Rejser til Berlin

"Ich bin ein Berliner" lyder det velkendte citat fra præsident J.F. Kennedy, og ordene lever fortsat videre i mange af os - særligt når man befinder sig i Tysklands pulserende hovedstad. Og ja, Berlin er en pulserende by, der er fuld af spændende seværdigheder, skønt natteliv og uanede mængder af restauranter, der favner bredt. Nu kan du rejse til Berlin med Hideaways og bo på unikke og charmerende hoteller i centrum af Berlin.

En trendy by med en spirituel ånd

Berlin er en yderst populær by, og det er ikke svært at forstå hvorfor. For det første er det nemt, hurtigt og billigt at rejse til Berlin, og komme rundt i byen - for det andet er her noget for enhver smag. Det er en by, hvor du nemt kan kombinere en rolig dag med kultur, da der findes så mange interessante steder. Livet i Berlin er ukompliceret og atmosfæren er afslappet på trods af, at du befinder dig i en storby - det er altså ikke underligt at folk bliver ved med at vende tilbage. 

Mange gode restauranter og hyggelige barer

Selv de mest kræsne mennesker kan finde en favorit eller to i Berlin. Her kan du finde alt, hvad du behøver, og her er ikke langt fra den ene verdensdel til den anden i køkkenerne. Når det kommer til prisen, er der stor variation, og du behøver slet ikke at vælge de dyreste restauranter for at få en gastronomisk oplevelse, du sent vil glemme. På Oranienstrasse finder du et hav af caféer, og i bydelen Kreuzberg kan du afprøve det tyrkiske køkken. De finere restauranter ligger omkring Kürfurstendamm og torvet Savignyplatz. Traditionelle barer (såkaldte biergarten) findes der også mange af. Ydermere skal du heller ikke lede længe for at finde et moderne sted, der serverer lækre cocktails. Uanset hvad du leder efter af mad og drikke, vil du nok kunne finde det på en ferie i Berlin. 

Når shopping-genet tager over

I Berlin er der mange mærkebutikker, secondhandbutikker og gallerier - specielt i Charlottenburg og langs boulevarden Kürfurstendamm. Ved Alexanderplatz ligger Alexa, et shopping-center med omkring 180 butikker. Vil du have lidt mere for pengene kan du tage til Tauentzienstrasse eller Hackescher Markt, der er de studerendes favoritsted at shoppe. Også på Friedrichstrasse er der shoppingmuligheder, ligesom der er ved Schlossstrasse. Glem heller ikke byens loppemarked, der afholdes hver søndag. Mauerpark er det største og mest kendte loppemarked, men der er flere at vælge mellem.

Velkommen til Hideaways' rejser til Berlin, en by for alle!

Venlig hilsen 

Marie

>> Læs også om storbyferie i Berlin
>> Sådan booker du en pakkerejse med Hideaways

Læs mere om Berlin

Seværdigheder

Jeg har her udvalgt nogle få af de seværdigheder, som du har mulighed for at opleve på din ferie i Berlin. Beskrivelsen er udelukkende ment som en inspiration til din rejse, og der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder, anbefaler jeg dig at læse vores blog med inspiration, hvor du kan finde spændende artikler vores andre rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor, beliggende i den vestlige del af Berlin centrum ved krydset Unter den Linden og Ebertstraße, er et neoklassicistisk monument fra det 18. århundrede, bygget på Frederik Vilhelm 2. af Preussens ordre. Monumentet blev bygget på stedet for en tidligere byport, der markerede begyndelsen af vejen fra Berlin til byen Brandenburg an der Havel, som tidligere var hovedstad i Markgrevskabet Brandenburg.

I nyere historie (1987) er byporten blevet kendt for at være det sted, hvor USA's præsident Ronald Reagan i en tale foran porten på den vestlige side udfordrede den sovjetiske leder Mikhail Gorbatjov til at rive Berlinmuren ned med ordene "Mr. Gorbatjov – tear down this wall!".

I dag er Brandenburger Tor den sidste bevarede byport i Berlin og betragtes af mange som Berlins og Tysklands symbolske midte.

Berlinmuren

Når man rejser til Berlin kan man ikke undgå at blive gjort opmærksom på Berlinmuren, som var en beskyttet betonbarriere, der fysisk og ideologisk delte Berlin op i to bydele - Østberlin og Vestberlin - fra 1961 til 1989. Muren var opført af den såkaldte tyske demokratiske republik (forkortet DDR) og omfattede svært bevæbnede vagttårne placeret langs store betonvægge, flankeret af et bredt område (senere kendt som "dødsstrimlen"), der indeholdt en række genstande og forsvarsinstallationer, som skulle forhindre DDR-borgere i at flygte til det demokratiske og rigere Vesten.

I 1989 forårsagede en række politiske omvæltninger i nærliggende østbloklande - især Polen og Ungarn - en kædereaktion i Østtyskland, der i sidste ende resulterede i murens fald. Berlinmurens fald banede vejen for tysk genforening, som formelt fandt sted den 3. oktober 1990. 

Oprindeligt var der mere end 45 kilometer mur, men i dag er der næsten ingenting tilbage af den. Du kan dog finde rester af muren forskellige steder i byen, f.eks.i Mühlenstraße, hvor du langs floden Spree finder mere end 1300 meter autentisk mur; i Bernauer Straße, der godt nok ikke er en autentisk del af muren, men blev genopbygget som et mindesmærke kaldet Gedenkstätte Berliner Mauer, der ud over muren indeholder et informationscenter og en udstilling; eller i Niederkirchnerstraße, hvor du finder en anden af de oprindelige rester af Berlinmuren - unikt for dette sted er i øvrigt beliggenheden ved Berlins parlamentsbygning, der kun ligger et stenkast væk.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie var navnet, som de vestlige allierede gav til det mest kendte overgangssted mellem Østberlin og Vestberlin, mens byen var delt mellem den amerikanske og den sovejetiske sektor. Det blev nedlagdet 22. juni 1990 i forbindelse med Tysklands genforening. Vagthuset blev derefter fjernet og er nu udstillet i AlliiertenMuseum i Berlin-Zehlendorf.

En kopi af vagthuset og en markering af den tidligere grænseovergang blev senere bygget, der hvor Checkpoint Charlie engang var. Stedet ligger placeret ved krydset af Friedrichstraße, Zimmerstraße og Mauerstraße og er i dag en af Berlins mest populære seværdigheder.

Sanssouci-paladset

Sanssouci-paladset, beliggende i Potsdam 24 kilometer sydvest for Berlin, var Frederik Den Store af Preussens sommerpalads og ét af de mest berømte Hohenzollernslotte i Potsdam.

Paladset sammenlignes ofte med Versailles-paladset i Frankrig, selv om Sanssouci-paladset er langt mindre og er opført i en mere intim rokoko-stil end sin franske modpart. Til gengæld er paladsets tilhørende haver aldeles overdådige, hvilket fik Unesco til helt fortjent at udnævne både paladset og de tilhørende haver til verdensarv i 1990. Her kan du nemt få en formiddag til at gå med gåture rundt i parken og en picnick, hvis det er godt vejr.

 

Læs mere

Mad og drikke

Når vi tænker på typisk tysk mad, tænker vi ofte på bagte kartofler, kartoffelmos, kartoffelsalat, pølser, svinekød, kål osv. Alle disse klassiske tyske ingredienser kan nemt findes i Berlin, men byens kosmopolitiske og mangfoldige køkken har meget andet at byde på. Jeg har dog her i det følgende udvalgt et par af de kulinariske specialiteter og mest typiske retter og drikke, som du kan smage på, når du er på ferie i Berlin. God appetit og god rejse!

Currywurst

Der findes næppe en mere ikonisk ret i Berlin end currywurst. Retten er efter sigende blevet opfundet i byen - i bydelen Charlottenburg - kort efter anden verdenskrig og siden har den spredt sig til andre dele af Tyskland. I dag er den blevet et gastronomisk vartegn for byen og indtages typisk på gadeplan eller som en slags take-away.

Retten er ligeså simpel, som den er berømt: Den består af er en stegt eller fritteret kogepølse eller bratwurst, som under normale omstændigheder bliver skåret op og tilsat krydret ketchup og karrypulver. Derefter serveres den som regel med hvidt brød eller pomfritter. 

Berliner/Pfannkuchen

Det ville næsten være helligbrøde at tage på ferie i Berlin uden at indtage en klassisk berliner mindst én gang under besøget; mange turister indtager én hver dag til eftermiddagskaffen, men det skal ikke betragtes som et godt råd, hvis man vil holde vægten...

En Berliner er et traditionelt berlinsk wienerbrød lavet af en gærdej med masser af æg, mælk og smør, der er blevet stegt i smør eller olie og som normalt rummer fyld af marmelade.  Ofte er der glasur eller sukker på toppen. Undertiden er de lavet med et fyld bestående af chokolade, champagne, vanilje, mokka eller advocaat (traditionel hollandsk drik), eller uden fyld overhovedet. 

I dag kan berlinere købes hele året rundt, og næsten i enhver kiosk, men traditionelt blev de spist for at fejre nytårsaften (Silvester) og karnevalsferien (Rosenmontag og Fastnachtsdienstag).

Wurzelpeter

Hvis du vil smage på en drik, der bærer store dele af Berlins moderne historie på sine skuldre, bør du prøve den legendariske likør Wurzelpeter, der er aromatiseret med urter (heraf navnet), rødder og bark. Produktionen af likøren blev påbegyndt i 1935 i Berlin-Mitte af Paul Pöschke og Walter Heyer, men opskriften hævdes at gå så langt tilbage som 1875.

I løbet af det tyvende århundrede fik Wurzelpeter gradvist status som en kultdrik i Berlin og blev anset for at være det østtyske modstykke til den berømte nedersaksiske Jägermeister, der var populær i det daværende Vesttyskland. Efter murens fald har den været i skarp konkurrence med større internationale drikke om markedet for likører og i dag er den knap så populær som tidligere; men du kan stadig møde mange berlinere af den ældre DDR-generation, der loyalt drikker den og til enhver tid vil trække den frem ved en familiesammenkomst..

 

 

Læs mere

Rejsemål i Tyskland

Find rejsen til Tyskland her

Information og fakta

Jeg har her samlet nogle få facts og informationer om Berlin, såsom byens geografi, befolkning, klima og transport, som kan tjene som inspiration til din ferie i den tyske hovedstad. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Berlin, beliggende på bredden af floderne Spree og Havel, er Tysklands største by og landets hovedstad siden genforeningen i 1990. Med en hurtigt og stadigt voksende befolkning på ca. 3,7 millioner indbyggere - og omkring 6 millioner i det metropole område - er Berlin den næstmest befolkede by i EU, kun overgået af London, og det syvende-mest befolkede byområde i EU.

Berlin ligger i et område med en overvejende flad topografi, som er en del af den store nordeuropæiske slette, der strækker sig hele vejen fra Nordfrankrig til det vestlige Rusland og som er karakteristeret af sumpede, lavtliggende skovområder. Omkring en tredjedel af byens areal består af skove, parker, haver, floder, kanaler og søer.

Klima og vejr

Berlin har et tempereret kystklima i henhold til Köppen-klimaklassifikationssystemet. Der er en stærk hældning mod mildt kontinentalt klima på grund af landets beliggenhed inde i landet, hvilket skaber større temperaturforskelle mellem årstiderne end det typisk er tilfældet for kystklimaer, der ligger helt ud til havet.

Berlins stærkt bebyggede område skaber et mikroklima, hvor varmen samler sig byens bygninger og fortov. Temperaturerne kan være således være hele 4 grader højere i byen end i de omkringliggende områder.

Varmest er månederne jui og august med 18 grader i gennemsnit, efterfulgt af juni med 17 grader i gennemsnit, mens januar er den koldeste måned i året med -1 grad i gennemsnit, efterfulgt af december og februar med 1 grad i gennemsnit. Mest nedbør er der i juni med 71 mm i gennemsnit, efterfulgt af august med 61 mm i gennemsnit, mens der er mindst nedbør i februar med 34 mm i gennemsnit.

Når man rejser til Berlin vil man opleve at hver årstid har sin charme. Den varme sommer giver liv på søstrande og små city beach barer. December byder på julemarkeder, vinterstemning og smuk oppytning, mens foråret byder på grønne alléer, lindetræer i blomst og gode temperaturer til at udforske byen til fods.

Transport

Berlin har en veludviklet infrastruktur, der for bilister inkluderer hele 5,422 kilometer vej-net, hvoraf 77 kilometer udgøres af motorveje (kaldet "autobahn"). 

Bus

Byen har mere end 10 busstationer, der kører til destinationer i hele Tyskland og Europa. Størst af dem alle er Zentraler Omnibusbahnhof Berlin, der er byens hovedstation for busser.

Tog

Togruter forbinder Berlin med alle de store byer i Tyskland og med mange byer i de europæiske nabolande. Der er også regionale jernbanelinjer, administreret af Verkehrsverbund Berlin-Brandenburg, som giver adgang til de omkringliggende områder af Brandenburg og til Østersøen. Mange af togene afgår fra Berlin Hauptbahnhof, der er Europas største  jernbanestation (i kategorien af jernbaner, der indholder flere niveauer af spor).

Fly

Berlin har to kommercielle internationale lufthavne. Tegel Lufthavn (TXL), som ligger inden for byens grænser (8 kilometer nordvest for byens centrum) og Schönefeld Lufthavn (SXF), der ligger lige udenfor Berlins sydlige grænse i delstaten Brandenburg (18 kilometer sydøst for byen). De to llufthavne tilsammen betjener i alt mere end 30 millioner passagerer om året. 

Tegel Lufthavn bruges især af Lufthansa og Eurowings, mens Schönefeld er en vigtig destination for flyselskaber som Germania, easyJet, Ryanair, Norwegian og andre lavprisselskaber. Mange danskere gør brug af Norwegians rute til KBH fra Schönefeld.

Den nye Berlin Brandenburg Lufthavn (BER), der er under opførelse lige syd for Schönefeld, vil erstatte Tegel i løbet af 2020 eller 2021 (ifølge de seneste forlydender). Samtidig vil Schönefeld blive udvidet, så den sammen med den nye Berlin Brandenburg lufthavn kan betjene det stærkt stigende passaerantal til og fra Berlin.

 

Populært i Berlin

Tyskland, Berlin
  • Nærmeste lufthavn: 11 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant
Tyskland, Berlin
  • Nærmeste lufthavn: 9 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant
Tyskland, Berlin
  • Nærmeste lufthavn: 11 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Parkering

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

Filtrér