Vejret på Mallorca

Mallorca, der også staves Majorca, har typisk Middelhavsklima med varme, tørre somre og milde vintre. Øen er bjergrig, og det giver anledning til vekslende klimaforhold alt afhængig af stedet, man befinder sig på: de fremherskende vinde kommer fra nordvest, så sydøstlige regioner er generelt varmere og tørrere. Nordvestlige regioner og bjergene får den største mængde regn, skønt aldrig særlig meget. Kystnære områder har ca. 300 solskinsdage pr. år. Jo længere man kommer op i højderne, jo køligere temperaturer.

Mallorca ligger i Middelhavet, øst for Spaniens fastland, og nord for Afrika.

Du kan rejse til Mallorca året rundt, men de mest populære perioder er naturligvis sommermånederne og så i foråret og efteråret.

Sommeren

Sommeren, fra juni til september, er varm med små regnmængder og masser af solskin. I starten af sæsonen er gennemsnitstemperaturen allerede meget høj med 27°C. Så stiger den til sit højeste, 30°C i juli og august, før den igen glider tilbage til 27°C i september. Soldyrkere finder stor lindring i den lokale vind, der dannes af varme, der stiger op fra øen, og som trækker køligere luft ind fra havet. Da luftfugtigheden er lav, og kystområderne som regel får en svalende brise, kan varmen være en smule ubehagelig. På stille, solrige dage kan temperaturen stige til i slutningen af 30’erne. Hvis man vælger at rejse til Mallorca i den hede, så er det tilrådeligt at gøre som de lokale og holde siesta midt på dagen. Havtemperaturen kommer op på 25°C, og i højsæsonen kan man forvente 11 timers solskin hver dag.

Efteråret

Efteråret, i oktober og november, er varmt, men vådt, og stadig solrigt. Det er et udmærket tidspunkt for et besøg for at undgå den værste trængsel; oktober er stadig varm nok til at ligge på stranden med højeste gennemsnitstemperatur på 23°C, skønt nætterne er kølige, gennemsnitligt ned til 12°C. November, med højeste gennemsnit på 18°C, er for kold til solbadning, men stadigvæk behagelig varm. Nætterne i november kan være meget kølige, ned til 8°C. Havet er stadig varmt nok til at bade i til hen på slutningen af efteråret. Oktober er den vådeste måned på året, men det faktum, at hver dag stadig har 7 timer med solskin i gennemsnit, viser, at regnmængderne er koncentreret i kraftige byger, og dystre, grå tilstande hersker sjældent i længere perioder.

Vinteren

Vinteren, fra december til februar, er overordentlig mild og med meget lys for en vinter på den nordlige halvkugle. Højeste gennemsnitstemperatur er på sit laveste i januar med 14°C. I december og februar kommer dagstemperaturerne som regel op på ca. 15°C. Om natten kommer laveste ned på ca. 4°C, og kan nærme sig frysepunktet. I bjergene er sne almindelig, men den lægger sig sjældent i lavlandet. Regnmængden bliver mindre, som årstiden skrider frem, skønt byger er ret almindelige. Solskinsniveauet går ned på 5 timer om dagen i december og januar, men kommer igen op på 7 i februar. Måske lyder disse forhold ikke så attraktive, men sammenligner man med december måneds temperaturer længere nordpå i Europa og antallet af solskinstimer der, så forstår man, hvorfor Mallorca anses for at være en dejlig feriedestination året rundt. På denne tid af året kan der somme tider opleves strålende sol og varmegrader tæt på 20°C, men bikini-vejr er usandsynligt. Vinteren er en god årstid for vandreferie på Mallorca.

Foråret

Foråret, fra marts til maj, er varmt med kun lidt regn. Højeste gennemsnitstemperatur sniger sig op på 16°C i marts, 18°C i april og 22°C i maj. Midt i april er dagstemperaturer på ca. 20°C ret almindelige, skønt vejret kan være en smule uforudsigeligt. Nattemperaturerne forbliver kølige hele foråret igennem, så en trøje eller jakke er nødvendig. Solskinsniveauet kommer op på 9 timer pr. dag i april. Regnmængden er moderat og falder til nærmest nul i maj. Som i efteråret er temperaturerne behagelige, og trængselen er mindre. Foråret er mere solrigt end efteråret, men havet er for koldt at svømme i om foråret.

Mallorca drager fordel af øens sydlige beliggenhed i Middelhavet. Varme somre og milde vintre er et resultat af, øen ligger så tæt på ækvator. De omgivende vande sikrer, at temperaturekstremer altid undgås. Men med beliggenheden lige nord for Nordafrika så er Mallorca i skudlinjen for den varme, tørre Sirocco-vind. Den rammer som regel kun sydkysten, hvor den kan presse temperaturerne op i starten af 40’erne. Hvis vinden bærer sand med sig, afgiver den også støv på sin vej og efterlader himlen i en tågedis.

 

Læs mere

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

Filtrér