Rejser til Barcelona

Nyd den gastronomiske verdensklasse, lad dig forføre af storslået arkitektur og kunst, svøm i Middelhavet, oplev den internationale atmosfære på La Rambla og meget mere i Spaniens næststørste by. Barcelona er en seværdig by med både badestrand og mange spændende storbyoplevelser. Velkommen til Barcelona med Hideaways rejser, vi er specialister i storbyferie, hvor du bor på håndplukkede hoteller.

En by i verdensklasse!

Det gastronomiske køkken

Mange vil sige, at maden i Catalonien er noget af det bedste, du kan finde i Spanien eller måske endda hele verden. Spis Pintxos blandt de lokale i Barcelonas traditionelle tapaskøkken der serverer mange delikate småretter og nyd samtidig et glas Vermouth eller to. Maden i Barcelona er i en konstant udvikling, og det er ikke kun til frokost, at Barcelona brillerer med gastronomien. Storbyen er fyldt med fantastiske restauranter, der får tænderne til at løbe i vand bare ved tanken.

Spændende og forskellige kvarterer

La Rambla

Bliv opslugt af det hektiske liv på ramblaen. Her har du rig mulighed for at opleve den spanske fest, farver og atmosfære med butikker, caféer, restauranter, underholdning, gademusik og et stort marked. Besøg det indbydende marked La Boqueria hvor der bydes på alt fra frugt og grøntsager, kød og fisk, krydderier, søde sager, bagværk, ja alt hvad hjertet begærer. Markedet er et opholdssted for de lokale catalanere, der køber ind, spiser frokost og drikker kaffe alt imens de vender verdenssituationen. Du bliver hurtigt suget ind i stemningen og kan nemt bruge et par timer, mens du smager på alle de lækkerier, Catalonien har at tilbyde.

Eixample

Tag til bydelen Eixample med de brede boulevarder, hvor du kan finde flere af Gaudís meget berømte bygninger, der appellerer til din fantasi og nysgerrighed.

La Ribera

Fortsæt til La Ribera og forvild dig rundt i snævre gader med skønne pladser. Her kan du også opleve Barri Gótico, hvor kontrasten mellem nutidige designerbutikker og historiske bygninger er stor. Derudover kan du tage til MontJuîc, hvor du kan vandre op af bjerget, der har en fantastisk udsigt. Turen er en smule hård, men så efterfølgende kan du nyde en velfortjent drink på en af Barcelonas utallige bar- og udendørsterrasser. En god afslutning på en sightseeing-dag i Barcelona er at tage på stranden og blive kølet ned i Middelhavet. Byen har en over 4 km. lang kyststrækning, som giver dig gode muligheder for at slappe af med sand mellem tæerne.

Gaudí og modernismen

Gaudí har sat et stort præg på modernismen i Barcelona, hvor både almindelige huse og storslåede arkitektoniske værker skiller sig ud i bybilledet. Mest kendt er katedralen La Sagrada Familia, som blev påbegyndt i 1882, og endnu ikke er færdigbygget. Katedralen har over 2 millioner besøgende hvert år, og skal – ligesom Gaudís berømte Park Güell – besøges, når du er på ferie i Barcelona.
Ud over de storslåede arkitektoniske værker er Barcelona et sandt kunstmekka. Der findes utallige museer og kunstgallerier, små som store, lokale som verdenskendte. I MNAC, Museum Nacional d’Art de Catalunya, kan du lære catalansk kunst nærmere at kende.

… og så er der i øvrigt alt det andet
Barcelona har meget mere at tilbyde, og selvom en weekendtur til byen kan være fantastisk, så kan du sagtens tilbringe en uge eller mere i denne livlige og indbydende catalanske storby.

Bienvenidos a Barcelona og rigtig god storbyferie!

Mange hilsner
Marie
 

Læs mere om Barcelona

Seværdigheder

Jeg har her udvalgt nogle få af de mange seværdigheder, som du har mulighed for at opleve på din ferie i Barcelona. Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder i Barcelona, anbefaler jeg dig at læse vores blog om rejser, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål i Spanien. God fornøjelse og god rejse!

La Sagrada Familia

Den romersk-katolske kirke, som i virkeligheden bærer det fulde navn Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família, er forlængst blevet et vartegn for Barcelona med dens højtragende spir og dens blanding af traditionel gotisk stil og moderne art nouveau-stil, der har gjort kirkens catalanske arkitekt, Antoni Gaudí, til henholdsvis et geni og en kætter blandt den catalanske befolkning.

Kirken, som i 2005 blev udnævnt til verdensarv af UNESCO, blev påbegyndt helt tilbage i 1882 (dog medvirkede Gaudí først fra år 1883), men Gaudí nåede selv kun at overvære omkring en fjerdedel af opførelsen før sin død i 1926. Ti år senere spændte den spanske borgerkrig ben for projektet og senere var det manglen på donationer til byggeriet. De mange afbrud i byggeriet gør, at den tidligst vil stå helt færdig, når man når hundrede-året for Gaudís død, dvs. i 2026.

Til den tid er planen, at den skal have hele atten spir, der skal repræsentere de tolv apostle, de fire evangelister, Jomfru Maria og - som den højst-ragende - Jesus Kristus. På denne måde vil kirken leve op til sit navn - la Sagrada Familia - som på dansk betyder “Den Hellige Familie”.

Museu Picasso de Barcelona

Museu Picasso de Barcelona rummer én af de mest omfattende samlinger af Picassos kunst i verden med mere end end 4.249 værker af Picasso.

Museet, der ligger i Barcelonas La Ribera-kvarter, blev grundlagt i 1963 efter en ide af Picassos mangeårige ven og sekretær, Jaime Sabartés Gual. Gaul, der ud over at være Picassos sekretær også var maler og digter, havde fået en lang række malerier foræret af Picasso i sin tid som hans sekretær, og det var disse malerier som i begyndelsen dannede fundamentet for Picasso-museet i Barcelona.

Gual havde oprindeligt i tankerne at placere museet i Picassos fødeby, den sydandalusiske by Malaga (hvor der siden 2003 har ligget et andet Picasso-museum), men dette forslag blev ikke modtaget godt af Picasso, der havde et helt særligt forhold til byen Barcelona og som derfor mente, at museet skulle ligge dér - og ikke i fødebyen Malaga. Og sådan blev det.

Catedral de Barcelona

Catedral de Barcelona - eller Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia, som er dens fulde catalanske navn - er sæde for ærkebiskoppen af Barcelona og derfor formelt set byens hovedkirke.

Katedralen, der er bygget i gotisk og neo-gotisk stil, blev påbegyndt i 1298 og færdigbygget i 1420, dog med flere tilbygninger undervejs. Sit navn skylder den legenden om en ung kristen jomfru - Eulalia af Barcelona - som skulle have lidt martyrdøden under romernes forfølgelse af de kristne i byen, da hun nægtede at afsværge sig sin kristne tro.

Siden sin kanonisering i år 633 har Eulalia af Barcelona været én af byens mest populære skytshelgener og mange valfarter til katedralen for at se kisten med Santa Eulalias levned, der siden 1339 har været opbevaret i katedralens krypt.

La Rambla

La Rambla - eller Rambla´en, som vi normalt kalder den på dansk - er ét af de mest kendte og populære steder i Barcelona. Den 1,2 kilometer lange gågade, der fører fra den kendte plads Plaça de Catalunya, beliggende ca. midt i byen, til Columbus-monumentet ved havnefronten Port Vell, fik engang den berømte andalusiske digter Federico Garcia Lorca til at sige, at det var “den eneste gade i verden, som han håbede aldrig ville nå en ende”.

Mange lokale indbyggere og mange turister i Barcelona føler det på samme måde, selv om promenaden har ændret sig meget siden Lorcas tid og i dag også kan fremstå som lidt af et gedemarked med de mange turister, kiosker, cafeer, blomsterhandlere, barer, gøglere, gadesælgere (og sågar lommetyve og prostituerede), der hver dag befolker den.

Foruden at være Barcelonas mest kendte gade rummer rambla´en nogle af Barcelonas mest betydningsfulde kulturinstitutioner, såsom Barcelonas operahus Gran Teatre del Liceu, byens ældste teater Teatre Principal og barok-paladset Palau de la Virreina.

Læs mere

Vin og madkultur

Barcelona har en meget spændende og mangfoldig gastronomi, der er præget af regionens placering ved Middelhavet, dens mange råvarer af højeste kvalitet og den kulturelle påvirkning, som regionen er blevet udsat for gennem historien fra andre folkeslag, f.eks. romerne, fønikerne, jøderne, frankerne og maurerne.

La nueva cocina

Byen bliver af mange regnet for én af de bedste byer i verden at spise i, ikke mindst på på grund af de sidste 30-40 års gastronomiske udvikling og innovation, ofte samlet betegnet som La nueva cocina (“Det nye køkken”), som for alvor var med til at sætte Barcelona og Catalonien på det kulinariske verdenskort.

Som et konkret tegn på denne status som gastronomisk bannerfører havde byen i 2014 hele 22 restauranter med én eller flere Michelin-stjerner. Til sammenligning havde hele Danmark tilsammen i samme år 15 Michelin-restauranter.

Kulinariske specialiteter

Jeg har her udvalgt et par af de kulinariske specialiteter og typiske retter, som du kan smage på, når du er på ferie i Catalonien.

God appetit og god rejse!

Butifarra

Når man er i Catalonien, er det et must at smage på nogle af regionens mange gode pølser. Én af dem er Butifarra-pølsen - eller Botifarra, som den hedder på spansk - som er en typisk catalansk pølse, der indgår i et væld af catalanske retter. Pølsen kan spores helt tilbage til romertidens botulu-pølse (også kaldet lucanica-pølsen), der bestod af råt svinekød og krydderier.

I dag findes pølsen i et væld af variationer, som inkluderer botifarra negra (med kogt svineblod), botifarra catalana (med kogt skinke og undertiden trøfler), botifarra d´ou (med æg), botifarra d´arrós (med ris og krydderier), og bisbe (blodpølse lavet af kallun).

Fideuá

En anden ret, der ikke er til at komme uden om, når du er på ferie i Barcelona, er retten fideuá, der ligesom sin mere berømte søster-ret paella, stammer fra Valencia-regionen, men som er kolossalt populær på hele den spanske østkyst og er derfor også ét af de mest almindelige kulinariske indslag i det catalanske køkken.

Retten består - ligesom paella - af fisk og skaldyr, sammenkogt i en stor og dyb pande (der har givet navnet til retten) med en række ingredienser, som kan variere fra sted til sted, og fra kok til kok, men som ofte inkluderer olivenolie, safran, hvidløg og peberfrugter - og undertiden også ærter, tomater, artiskokker og chorizo-pølse.

Variationerne er utallige, men én ingrediens, der aldrig varierer er de tynde nudler, der samtidig er den ingrediens, der adskiller retten fra paella´en, som laves på ris.

Det menes, at fideuá-retten opstod i 1920´erne i den valecianske by Gandia, der hvert år i juni afholder en international fideuá-konkurrence, hvor den bedste fideuá-ret kåres.

Escalivada

Escalivada - der frit oversat betyder “grillet i gløder” på catalansk - er en populær og traditionel ret i Barcelona (og det øvrige Catalonien), hvis navn skyldes dens oprindelse som en ret, der blev tilberedt i gløderne fra et bål. I dag grilles retten dog som oftest på en rist udendørs over en grill, men det hænder, at den stadig tilberedes direkte oven på glødende kul (specielt ved festlige lejligheder).

Retten består af forskellige slags grillede grøntsager, som typisk inkluderer auberginer, peberfrugt, løg og hakkede tomater, der krydres med peber og salt.

Normalt spises retten ikke for sig selv, men serveres som tilbehør til andre retter, for eksempel som tapas til grillede kødretter og grillede fiskeretter - eller sammen med ansjoser, oliven, salat eller det berømte catalanske coca-brød.

Esqueixada

Esqueixada er en populær sommersalat i Barcelona, som ofte kaldes for den catalanske ceviche-ret, fordi den ligesom den berømte Mellem- og Sydamerikanske ceviche-ret inkluderer rå fisk (selvom den rå fisk i dette tilfælde er saltet og tørret og tilberedt i en marinade).

Foruden de saltede og tørrede torske-strimler består retten af tomater, løg, olivenolie, vineddike og salt -undertiden også grøn og rød peberfrugt og en garniture bestående af oliven eller hårdkogte æg.

Mató de Pedralbes

Mató de Pedralbes - også kaldet mató de monja - er en meget traditionel dessert, hvis oprindelse kan spores tilbage til kvarteret Pedralbes i det nittende århundredes Barcelona (heraf navnet). På trods af den første del af navnet - mató - har desserten intet at gøre med den anden typiske dessert fra Barcelona, som også er nævnt her, nemlig mel i mató, idet mató i dette tilfælde ikke refererer til osten mató, men til dens konsistens, når den tages ud af sin form.

Desserten er lavet af sødet mælk, æggeblommer, sukker, stivelse, skrællet citron og kanel og serveres ofte med enten syltetøj eller honning. Den var oprindeligt tænkt som en finere udgave af den berømte catalanske dessert kaldet crema catalana (se mere om denne under Catalonien - mad og drikke).

Der er i øvrigt også en restaurant i Barcelona - i Calle Bisbe Catalá - der bærer navnet El mató de Pedrables. Restauranten serverer blandt andet typiske catalanske retter.

Mel i mató

Mel i mató er en meget enkel og meget traditionel dessert i Barcelona, som består af den catalanske ost kaldet mató, serveret med honning (kaldet mel på catalansk og miel på spansk).

Mató-osten, som er et helt kapitel for sig selv i den catalansk kogebog, idet den kan spores helt tilbage til det fjortende århundrede, er usaltet og enten lavet på ko- eller fåremælk. I type og konsistens minder den om en italiensk ricotta-ost.

Den mest berømte og populære mató-ost i Catalonien kommer fra Montserrat-bjerget, hvor du samtidig har mulighed for at besøge det legendariske Montserrat-kloster (læs mere under Catalonien-Seværdigheder).

Læs mere

Rejsemål i Spanien

Find rejsen til Spanien her

Information og fakta

Jeg har her samlet nogle få facts og informationer om Barcelona, såsom byens geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspiration til din ferie i den catalonske metropol. Informationen er udelukkende ment som inspiration og der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Barcelona, beliggende 120 kilometer syd for Pyrenæerne, er afgrænset af Middelhavet mod øst, bjergkæden Serra de Collserola mod nordvest, Llobregat-floden mod sydvest og Besòs-floden mod nord. Byen ligger på en slette, der måler 170 km2, hvoraf de 101 km2 dækkes af selve byen. Der er mange store og stejle bakker i byen, som imidlertid ofte rummer hele bykvarterer, der har fået navn efter de bakker, de er bygget på, såsom Carmel, beliggende i op til 267 meters højde, Rovira, beliggende i op til 261 meters højde og Putget, beliggende i op til 181 meters højde.

Med mere end 1,6 millioner indbyggere fordelt på 102 km2 er Barcelona én af de tættest befolkede byer i Europa. Byen er sæde for den catalanske regering, kaldet Generalitat de Catalunya, og hovedstad for Catalonien som autonom region (“comunidad autónoma”).

Klima og vejr

Barcelona har et overvejende mediterrant klima med varme - og for det meste tørre - somre og milde, mere regnfulde, vintre. Den lave nedbør om vinteren, kombineret med mere nedbør om sommeren end det ellers er normalt for den mediterrane klima-type, forbinder dog byen med to andre klimatyper; halvørken mod vest og sydvest (kysten ned mod Tarragona) og fugtigt subtropisk klima mod nordvest (Serra da Collserola).

Den varmeste måned på året i Barcelona er august måned med 26,1 grader i gennemsnit, efterfulgt af juli med 25,7 grader i gennemsnit, mens den koldeste måned er januar måned med 11,8 grader i gennemsnit, efterfulgt af december med 12,3 grader i gennemsnit.

Hvis du vil undgå de værste regnskyl i byen, skal du lade være med at rejse dertil i oktober, der er den suværent mest regnfulde måned, og september, der er den næst-mest regnfulde måned.

Historie

Arkæologiske udgravninger viser, at der har været menneskelige bosættelser i og omkring Barcelona mere end 5000 år før vores tidsregning. Men Barcelonas historie som by føres som regel omkring 2000 år tilbage, hvor byen var en iberisk landsby med navnet Barkeno, grundlagt af den iberiske folkegruppe kaldet laietanerne, som levede langs kysten i provinsen Barcelona. 

Siden kom byen under romersk styre, som fik byen til at vokse, først som colonia, dernæst som castrum og efterfølgende som oppidum, men på trods af denne udvikling haltede byen stadig langt bagefter andre, mere vigtige, romerske byer i området, såsom datidens Tarrago (nutidens Tarragona), der - i modsætning til Barcino (datidens Barcelona) - rummede et amfiteater, et cirkus og et teater. Det var først da germanske stammer begyndte at hærge byen omkring år 250 - og der i den forbindelse blev bygget nye fæstningsværker i byen, som var de største i Tarraconensis-provinsen - at byen vandt indflydelse i forhold til Tarrago.

Senere blev byen genstand for vandalernes og vestgoternes luner i det femte århundrede og efterfølgende maurisk herredømme i begyndelsen af det ottende århundrede, efter at byens indbyggere havde set Tarrago (Tarragona) blive stort set jævnet med jorden af maurerne i 1717 og vurderede, at en overgivelse ville skåne deres egen by for samme skæbne. Maurernes herredømme i Barcelona holdt dog mindre end et århundrede.

Herefter blev Barcelona underlagt karolingernes og siden Aragons krones styre.

Populært i Barcelona

Spanien, Barcelona
  • Nærmeste lufthavn: 18 km
  • Pool
  • Internetadgang/Wi-Fi
Spanien, Barcelona
  • Nærmeste lufthavn: 17 km
  • Pool
  • Internetadgang/Wi-Fi
Spanien, Barcelona
  • Nærmeste lufthavn: 17 km
  • Afstand til centrum: ca. 500 m
  • Pool

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

Filtrér