Rejser til Gran Canaria

Før du læser videre, vil jeg bede dig om at glemme alt, hvad du ved om Gran Canaria. Jeg vil ikke bruge din tid til historierne om turisterne, de store strandhoteller og souvenirbutikkerne. For der findes nemlig et Gran Canaria, som mange (heldigvis) ikke har opdaget endnu. Velkommen til Gran Canaria med Hideaways, vi er specialister i rejser til Gran Canaria i Spanien, hvor du bor på håndplukkede hoteller og ferieboliger på din ferie.

Mit Gran Canaria er fyldt med flotte bjerglandskaber, små charmerende hvide byer i bjergene, snoede serpentiner i bjergene, bananplantager, og hyggelige caféer og restauranter med Canarisk mad og de altid velsmagende spanske tapas.

Jeg besøgte Gran Canaria i januar 2013, og øens beliggenhed ud for grænsen mellem den Marokkanske kyst og Vestsahara gør, at der selv på denne tid af året, er temperaturer mellem 20-25 grader i dagtimerne. En ting jeg morede mig over var, at min spanske rejsefælle Antonio flere gange nærmest stod og bævrede af kulde, når termometret en sjælden gang sneg sig under de 20 grader. ”Get in the car Senor, it’s cold outside and we have to move on”. Denne melding kom prompte de par gange, det blev lidt koldt. Især når vi kom op i bjergene, hvor der naturligvis oftest er lidt koldere. Jeg kan forestille mig, at det faktisk er meget forfriskende om sommeren, hvor der er stegende hedt nede ved strandene.

Syden

Den sydlige del af Gran Canaria, med Playa del Inglés som den mest kendte destination, er dér hvor du finder de bedste strande, men også flest turister. At der er mange mennesker, ville dog aldrig kunne holde mig fra at bruge en dag eller to på stranden, det er for mig et ”must”, når jeg holder ferie på Gran Canaria. Det er også i syden, at du finder de skandinaviske feriekolonier, hvor Puerto Rico har været favoritten blandt mange gæster fra norden i årtier.

Las Palmas

Las Palmas de Gran Canaria er øens største by med en befolkning på omkring 383.000 fastboende, så det er ikke bare en by, der sover, når turisterne ikke er der. Der er liv året rundt, masser af butikker, restauranter, barer og ikke at forglemme den kendte 4 km lange strand med tilhørende promenade Playa de las Canteras.

Nord

På den nordlige del af øen er landskabet meget barskt, og det er her, du tydeligt fornemmer, at du befinder dig på en vulkanø. Men den barske natur er også fascinerende, for variationen mellem de golde kyster og det mere frodige indland skaber smukke kontraster på meget korte afstande. På øens nordlige del er det derfor ret tydeligt, at dem der kommer her, er feriegæster, som søger aktive ferier, vandreferier eller bare naturlige omgivelser, hvor de kan koble af.

Det er naturen, som efter min mening er den helt store attraktion på det nordlige Gran Canaria, og så er det også her, nærmere bestemt i Agaete, at færgen til Tenerifa lægger til. Det var svært for mig ikke lige at hoppe om bord, da vi spiste frokost i Agaete, for på vej nordpå ned fra bjergene, kunne vi se Tenerife og Teide i horisonten. Noget som ifølge Antonio ikke er et syn, man får glæden af hver dag.

Men nu var det Gran Canaria, der var i fokus, og Tenerife blev da også hurtigt glemt igen.

Bjergene

Lad mig med det samme krybe til korset og erkende, at jeg ikke kan få nok af at køre op og ned ad snoede bjergveje – og det er lige meget, hvor jeg kommer frem. Jeg skal selvfølgelig koncentrere mig om at køre bilen, men jeg tager altid et par stop undervejs for at nyde udsigterne, og dem er der masser af på Gran Canaria. På vores færd gennem bjergene kørte vi både mellem golde landskaber, små palme-oaser og hvide landsbyer som Fataga, San Mateo og Tejada, så kameraet blev flittigt brugt, som du også kan se i mit indlæg på fotobloggen.

I Fataga gjorde Antonio og jeg stop og fik en kop kaffe i en af de lokale caféer, efterfulgt af en lille byvandring, hvor vi blandt andet blev budt indenfor, hos byens bager, som i hvert fald ikke ligner de bagerier, vi har herhjemme. Her er der ikke flotte montrer og unødvendig udsmykning. Du træder direkte ind i bageriet, hvor der er et bord, med bagværket stillet op uden det store tingel-tangel. Men det er jeg nu ret sikker på, at man ikke skal man ikke lade sig narre af. Jeg tænker, at bagerkonen nok ikke behøver at gøre så meget ud af det visuelle, for kagerne smager fantastisk, og de lokale ved det.

Er der hideaways på Gran Canaria?

Ja … Massevis. Men de ligger ikke i nærheden af de populære destinationer tæt på strandene. De ligger hovedsageligt i bjergene og på øens centrale og nordlige del. Jeg synes strandene på Gran Canaria er fantastiske, men jeg glæder mig altid til at komme op i bjergene efter en lang dag med sol og strand. I bjergene er der ro, der er en dejlig natur, lokal kolorit – og naturligvis – fantastiske hideaways. Har du lyst til at opleve Gran Canaria fra en ny vinkel? Så tag et kig på de hideaways vi har håndplukket nedenfor.

Jeg vil ønske dig en rigtig god ferie på Gran Canaria med Hideaways

Mange hilsner

Mikkel

Bestil din rejse nemt og trygt online, eller få et tilbud

Hos Hideaways finder du rejser til Gran Canaria i Spanien med unikke ferieboliger og hoteller. Book din pakkerejse online med prisgaranti, inkl. hotel, flyrejse og lejebil eller transfer tur/retur fra lufhavnen. Ønsker du selv at arrangere rejsen til til et af rejsemålene på Gran Canaria kan du naturligvis også blot bestille dit hotelophold igennem Hideaways.

Vil du opleve endnu mere af denne del af Spanien?, så sender vi gerne et tilbud på en rejse skræddersyet helt efter dine ønsker, hvor du bor på flere hoteller på din kør-selv ferie. Du kan læse mere om forslag til rundrejser i menuen under rejsetema.

Læs mere om Gran Canaria

Mad og drikke

Gran Canaria har en spændende og mangfoldig gastronomi, der er påvirket af landets placering midt ude i Atlanterhavet med øens frodige, vulkanske undergrund og gunstige, subtropiske klima. Jeg har her udvalgt et par af de kulinariske specialiteter og typiske retter, som du kan smage på, når du er på ferie på Gran Canaria. God appetit og god rejse!

Papas arrugadas

Papas arrugadas, som bogstaveligt talt betyder “rynkede kartofler” på spansk, er én af gran Canarias mest elskede og simple retter. Retten består af små kartofler, som er kogt i havvand med deres skræl på, indtil skrællen bliver rynket og udvikler en tynd skorpe af salt. Disse kartofler serveres derefter almindeligvis dækket med såkaldt mojo picon, som er en krydret sauce lavet af olivenolie, spidskommen, chili-peber, rå hvidløg og eddike.

Det skal bemærkes, at det spanske ord “papa” også kan betyder pave, hvilket nogle gange fører til den fejlagtige, men charmerende oversættelse af rettens navn til “pavelige kartofler” på andre sprog.

Ropa vieja

En anden kanarisk ret, som har et navn, der kan fremkalde misforståelser, men som ligesom papas arrugadas er meget populær blandt de lokale, er retten ropa vieja, som bogstaveligt talt betyder gammelt tøj på dansk.

Det usædvanlige navn skyldes en lokal myte, der siger, at ropa vieja blev opfundet af en mand så fattig, at han gjorde suppe ud af sit tøj. På trods af det afskrækkende navn er retten faktisk en meget velsmagende gryderet, lavet af kikærter og kylling (eller oksekød), krydret med laurbærblade. Traditionelt blev den lavet af det kød, der var til overs når de lokale lavede suppe, men i dag er retten er selvstændig ret, der tilsættes sine egne ingredienser.

Sancocho Canario

Retten Sancocho Canario er en populær og velsmagende kanarisk gryderet lavet af saltet torsk og søde kartofler. Retten, der er særligt populær på helligdage, søndage og på de lokale festivaler kaldet “romerias”, serveres traditionelt med pella de gofio, som er en blød pasta fremstillet af ristet majs-blomst og vand. For de, der har rejst i forskellige dele af Sydamerika, vil man vide, at retten også er udbredt på de breddegrader i forskellige versioner; men den kanariske version er den originale version.

Tropiske frugter

Det subtropiske klima på Gran Canaria betyder, at det er et af de få steder i Europa, hvor der kan vokse tropiske frugter året rundt. Mangofrugter, papaya-frugter, kaktus-frugter, ananas, guava, mango, cherimoya, dragefrugt, vandmeloner, bananer, appelsiner - øen er én stor frugtskål, der venter på, at du kommer og sætter tænderne i dem. I øvrigt er de kanariske bananer mindre end de caribiske og meget lækrere!

Potaje

Potaje er et godt alternativ for vegetarer, idet det er en tyk og velsmagende grøntsagssuppe, der normalt er lavet af kartofler, majskolber og andre grøntsager, ofte tilsat masser af brøndkarse. De fleste restauranter laver en forskellig slags potaje hver dag for at variere dens smag og udnytte de grøntsager, der er ved hånden.

Læs mere

Seværdigheder

Jeg har her udvalgt nogle få af de seværdigheder, som du har mulighed for at opleve på din ferie på Gran Canaria. Beskrivelsen er udelukkende ment som en inspiration til din rejse, og der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder på Gran Canaria, anbefaler jeg dig at læse vores blog om rejser, hvor du kan finde spændende artikler om Gran Canaria og vores andre rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Las Palmas

Las Palmas er det tætteste, man kommer på en rigtig storby på De Kanariske Øer. Byen er med sine små 400.000 indbyggere Spaniens niende-største by og rummer næsten halvdelen af alle øens indbyggere – og godt en femtedel af den samlede befolkning på De Kanariske Øer.

Men byen byder ikke blot på atlantisk storbyliv. Hvis du er glad for at bade, mangler der ikke muligheder i Las Palmas – byen har nemlig hele fire attraktive strande: Playa de Las Canteras, Playa de Las Alcaravaneras, Playa de la Laja, og Playa del Confital. Den største af dem, Playa de Las Cateras, strækker sig over mere end tre kilometer.

Byen er også kendt for sit klima, der ifølge et klimatologisk studium udført af den amerikanske klimatolog, Thomas Whitmore, fra Syracuse University i USA tilmed udgør verdens bedste klima. Nu er det almindeligvis en subjektiv sag, hvilket klima, man holder af, men med en årlig gennemsnitstemperatur på mellem 20 og 23 grader om dagen, og 17 grader om natten, og bade-temperaturer på mellem 19 og 23 grader (afhængigt af årstid), og et sted mellem 6 og 10 solskinstimer om dagen (igen afhængigt af årstid), er det vel ikke helt ved siden af.

Blandt byens største seværdigheder er Museo Canario, med unikke arkæologiske objekter og et bibliotek med over 60.000 værker om Gran Canaria; Casa Museo Pérez Galdós, der er den berømte spanske forfatter Benito Pérez Galdós´ fødehjem; det maritime museum; Det atlantiske center for moderne kunst; og ikke mindst Casa de Colón i bydelen Vegueta, der er et vidnesbyrd om, at Columbus lagde til anker i Las Palmas´ havn, da han var på vej til Amerika i 1492 – og også var forbi byen på vejen tilbage fra den forlængst opdagede Ny Verden.

Herudover byder byen på en række charmerende og smukke plazas - torve - der blandt andet inkluderer Plaza de España, Plaza de la Feria, Plaza de Las Ranas og Plaza Santa Ana, foruden fem parker, der blandt inkluderer den palmebevoksede Parque San Telmo.

Dunas de Maspalomas

Dunas de Maspalomas er et naturreservat beliggende mellem Maspalomas og Playa del Inglés på den sydlige del af Gran Canaria og er én af de mest populære turistattraktioner på øen med sin spektakulære sandklitter tæt ved stranden.

De 4,5 kvadratkilometer sand-ørken udgør den mest ekstraordinære naturdannelse på Gran Canaria, som er opstået i takt med at, sandet er blæst til området fra Sahara-ørkenen, der ligger kun godt 250 kilometer fra øen. En ting, der er værd at lægge mærke til, hvis du besøger området, er at sand-klitterne skifter form i løbet af dagen på grund af vindens påvirkning af klitterne.

Dunas de Maspalomas udgør ikke bare et spektakulært syn, men er også et godt sted at bade og ligge på stranden eller besøge det gamle fyrtårn.

Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo

Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo, som er det fulde og lidt komplicerede navn på Gran Canarias botaniske have, er opkaldt efter den fremsynede spanske historiker, botaniker og etnograf, José de Viera y Clavijo, som ikke bare skrev en omfattende historisk afhandling om De Kanariske Øer, med titlen Historia de Canarias, men som også forsøgte at anlægge en botanisk have på De Kanariske Øer i den sidste halvdel af 1700-tallet.

Ideen med at anlægge en botanisk have på De Kanariske Øer blev dog først for alvor en realitet i 1952, hvor den svensk-spanske botaniker Erik Ragnor Svensson besluttede sig til at arbejde videre med Viera y Clavijos vision og efter flere års jagt på et egnet sted kastede sin kærlighed på en stejl skråning i nærheden af Tafira Alta med et vandfald og lavvandede huler i klippen. Haven blev officielt åbnet i 1959 med Svensson som dens første direktør - en stilling han varetog indtil sin tragiske død ved en traffik-ulykke i 1973.

Haven består af 10 hektar land med omkring 500 endemiske plantearter, der er fordelt på forskellige enheder i haven. F.eks. er der en enhed med navnet navnet Jardín de Cactus y Suculentas (Haven for Kaktus og Sukkulenter), der, som navnet angiver, rummer planter af sukkulent-familien, herunder kaktus; en anden med navnet El Jardín Escondido (Den Skjulte Have), der rummer et væksthus; El Pínar (Arboret) og Bosque de Laurísílva (Laurísílva-skoven), der rummer træarter, som eksisterede på øen før spanierne koloniserede den og gjorde indhug i den oprindelige skov; og La Fuente de Los Sabios (De Vises Kilde), hvor de botanikere, der opdagede og klassificerede De Kanariske Øers flora bliver mindet.

Foruden selve haven rummer den botaniske have også et et cafeteria, et laboratorium, et bibliotek, et herbarium, en frøbank for omkring 400 af de 500 endemiske plantearter, som findes i haven, samt et nyheds-magasin med titlen Botánica Macaronésica.

Man skal være opmærksom på, at den botaniske have, der ligger på den nordøstlige del af Gran Canaria, omkring 7 kilometer sydvest for hovedbyen Las Palmas, er dårligt afmærket (lemfældig skiltning), så den kan være lidt svær at finde frem til, og for dårligt gående skal man være opmærksom på, at den ligger på bakket terræn. Til gengæld er det gratis at se den året rundt - et særsyn nu om dage.

Roque Nublo

Roque Nublo, der betyder “Klippe i skyer” på spansk, er blevet ét af Gran Canarias mest berømte vartegn med sin fantastiske udsigt og sin geologiske historie. På de gode dage med klart vejr har man fra toppen af plateauet udsigt helt til den 3718 meter høje vulkan Pico del Teide på nabo-øen Tenerife.

Den består af en monolit, dvs. af en meget stor sten, løsgjort fra et fjeldstykke, som i dette tilfælde er 80 meter høj. Stenen ligger på Gran Canarias næsthøjeste bjerg, der er hele 1,813 meter højt. Bjerget blev skabt ved et vulkanudbrud for omkring 4.5 millioner år siden og er omgivet af naturreservatet Monumento Natural del Roque Nublo, og en del af den 263 kvadratkilometer store naturpark Parque Rural del Nublo. Cirka fire kilometer mod øst ligger det 1949 meter høje Pico de las Nieve, der er øens højeste bjerg

Roque Nublo, der ligger i municipiet (kommunen) Tejeda, kan nås ved en vandretur fra et nærliggende parkeringsområde, som for normalt gående vil tage omkring 30 minutter. Parkeringsområdet kan både nås i lejet bil, taxi eller med bus fra hovedbyen Las Palmas. Vær opmærksom på, at der er lidt længere til toppen, end der er angivet på skiltet på parkeringspladsen. Husk at medbringe vand og godt fodtøj og tag helst derop på klare, vindstille dage, da det giver den bedste udsigt.

Læs mere

Rejsemål på Gran Canaria

Agaete

Agæte er en lille by beliggende på Gran Canaria's nordvestlige kyst. Byen er præget af sine hvidkalkede bydninger, der bliver brudt af enkelte historiske bygninger, der stadig står. Byen ligger ud mod kysten og det er også her, at man kan finde de fleste turister, da det er her, noget af det mest betagende ved byen kan findes. Her finder du en lille fiskerihavn ved siden af den sorte sandstrand og smukke små hvide vasket bygninger med lokale restauranter og caféer, hvor du kan prøve den friske fisk og andre regionale specialiteter. Længere fra kysten er der også underskønne områder som den lille eventyrlige oase i midten af byen "Huerto de las Flores". Rundt om byen ligger der noget af den smukkeste og uspolerede natur. Lidt uden for Agæte finder du Tamadaba Naturpark hvor der netop ligger noget af denne uspolerede fantastiske natur. Agæte er også vært for store byfester som Bajada de la Rama fiesta, hvor mange fra hele øen kommer for at være med.

Rejser til Agaete

Agüimes

Agüimes viser den mere autentiske del af Gran Canaria trukket tilbage fra de hektiske badebyer og byder på middelalder stemning og smukke okkerfarvede huse i den charmerene og velbevarede centrum. Tag hertil og se den gyldne kamel!!

Rejser til Agüimes

Arucas

Mød de lokale beboere på øen Gran Carnaria ved en rejse til Arucas. Det er en smuk by hvor der hersker en genuin stemning. Arucas ligger på den nordlige del af øen, og det er her, at mange af de lokale bor. Det er en klassisk spansk by foret med elegante bygninger og dejlige parker. I byen finder du også nogle mere lokale og traditionelle restauranter, som ofte er en oplevelse at prøve. Du har ikke langt til nogle af de mere besøgte byer på øen, så hvis man ønsker en tur til disse er det så absolut også en let tilgængelig mulighed.

Rejser til Arucas

Bahia Feliz

Bahia Feliz er en lille pittoresk by på Gran Canaria's sydkyst. Det er et af de mindre byer på øen, men ligger perfekt, som et hideaway fra de mere turistede, som du let kan besøge for mere byliv. Bahia Feliz har sin helt egen charme. Om du vil resje på ferie med hele familien, partneren, vennerne eller alene, burde du overveje Bahia Feliz. I byen er der et par hyggelige fortovscafeer, restauranter og butikker, hvis du er på udkig efter et større udvalg er der ikke langt til dette. Med en rejse til Bahia Feliz får du det bedste fra begge verdener.

Rejser til Bahia Feliz

Cruz de Tejeda

Rejs til Cruz de Tejeda, hvis du vil have en afveksling fra turistmylderet og opleve noget af den fantastiske natur der også er at finde på Gran Canaria, Tejeda er en lille by men med et godt udvalg af butikker og så selvfølgelig med sit berømte kors.

Rejser til Cruz de Tejeda

Las Palmas

Hovedbyen på de kanariske øer, Las Palmas er en by med masser at byde på, de gode shoppingmuligheder, smukke strande, spændende museer, afslappet ø-stemning og mange festivaller gør byen til et godt sted at kombinere by og bade ferie.

Rejser til Las Palmas

Maspalomas

Maspalomas byder på alle de klassiske dyder som man kender fra feriebyerne på Gran Canaria, men det er her man finder naturreservatet Las Dunas der er en mellemting mellem en ørken og en absolut gigantisk strand.

Rejser til Maspalomas

Meloneras

Meloneras er stilrent og sofistikeret, med smukke omgivelser, en lang sandstrand, gode restauranter og mange gode aktivitetsmuligheder for hele familien. Meloneras ligger ganske tæt til Maspalomas hvis man søger et mere livligt natteliv.

Rejser til Meloneras

Playa Amadores

Playa Amadores på den sydvestlige del af Gran Canaria er som skabt til en afslappende badeferie i solen. Den halvmåneformede, bløde sandstrand er en af øens bedste og er med sin afskærmning mod de største bølger meget familievenlig.

Rejser til Playa Amadores

Playa del Ingles

Playa del Ingles på solskinsøen Gran Canaria, byder på en enorm sandstrand, moderne komplekser og et særdeles pulserende natteliv. Alt i alt et sted, der eger sig perfekt til en getaway, hvis du er ude efter sol og sjov.

Rejser til Playa del Ingles

Playa Taurito

Playa Taurito har en afdæmpet og luksuriøs stemning. Her på Gran Canarias sydkyst er der lagt op til at nyde ferien med afslapning i solen, underholdning og vandsport. Her er rigeligt med aktivitetsmuligheder for hele familien.

Rejser til Playa Taurito

Puerto de Mogan

Puerto Morgan kendes som Kanarieøernes Venedig, med broer over den smukke kanal og snævre charmerende gader. Den tidligere fiskerby har bevaret de traditionelle hvidkalkede huse beklædt med faldene blomsterranker af bourgainvillea og hibiscus.

Rejser til Puerto de Mogan

Puerto Rico

Puerto Rico er den mest solrige kystby på en meget solrig ø. Her er der dejlig feriestemning med pragtfulde sandstrande, en smuk havn og gode feriefaceiliteter. Udendørs biograf, der har åbent hele året, pg den smukke Amadores strand.

Rejser til Puerto Rico

San Agustin

Gran Canarias ældste ferieby San Agustin ligger på øens sydkyst, øst for den berømte Playa del Inglés. Her er to lange og familievenlige strande med finkornet mørkt lavasand. Byen er rolig og ligger praktisk for børnefamilier, med kort afstand til lufthavn.

Rejser til San Agustin

Sonnenland

Sonnenland byde på Gran Canarias største og bredeste udvalg af hoteller og ferielejligheder. Her kan du vælge mellem alt fra de mest luksuriøse hoteller, hvor champagnen flyder i stride strømme, til budgetvenlige ferielejligheder med god value-for-money.

Rejser til Sonnenland

Tejeda

Fredelige Tejeda er ikke blot en idyllisk bjerglandsby med en fantastisk beliggenhed, men også et ideelt udgangspunkt for vandreture på den centrale del af Gran Canaria. Her er masser af muligheder for at bruge ferien på både udfordrende vandreruter og afslappende spadsereture.

Rejser til Tejeda

Vega de San Mateo

En rejse til Vega de San Mateo er en rejse ind i Gran Canarias grønne hjerte. Her befinder du dig bare 24 km fra det centrale Las Palmas i det, der ofte beskrives som den smukkeste del af øen. Her er masser af lokal kolorit og rig mulighed for at udforske de smukke landskaber på vandreture.

Rejser til Vega de San Mateo

Information

Jeg har her samlet nogle få facts og informationer om Gran Canaria, såsom regionens geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspiration til din ferie på Gran Canaria. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Øen Gran Canaria ligger langt ude i Atlanterhavet, omkring 150 kilometer fra den afrikanske kyst og omkring 1350 kilometer fra det europæiske fastland. Øen er en del af øgruppen De Kanariske Øer, som består af syv større øer, der ud over Gran Canaria inkluderer Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, La Gomera og El Hierro, samt seks mindre øer, der består af La Graciosa, Alegranza, Isla de Lobos, Montaña Clara, Roque del Este og Roque del Oeste.

Øgruppen udgør én af Spaniens 17 autonome regioner og har en forholdsvis stor grad af autonomi i henhold til den spanske grundlov. Samtidig udgør øgruppen en del af EU´s såkaldte “yderste periferi”, der betegner de europæiske regioner, der er fuldgyldige medlemmer af EU (i dette tilfælde fordi regionen er en del af Spanien), men geografisk ligger uden for det europæiske kontinent.

Gran Canaria er den anden-mest befolkede ø i øgruppen - efter Tenerife - med omkring 838,397 indbyggere, hvilket udgør omkring 40% af hele øgruppens befolkning. Øen har også - i hovedbyen Las Palmas - den befolkningsmæssigt største by blandt øgruppens byer med omkring 384.000 indbyggere. Desuden er Las Palmas - sammen med Tenerifes hovedby Santa Cruz - De Kanariske Øers hovedstad.

Gran Canaria er inddelt i 21 såkaldte municipios, dvs. dét, vi på dansk ville kalde kommuner, hvoraf det sydligt beliggende municipio San Bartolomé de Tirajana er den arealmæssigt største, mens det nordligt beliggende municipio Firgas er det arealmæssigt mindste på øen. Generelt ligger de store municipios på Gran Canaria i den sydlige og sydvestlige del af øen, mens de små municipios ligger på den nordlige og nordøstlige del af øen.

Klima

Gran Canaria har et - specielt for os nordboere - fantastisk klima, hvor det næsten aldrig bliver rigtigt koldt og lige så sjældent ekstremt varmt.

De varmeste måneder på øen er august og september med en gennemsnitstemperatur på 24 grader, efterfulgt af oktober og juli med gennemsnitligt 23 grader. De koldeste måneder, der med danske briller ikke er særligt kolde, er januar og februar med gennemsnitligt 18 grader. Koldest er det om inde midt på øen og i de bjergrige områder, hvor nætterne godt kan blive kolde, mens kysterne end ikke om natten i vintertid normalt når under 10 grader.

Hvis det ikke skulle være nok med disse lufttemperaturer, så er badetemperaturerne - i nogle henseender - endnu bedre: I august er havtemperaturen i gennemsnit på hele 26 grader, mens juli og september følger efter med gennemsnitligt 24 grader. Januar og februar med henholdsvis 14 og 13 grader i gennemsnit er de koldeste måneder at bade i på øen.

Der er generelt meget lidt nedbør på Gran Canaria med vintermånederne som de mest regnfulde. Januar og februar ligger således i top, hvad angår nedbør, med gennemsnitligt 30 mm, mens øen i hele syv ud af årets tolv måneder har en gennemsnitlig nedbør på sølle 10 mm, begyndende i april og sluttende ved udgangen af oktober.

Til gengæld er der masser af solskin med gennemsnitligt 13 solskinstimer i juli, gennemsnitligt 12 solskinstimer i juni og gennemsnitligt 11 i solskinstimer i både maj og august. Selv i de mindst solrige måneder, januar og december, er der gennemsnitligt 7 solskinstimer.

Natur

Gran Canaria er en ø med vulkansk oprindelse. Man regner med at omkring 80% af øen blev dannet i en vulkansk proces for mellem 9 og 14 millioner år siden i den såkaldte miocæne epoke. I denne proces, der kaldes for den “gamle cyklus”, og som er blevet beregnet til at have varet omkring 200.000 år, er der blevet udledt omkring 1000 km3 vulkanske stenarter, hovedsageligt alkali basalt, men senere også trakyt og fonolit.

Efter denne “gamle cyklus” fulgte en periode med erosion, som menes at have varet 4 millioner år, inden den næste cyklus af vulkanske udbrud, kaldet for Roque Nublo-cyklussen, begyndte for omkring 4.5-3.4 millioner år siden. De fleste af de højdedrag og bjerge, der befinder sig midt på øen idag, skulle være opstået ved denne anden vulkanske cyklus.

En tredje vulkansk cyklus opstod for omkring 2.8 millioner år siden, og denne cyklus betragtes som værende aktiv den dag idag, med det seneste udbrud for 3500 år siden. Det er gennem perioderne med erosion, at øen har hævet sig et niveau højere over vandoverfladen, og således er blevet til en ø, mens den er sunket, når der har været udbrud. Nogle af de fossile aflejringer ved denne proces kan ses på øens nordlige kyst.

Populært på Gran Canaria

Spanien, Gran Canaria, San Agustin
  • Nærmeste lufthavn: 28 km
  • Nærmeste strand: ca. 100 m
  • Pool
Spanien, Gran Canaria
  • Nærmeste lufthavn: 25 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Reception
Spanien, Gran Canaria
  • Nærmeste lufthavn: 10 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Reception

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

Filtrér