Rejser til Menorca

Har du hørt om stenkasternes øer? Nej vel, men du har nok hørt om Balearerne eller De Baleariske Øer, og de første mennesker på disse øer var så eminente til at kaste med sten, at øerne fik navnet Balearerne efter ordet ballein, der betyder kaste eller slynge. Sådan er der så mange anekdoter rundt om i verden om, hvordan stednavne er opstået. Hideaways er specialister i rejser til Menorca, hvor du bor på håndplukkede hoteller eller i ferieboliger under din rejse.  

Velkommen til Menorca med Hideaways.

Alle har hørt om og rigtig mange har besøgt den bedst kendte ø i øgruppen Balearerne, nemlig Mallorca. En del har også været på Ibiza, mens Menorca er den temmelig ukendte lillebror, der helt bestemt er et besøg værd, og er du bare lidt nysgerrig efter at finde ud af, hvad forskellen mellem evigt populære Mallorca og lidt oversete Menorca er, så rejs med Hideaways på opdagelse hos lillebroren.

Uspoleret, idyllisk, gyldne sandstrande, turkisblåt vand

Det lyder som en fortærsket kliche benyttet i utallige turistbrochurer, men ordene gælder i høj grad for Menorca. Her kan man bryste sig af 216 km meget forskelligartet kystlinje fra de forrevne klipper og rødlige strande i nord til de indbydende gyldne strande på sydkysten, hvor du kan vælge mellem de lange brede strande eller finde din helt egen lille vig omgivet af de karakteristiske Middelhavs-fyrretræer – og én ting har de alle til fælles, nemlig Middelhavets krystalklare vand. Og det selvsamme vand kommer meget nemt til at blive omdrejningspunktet, når ferien går til Menorca. Dykkerentusiaster har i årtier valfartet til øen, og det fantastiske liv under havoverfladen kan også opleves på snorkleture. Du kan få vidunderlige oplevelser på en tur i kajak eller på en sejlbåd, og ganske almindelige ”badedyr” vil elske at boltre sig i bølgen blå, hvis temperaturer er noget mere behagelige end dem, vi har heroppe mod nord.

Menorca til lands

Menorca kan også byde på en masse godt ”til lands”. Her er et helt specielt landskab, som UNESCO i 1993 udnævnte til et særligt naturbeskyttelsesområde med en spændende flora og fauna. En udflugt til fods, på cykel eller på hesteryg på de afmærkede stier og ruter, er en god måde at komme til at kende disse fascinerende omgivelser på. Mest speciel er S'Albufera d'Es Grau Nature Reserve, et tilflugtssted for mange vand- og trækfugle, som også er et af det sydlige Europas vigtigste vådområder.

En anden af Minorca attraktioner er dens arkæologiske og kulturelle arv, og for nu at tage det arkæologiske først, så kan Menorca byde på nogle forhistoriske levn, som du ikke må gå glip af. Nogle af øens mest bemærkelsesværdige ”bygninger” er Navetas, kollektive gravmonumenter som for eksempel Es Tudons Naveta, der ligger nær byen Ciutadella, og de op til 25 meter høje stentårne, Talayots, som du kan finde rundt om på øen. Og så er der Taula’erne, som blev benyttet til frugtbarhedsritualer, der blandt andet involverede ofringer af husdyr. Alt dette stammer fra tiden mellem årene 1.000 og 650 f. Kr.

En omskiftelig historie

Som så mange andre øer i Middelhavet har Menorca ført en omskiftelig tilværelse. Før vores tidsregning var det stormagten Rom, der satte sig på Menorca og grundlagde et par af de byer, Mahon og Ciutadella, som den dag i dag er de vigtigste på øen. For 1500 år siden blev den besat af englænderne, så af muslimske maurere, dernæst fulgte kongedømmet Catalonien, tyrkerne var her, englænderne vendte tilbage, franskmændene kom på fransk vist og endelig i 1802 blev Menorca igen en del af Spanien – man kan blive helt forpustet af sådan en remse.

Menorcas byer er meget forskellige

Alle disse fremmede satte deres præg på forskellige måde, og det gør det ekstra spændende at gå på opdagelse i Menorcas byer. Øens næststørste by er den charmerende Ciutadella med en vidunderlig gammel bydel omgivet af de oprindelige bymure. Her kan du slentre rundt og beundre de statelige palæer, hvoraf mange stadig er i de oprindelige adelslægters eje, slå dig ned på et sted med udendørsservering og betragte ”livets gang i Lidenlund” og måske kigge indenfor i domkirken, Catedral de Santa Maria. I den anden ende af øen, længst mod øst, finder du Mahon (eller Maó, som den også kaldes), som englænderne gjorde til hovedstad i 1722 under den engelske besættelse, og det var der en væsentlig årsag til, nemlig byens helt enestående naturhavn, der er den største af sin art i Europa. På verdensplan overgås den kun af Pearl Harbour på Hawaii-øerne. Du bør også besøge den charmerende, gamle fiskerby, Fornells, på nordysten, hvor du i byens mange restauranter kan smovse i alt godt fra havet, og det indebærer også øens nationalret, caldereta de langosta – friskfanget hummer tilberedt i suppe med lokale urter. MUMS!

Lokale specialiteter

Det er altid sjovt at gå på jagt efter lokale specialiteter på ferierejsen, og på Menorca er en af dem den dejlige ko- og fåremælksost, Queso Mahon, som fås i forskellige varianter alt efter hvor længe, den har lagret. Du kan også få den tilsat urter. Den lokale udgave af den kendte chorizo er Sobrasada, som menorcinerne spiser med brød og honning – den sammensætning kan du jo forsøge dig med.

Englænderne satte under deres besættelse i 1700-tallet et meget tydeligt fingeraftryk på Menorca – de lærte den lokale befolkning at fremstille (og drikke) gin, der i dag er Menorcas største eksportvare! Hvor du andre steder i Spanien nyder et glas sangria, vil det her være et naturligt valg at bede om en pomada, der er gin med citron-lemonade og masser af is eller en pellofa, hvor du får gin med et stænk soda og en citronskive. Du kan besøge Destilerias Xoriguer, der ligger ved havnefronten i Mahon, og få lidt mere at vide om (og måske smage på) denne menorcinske specialitet.

Hvordan rejser du til Menorca

Der er i skrivende stund ingen direkte rutefly til Menorca, men fine flyforbindelser via for eksempel Barcelona eller Palma. Hvis du flyver til Mallorca kan du eventuelt tage færgen videre til Menorca. Det giver jo en oplagt mulighed for at kombinere ferien med et ophold på begge øer. Der er flere daglige forbindelser mellem Alcudia, Mallorca og Ciutadella, Menorca og 1 ugentlig forbindelse mellem Palma og Mahon. Få flere informationer om hvordan du rejser til Menorca med færge her

Læs mere om Menorca

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller