Rejser til Sverige

Som ferieland er Sverige et næsten uudtømmeligt skatkammer af oplevelser for hele familien. Storby, natur og masser af aktivitetsmuligheder, her findes det hele! De charmerende, svenske ødegåde er perfekte, hvis du trænger til en afslappende ferie i fredelig idyl, mens landets storslåede natur indbyder til aktive ferier med alt fra vandre- og kanoture om sommeren til unikke skioplevelser om vinteren. På en rejse i Sverige er der nemlig aldrig langt til nærmeste aktivitetsmulighed, hvad enten det er på de glitrende søer, inde i de dybe skove eller ude i skærgården.

Muligheden for at opleve en natur, som er mere uberørt og vild end noget, vi kender herhjemme, er dog ikke det eneste, som gør Sverige til et attraktivt rejsemål. Der venter også et væld af spændende kulturelle oplevelser og attraktioner "hinsidan", der i lige så høj grad er værd at rejse efter. Det spænder vidt lige fra glaspusterier i Småland og vilde rutsjebaner i Gøteborg til julemarked i de charmerende brostensbelagte gader i Stockholms Gamla Stan og fejring af midsommeren med dans om majstangen i Dalarna.

Velkommen til Sverige med Hideaways, vi er specialister i rejser hvor du bor på nøje udvalgte hoteller.

Læs mere om Sverige

Rejseguide til Sverige

Der er ikke ret langt over sundet til Sverige, men selvom der ikke er tale om et fjernt, eksotisk rejsemål, er visse ting alligevel anderledes i vores naboland. Herunder finder du en bred vifte af praktiske informationer, som forhåbentlig kan være en hjælp i forberedelsen af din rejse til Sverige.

Transport

Takket være Øresundsbroen har Danmark og Sverige været landfaste siden 2000. Samtidig er der stadig gode færgeforbindelser, som betyder, at det er oplagt at tage bilen, når du rejser til Sverige. I bil bestemmer du helt selv feriens tempo, hvor og hvornår pauserne skal holdes, ligesom det er lettere at medbringe alt det, du har brug for i løbet af ferien. Det svenske er vidtforgrenet og meget velholdt.

Der er dog et par forhold, som du bør være ekstra opmærksom på ved kørsel i Sverige - især hvis turen går langt mod nord. Mens Skåne og det sydlige Sverige i vidt omfang har et klima, der minder meget om det danske, er vintrene længere mod nord koldere med veje, der ofte er dækket af sne og is. Ikke overraskende er vinterdæk derfor påbudt i perioden 1. december – 31. marts i Sverige. Har du planer om at bevæge dig ud på mindre veje, er det desuden en god ide at medbringe snekæder. Disse må dog kun benyttes, hvis de ikke ødelægger vejen.

Læs mere om reglerne for vinterkørsel på Transportstyrelsens hjemmeside.

En anden ting du som bilist i Sverige bør være opmærksom på er dyrelivet, nærmere bestemt elge og mod nord rener. Der er tale om store dyr, som ved påkørsel kan anrette betydelig skade, omend påkørsler med personskade heldigvis er forholdsvis sjældne. Langs hovedfærdselsårene er der mange steder opsat dyrehegn, men særligt i morgen- og aftentimerne er det alligevel værd at være ekstra opmærksom, hvis der ligger skov op til vejen.

Tog og fly

Selvom der er gode grund til at tage bilen, når rejsen går til Sverige, betyder de store afstande, at det i nogle tilfælde kan være værd at overveje alternative transportformer. Uden pauser tager det for eksempel cirka syv timer at køre fra København til Stockholm i bil. Vil du gerne slippe for de mange timer bag rattet, er der dog gode forbindelser med fly til Arlanda Lufthavn ved Sveriges hovedstad. En oplagt mulighed for at tage på en forlænget weekend i Stockholm. Ligeledes kan du flyve til flere andre dele af landet såsom Visby på Gotland, Östersund i Midtsverige og minebyen Kiruna i det svenske Lapland. Tilsvarende kan du nå det meste af Sverige med tog fra Danmark. Med det komfortable højhastighedstog X2000 tager det for eksempel kun godt fem timer at køre fra København til Stockholm. Ligesom herhjemme ligger de svenske togstationerne oftest midt i byens centrum tæt på shoppinggaderne. For at komme det sidste stykke fra stationen eller lufthavnen til dit hotel, kan det dog anbefales at leje en bil, hvis du også vil have friheden til at udforske resten af områdets seværdigheder i løbet af ferien.

Shopping

Sverige har ikke tilsluttet sig eurosamarbejdet, og du skal derfor stadig betale med svenske kroner. Selvom du kan benytte kontanter de fleste steder, vil du også i Sverige vil du opleve, at der er ved at ske et skifte i retning af det kontantløse samfund. Det er således efterhånden ikke usædvanligt at finde butikker og caféer, som kun modtager kortbetaling. Normalt får du ved kortbetaling og kontanthævninger den mest gunstige kurs ved at vælge at afregne i svenske kroner.

Malmø, Göteborg og ikke mindst Stockholm er perfekte rejsemål for dig, som vil udnytte den lave svenske krone til at gøre nogle gode køb i løbet af ferien. Her finder du talrige stormagasiner og hyggelige gågader med både lokale og internationale modeforretninger samt andre interessante specialbutikker. Holder du ferie i Sverige uden for storbyerne, kan det dog også varmt anbefales at holde udkig efter lokale "Loppis" - den svenske udgave af loppemarkeder. Her er der gode chancer for at finde sig et unikt souvenir.

Helligdage

Sverige har en række ekstra helligdage såsom 5.-6. januar (Helligtrekonger), 6. juni (den svenske nationaldag), 22.-23. juni (Midsommer) og 2. november (Allehelgensdag). Men i modsætning til i Danmark holder de fleste butikker i Sverige søndagsåbent på sådanne helligdage.

Vejr

Sverige er omkring ti gange større end Danmark og er derfor mere varieret både hvad angår landskaber og klima. Rejser du længst mod nord op over polarcirklen, kan du om vinteren både opleve det fantastiske nordlys og temperaturer, som dykker langt ned i de tocifrede minusgrader. Så langt op behøver du dog ikke rejse, hvis du vil på skiferie. De mest populære skisportssteder ligger da også i Syd- og Centralsverige, hvor temperaturerne om vinteren når langt nok ned til at sneen bliver liggende på pisterne, men ikke længere ned end at det med den rette beklædning er behageligt at være ude hele dagen. I det sydlige Sverige er klimaet endnu mere mildt og genkendeligt takket være de nærliggende kyster.

Læs mere

Seværdigheder og oplevelser

Herunder har jeg kort beskrevet nogle af de mange oplevelser, som venter dig på en rejse til Sverige. Hvis du vil læse om de mange andre seværdigheder, der venter lige på den anden side af sundet, vil jeg anbefale dig at besøge vores rejseblog, hvor du kan finde spændende artikler om Sverige og mange andre rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Aktiv ferie for hele familien

Trænger du og familien til at slippe helt væk fra hverdagens trummerum, eller er du på udkig efter et rejsemål, hvor børnene helt at sig selv lægger mobilen væk? Sverige har store, uberørte naturområder, hvor du kan nyde stilheden omkring dig. Der er vandreruter på kryds og tværs af landet, som kan føre dig ind i dybe skove og op i høje fjelde. Nogle af de længste ruter er flere hundrede kilometer lange og kræver, at du selv medbringer mad og eget telt. Der er dog også rig mulighed for at opleve naturen til fods på korte dagsture, hvor forfriskninger indtages på hyggelige små caféer undervejs, og hvor du efter efter en dag i den friske luft kan vende hjem til dit hotel for at slappe af og tanke energi til nye eventyr.

Ligeledes er der på de spejlblanke søer og i den idylliske skærgård om sommeren rig mulighed for at give familien en uforglemmelig naturoplevelse på en kajak- eller kanotur. Rejser du lidt op i landet om vinteren, er der gode chancer for at opleve et landskab dækket af et tykt lag sne. Det er en oplagt chance for at opleve en ægte hvid jul og for at komme på ski ikke langt fra Danmark. Især hvis du rejser med børn eller selv er nybegynder på ski, er Sverige det perfekte vinterrejsemål. Pisterne er måske nok ikke så udfordrende og talrige, som dem man finder i Alperne, men her er dog rigeligt til en hyggelig skiferie med familien.

Rejser du med børn til Sverige, er ski langt fra den eneste familievenlige aktivitetsmulighed. Nær nogle af de populære skiområder ligger for eksempel Orsa Rovdyrspark, der efter sigende er Europas største af sin slags. Her kan I se Sveriges fire store rovdyr (brunbjørn, los, jærv og ulv) samt en række andre udrydningstruede rovdyr leve i et naturnært miljø.

Tilsvarende er der masser at tage sig til på en familierejse i Sverige om sommeren. I Skåne kan I for eksempel i Tosselilla Sommarland prøve Europas længste vandrutsjebane på 170 meter. Den er én af 13 forskellige vandrutchebaner i det store vandland nordøst for Ystad. Dette er dog blot et af de talrige svenske vandlande og forlystelsesparker, hvor vandhunde og barnlige sjæle kan slå sig løs. Omkring en halv times kørsel fra Lidköping ligger for eksempel Skara Sommarland, der er Skandinaviens største vandland.

Hyggelige landsbyer og livlige storbyer

Det er meget velfortjent, at Sverige som rejsemål især er kendt for sin skønne natur. Den er imidlertid ikke det eneste, som det er værd at rejse efter. De kulturelle oplevelser i de mange hyggelige landsbyer og stemningsfulde storbyer er også i en klasse for sig.

Når det gælder de svenske byer er hovedattraktionen naturligvis Stockholm, som med rette kan betegnes som en af verdens smukkeste hovedstæder. Alene beliggenheden spredt ud på 14 øer der hvor Mälaren, Sveriges tredjestørste sø, møder Østersøen giver byen sit helt eget, smukke særpræg. Der er næppe mange andre storbyer med så mange grønne områder som Stockholm og vandet er rent nok til, at du kan tage en svalende dukkert om sommeren. Vil du tage en pause fra bylivet, er skærgården desuden kun en kort sejltur væk.

Ligesom resten af Sverige er hovedstaden et helårsrejsemål, hvor du med et stort udvalg af historiske seværdigheder, museer og gallerier heller ikke kommer til at kede dig indendørs. Dertil kommer naturligvis byens mange anerkendte restauranter, natteliv og shoppingmuligheder, der inkluderer alt fra eksklusive modebutikker til det årlige julemarked i Gamla Stan.

På modsatte kyst ligger Göteborg, som lokker med sin egen flotte skærgård, talrige kulturelle oplevelser og gastronomi i verdensklasse. Sverige næststørste by huser således indtil flere restauranter med de eftertragtede Michelin-stjerner. De senere år er Göteborg tilmed blevet kendt for sin street food, der serveres i de mange torvehaller eller fra food trucks rundt om i byen. Kulturelt er årets højdepunkt den 6 dage lange festival, Göteborgs Kulturkalas, i august, hvor centrum af byen fyldes med gratis underholdning og tusindvis af glade deltagere. Hvis du rejser til Göteborg med børn, skal der nok også sættes god tid af til en tur til Lisaberg, Nordens største forlystelsespark, som har masser af sjove attraktioner for alle aldre.

Læs mere

Rejsemål , Sverige

Find rejsen til Sverige her

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

Filtrér