Rejser til Sri Lanka

Det vrimler med smukke templer og dejlige strande på Sri Lanka, som desuden er velsignet med et fantastisk dyreliv, talrige UNESCO-verdensarvssteder, en imødekommende lokalbefolkning og masser af fascinerende kultur.

Glæd dig til at udforske de ældgamle byer i Kulturtrekanten på øens midte, hvor du vil mærke historiens vingesus, når du går blandt resterne af de svundne kongeriger. Velkommen til Sri Lanka med Hideaways, vi er specialister i rejser hvor du bor på nøje udvalgte hoteller i din ferie.

Hvornår skal du rejse hertil?

Øens klima påvirkes af to separate monsunårstider, som tilmed giver vejrforskelle på tværs af øen hele året. Den primære sydvestmonsun bringer regn i vest, sydvest og bjerglandet fra april til september, mens den mindre markante nordøstmonsun gør østkysten våd fra november til december. I det centrale højland er somrene varme og vintrene milde. Den mest populære rejsesæson er fra december til marts; den billigste tid er fra maj til august.

En smag af det eksotiske

Beliggende lidt over ækvator, sydøst for det indiske subkontinent, beskrives Sri Lanka ofte som 'Indien lite'. Og øen er da også den perfekte introduktion til denne del af verden. Der er nok kulturforskelle til, at du føler, at du er et eksotisk sted, og alligevel er alt så nemt. Maden er fantastisk, der tales engelsk de fleste steder, og øens overskuelige størrelse betyder, at du kan opleve meget på kort tid.

Strande og palmer

Det vigtigste turistområde løber langs øens sydvestkyst fra Negombo til Galle. Her finder du lange, brede sandstrande ud til det lune Indiske Ocean under høje palmer. Nogle steder munder floder og laguner ud i havet, hvilket giver de ideelle betingelser for vandsport, såsom kajakroning og paddle boarding.

Templer og te

Andre steder på øen kan du udforske sporene efter mere end 2.000 års historie. Øen, der kun er halvanden gang større end Danmark, har forbløffende meget at byde på. Det ene øjeblik kan du nippe til en kop te på en af de traditionelle plantager, det næste øjeblik kan du vandre rundt i en stor gammel kongeby eller udforske et spændende tempel.

Læs mere om Sri Lanka

Mad og drikke

Kulinarisk minder Sri Lanka ganske meget om det indiske køkken, men er alligevel sit helt eget med elementer fra de forskellige kolonimagter og handelspartnere, der har præget landets kultur op gennem historien.  

Du vil få rig lejlighed til at stifte bekendtskab med Sri Lankas nationalret, Rice and curry, der er en risret med en sovs lavet på kokosmælk med chili og forskellige krydderier samt kød i form af for eksempel fisk, lam eller kylling. Normalt ledsages retten af et rigt udvalg af frugter eller grøntsager, samt små skåle med dhal, chutney eller sambol, som er en stærk sovs lavet på chili.

En forkærlighed for stærke krydderier

Kan du lide stærk mad, vil du i det hele taget føle dig hjemme på Sri Lanka, der er kendt for sin brug af stærke krydderier. Du kan dog godt bede om at få din mad i en lidt mildere udgave, så vær ikke bange for at spise som de lokale, da det er her du vil smage det ægte Sri Lanka. Du kan eventuelt gå efter tandoori-retter, som normalt er noget mildere end en curry. På hotellerne vil du desuden ofte opleve, at menuen er mere europæisk inspireret og de lokale retter mindre krydret. Generelt kan du i Sri Lanka nyde godt af lave priser på mad - især hvis du spiser på de små, lokale steder, men også selv på de dyrere turststeder, er prisniveauet ganske budgetvenligt. 

Roti, der er en form for lækkert fladbrød, er en anden populær og meget udbredt spise. Gadekøkkenerne tilbyder ofte fyldte rotis med grøntsager eller æg, som steges på panden og serveres i avispapir, så de er lige til at tage med. Både fyld og brødet er en smagsoplevelse i sig selv. Det kan også anbefales at prøve de lækre kokus-rotis til morgenmad, som er en tykkere udgave med revet kokosnød i dejen.

Roti bruges også til den meget populære ret kottu roti, hvor brødet finskæres sammen med grøntsager, æg eller kød. Er du lidt småsulten i løbet af dagen, kan du eventuelt også gøre som de lokale og købe et par 'short eats' fra et af de utallige små spisesteder (der lidt forvirrende kaldes "hotel"). Disse småsnacks, der inkluderer små forårsruller, kuglerunde cutlets med fisk og de doughnut-ligende vadai, kan nemt udgøre et mættende måltid og er så billige, at man næsten kan have svært ved at begrænse sig.

Selvom du kan få retter med både oksekød, lam og ged, spiller fisk og skaldyr traditionelt en større rolle i det lokale køkken - især ude langs kysten. Fiskeretterne er desuden et godt valg, hvis du ikke er så meget til stærk mad, da fiskene ofte blot grilles og serveres med lidt citron. Er du vegetar, er der også meget at vælge mellem, da mange af de mest udbredte retter er kødfri. Dertil kommer, at Sri Lanka er kendt for sit fantastiske udvalg af frugter.

Nogle af frugterne, som ofte ledsager madretterne, eller kan spises for sig, kender du sikkert allerede. Men du vil opdage, at de på Sri Lanka har en helt anden friskhed og kraftigere smag. Glæd dig til saftige ananas, passionsfrugter, papayaer, vandmeloner, Jackfruit, mangoer og meget andet lækkert afhængigt af sæsonen. 

Drikkevarer

Du bør undgå at drikke vand direkte fra hanen i Sri Lanka og i stedet holde dig til flaskevand, der fås overalt. Derudover er der naturligvis mulighed for at købe de sædvanlige internationale læskedrikke som Cola, Fanta osv., men prøv også gerne nogle af de gode lokale mærker, der findes i smagsvarianter, vi ikke så ofte ser herhjemme. 

Bestiller du en kølig øl, vil det typisk være en Lion Lager, der stilles på bordet. Der brygges dog også Carlsberg på licens på Sri Lanka, omend denne ikke er lige så udbredt.

Læs mere

Seværdigheder

Jeg har her udvalgt nogle få af de mange seværdigheder, som du har mulighed for at opleve på din ferie på Sri Lanka. Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder og aktuelle begivenheder på Sri Lanka, anbefaler jeg dig at læse vores blog om rejser, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål på Sri Lanka. God fornøjelse og god rejse!

Temarkerne

Er du tedrikker, kender du nok til Ceylon te. Teen stammer fra Sri Lanka, som indtil 1972 blev kaldt netop Ceylon. I øens højland, hvor klimaet giver optimale forhold for tedyrkning, kan du gå en tur blandt de grønne temarker, hilse på plukkerne og eventuelt selv prøve om du har det rette håndelag til at plukke de rigtige blade. Der er her også flere tefabrikker, som er åbne for besøgende, så du kan se de sidste trin i processen før teen skibes afsted mod verdensmarkederne. Her er der naturligvis også rig mulighed for selv at købe et te-souvenir.

Det var briten James Taylor (1835-1892), der stod bag den første teplantage, Loolecondera, på Sri Lanka, hvor han sammen med skotten Thomas Lipton (1848-1931) opbyggede landets teindustri. Denne første plantage ved Kandy er i dag blot én af mange teplantager på øen, hvor der produceres op i mod 28 forskellige typer te. Det er primært højden over havet, der afgør hvilken type te, der vokser i de forskellige plantager. I den største te-region Sabaragamuwa, der blot når op omkring 800 moh., finder du for eksempel en markant anderledes te end i Nuwara Eliya, hvor teen dyrkes helt op til 1.800 moh. Det er facinerende ved selvsyn at opleve, hvordan forskelle i nedbør, temperatur, forarbejdning osv. kan skabe så mange forskellige tesorterne ud fra den samme plante, Camellia Sinensis.

Sri Lanka er i dag verdens fjerdestørste teproducent, og der er ikke kun eksportmarkederne, der nyder godt af de fine tesorter. Teen er også en fast del af srilankanernes hverdag, hvor man i gennemsnit drikker te tre gange dagligt. 

Strandene

Sri Lankas 1.600 kilometer lange kystlinje gemmer på utallige skønne badestrande. Lægger man dertil det tropiske klima, vil du derfor opleve, at livet på Sri Lanka ofte leves på eller nær de smukke strande. Du kan finde alt lige fra populære turistområder med alle de faciliteter og aktivitetsmuligheder, som man kan ønske sig på en badeferie med familien, til mindre, uberørte strande, hvor der måske blot ligger en enkelt, lille restaurant, hvor der serveres friske hummere og læskende frugtjuice. Selv på de mindst besøgte strande, er der dog ofte mulighed for at leje et surfbræt for at prøve kræfter med bølgerne - eventuelt i selskab med en lokal instruktør.

Med så mange strande, er det naturligvis en umulig opgave at komme omkring dem alle her. Der er dog nogle, som tiltrækker flere ferierejsende end andre. Hikkaduwa på Sri Lankas sydkyst har således de mest kendte strande, og det er da heller ikke uden grund. Her finder du lækre hvide sandstrande, hvor du nemt kan fordrive det meste af ferien på en liggestol i vandkanten under en skyggende palme med en god bog. Vil du ikke nøjes med at drive den af, er der mange aktivitetsmuligheder. Hikkaduwa er for eksempel kendt som et paradis for surfere, ligesom der er gode muligheder for at dykke og snorkle. Sidst, men ikke mindst, har området børnevenlige områder samt et væld af gode barer og fiskerestauranter. Ligeledes på sydkysten ligger Tangalle, der også kendetegnes af svajende palmer og blødt, lyst sand. Tangalle er til gengæld mere rolig med færre besøgende end Hikkaduwa. Det skyldes nok til dels, at her ikke er lige så mange aktivitetsmuligheder og at havet ikke er så børnevenligt. Det er dog perfekt, hvis du bare har lyst til en afslappende dag på stranden.

Mens Sri Lankas sydlige strande i årevis har tiltrukket ferierejsende fra hele verden, er landets østkyst mere ukendt for de fleste. Den lange borgerkrig betød, at det i lang tid kun var de mest eventyrlystne, der fandt vej ti strandene her. Men i dag betyder freden, at det ikke længere kun er vovelystne surfere, der finder vej til for eksempel den skønne Arugam Bay med dens tilbagelænede atmosfære eller strandene omkring Trincomalle.

Der er ikke noget rigtigt eller forkert tidspunkt at rejse til Sri Lanka, når det gælder strandliv. Sri Lanka har således i løbet af året to monsunsæsoner, som rammer hver sin del af landet. Fordelen ved dette er, at du derfor altid kan finde en strand med godt vejr et sted på øen. Fra noveber til marts er den sydvestlige kyst normalt solrig og rolig, mens den nordlige og østlige del af Sri Lanka har bedst vejr fra maj til september. 

Hvalsafari

Som du kan læse i de fleste turistbrochurer om Sri Lanka, er havet ud fra sydvestkysten er et af de steder i verden, hvor du har bedst chance for at møde havets største kæmpe, blåhvalen. Her skal man nemlig ikke sejle ret lang ud på havet, før man befinder sig midt i en af hvalernes migrationsruter, hvor havet er op imod 1.000 meter dybt og rigt på krill - det lille krebsdyr, som hører til øverst på de store bardehvalers menu. Derudover er der på en hvalsafari også god sandsynlighed også se kaskelothvaler, delfiner og flere andre hvalarter.

Kystbyen Mirissa er det mest popuære udgangspunkt for hvalsafarier på Sri Lanka. Har er talrige operatører, der tilbyder at sejle dig ud for at møde de enorme pattedyr. Hvalsæsonen går her fra november til april og igen fra juli til september. Det Indiske Ocean er sjældent helt rolig, så søsygetabletter kan være en god ide, da en hvalsafari typisk varer 4-5 timer. Er du ikke så søstærk, er den bedste tid december-marts, hvor havet er roligst. 

Det er en fantastisk oplevelse at se blåhvaler og de andre arter i deres naturlige miljø, men desværre er der en del af hvalsafari-arrangørerne, som ser stort på kravene om at holde en minimumsafstand på 100 meter og trække sig tilbage, hvis der er for mange andre både i området. Der har derfor med den stigende interesse for hvalsafarierne været bekymring for, at hvalerne i sidste ende forlader området igen på grund af for megen uro. Vil du se hvaler med god samvittighed, bør du derfor være omhyggelig i valget af arrangør af din hvalsafari. Der er heldigvis flere, som gør en dyd ud af at respektere hvalerne ved blandt andet at holde passende afstrand, slukke motoren og i det hele taget følge hvalerne på en måde, der ikke stresser dem.

Yala Nationalpark

Det er ikke kun fantastiske strande, du kan opleve ude langs kysten. I Sri Lankas sydøstlige hjørne ligger således en af landet største naturseværdigheder, Yala Nationalpark. Her har du chancen for at komme helt tæt på et bredt udsnit af de mange plante- og dyrearter, som lever på Sri Lanka. Trods sin forholdvis lille størrelse er landet således et af verdens hotspots for biodiversitet med en lang række arter, der hører til blandt de mest sjældne i verden. 

Yala Nationalparken, som er et af de største naturbeskyttede områder på Sri Lanka, dækker knap 1.300 kvadratkilometer. Det er dog kun ca. en femtedel af dette område, der er åbent for besøgende. Her kan du opleve en bred vifte af naturtyper og ikke mindst chance for at opleve det rige dyreliv, der blandt andet inkluderer verdens tætteste koncentration af leoparder, elefantflokke, krokodiller, vilde vandbøfler, hjorte, aber og ikke mindst over 200 eksotiske fuglearter. Selv hvis du ikke er heldig at spotte en af de sky leoparder, vil et besøg i Yala være en stor naturoplevelse. De guidede ture foregår normalt i specialbyggede firehjulstrækker med godt udsyn for alle. Står Yala Nationalpark højt på din ønskeliste over oplevelser på Sri Lanka, er den bedste perioden tørtiden fra marts til april. Der er lukket i september og oktober. Husk kikkert!

Løveklippen – Sigiriya

Den omkring næsten 200 meter høje "Løveklippe" ligner ved første øjekast måske ikke andet end en stor, lidt særpræget klippeformation. Men ved nærmere eftersyn vil du opdage, at klippen, Sigiriya, gemmer på en af af Sri Lankas mest interessante historiske seværdigheder. Oppe på klippens flade top kan du således se ruinerne af en storslået borg fra det 5. århundrede. Klippefæstningen og de smukke haver for dens fod blev bygget af kong Kashyapa I, der var konge fra 477-495. Eftersigende havde Kashyapa, der havde dræbt sin far for at overtage tronen, brug for en fæstning for at være i sikkerhed for sin hævngerrige halvbror Moggallana, den retmæssige arving. 

Den store granitklippen minder lidt om Ayers Rock I Australien, men må tilgengæld gerne bestiges. Nu til dags er der sågar lavet trapper, så besøgende kan forcere de lodrette klippesider uden at sætte livet på spil. Det er dog ikke en tur for folk med højdeskræk, og de 1202 trin til toppen vil med garanti give sved på panden. De interessante ruiner og ikke mindst den betagende udsigt over det frodige landskab er dog alle anstregelserne værd. Det er ikke svært at forstå, hvorfor kongen valgte netop denne placering til sin fæstning og palads. Kashyapa var dog tilsyneladende ikke mere bekymret for angreb end at han brugte meget af sin tid i vandhaverne neden for klippen sammen med sit anseelige harem. På vejen op af klippen kan du se vægmalerier, som formentlig er portrætter af nogle af kongens yndlinge i haremmet.

Sigiriyaer i dag kendt for disse vægmalerier af de letpåklædte kvinder, men i kongens tid har områdets fontæner været mindst lige så imponerende. Vand blev båret op og strømmede derfra ned igen via et system af rør og kanaler indtil det med stor kraft blev presset ud af sindigt konstruerede fontæner, så der stod vandstråler flere meter op i luften. En ganske imponerende konstruktion for sin tid. Det er ikke underligt, at Sigiriya i 1982 blev optaget på UNESCO's liste over verdensarv.

Kongen fik knap et par årtier i dette lille paradis, men blev i sidste som fygtet angrebet af halvbroren Moggallana og dræbt (eller tog sit eget liv, da nederlaget stod klart). Siden overtog buddhistiske munke stedet og brugte det som kloster frem til det 13. eller 14. århundrede.

Har du mulighed for det, kan det anbefales at besøge Sigiriya først på morgenen. Så undgår du den værste hede og tængsel på vej op ad klippen. Husk vand og gode vandresko.

Pettah i Colombo

Sri Lankas dynamiske hovedstad, Colombo, er en chance for at opleve ægte asiatisk storbyliv med et sandt bombardement af sanserne. Her kan du nemt bruge en dag eller to på at udforske historiske seværdigheder, det store udvalg af restauranter, masser af butikker og markeder samt mærke af gadernes liv, der er helt anderledes end det, du kender fra Europa. Er du lige ankommet med flyet fra Danmark, kan det således været lidt af et kulturchok pludselig at befinde sig midt i den kaotiske atmosfære, der er typisk for storbyer i denne del af Asien. Men holder du af at opleve nye kulturer er Colombo på samme tid det perfekte sted at starte (eller slutte) din ferie på Sri Lanka. 

Vil du opleve det "ægte" Colombo, kan det anbefales at søge mod bazaar-kvarteret Pettah. Det overvejende tamilske kvarter er kendt for sine gader og stræder, der er proppet med småbutikker, der sælger alt fra farverige klæder og guldsmykker til antikviteter fra kolonitiden og krydderier. Her er med andre ord rig lejlighed til at finde et unikt souvenir, men det er dog lige så meget for blot at opleve gadernes sprudlende liv, du bør lægge vejen forbi. 

Kandy

Kulturelt er det ikke til at komme uden om Kandy, Sri Lankas næststørste by efter Colombo, der ligger i den centrale del af øen omgivet af frodige bjerge. Byen er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste, hvilket ikke mindst skyldes tempelområdet. Her finder du blandt andet det flotte kongepalads og det berømte Tandens Tempel, Sri Dalada Maligawa. Sidstnævnte huser, som navnet antyder, en tand. Det er dog ikke hvilken som helst tand, men eftersigende en af Buddhas tænder, der nu ligger til offentlig skue i et juvelbesat skrin på en lotusblomst lavet af det pureste guld. Tanden er hvert år centrum for en stor festival, Esala Perahera, som hører til blandt de største religiøse fester i Asien og tiltrækker tusindvis af pilgrimme fra nær og fjern. 

Kongepaladset og Tandens Tempel, der regnes blandt de mest hellige steder i den buddhistiske verden, er de ubestridt mest populære seværdigheder i Kandy, og du må være indstillet på, at der ofte er kø for at komme ind. Der er dog også meget andet at se og opleve i Kandy. Den tidligere kongeby rummer for eksempel adskillige templer og smukke haver såsom den Peradaniya, der hører til blandt de flotteste botaniske havet i hele Asien. Her kan du gå på opdagelse blandt tusindvis af eksotiske planter, som inkluderer flere hundrede orkidéarter.

Trænger du til lidt fred, kan det også anbefale at spadsere en tur ved Kandy-søen midt i byen. Den kunstige sø blev anlagt kort tid før byen, som et af de sidste områder på øen overgav sig til den britiske kolonimagt i 1815. Om aftenen slås der boder op ved søen.

Læs mere

Rejsemål i Sri Lanka

Find rejsen til Sri Lanka her

Information og fakta

Jeg har her samlet lidt fakta og baggrundsinformation om Sri Lanka, såsom landets geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspiration til din ferie. Informationen er udelukkende ment som inspiration, og der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du ønsker at finde flere oplysninger og tips til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Geologisk set er Sri Lanka en sydlig fortsættelse af Den Indiske Halvø. Østaten, som udover hovedøen inkluderer en række småøer, er omtrent halvanden gang større end Danmark, men har ca. fire gange flere indbyggere (ca. 22,4 millioner). Hovedparten af den folkerige ø består af lavland, men der er dog et markant højland centralt på øens sydlige del, hvor det højeste bjerg, Pidurutalagala, når op i 2.524 meter. I højlandet ligger blandt andet også den facinerende kongeby, Kandy. Sri Lankas befolkning er dog primært koncentreret i det frodige lavland på den sydvestlige del af øen, i byerne langs østkysten og på den flade halvø, Jaffna, i nord. Sidstnævnte er hovedområdet for Sri Lankas hinduistiske tamiler, der udgør et mindretal i landet.

Selvom der har været bosættelser på øen siden forhistorisk tid, sporer flertallet af øens nuværende befolkning deres oprindelse tilbage til de singalesere, der formentlig indvandrede til Sri Lanka fra Indien omkring slutningen af det 6. århundrede f.v.t. Singaleserne er overvejende buddhister, men omkring år 200 f.v.t. begyndte en tilsvarende indvandring af hinduistiske tamiler fra Sydindien via småøerne i Adam's Bridge. De historiske kilder tyder således på, at det helt frem til det 15. århundrede formentlig var muligt at krydse relativt tørskoet over denne landbro fra Indien.

Forskellige etniske befolkningsgrupper har således næsten altid skulle deles om Sri Lanka. Jaffnahalvøen i nord blev i sidste ende til et tamilsk kongerige, mens de singalesiske riger lå omkring det centrale område ved Kandy samt i den våde region på den sydvestlige del af øen, hvor der var gode forhold for landbrug. De srilankanske kongeriger lå i perioder i indbyrdes strid med hinanden, og øen blev desuden flere gange invaderet. Alligevel var der stabilitet nok før kolonitiden til, at kongerigerne blandt andet frembragte højt sofistikerede kunstvandingssystemer samt bysamfund og paladser, der hørte til blandt datidens mest komplekse i Asien, såsom Sigiriya-klippefæstningen. 

De gamle kongeriger har givetvis haft betydning for strukturen af det nuværende samfund, men nutidens Sri Lanka bærer også på sporene efter kolonitiden, der blev indledt af Portugal i det 16. århundrede. Portugiserne blev dog allerede i 1658 fordrevet fra øen af hollænderne, som selv blev fortrængt af briterne i slutningen af 1700-tallet. Under briternes herredømme blev øen kaldt Ceylon, og her blev først kaffe og siden te, gummi og kokos de vigtigste landbrugsprodukter. Briterne hentede ekstra arbejdskraft fra Sydindien til deres plantager i form af tamiler, som nu regnes for deres egen befolkningsgruppe, de indiske tamiler.

Uafhængighed og borgerkrig

Sri Lanka blev først anerkendt som en selvstændig stat i det britiske Commonwealth (under navnet Ceylon) i 1948. I 1972 blev landet en republik og tog det nuværende navn. Den allerede eksisterende spænding mellem det singalesiske flertal og tamilerne voksede dog i de følgende år, da der nu ikke længere var en kolonimagt til at lægge låg på uenighederne. Det singalesiske flertal var dog især utilfreds med, at tamilerne, til trods for at de var et mindretal (ca.18 procent), sad på flertallet af de ledende stillinger i samfundet. Det var et levn fra kolonitiden, hvor englænderne havde valgt at favorisere tamiler i deres engelsktalende administration.

De følgende år kappedes landets store, singalesiske partier derfor om at overbyde hinanden på at give privilegier tilbage til singaleserne på bekostning af tamilerne. Der blev for eksempel fremsat et krav om, at singalesisk skulle være det eneste, officielle sprog, og buddhismen, singalesernes religion, blev udråbt til officiel statsreligion. Ligeledes blev der indført kvoter på universiteterne for, hvor mange tamiler der måtte optages, og alle ledende poster i militæret, politiet, uddannelsessektoren og den offentlige forvaltning gik til singalesere.

I juli 1983 udbrød der borgerkrig mellem regeringshæren og Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), som krævede oprettelsen af en uafhængig, tamilsk stat, Tamil Eelam, på den nordøstlige del af øen. Borgerkrigen, der strakte sig over 25 år kun afbrudt af en kort våbenhvile i 2002, kostede mere end 75.000 liv og drev over en million mennesker på flugt. Det internationale samfund stillede sig med tiden overvejende på regeringshærens side, mens de tamilske tigre efter selvmordsangreb og rekruttering af børnesoldater blev sat på en terrorliste både i USA og EU. Undervejs forsøgte udlandet dog at mægle mellem parterne, og Indien indsatte omkring 1987 en fredsbevarende styrke på øen. De indiske styrker blev dog af tamilerne beskyldt for overgreb. Tigrene svarede derfor igen med at myrde Indiens premierminister, Rajiv Gandhi, med en selvmordsbombe. 

I 2009 erklærede Sri Lankas præsident officielt krigen mod De Tamilske Tigre for slut efter en storoffensiv mod løsrivelseshæren, der til sidst var trængt tilbage til landets nordøstlige kyst. Udover mange civile og soldater kostede denne sidste offensiv de tamilske ledere livet.

Borgerkrigen og tsunamikatastrofen i 2004 har ikke overraskende betydet, at turisterhvervet på Sri Lanka først fornylig igen har fået den medvind, som den smukke ø berettiger til. Nu strømmer turister fra hele verden til gengæld igen til denne lille perle i Sydasien.

Klima og vejr

Sri Lanka har et tropisk klima, hvilket betyder, at du året rundt må forvente korte, forfriskende regnbyger. Der er dog også et overordnet mønster med tørtider og mere regnfulde årstider, alt efter hvor på øen du befinder dig. Klimaet er således præget af to forskellige monsuner. Fra maj til august hersker sydvest-monsunen, som giver regn på den sydlige del af øen, vestkysten og i det mere centrale højland. Fra oktober til januar er det derimod nordøst-monsunen, som giver regn i de nordlige områder og på østkysten. Disse lidt specielle forhold betyder, at du næsten altid kan finde et sted på øen med godt vejr. Er din førsteprioritet sol og strand, er perioden fra november til april dog det mest oplagte rejsetidspunkt, da de fleste badebyer ligger ved sydvestkysten.

Planlægger du en rundrejse på øen, dvs. både ude langs kysten og oppe i højlandet, bør du medbringe tøj til lidt af hvert. Mens dagtemperaturen i lavlandet og ude ved kysten typisk ligger omkring 30-35 grader, falder den ned til 15-20 grader oppe i højlandet. Her kan en varm trøje til om aftenen være god.

Godt at vide

Tidsforskel: Der benyttes ikke sommertid på Sri Lanka, og tidsforskellen varierer derfor alt efter, om Danmark har sommer- eller vintertid. Sommertid + 3½ time, vintertid + 4½ time.

Hygiejne: Postevand er ikke rent nok til at drikke, og vi anbefaler derfor, at du i stedet køber vand på flaske. Mens toiletter på hoteller og på større restauranter generelt er af vestlig standard, skal du være forberedt på, at standarden på offentlige toiletter eller ude i landområder ofte er mere primitiv. Det kan derfor anbefales selv at medbringe toiletpapir (evt. en pakke vådservietter) og hånddesinfektionsgel.

Etikette: Når du først har vænnet dig til, at der er et helt andet, mere hektisk liv på gaden end i Danmark, vil du opleve, at srilankanere er et venligt og imødekommende folkefærd. Med sund fornuft og et smil kommer du langt. Besøger du templer og andre helligdomme, forventes det, at også turister viser passende ærbødighed med korrekt opførsel og påklædning.

Penge: Valutaen hedder srilankansk rupee (LKR). Du får som regel den bedste kurs, hvis du venter med at veksle, til du er på Sri Lanka. Det anbefales at medbringe kontanter i form af USD eller EUR. Kreditkort modtages på de fleste store hoteller og i nogle større butikker. Vær dog opmærksom på, at der er langt mellem hæveautomater, hvis du får brug for kontanter.

Sprog: Udover de to officielle sprog, Sinhala og Tamil, tales der i de fleste større byer også engelsk, ligesom du ved andre populære turistområder sagtens kan klare dig med engelsk. Forvent dog ikke, at alle taler det flydende, og særligt ude på landet kan mange kun nogle ganske få engelske ord. Her må mimik og gestik i brug.

Turistkontor: Du kan finde mere information om Sri Lankas seværdigheder og praktiske oplysninger på hjemmesiden for det officielle turistkontor.

Populært i Sri Lanka

Sri Lanka, Sri Lanka
  • Nærmeste lufthavn: 173 km
  • Pool
  • Internetadgang/Wi-Fi
Sri Lanka, Sri Lanka
  • Nærmeste lufthavn: 158 km
  • Pool
  • Internetadgang/Wi-Fi
Sri Lanka, Sri Lanka
  • Nærmeste lufthavn: 14 km
  • Pool
  • Internetadgang/Wi-Fi

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

Filtrér