Ferie i Prag

Lyder betagende arkitektur, et væld af spændende museer og et sandt virvar af brostensbelagte gader, der indbyder til romantiske slentreture, samt traditionsrige bryghuse, hvor der bydes på gode øl, som opskriften på en vellykket storbyferie? Så skal din næste ferie gå til Prag! Den tjekkiske hovedstads gamle bykerne, der i 1992 blev optaget på UNESCO's liste over verdensarv, emmer af charme med små krogede gader, gamle bygninger adskilt af utallige porte, der åbner ind til hyggelige gårdmiljøer. På byens mange gadehjørner og torvepladser ligger spændende restauranter og barer side om side og lokker med priser, der ligger mærkbart under de danske. Dertil kommer naturligvis de mange seværdigheder, som man nemt kan bruge mange ferier på at udforske. Bare det at gå rundt i byens gader er en oplevelse i sig selv og byder på mange unikke øjeblikke. Glæd dig for eksempel til spadserturen over Karlsbroen, der er udsmykket med 30 helgenstatuer og altid summer af liv. Denne 520 meter lange gotiske bro over Vltava-floden er nok Europas smukkeste middelalderbro og er med rette et af byens mest kendte vartegn.

Udover de historiske seværdigheder er Prag også et sandt overflødighedshorn af kunstmuseer, markeder og ikke mindst butikker. Prag lever således stadig i høj grad op til sin fortid som gammel handelsstad. Det lave prisniveau indbyder naturligvis i høj grad til en storbyferie rig på kulinariske oplevelser og shopping. 

Hvor skal du bo i Prag? Vil du have mest muligt ud af byens mange tilbud, er det en god ide at vælge et centralt beliggende hotel. Udbuddet af indkvarteringsmuligheder er stort, men her hos Hideaways kan du vælge i sikker forvisning om, at alle hoteller i Prag er omhyggeligt udvalgt og personligt tjekket. 

Inspiration og fakta

Først et par hurtige fakta om Den Gyldne Stad: Prag er Tjekkiets hovedstad og største by med omkring 1,3 millioner indbyggere. Byen der spreder sig over et kuperet terræn ved floden Vltava, ligger på højde med Frankfurt omtrent 600 km fra Danmark i fugleflugt. Prag som by kan dateres tilbage til omkring det 9. århundrede, hvor byens borg blev grundlagt.

Prag som også var hovedstad i den historiske region Bøhmen, anses af mange for at være en af Europas smukkeste hovedstæder. Det skyldes ikke mindst, at Prag i modsætning til mange andre europæiske storbyer trods voldsomme kampe slap nogenlunde helskindet gennem 2. Verdenskrig. Her kan du således stadig opleve det oprindelige middelaldercentrum, som rummer imponerende katedraler og kirker med høje spir. Prag har specielt siden udbygningen af det enorme borgkompleks (det største af sin slag i verden ifølge Guinness rekordbog) haft noget storslået over sig. Byen har da også gennem meget af sin levetid ikke blot været centrum for den politiske magt, men også haft en stærk tiltrækningskraft på kunstnere og videnskabsmænd fra hele verden. Det inkluderer den berømte danske astronom Tycho Brahe (1546-1601), der ligger begravet i netop Prag. I nyere tid er byens tiltrækningskraft ikke aftaget. Efter murens fald flyttede mange unge således til byen og var med til at skabe den energi og dynamik, man stadig fornemmer overalt. 

Seværdigheder og oplevelser

En stor del af fornøjelsen ved en ferie i Prag er blot at vandre formålsløst rundt i de brostensbelagte gader og suge byens unikke stemning til sig. Der er dog en række seværdigheder, som du ikke bør gå glip af. 

Karlsbroen (Karluv most)

På den 516 meter lange, 10 meter brede stenbro, som forbinder de to bydele Stare Mesto og Malá Strana, er der næsten altid masser af liv. vil Du undgå det værste mylder, skal du komme her tidligt om morgen. For mange vil en del af fornøjelsen ved en spadsertur over den broen fra det 14. århundrede dog netop være muligheden for at betragte livet, der udspiller sig her med et virvar af turister, lokale samt kunstnere og gademusikanter, der forsøger at tjene en skilling.  Den smukke bro, der holdes oppe af 16 buer, har dog ikke altid kun været forbundet med glæde og beundring. I forbindelse med trediveårskrigenbrød, som ud i 1618, fandt et stort slag sted uden for Prag. Sejrsherren kong Ferdinand 2. af Habsburg lod 27 adelige oprørsledere halshugge og hængte derefter på makaber vis deres hoveder op på Karlsbroens gotiske tårn. 

Karlsbroen ligger ganske tæt ved Prags borg (se nedenfor), så det er oplagt at gå over broen på vej derop.

Orloj - det astronomiske ur 

Det astronomiske ur, som pryder rådhustårnet i Staré Mesto, er måske en af Prags mest fotograferede seværdigheder. Uret blev konstrueret af mesteren Mikulas af Kadan efter design af Jan Sindela, professor i matematik og astronomi. Her samles turist hver time samles for at beundre det gamle ur fra 1410. Når klokken slår åbnes to låger over uret, og figurer, der forestiller de 12 apostle, kommer til syne. Forestillingen afsluttes med, at hanen galer, lågerne lukkes og publikum klapper begejstret.

Borgen (Pražský hrad)

Prags borg, som har rødder til bage til det 9. århundrede, ligger på en høj og kan derfor ses fra de fleste steder i byen. Det enorme borgkompleks rummer adskillige paladser, klostre, kirker og kapeller, som det kan tage flere dage at udforske. Du bør som det mindste lægge vejen forbi den gotiske Skt. Vitus katedral og  St. Georges kirken. Borgen har været centrum for magten i Tjekkiet i mange århundreder og er da også sæde for landets præsident.

Restauranter og shopping

Traditionelt hører tjekkisk mad til i den lidt tunge ende med retter, der er kødrige i form af for eksempel pølser og gryderetter. Typisk ledsages retterne af kål, kartoffelmos eller knödel, der er en slags melbolle. Selvom der stadig er gode muligheder for at prøve sådanne lokale, traditionelle retter, vil du dog også opdage, at menukortene i Prag nu til dags rummer indflydelser fra mange andre madkulturer. Der er for eksempel talrige restauranter, som er meget inspireret af de franske og italienske køkkener. Der er desuden en god blanding af fine gourmetrestauranter og mere budgetvenlige spisesteder. Det generelt lave prisniveau i Tjekkiet slår naturligvis også igennem på menukortenes priser, så det er ekstra oplagt at udnytte muligheden for at forsøde ferien med skønne gastronomiske oplevelser, når du er på ferie i Prag. Det inkluderer øllet, som spiller en vigtig rolle i tjekkisk kultur. Der er da heller ingen mangel på udskænkningssteder i Prag. Om sommeren er der for ekempel rig mulighed for at nyde en kølig øl i en af byens grønne parker eller i en hyggelige gårdhave i forbindelse med et værtshus. 

Nattelivet i Prag er lige så alsidigt som det kulinariske udbud. Her finder du alt fra pulserende diskoteker til stemningsfyldte jazzklubber. De lave priser tiltrækker ikke overraskende en del festglade, unge turister, der slår sig løs til ud på de små timer. Men der er også mange muligheder for at nyde byens natteliv i mere fredelige rammer på traditionelle værsthuse, elegante cocktailbarer eller til en intimkoncert. 

Vil du udnytte de billige priser til at shoppe, er udvalget af butikker stort. Der er utroligt mange souvenirbutikker med tingel-tangel af tvivlsom kvalitet i den gamle bys gader og for eksempel det mest populære hovedstrøg Václavské Namesti. Skal det være lidt mere eksklusivt, skal du søge mod den elegante gade Parížská, hvor der ligger mange mærkevareforretninger. Dertil kommer talrige store, moderne indkøbscentre rundt om i byen med butikker af enhver slags.

Vejr

På en ferie i Prag vil du opleve et typisk fastlandsklima med varme somre og kolde vintre. Januar er koldest med temperaturer, der ligger omkring frysepunktet. Somrene er solrige med dagstemperaturer der gennemsnitlig når op omkring 24 grader. Der falder dog også mest nedbør i sommermånederne, der samtidig af og til kan blive meget varme inde i byen. Dette er den mest populære årstid at besøge byen, men vil du undgå varmen og den værste turisttrængsel, kan det anbefales at besøge Prag i foråret - specielt maj - hvor temperaturerne beynder at være høje nok til at nyde byens udeliv i fulde drag, men stadig ikke for hedt til at tage på sightseeing midt på dagen. Prag tager sig ligeledes godt ud i efterårsmånederne, når byens træer langsomt begynder at miste farve.

Praktiske oplysninger

Transport: En ferie i Prag starter oftest i Václav Havel Airport Prague, som ligger omkring 20 kilometer fra centrum. Dette er landets største lufthavn med forbindelser til utallige destinationer i Europa - heriblandt Danmark. Der er gode busforbindelser ind til bymidten fra lufthavnen. Har du god tid (ca. 12 timer), er der desuden gode, internationale togforbindelser til Prag. 

Prags historiske bykerne er ikke større end at meget kan nås til fods. Det er dog værd at bemærke, at de mange brostensbelagte gader gør byen mindre fremkommelig for personer med gangbesvær. Vil du hvile benene, er der et godt netværk af busser, sporvogne og metro, som gør det nemt at komme omkring - også til seværdigheder i byens ydre dele. Som turist kan det være en fordel at købe en 24-timers eller tre-dages billet. Sidst, men ikke mindst, kan det anbefales at tage en sejtur på Vltava-floden. Det er en god måde at se nogle af seværdighederne, for eksempel Karlsbroen, fra en lidt anden vinkel.

Sprog: Tager du på udflugt uden for byen, kan du i landlige områder opleve, at det er svært at gøre sig forståelig på engelsk. Inde i Prag, især på steder hvor man er vant til at have med turister at gøre såsom hoteller, restauranter, butikker, museer osv. er det sjældent noget problem at tale engelsk, ligesom mange taler lidt tysk. 

Valuta: Tjekkiske koruna (CZK). Til trods for at Tjekkiet er medlem af EU, har landet ligesom Danmark endnu ikke indført euroen. Sedler fås i størrelser af 100, 200, 500, 1000, 2000, 5000 CZK. Dertil kommer mønter af 1, 2, 5, 10, 20 og 50 CZK. Der er talrige vekselkontorer i selve byen samt i lufthavnen. Dertil kommer mange hæveautomater, der accepterer de almindelige former for internationale kreditkort. Vil du helst undgå kontanter, kan du betale med kreditkort - specielt Visa og Mastercard -  på de fleste hoteller, restauranter og i butikker.

Drikkepenge: Selvom man ikke har lang tradition for at bruge drikkepenge, er det især på restauranter normalt at give drikkepenge, hvis man er tilfreds med betjeningen. Man lægger normalt omkring 10 procent af regningen. 

Turistkontor: Du kan finde mere information om byens seværdigheder og aktuelle begivenheder på det lokale turistkontors hjemmeside.

>> Læs alt om rejser til Prag
>> Sådan booker du en pakkerejse til Prag
 

Læs mere

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller