Rejser til Antalyakysten

Når der står sol, varme og og lange badestrande øverst på ønskelisten for årets sommerferie, er der ikke mange rejsemål i Europa, som kan konkurrere med Antaliyakysten på den tyrkiske riviera. Her finder du populære destinationer som Alanya, Belek og Side med deres lange gyldne sandstrande og alle de tilbud, der skal til for at få en vellykket familierejse, samt en perlerække af fredfyldte badebyer for dig, der blot trænger til at koble helt af og lade batterierne op under sydens sol.

På Antalyakysten finder du et bredt udvalg af hoteller og ferielejligheder i alle prisklasser. Der er med andre ord noget noget for alle, uanset om du er på udkig efter et godt tilbud på en ferie med hele familien eller planlægger en romantisk parferie med fokus på den rene afslapning. Allerede i foråret kan du på Antalyakysten nyde temperaturer som på en god dansk sommerdag, og i sommermånederne får du ikke brug for andet end dit letteste sommertøj fra morgen til aften.

Som rejsemål er Antalyakysten med god grund mest kendt for sit solrige vejr og skønne badestrande. Når du ikke ligger og daser på stranden eller bader i det lune middelhav, er der dog også meget andet at tage sig til og opleve i denne del af Tyrkiet. Glæd dig til wellness i et ægte hamam, shopping på farverige markeder, bådudflugter til idylliske badevige og til at mærke historiens vingesus på udflugter til imponerende romerske areaner og osmanniske borge.

Velkommen til Tyrkiet med Hideaways, vi er specialister i rejser til håndplukkede hoteller beliggende ved kysten i den sydlige del af landet omkring storbyen Antalya, også kaldet "Antalyakysten". Bestil dn rejse som en samlet pakkerejse inkl. hotelophold, flyrejse og transfer (transport fra lufthavnen t/r til dit hotel). Vil du opleve mere i din ferie kan du også booke en lejebil der står klar til dig ved ankomsten til Antalya lufthavn. Ønsker du selv at arrangere rejsen til en af distinationerne langs Antalyakysten kan du naturligvis også blot vælge at bestille dit hotel igennem Hideaways.

Læs mere om Antalyakysten

Mad og drikke

Antalyakysten har en spændende og mangfoldig gastronomi, der er påvirket af kystens placering mellem øst og vest, dets forhistorie som en del af Det østromerske Rige, Det Seldjukiske Rige og Det Osmanniske Rige - og dets beliggenhed ved Middelhavet. Jeg har her udvalgt et par af de kulinariske specialiteter og typiske retter, som du kan smage på, når du er på en rejse til Antalyakysten. God appetit og god rejse!

Kebab

Det tyrkiske køkken er berømt for dens mange kebab-retter og Antalyakysten er ingen undtagelse, for her er kebab en af de mest typiske og populære retter; ikke mindst de mange steder, hvor du kan købe mad på gaden eller ved stranden.

Kebab på Antalyakysten er ofte lavet af krydret lam, der har roteret på et spyd, indtil det er blevet stegt mørt og velsmagende og serveres sammen med varierende tilbehør, normalt til en pris, der ikke overstiger 3-4 euro. En endnu billigere mulighed er kyllinge-kebaben, som du ofte kan få til 3 lira (1,5 Euro), ofte ledsaget af drikken ayran, der er en traditionel tyrkisk yoghurtdrik.

Gözleme

En anden typisk spise på Antalyakysten er Gözleme, som normalt betragtes som tyrkiske pandekager, men de kan også sammenlignes med crepes. De er ofte at finde som en del af sortimentetet i de mange tehuse på kysten. 

De serveres ofte med et fyld af ost, kartofler, spinat eller kiyma (hakket kød), og ledsages altid af salat bestående af tomater, agurker og persille. Med en pris, der normalt ligger på 5 tyrkiske lira, udgør de en både lækker og billig frokost.

Lahmacun

En tredje ret, som er meget populær på Antalyakysten, er Lahmacun. Lahmacun er en slags pita, der bages i en stenovn og som normalt serveres med et fyld bestående af oksekød, persille, løg, hvidløg, sort peber og chipotle (rød peber). Nogle kalder den for den "tyrkiske pizza" - og den ligner da også en pizza.

Dolma

En fjerde populær ret på Antakyakysten er den tyrkiske klassiker dolma, som findes i et væld af forskellige udgaver i Middelhavslandene, Centralasien og i de mellemøstlige lande (der næsten alle gør krav på at være rettens oprindelsesland). Selve ordet "dolma" stammer fra det tyrkiske ord "dolmak", der betyder "at fylde" - og det menes, at retten har ottomaniske rødder, selv om dolma-retter allerede optrådte i arabiske kogebøger før ottomannernes storhedstid.

Dolmas er normalt en kødfars indpakket i vinblade, hvor farsen typisk blandes med stykker af paprika og ris , men retten kan også bestå af andre grøntsager med indpakket fyld, f.eks. tomater, peberfrugter, løg, squash og auberginer. 

Dolmas, der er tilberedt med olivenolie og fyldt med ris, serveres normalt koldt ledsaget af en sauce bestående af hvidløgs-yoghurt.

 


 

Læs mere

Seværdigheder

Jeg har her udvalgt nogle få af de seværdigheder, som du har mulighed for at opleve på din rejse til Antalyakysten. Beskrivelsen er udelukkende ment som en inspiration til din rejse, og der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder, anbefaler jeg dig at læse vores blog med inspiration, hvor du kan finde spændende artikler om vores andre rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Hadrians port

Den største historiske seværdighed i Anatalya by er triumfbuen Hadrians port, som blev bygget til ære for den romerske kejser Hadrian, der besøgte byen i år 130. Porten er den eneste tilbageværende byport i muren, der omgiver byen og havnen. Porten, der er omkring otte meter høj, består af to facader med søjlegange, tre indgangsbuer, der rejser sig over fire pyloner, og et tårn stående på begge sider. 

Det anses for at være den smukkeste port i den antikke provins Pamfylia. Den øverste del af porten er bygget udelukkende af hvid marmor, bortset fra søjlerne, der er lavet af granit. Et entablement på toppen af porten strækker sig til begge sider med en højde på 1,28 meter og indeholder en frise dekoreret med blomstermotiver og en udsmykket gesims med løvehoveder.

Antalya Museum

Antalya Museum er et af Tyrkiets største og mest betydningsfulde museer med 13 udstillingshaller og et open air galleri.

Museet dækker et areal på 7.000 m2 og rummer hele 5000 kunstværker, foruden yderligere 25.000-30.000 artefakter på lager, som ikke pt kan vises offentligt frem. Udstillingerne har fokus på Middelhavsområdets og Pamfyliens historie i Anatolien. Museet vandt "Det Europæiske Råds særlige pris" i 1988. 

Yivliminare-moskeen

Yivliminare-moskeen, som også kaldes Ulu-moskeen, er en historisk moské i Antalya, som i 2016 blev indskrevet på den tentative liste over verdensarvsteder i Tyrkiet. 

Den 38 meter høje moské blev bygget af den seldsjukiske sultan Alaaddin Keykubad I i 1230 og udgør en del af en såkaldt külliye (et ottomanisk kompleks af bygninger centreret omkring en moské), som blandt andet omfatter Giyaseddin Keyhüsrev Madrasa, Seljuk og hvælvingerne Zincirkiran og Nigar Hatun. 

Mosken, der ligger i den gamle bymidte, kaldet Kaleiçi, er dekoreret med mørkeblå fliser, der er blevet et vartegn og symbol for byen. 

Düden vandfald

Düden Vandfald er en gruppe vandfald, som du kan opleve 12 kilometer nordøst for Antalya by. 

Düden vandfald består egentlig af to vandfald; Øvre Düden Vandfald og Nedre Düden Vandfald. Det er Nedre Düden vandfaldene, der er de mest seværdige og populære af de to vandfald, da de falder stejlt fra en klippe med en højde på 40 meter direkte ned i Middelhavet. Dette vandfald kan blandt andet betragtes via arrangerede bådture på havet.

Læs mere

Rejsemål i Antalyakysten

Antalya

I Antalya kan du bruge hele ferien med afslapning på stranden. De omkringliggende grønne bjerge byder dog også på masser af eventyr, hvis du ikke kun vil dase i solen, og rundt om i Antalyas gamle dele kan du udforske spændende historisk seværdigheder.

Rejser til Antalya

Information og fakta

Jeg har her samlet nogle få facts og informationer om Antalyakysten, såsom dens geografi, historie og klima og vejr, som kan tjene som inspiration til din ferie på Antalyakysten. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Antalya, beliggende på sydvestlige del af den anatoliske kyst, er Tyrkiets femtestørste by og den største tyrkiske by ved den mediterrane kyst med 1,2 millioner indbyggere.

Byen er en del af Antalyakysten, som på sin side er en del af Den Tyrkiske Riviera, der omfatter provinserne Antalya og Mugla, og i mindre grad Aydin, det sydlige Izmir og det vestlige Mersin. Kendte byer på Den Tyrkiske Riviera, foruden Antalya, er Alanya, Bodrum, Çesme, Fethiye, Kalkan, Kas, Kemer, Kusadasi, Marmaris og Side.

Klima og vejr

Antalyakysten har et behageligt middelhavsklima med varme og tørre somre og milde vintre. Området er afskærmet fra den nordlige vind af de nærliggende Taurusbjerge. Omkring 300 dage af året er solrige, med næsten 3.000 timers sollys om året.

De følgende beskrivelser af gennemsnitstemperaturer og nedbørsmængder året rundt tager udgangspunkt i Antalya; der kan naturligvis forekomme mindre variationer alt efter, hvor på Antalyakysten, du befinder dig.

Den varmeste måned i året i Antalya er juli med 28 grader i gennemsnit, efterfulgt af august med 27 grader og juni og september med 25 grader i gennemsnit, mens januar måned er den koldeste måned i året med 10 grader i gennemsnit, efterfulgt af februar med gennemsnitligt 11 grader.

Generelt har Antalya meget nedbør om vinteren, mens somrene er tørre, så hvis du vil undgå regn på din rejse til Antalya, skal du rejse i månederne fra maj til september, der alle kun har 10 mm regn i gennemsnit. De mest regnfulde måneder i året er december med 210 mm regn i gennemsnit, efterfulgt af januar og november med 180 mm regn i gennemsnit.

Historie

Antalyakysten er et af Tyrkiets og Middelhavets rigeste historiske områder, ligesom den øvrige del af Den Tyrkiske Riviera. For overskuelighedens skyld vil det dog i det følgende kun være dele af hovedbyen Antalyas historie, der vil blive skitseret, da Antalyakysten ikke er noget geografisk skarpt defineret område (i modsætning til Den Tyrkiske Riviera, som den er en del af og som er historisk defineret).

Kong Attalus II af Pergamon betragtes som grundlæggeren af byen omkring året 150 f.Kr. under den hellenistiske periode, selv om udgravninger i 2008 har fundet arkæologiske spor, som kan dateres til det 3. århundrede f.Kr., og som tyder på, at Attalea var en genopbygning og udvidelse af en tidligere by. Under kong Attalus II af Pergamon tjente byen som flådebase for Attalus´ stærke flåde. 

Byen blev en del af den romerske republik i 133 f.Kr., da Attalus III, en nevø af Attalus II, testamenterede sit rige til Rom ved sin død i 133 f.Kr. Byen voksede og blomstrede under romersk herredømme og var en del af den romerske provins Pamphylia Secunda, hvis hovedstad var Perga.

Antalya var en storby i det byzantinske imperium og hovedstaden i den byzantinske region (themata) Cibyrrhaeots, der dækkede Anatoliens sydlige kyst. Det menes, at byen under byzantinsk herredømme udgjorde den største flådestation på den sydlige anatoliske kyst, et større handelscenter og den mest tilgængelige havn mellem Det Ægæiske Hav og Cypern.

Byen og det omkringliggende område blev erobret af seldsjukkerne i begyndelsen af det 13. århundrede efter at det byzatinske imperiums hovedstad Konstantinopel var blevet plyndret i 2014 og imperiet de facto var sat ud af kraft, indtil det vandt en smule af fodsæstet igen i 1261. Seldsjukkerne gjorde Antalya til hovedstaden i fyrstedømmet Teke (kaldet et beylik), og herskede over byen, indtil osmannerne senere erobrede den i 1432, bortset fra en periode med cypriotisk styre mellem 1361 og 1373.

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

Filtrér