Vejret på Gran Canaria

Gran Canaria har hele året varme og solskin med meget få årstidsbestemte udsving. Somrene er varme og tørre, mens vintrene blot er en smule køligere med få byger. Øen er den tredjestørste af de spanske Kanarieøer, som ofte kaldes ”øerne med det evige forår” på grund af deres misundelsesværdige klima. De kanariske Øer ligger langt syd for Spaniens fastland, tæt på Nordafrikas vestkysts. Øernes sydlige beliggenhed, på samme breddegrad som Sahara, betyder, at her er meget varmere end på fastlandet om vinteren. Men alligevel er her generelt meget koldere, end man skulle tro på denne breddegrad, hvilket skyldes det omgivende hav, den kølende Kanarieø-strøm og nordøstlige passatvinde.

Vulkansk oprindelse

Gran Canaria er en bjergrig ø af vulkansk oprindelse. De høje centralt beliggende bjerge danner store regionale forskelle i klimaet. De nordøstlige egne er generelt køligere og vådere end de sydvestlige, da bjergene holder på passatvindene, og dermed tvinger vinden til at lægge sig, før den kommer over på den anden side. Men temperaturforskellen er som regel kun højest et par grader. I bjerghøjderne er der bjergklima med køligere temperaturer og større regnmængder året rundt. Denne koncentration af forskellige mikroklimaer har gjort, at Gran Canaria er blevet kaldt et ”lille kontinent”. Kontrasterne er mest udtalt om vinteren, når der er et tykt snelag på Pico de las Nieves, samtidig med 20°C på Maspalomas stranden.

Sommer

Sommeren, fra maj til november, er varm og solrig. Højeste gennemsnitstemperatur holder sig i midten af 20’erne, og når 26°C fra august til oktober. I starten af sæsonen køler den om natten ned til ca. 17°C, og i november er den laveste gennemsnitstemperatur 18°C, men i resten af sæsonen som regel ca. 20°C om natten. De nordøstlige passatvinde hjælper til med at holde disse høje temperaturer på et behageligt niveau i kystområderne, men de fleste er enige om, at en temperatur midt i 20’erne stadigvæk giver den ideelle mængde varme. Den vestlige side af øen kan somme tider blive påvirket af Sirocco-vinden, en varm, tør vind, som opstår i Sahara. Den kan presse temperaturerne op i 30’erne, og medføre en diset himmel og endda skyer af støv og sand. Når der hersker varme og tørre forhold i lang tid, kan der opstå skovbrande. I 2007 forårsagede skovbrande omfattende skader på Gran Canaria og Tenerife.

Regn

Regnmængden er meget lille i starten af sæsonen, og helt på nul fra juni til august. I september kan der ofte være et par voldsomme storme ledsaget af regn, og de mere særprægede storme kan opleves i oktober og november. Der kan forventes solskin ca. 9 timer om dagen i højsæsonen. Tallet går ned i oktober og november, men november kan stadigvæk forvente 6 timer om dagen. Havtemperaturen er på sit højeste, og i september og oktober på 23°C; det er altid varmt nok til en svømmetur.

Vinter

Vinteren, fra december til april, er behagelig varm med kølige nætter. Højeste gennemsnitstemperatur falder til ca. 22°C over hele perioden, hvor det bliver blot en smule køligere i januar med 21°C. Den laveste gennemsnitstemperatur falder til kølige 14°C i januar og februar; nætterne er generelt kølige i hele perioden, og varmt tøj er en nødvendighed. Regnmængden er lav og bliver mindre hen over vinteren, men køligt, fugtigt og stormfuldt vejr kan dukke op uden varsel. Antallet af solskinstimer holder sig på ca. 6 pr. dag. Vandtemperaturen falder sjældent under 19°C. I bjergene falder der sne.

Det forskelligartede klima på Gran Canaria har skabt lige så mangfoldige landskaber. Her findes alt fra ørken til tropisk skov og fra palmelunde til alpine tundraer. Der er noget for enhver smag på Gran Canaria; fyldte, mega-resorts ved havet, pubber, barer og natklubber, golfbaner, afsidesliggende strande, et koralrev og uendelige ruter for vandrere og klatrere.

Læs mere

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

Filtrér