kvadratkilometer.

Befolkning og geografi

Madeira er 57 lang, 22 kilometer bred og har et samlet areal på lidt over 740 kvadratkilometer. Øen ligger i Atlanterhavet 400 kilometer fra Tenerife, omkring 520 kilometer vest for Afrikas kyst og omkring 1000 kilometer sydvest for Portugals hovedstad Lissabon.

Foruden hovedøen Madeira inkluderer den autonome region Madeira også øerne Porto Santo, Ilhéu de Agostinho, Ilhéu de São Lourenço, Ilhéu Mole, samt de to ubeboede øgrupper Selvagensøerne og Desertasøerne.

Øens samlede befolkning er på 270.000 indbyggere, hvoraf hovedparten nedstammer fra de portugisere, særligt bønder fra den nordlige del af fastlandet (den tidligere Minho-region), der bosatte sig på øen, da den blev koloniseret af portugiserne i årene efter “genopdagelsen” af øen i 1419 (se afsnittet om Madeiras historie).

Omkring 15% af befolkningen nedstammer dog fra forskellige afrikanske befolkningsgrupper, hvilket skyldes, at portugiserne, der var nogle af de første i den vestlige verden til at indfange og handle med afrikanske slaver, indførte slaver fra Afrika til øen helt tilbage i 1500-tallet, først gennem mauriske og berberiske mellemmænd i Nordafrika, siden ved selv at indfange slaver fra den centrale og sydlige del af Afrika, hvilket skete første gang i forbindelse med Henrik Søfarerens togter til Afrika på jagt efter det sagnomspundne afrikanske guld. Slaverne blev bl.a. sat til at bygge de berømte levadaer (vandingskanaler) og arbejde i øens sukkerplantager.

Klima og vejr

Madeira har et - hovedsageligt - mediterransk klima, som flere gange er blevet udnævnt som “verdens bedste”, hvilket skyldes de milde vintre og varme, tørre somre - og navnligt en middeltemperatur året rundt, der aldrig når under 16 grader og aldrig over 23 grader. Det er dog værd at huske på, at temperaturer, nedbørsmængde og vind-forhold varierer meget efter, hvor man befinder sig på øen. Særligt er der stor forskel på den sydlige og den nordlige del af øen (den sydlige del er både den mest solrige og varmeste), og på om man befinder sig nede ved kysten (hvor der er mest varme og mindst nedbør) eller oppe i bjergene (hvor der er mindst varme og mest nedbør).

De varmeste måneder på Madeira er august og september måned med gennemsnitligt 23 grader, efterfulgt af juli med gennemsnitligt 22 grader, og juni og oktober med gennemsnitligt 21 grader. August og september er også månederne med de varmeste gennemsnitlige bade-temperaturer på 23 grader, efterfulgt af oktober med gennemsnitligt 22 grader og juli med gennemsnitligt 21 grader.

Juli er måneden med flest gennemsnitlige solskins-timer om dagen, nemlig 11, efterfulgt af maj, juli og august, der alle har gennemsnitligt 10 solskins-timer om dagen. Med gennemsnitligt 6 solskins-timer om dagen er november og december de måneder på Madeira, der har færrest gennemsnitlige solskins-timer om dagen, men vel at mærke stadig langt flere end tilsvarende på de danske breddegrader på samme tidspunkt af året.

Gennemsnitstemperaturen i de koldeste måneder er 16 grader i januar og februar, efterfulgt af 17 grader i april og 18 grader i december.

Den mest regnfulde periode i Madeiras kalenderår er januar med gennemsnitligt 110 mm, efterfulgt at november og oktober med gennemsnitligt 100 mm hver. Juni, juli og august er - med gennemsnitligt 10 mm hver - de mindst regnfulde måneder på Madeira.

Natur

Madeira blev skabt ved et mægtigt vulkanudbrud for omkring 20 millioner år siden og den vulkanske undergrund har - sammen med det stabilt varme klima året rundt - givet ideelle vækstbetingelser for øens subtropiske blomster, træer og planter. Denne unikke frodighed året rundt, som vi ikke kender fra det europæiske fastlandskontinent, har givet øen øgenavnet Portugals “flydende have”.

Øen er på en vis måde ét stort bjerg, idet hele 90 % af øen ligger mere end 500 meter over vandet. Man skal således ud til kysten for at finde noget, der kan ligne fladt terræn, og selv her går det altid lidt op og ned. De højeste bjerge på øen er Ruivo (1862 meter), Torres (1851 meter), Areeiro (1818 meter), Cidrão (1802 meter), Cedro (1759 meter), Casado (1725 meter), Grande (1657 meter), og Ferreiro (1582 meter).

Øen byder også på spetakulære slugter, mægtige kystklipper, en præhistorisk laurisilva-skov (der er en del af Madeiras naturpark - se afsnittet om "Seværdigheder"), kunstigt anlagte vandingskanaler, kaldet lavadaer, og umådelige sletter.

Historie - opdagelsen af Madeira

Det vides ikke, hvem der første gang opdagede Madeira og de tilhørende øer. At øerne for første gang beskrives i skiftlige kilder er jo ikke ensbetydende med, at det var dér, de blev opdaget. At de bliver befolkede, er heller ikke ensbetydende med, at det er dér, de er blevet opdaget. Derfor er det af flere grunde en fejlagtig, men vidt udbredt ide, en myte om man vil, at Madeira først blev opdaget af portugiserne i 1419.

Den romerske historiker og militærleder Plinius den Ældre, der levede mellem 23 og 79 e.Kr., beskrev således allerede på sin levetid nogle øer som muligvis kunne være Madeira og Porto Santo. Han kaldte dem de “lilla øer”. Og to år efter Plinius den Ældres død skrev den græske forfatter Plutarch i sit skrift om den romerske statsmand og general Quintus Sertorius (med titlen “Sertorius´ liv”), at denne havde observeret to øer, hvis beliggenhed i forhold til den afrikanske kyst og indbyrdes afstand kunne passe med de øer, vi idag kalder for Madeira og Porto Santo.

Før den portugisiske ankomst til Madeira er det sandsynligt, at fønikerne kendte til dem, og også maurerne skulle have kendt til dem omkring den tid, hvor de erobrede den sydlige af den iberiske halvø (i det ottende århundrede e.Kr.). Maurerne kaldte øerne El Ghanam, som betyder kvæg (muligvis med henvisning til de geder og får, de fandt på øen).

Ifølge den spansk/britiske historiker Felipe Fernández Armesto figurerede Madeira og Porto Santo allerede på italienske landkort i 1339, dvs. hele 80 år før portugiserne ankom til Madeira. I det kastilianske geografi-værk fra den sidste del af 1300-tallet (formodentlig omkring 1385), Libro del Conoscimiento, som i geografisk detalje minder meget om det berømte Medici-atlas fra 1351, blev nogle øer med det nuværende Madeiras beliggenhed identificeret som en øgruppe ved navn Leiname, Diserta og Puerto Santo.

Det er uklart, om oplysningerne om Madeira blev beskrevet i Medici-atlasset, og først derefter i Libro del Conscimiento, eller om de omvendt først blev beskrevet i Libro del Conscimiento, og senere skrevet ind i Medici-atlasset. Men fakta er, at Madeira var blevet opdaget - og også kortlagt - længe før portugiserne koloniserede øen efter ankomsten i 1419.

I 1433 fik øen navnet Ilha da Madeira, der bogstaveligt talt betyder “øen af træ”, hvilket sandsynligvis henviser til de store skove af laurisilva-træer, der på det tidspunkt bevoksede øen (og som næsten er blevet udryddet siden). Dog bar øen måske allerede sit nuværende navn lang tid før portugiserne, idet øen - som nævnt foroven - omtales med navnet “Leiname” i Libro del Conscimiento, som på italiensk kan betyde skov eller tømmer.

Populært på Madeira

Portugal, Madeira, Canico
  • Nærmeste lufthavn: 10 km
  • Pool
  • Internetadgang/Wi-Fi
Portugal, Madeira, Funchal
  • Nærmeste lufthavn: 22 km
  • Pool
  • Internetadgang/Wi-Fi
Portugal, Madeira
  • Nærmeste lufthavn: 49 km
  • Pool
  • Internetadgang/Wi-Fi

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

Filtrér