Vejret på Madeira

Madeira har maritimt subtropisk klima, der ligner middelhavsklima med varme, tørre somre og regnfulde vintre, men med meget mindre temperaturudsving. Her er generelt varmt, og det er regnmængden, der i virkeligheden bestemmer årstiderne. Der er tørt mellem april og september, og vådt mellem oktober og marts.
Disse portugisiske øer ligger langt syd for fastlandet midt i Atlanterhavet, og deres placering i Golfstrømmen modererer den temperatur, Madeira har på alle tider af året. Som et resultat heraf opleves her ikke den ekstreme sommervarme, som er tilfældet på Portugals sydlige feriesteder som Faro og Tavira, og i Marrakech, som ligger på samme breddegrad, og vintrene er meget varmere. Luftfugtigheden er normalt ikke et problem på øen, idet den ligger stabilt året rundt på 64-68%.

Sommer

Sommeren er det populæreste tidspunkt for et besøg på Madeira på grund af det gode vejr, som næsten altid er varmt og solrigt.

Højeste gennemsnitstemperatur ligger på 24°C i hele sommerperioden. Den kan komme op i slutningen af 20’erne, men ubehagelig varme er sjælden. I den anden ende af skalaen plejer temperaturen ikke at falde under 18-19°, heller ikke om natten. Så sommertemperaturerne er generelt meget behageligt; kølende havbriser sørger normalt også for lindring i drønende varmt vejr.

Men der er tidspunkter, hvor det kan blive meget varmt på Madeira, og temperaturer er målt omkring de 40°C. Det sker, når ”Leste” vinden blæser over fra Nordafrika. Skønt denne vind kun forekommer et par gange om året, så er den kendt for sin evne til at medføre meget høje temperaturer midt i 30’erne og over.

Regnmængden er meget lav hen over sommeren. I juni kun 5 mm i gennemsnit, mens juli og august hyppigt passerer uden nogen regn overhovedet. Der er mere hen imod slutningen af september, i gennemsnit 25 mm.

Efterår

Vejret forbliver varmt hen over efteråret, skønt der er en lille smule forhøjet risiko for regn og stormvejr; det er den vådeste tid på året. Den højeste gennemsnitstemperatur er 23°C, og laveste 17°C. Temperaturer sidst i 20’erne er ikke uhørt, og det er sædvanligvis et godt tidspunkt at besøge øen på, da her er mere stille, og billigere end i højsommeren.

Den gennemsnitlige regnmængde er tæt på 80 mm i oktober, mens den er en smule højere i november, den vådeste måned på året. I gennemsnit vil der være ca. 7 regnvejrsdage i løbet af måneden. Det er meget lavt til sammenligning med mængden af regn, da regnen plejer at være begrænset til kraftige regnskyl, i stedet for konstant støvregn. Sent efterår og vinter er det tidspunkt, hvor stormvejr er mest sandsynligt, og det medfører også massiv regn og kraftige vinde, men der er stadig masser af godt vejr, når det ikke stormer.

Vinter

Det er svært at beskrive denne periode som ”vinter”, da dagstemperaturerne tit ligger på ca. 20°C, og nattetemperaturerne sjældent falder under 10°C. Det gør Madeira til en populær destination for nordeuropæere, der er på udkig efter en smule vintersol. Om vinteren er der stadig et fornuftigt gennemsnit på 5-6 solskinstimer om dagen.

Regnmængden er temmelig stor i december – ca. 85 mm. Men igen viser gennemsnittet kun 7 regnvejrsdage om måneden, da den meste regn kommer som korte, men kraftige storme. Regnmængden i januar og februar er blot en smule mindre med ca. 70 mm. De nordøstlige passatvinde er meget stærke om vinteren, og kan piske meget kraftige storme op.

Forår

Foråret starter temmelig vådt, men det tørre sommervejr tager hurtigt over, og det gør varmere temperaturer også.

I marts opleves ca. 80 mm regn, og det er slutningen på den våde sæson på øen. Temperaturen i marts er stadig varm – med højeste gennemsnit på 19°C og laveste på 13°C. I april er der næsten samme temperaturer, men mere solskin og mindre regn. I maj kryber højeste gennemsnit op i 20’erne, og starten på de lange, varme solrige sommerdage er gået.

Mikroklimaer

Den bjergrige topografi på hovedøen Madeira medfører forskellige mikroklimaer. Funchal, hvor de fleste vejrdata for øen registreres, er som regel en smule mere solrig og tør end andre områder, da byen er godt beskyttet af de høje bjerge mod nord. De nordlige og østlige dele er i gennemsnit en smule vådere og koldere, da de har front mod passatvindene. Bjergene beskytter de sydlige og vestlige dele mod disse vinde. Til tider, når vejrfronterne blæser fra vest, brændende varme og støvede, kan de svidende vinde påvirke vestkysten, mens østkysten forbliver mild.

Geografi

Madeira øgruppen er en selvstyrende region i Portugal og ligger i Atlanterhavet knap 1000 km sydvest for kysten og ca. 600 km vest for Marokko i Nordafrika. Skønt øen geografisk ligger tættere på Afrika, så er den kulturelt og politisk en del af Europa. De kanariske Øer ligger ca. 350 km syd for Madeira.

Der er 14 øer og småøer, der udgør Madeira øgruppen. Hovedøen er Madeira, og andre store øer er Porto Santo og Desert a Grande. De fleste turister besøger Madeira, og flyver til hovedstaden Funchal.

Madeira er ikke så stor, med en længde på ca. 57 km og en bredde på godt 20 km. Det er en bjergrig ø med en bjergkæde, som danner øens rygrad og rejser sig til højeste punkt Pico Ruiva i 1862 meters højde. Der er mange skønne strande og dramatiske klippeformationer, f.eks. verdens næsthøjeste, Cabo Girao.

 

Unikke hideaways på Madeira

Hvis du har lyst til at opleve Madeiras fantastiske klima på en ferie, så har du mulighed for at bo på unikke hideaways-hoteller og ferieboliger, som vi i Hideaways personligt har håndplukket med vægten lagt på hoteller, der har autencitet, charme og personlighed.

Alle vores unikke hideaways Madeira kan bookes online til konkurrencedygtige priser.

Du kan her læse om alle vores hideaways på Madeira.

Læs mere

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

Filtrér