Et lille hus på landet har gjort så stort et indtryk på mig, at det bliver svært såvel at indlede som at afslutte mit møde med et hideaway, der går over i historien. Der er nogle ganske få steder, som har ramt mig på samme måde som Casa das Hortensias – og det er ikke fordi, vi taler om femstjernet luksus, tværtimod. Men her er ”5-stjernet” på alle andre måder, og det kan jeg takke en helt særlig person for: Bela.

Marie Kaalund Winther
Besøgt af
Marie Kaalund Winther

Hver gang, at Bela får tilsendt en venlig tanke fra Danmark, kommer jeg i godt humør og smilet breder sig med lynets hast. Den ære skal Bela ha’ for der findes ganske enkelt ikke andre, der kan få det bedste frem i det rustikke Casa das Hortencias – og viseversa: Huset er Belas et og alt, og hun kender hver eneste krog på ejendommen, for intet overlades til tilfældighederne på adressen Sitio da Quebrada ved Santana.

Normalt forbereder jeg mig hjemmefra inden et aftalt besøg – går på nettet, læser anbefalinger og tjekker beliggenheden. Det gør det alt andet lige nemmere at have en fornemmelse på forhånd. Men, men, men…på Casa das Hortensias er det ikke verdens nemmeste opgave, for der findes faktisk ikke noget brugbart materiale online. Er det et godt eller mindre godt tegn, spørger jeg mig selv – for det har jeg da aldrig tidligere været ude for.

Nogle gange skal man bare lade sig overraske, og det er præcis, hvad Hortencias gør – overrasker, og jeg er i dag taknemmelig for, at Casa das Hortensias er med i Hideaways-familien.

Hvem er så denne Bela?

Den særlige kvinde med det særlige navn er rent faktisk skolelærer (og Hortencias er ”blot” en fritidsbeskæftigelse) og hendes spidskompetencer er vist nok matematik og portugisisk. Engelsk kan hun også… Hun bor med sin mand, Viriato, på Hortensias, og sammen sørger de for gæsternes ve og vel. Der er ingen fine fornemmelser – jeg blev taget imod med det mest faste håndtryk af Bela, der suser rundt på grunden i nystrøget skjorte, nederdel og ballerinaer. Viriato går rundt og vander de hundredevis af blomster i gummistøvler, shorts og ja… nystrøget skjorte naturligvis.

Naboen hedder Atlanterhavet

Hortensias ligger for foden af havet – næsten da, vil tro at der er ca. 200 m, men da huset ligger på en forhøjning, er der view så langt øjet rækker. Det skulle da lige være, hvis nogle af de mange blomster ”står i vejen” for udsigten. Haven er relativ stor, men da der er mange blomsterbede, stendiger og springvand synes den at være overkommelig. De tre bygninger med lejligheder ligger spredt ud over haven og giver en lille landsbystemning. I de udendørs fællesarealer er der sat havemøbler op flere steder, og der er også en udendørs grill, som du frit kan forlyste dig med, hvis du en aften selv vil prøve kunsten af på den portugisisk-danske facon.

…og indenfor?

Enten er der en ivrig livsstilmagasinlæser gemt i Bela (eller Viriato), eller også hører det til tilfældighederne, at der i pejsestuen findes nips, der ligeså godt kunne være et tip fra et modeblad (her tænker jeg især på puder og udvalgte malerier) – for der er mange nips, så der kan være svært at skelne, men de fleste går fint i spænd med den øvrige rustikke stemning. Bela beder mig tage plads ved ”højbordet” hvor de hjemmelavede småkager og en god årgang af madeira-vin på sølvfad venter på at blive smagt. Sådan bliver alle gæster taget imod. Efter der er blevet skænket og sagt værsgo’ er det svært at modstå fristelserne, da hver bid synes at forføre. Ikke et ondt ord om Lagkagehuset eller andre gode kagebagere, men Bela ved på rygraden, hvordan en kagedej skal æltes!

Her er ikke så meget plads i pejsestuen, der også fungerer som reception, TV-stue og morgenmadslokale, men det er som om, at kombinationen med de rustikke vægge af sten og granit, træbjælker i loftet og den antikke indretning i øvrigt gør rummet til et samlings- og højdepunkt.

Alt i alt mangler der ikke noget på Casa das Hortencias, og selvom vi normalt angiver, hvor mange officielle stjerner hvert hideaway har, så er det en umulig opgave her – derfor er jeg mere tilbøjelig til at kategorisere ud fra helhedsindtrykket af huset, der er charmerende, rustikt og personligt.

Historien bag

Faktisk har hovedhuset tilhørt samme slægt siden 1900-tallet, og hvis mit korte bekendtskab med Bela holder stik, så vil der ikke blive pillet ved den tradition. Tidligere var Hortensias en vinproducerende gård, og de få stiklinger, der er tilbage, vidner om husets lange historie. I dag er Hortencias fortsat en god historie, hvor både vægge og Bela kan berette meget mere.

Godt at vide om Casa das Hortencias

Eneste minus ved Hortencias er, at der ikke er swimmingpool, men projektet er på tegnebrættet. Men hvis du holder af personlighed og udsigter, så sæt under alle omstændigheder X ved Casa das Hortensias. Og er du dyreven vil du elske huset endnu mere, for her er fire elskværdige vovser, der har lagt sig godt til rette i skyggen.

Casa das Hortensias er et velværested, hvis du ikke har brug for en masse moderne faciliteter – her er atmosfære, stemning og personlig. Det betyder også, at der ikke er middagsrestaurant, men hvis du bor i lejlighed har du alle muligheder for selv at kokkerere – enten inden- eller udendørs.

Da Bela’s hus ikke ligger i byen skal du beregne kørsel (ca. 15-20 min. i bil) når der skal handles ind, og det kan enten være ved São Jorge, Santana eller Ponta Delgada.

Som en lille aber dabei til teksten over for skal jeg desværre meddele, at Bela mistede sin mand i 2016, men stedet bærer fortsat præg af Belas DNA, men vi skriver blot dette, så du er opmærksom på, at hun kører Hortencias selv "med hård, men kærlig hånd".

Derfor kommer vi gerne igen

I mine notater fra besøget har jeg blandt andet skrevet, at Casa das Hortensias kun findes ét sted i verden; på Madeira. Jeg kommer gerne tilbage – for udsigtens, for vandremulighederne, for de hjemmelavede småkager, men mest af alt for min egen skyld. Hos Bela kan du ”gemme dig væk” på et ægte hideaway, hvor der ikke er snerten af turisme, men til gengæld masser af hav, sjæl, natur og hundredevis af blomster.

Læs mere om Casa das Hortensias

Officiel kategori

Hideaways' kategori

7,4 Vores gæsters
bedømmelse
11 anmeldelser

Faciliteter

 • Internetadgang/Wi-Fi
 • Mulighed for balkon/terrasse
 • Mulighed for hav-/søudsigt
Se alle

Kort og afstande

 • Nærmaste vandresti – 800 m
 • Nærmaste by, Ponta Delgada – 12 km
 • Fængslende udsigter, Cabo Girão – 23 km
 • Santana med de karakteristiske, trekantede huse – 16 km
 • Færgen til Porto Santo med sine "caribiske" strande – 48 km
 • Funchal med shopping, "storbyliv" og markeder – 49 km
 • Afprøv slædekørsel i Monte – 45 km
 • Nærmeste golfklub, Palheiro Golf – 33 km
 • Den botaniske have – 43 km
 • Vandring for øvede på Pico Ruivo (1861 möh) – 24 km
 • Machico med sin hyggelige bymidte og eftertragtede strand – 32 km
 • Funchal lufthavn – 49 km

Værelser

Her er en god kombination med både ferielejligheder (alle med havudsigt) og værelser (ikke havudsigt). Nærmere bestemt 5 af den ene slags og 3 af den anden. Værelserne inkluderer morgenmad, og hvis du vælger at bo i en af lejlighederne vil jeg anbefale dig mindst én gang at bestille morgenmad, for så gør du det under resten af opholdet også – alt er hjemmelavet; marmelade, kager, kartoffelbrød og friskpresset juice. Lidt, men godt. Og som en ekstra service kan du også få lavet din egen picnic-kurv, som du kan tage med dig på tur, på vandring eller hvor du nu ønsker at spise frokost…

Uanset hvordan du vælger at indkvartere dig, så kan du forvente en detaljeret ferieoplevelse hvad indretning angår. For i hvert eneste rum har Bela sat sit aftryk – hun er fantastisk til håndarbejde, og hendes broderier kan selv en amatør som jeg se er i en klasse for sig. For eksempel er sengetæppe, pudevår og sågar toiletrulleholderen ”made by Bela”. Det er gjort på en måde, at det på samme tid er stilrent, enkelt og elegant.

Farverne er også taget godt i brug – temaer som grønne, blå, gule og violette nuancer personliggør hvert værelse. For her er ikke numre på dørene, men hvert værelse og lejlighed er til gengæld ”opkaldt” efter de blomsterarter, som findes i haven (fuchsia, hortensia, roser, agapanthus m.fl.).

På badeværelserne er der også sat et aftryk, for kaklerne i brusenichen med de sirlige mønstre og malerier stammer fra Belas penselstrøg – imponerende.

Faciliteter og udstyr i lejlighederne (hver kan tage op til 2 personer):

 • Sengelinned, håndklæder, hårtørrer (også i værelserne)
 • Tekøkken
 • Kabel-TV (også i værelserne)
 • Privat brostensbelagt terrasse med havudsigt og havemøbler
 • Skift af sengetøj og rengøring to gange om ugen (dagligt for værelserne)
Alle de viste værelsesbilleder er eksempler. Indretning og størrelse kan variere inden for samme værelsestype. OBS: Hvis du bestiller et ophold indenfor kategorien ”economy” (økonomi), så kan denne type afvige fra vores generelle værelsesbeskrivelse. På mange hoteller er ”economy” af en lavere standard og/eller anden beliggenhed og er oftest hotellets billigste værelse (med eller uden vindue/udsigt).

Faciliteter

Her kan du se nogle af de faciliteter (kan være mod tillæg på stedet), som du kan benytte på Casa das Hortensias:

 • Internetadgang/Wi-Fi
 • Mulighed for balkon/terrasse
 • Mulighed for hav-/søudsigt
 • Parkering (evt. mod gebyr)
 • Reception
 • 2 el. flere soveværelser
 • Tæt på vandet (under 4 km væk)

Bemærk: Nogle faciliteter som f.eks. udendørs swimmingpool og restauranter kan være sæsonlukkede og kan indeholde betaling direkte til opholdsstedet (lavsæson er typisk fra oktober til og med april for de fleste rejsemål i Sydeuropa - på nær vinterdestinationer som Madeira og de kanariske øer). For Thailand er det næsten med omvendt fortegn (højsæson er typisk fra oktober til april) - dog kan der være differencer alt efter rejsemålet. Vi henviser til og anbefaler i øvrigt, at du læser vores FAQ

Adresse

Sitio da Quebrada, Arco de São Jorge
9230-020 Santana

Koordinater

Latitude: 32.8266
Longitude: -16.9483

Sådan kan du rejse

Hos Hideaways vil vi give dig som gæst den størst mulige fleksibilitet, og derfor kan du bestille pakkerejser med valgfri afrejsedato, afrejselufthavn og rejselængde. Du kan som nævnt også vælge kun at bestille hotel, hvis du selv vil arrangere din rejse.

Information om aktuelle flyruter og flytider finder du i søgemaskinen i step 2, når du søger en rejse.

På alle rejser som inkluderer fly og hotel, har du desuden mulighed for at bestille en lejebil. Information om kategorier og aktuelle priser for billeje kan du ligeledes se i step 2 i søgemaskinen. Priserne for billeje er for hele opholdet med afhentning/aflevering i forbindelse med ankomst/hjemrejse til og fra den valgte ankomstlufthavn.

 

 

Anmeldelser på Tripadvisor

Læs hotelanmeldelser på Tripadvisor fra andre gæster, som har besøgt hotellet. Her finder du også tips til oplevelser i området. Du kan også finde inspiration til din ferie på Hideaways’ blog.

Lignende hoteller

Portugal, Madeira, Funchal
 • Nærmeste lufthavn: 22 km
 • Pool
 • Internetadgang/Wi-Fi
Portugal, Madeira
 • Nærmeste lufthavn: 36 km
 • Pool
 • Internetadgang/Wi-Fi
Portugal, Madeira
 • Nærmeste lufthavn: 53 km
 • Pool
 • Restaurant