Rejser til Tanzania

Tanzania er 22 gange større end Danmark. Det østafrikanske land byder derfor ikke overraskende på en enorm variation både i landskab og kultur. Din ferie i Tanzania kan indeholde alt fra safari i en af 15 nationalparker, afslapning på idylliske badestrande til udfordrende bjergbestigning og pulserende storbyliv. I den nordlige del af landet venter således majestætiske Kilimanjaro og den spektakulære Serengeti-nationalpark, mens du i Gombe Stream nationalparken i den vestlige del af Tanzania kan møde chimpanserne i deres rette element. Sidst, men ikke mindst, er øgruppen Zanzibar med dens smukke strande en del af Tanzania og det perfekte sted at slutte en oplevelsesrig ferie af. 

Velkommen til Tanzania med Hideaways, vi er specialister i rejser hvor du bor på nøje udvalgte hoteller på din rejse.I skrivene stund tilbyder vi rejser til rejsemålet Zanzibar.

Information og fakta

Jeg har her samlet lidt information og fakta om Tanzania til inspiration. Husk du også altid kan læse mere om vores rejsemål på bloggen, her finder du rejsetips og gode råd. God fornøjelse og god rejse.

Efter at have opnået deres uafhængighed fra Storbritannien gik Tanganyika og Zanzibar i 1964 sammen om at danne United Republic of Tanzania. Landet er det største og mest folkerige i Østafrika. Landet rummer ca. 120 etniske grupper, der har swahili som fællessprog. De omkring 52 millioner indbyggere er dog ret ujævnt fordelt i landet med de største koncentrationer i den nordlige halvdel af landet og ude langs kysten. Takket være sin imponerende størrelse har Tanzania samtidig en af de laveste befolkningstætheder i Østafrika, hvilket sammen med det faktum at omkring en tredjedel af befolkningen lever i byer, stadig levner plads til enestående uforstyrrede naturområder. Her har du mulighed for at opleve det, der af mange opfattes som essensen af Afrika med et rigt dyreliv i form af løver, zebraer, knuer, elefanter, hyæner, giraffer, antiloper og næsehorn.

Den officielle hovedstad er Dodoma, som ligger centralt i landet. Men de fleste myndigheder holder dog til i Dar es Salaam ude ved kysten, som desuden er landets største by og har den vigtigste havn. Dar es Salamm er et oplagt udgangspunkt for en rundrejse i Tanzania, men er også i sig selv et besøg værd på en rejse rundt i landet. Byen med omkring 5 millioner indbyggere er ikke blot Tanzanias kommercielle hovedstad, men også en fascinerende smeltedigel af nyt og gammelt, rigt og fattigt. Her kan du bruge lang tid på at udforske spændende markeder og nyde godt af de lækre fiskerestauranter, som får friske forsyninger direkte fra Det Indiske Ocean. 

Natur og dyreliv

Kilimanjaro, Afrikas højeste bjerg, er nok Tanzanias mest kendte attraktion. Folk rejser hertil fra hele verden for at nyde solopgangen fra toppen i 5.895 meters højde. Der er seks forskellige ruter til toppen i forskellige sværhedsgrader. Den store Serengeti-slette, der ligger på grænsen til Kenyas Masai Mara, er dog målt på besøgstal en endnu større turistattraktion. Området er især kendt for den fantastiske årlige migration, hvor to millioner zebraer, gazeller og gnuer vandrer efter et næsten fast mønster.

Hovedparten af landets naturturister søger mod de berømte parker mod nord, men det er dog ikke ensbetydende med, at den sydlige del af Tanzania ikke har noget at byde på. Det er for eksempel her du finder Ruaha Nationalpark, der er landets største. Her er færre af de såkaldte safari camps end i nord, men dyrelivet er ikke mindre rigt. Det er en oplagt mulighed for at opleve en anden slags natur, hvor de vidtstrakte sletter er erstattet af en mere tæt bush. 

Efter de store naturoplevelser i nationalparkerne eller anstrengelserne ved bestigningen af Kilimanjaro er der mange, som vælger at slutte rejsen af med en badeferie på Zanzibars hvide og idylliske sandstrande. 

Badeferie på Zanzibar

Det er ikke underligt, at Zanzibar er blevet næsten en obligatorisk del af en rejse til Tanzania. Faktisk er Zanzibar en øgruppe 40 kilometer fra fastlandet, der også inkluderer øerne Pemba og Mafia. Men det er som regel den største ø, Unguja, der henvises til. De paradisiske sandstrande ved azurblå hav sælger sig selv, og det er nemt at fordrive det meste af tiden her. Der er således masser af muligheder for at snorkle og dykke i laguner og på atoller eller tage på delfinsafarier. Prøv også en sejltur i en af de traditionelle træbåde med store sejl, Dhow. Det kan også anbefales at tage en tur ind til hovedbyen Zanzibar Town for at se den gamle bydel Stone Town med dens charmerende smalle gader, basarer og sultanens gamle palads. Denne velbevarede bydel er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. 

Kan du løsrive dig fra kysten, kan du på øens indre besøge frodige skove og krydderiplantager. Det er en interessant oplevelse for hele familien at se hvor kanel, peber, kardemomme, vanille og andre krydderier stammer fra. Øen var engang et vigtigt centrum for både krydderi- og slavehandel. 

Mad og drikke

Det velsmagende tanzanianske køkken er bestemt værd at gå på opdagelse i. Ligesom i det øvrige Østafrika kendetegnes de traditionelle retter i Tanzania af, at man ikke spiser kød hver dag. I stedet spiller hirse, sorghum, bønner, pilaf, og majsmel hovedrollen. Det er traditionelt kun ved specielle lejligheder, at man for eksempel slagter en ko eller gedekid. Til gengæld byder det lokale køkken på en masser af krydderier, som afspejler at Tanzania er en af verdens vigtigste krydderiproducenter. 

I en storby som Dar es Salaam er der naturligvis et stort udvalg af restauranter med både lokalt inspirerede menuer og internationale retter. Rejser du rundt ude i mere landlige omgivelser, er udvalget som regel noget mere begrænset. Det kan dog være en chance for at prøve nogle retter, du måske normalt ikke ville vælge. En af de mest kendte retter er Ugali, der med rette kan beskrives om Tanzanias nationalret. Den laves af fint majsmel og vand som koges sammen. I sig selv er det lidt tungt og neutralt i smagen. Det serveres dog ofte med en lækker sovs med grøntsager og kylling, fisk eller andet kød.

Bemærk at der ikke er sikkert at drikke vand direkte fra hanen. Vær også forsigtig med at spise uskrællet frugt og rå grøntsager.

Vejr og klima

Klimaet i Tanzania varierer fra varmt og fugtig ved kysten til mere tempereret klima i det højereliggende centrum af landet. I tørtiden kan temperaturen i Dar es Salaam nemt stige til over 35 grader. Tanzania har to regntider, en lang og tung fra marts til maj, og en kortere, lettere fra november til januar. Bemærk at mange resorts på Zanzibar lukker ned i den lange regntid. Ligeledes vil nogle veje og stier i nationalparkerne være lukket på grund af regnen i denne periode.

Praktiske oplysninger

Valuta: Tanzanian shilling (Tsh). Der findes hæveautomater i de større byer, men det er dog ikke usædvanligt, at de er ude af drift. De større hoteller og lodges tager normalt imod kreditkort. Det er normalt at give drikkepenge i turistområderne. På markeder forventes det, at man vil prutte om prisen. Vil du medbringe kontanter hjemmefra til veksling, er det bedst at have amerikanske dollars med.

Tidsforskel: Der benyttes ikke sommertid i Tanzania, så tidsforskellen varierer efter årstiden. Ved dansk sommertid er Tanzania således 1 time foran, ved vintertid er det 2 timer.

Du kan finde information om anbefalede vaccinationer ved rejser til Tanzania på www.rejsedoktor.dk. For en aktuelt status på den sikkerhedsmæssige situation kan du tjekke Udenrigsministeriets hjemmeside.

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller