Rejser til Castilla y León

Castilla y León er den største region i Spanien og er kendt for sit gode (og traditionelle) køkken, kraftige vine og storslåede natur. Her finder du den store spanske historie, fantastiske katedraler, stolt kultur og enestående naturoplevelser. 

Du finder ingen strande i Castilla y León, men til gengæld rummer denne nordspanske region nogle af Spaniens smukkeste naturområder, heriblandt den kendte nationalpark Picos de Europa, og byder desuden på et væld af kulturelle oplevelser, ikke mindst af den gastronomiske slags. Regionens køkken kan bedst beskrives som lidt konservativt med fokus på godt kød, men glæd dig alligevel til at fordybe dig spændende lokale specialiteter, der i denne højslette-region inkluderer ovnstegt lam, lufttørret skinke samt kvalitetsvine fra Ribera del Duero, der landt andet er kendt for sine gode kraftige rødvine. 

Det er også i Castilla y León, at du kan besøge den universitetsbyen Salamanca og Segovia, hvis gamle bydel og romerske akvædukt er erklæret for verdenskulturarv af UNESCO. Du må heller ikke gå glip af de smukke katedraler i León og Burgos, ligesom det er oplagt at benytte chancen for at vandre på et stykke af den berømte pilgrimsrute, som passerer gennem regionen. Castilla y León er en del af Spanien, som ikke ret mange danske ferierejsende kender, men på mange måder det bedste sted at opleve det autentiske Spanien. Det er således ikke her, du finder pulserende festbyer, men derimod får du ideelle betingelser for at holde en fredfyldt ferie med mange uforglemmelige natur- og kulturoplevelser.

Inspiration og fakta

Når du rejser til Castilla y León kommer du til at opleve en del af den spanske højslette, La Meseta, og med en gennemsnitlig højde på 830 m.o.h., er dette den højest beliggende af Spaniens regioner. Samtidig har man her det mest udpræget fastlandsklima i landet, hvor somrene ofte er hede og solrige, mens det bliver bitterkoldt, når vinden blæser fra nordøst om vinteren. Det til tider barske klima, der især tidligere var en udfordring for landbruget, er årsagen til, at regionens byer primært er opstået i de beskyttede floddale. Derimod er de åbne sletter forblevet tyndt befolket, og her kan man nogle steder næsten få fornemmelsen af, at tiden har stået stille. Landbrug har dog indtil fornylig været regionens vigtigste indtægtskilde, men de senere år er der dog sket et skifte over en mere vidensbaseret økonomi. Der satses for eksempel nu mere på luftfartsindustri, udvikling af grøn teknologi og IT. 

Som navnet antyder, blev regionen dannet i 1983 ved sammenlægningen af regioner Castilla la Vieja og León. I dag dækker Castilla y León 94.223 km², hvilket gør den til den største af Spaniens 17 regioner. Til trods for at regionen udgør omkring 20 procent af Spanien, udgør de ca. 2,5 millioner indbyggere kun omkring 5 procent af landets samlet befolkningstal. Regionshovedstaden Valladolid har omkring 300.000 indbyggere. Den forholdsvis lave befolkningstæthed vidner om, at dette er en del af Spanien, hvor du har rig mulighed for at opleve store uberørte naturområder. 

Seværdigheder og oplevelser

Blandt naturelskere og vandretursfolket er regionen især kendt for at huse en del af nationalparken Picos de Europa, der var den første af sin slags, som blev oprettet i Spanien. I 2002 blev nationalparken desuden udnævnt til biosfæreområde af UNESCO. Den højeste top i nationalparken, Torrecerredo (2646 meter), er bare én af mere end 200 bjergtoppe, der når op over 2.000 meter i det bjergrige område. Det er ingen overdrivelse at sammenligne naturskønheden i Picos de Europa med den, man kan finde på vandreture i Pyrenærne. Alligevel er Castilla y León og Picos de Europa meget mindre kendt, hvilket betyder, at du sjældent møder ret mange på stierne. I hvert fald ikke nær så mange som på en vandreferie i Pyrenæerne eller Alperne. Det giver mere fred til at nyde landskaberne og det rige dyreliv, som blandt andet tæller bjørne og ulve. Der er dog større chance for at se kongeørne og gåsegribbene svæve højt på himlen. Picos de Europa er dog bare ét af 40 fredede naturområder i regionen. Er det en aktiv ferie, du søger, er det også oplagt at vandre eller cykle på dele af pilgrimsstien til Santiago de Compostela. 

I tillæg til den enestående natur og dette en region, som er rig på historie. Faktisk har man i denne region fundet nogle af de tidligste spor efter vores forfædre i Europa. Blandt de historisk mest interessante seværdigheder i Castilla y León er således de arkæologiske udgravninger ved Atapuerca, hvor man har fundet efterladenskaber fra de første mennesker, der satte fod i Europa for op til en million år siden.

Regionen har også spillet en vigtig rolle for det moderne Spanien. Det var for eksempel i dette område, at det spanske sprog blev født i det 11. århundrede som en videreudvikling af latin. Der er desuden et væld af mere håndgribelige historiske seværdigheder. Der ligger for eksempel omkring 300 middelalderborge rundt om i regionen, hvilket er flere end i nogen anden europæisk region. Dertil kommer de flotte katedraler, hvoraf der findes elleve fordelt på regionens største byer. En af de mest imponerende er den gotiske katedral i Burgos, som det tog 500 år at bygge. Den er ikke overraskende er optaget på UNESCO's liste over verdensarv. Befolkningen i Castilla y León er da også med rette stolt af deres rige kulturarv, som blandt andet holdes i hævd med talrige fiestas i løbet af året. Disse fester inkluderer ofte tyreløb, for eksempel i Ciudad Rodrigo sydvest for Salamanca. Der er også ofte genopførsler af slaget mellem de kristne og Maurerne, som i 700-tallet blev besejret i netop denne region. Noget man mindes med stolhed.

Sådan finder du en rejse til Castilla y León

Brug søgemaskinen til at søge blandt vores håndplukkede hoteller i Castilla y León. Kombinér med en flybillet med rutefly fra København, Aalborg, Billund, Aarhus eller Hamburg, supplér evt. med en lejebil og få det hele samlet i en pakkerejse, som er sikret af Rejsegaranti. Sådan er en ferie med Hideaways.

>> Tag på luksusferie i Spanien
>> Læs mere om ferieboliger i Spanien

Læs mere om Castilla y León

Rejsemål i Spanien

Find rejsen til Spanien her

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

Filtrér