Ferie i Berlin

Byen har rystet den tunge fortid af sig, og Berlin har udviklet sig i ekspresfart til livlig, multikulturel og munter by. Den bedste tid at tage på ferie i Berlin er efter manges mening i foråret og efteråret, men har du mulighed for det, så er det bestemt også spændende at opleve den hyggelige stemning i Berlin i december måned med de mange julemarkeder, fx. på Gendarmenmarkt eller ved den tankevækkende Gedächtniskirche. Det er nemt og billigt at tage på ferie i Berlin i forhold til mange andre storbyer i Europa. Fra Kastrup alene har du dagligt op til 8 flyafgange med selskaber som SAS, Eurowings Norwegian og Easyjet. Berlin rummer utroligt meget historie og kultur, så det kan være en ganske god ide at bestille en lokal guide til nogle udflugter, eller som det mindste tage en tur med hop on/hop off sightseeingbus, som dækker de mest populære seværdigheder.

Hvad skal man se på en ferie i Berlin

Berlins centrum omfatter en lang række monumenter over Tysklands triumfer og tragedier, med Rigsdagsbygningen, Mindesmærket for de myrdede jøder i Europa, Brandenburger Tor og Siegessäule indenfor gåafstand. Tæt ved ligger desuden Checkpoint Charlie – en rest af Berlinmuren – og det jødiske Museum, begge vigtige testamenter over byens nyere historie. Ind imellem alt dette er drysset arkitektoniske vidundere som f.eks.de nye udenlandske ambassadebygninger, som symboliserer håbet om en by, født på ny, ovenpå resterne af muren der engang delte byen.

Alexander Platz er Østberlins gamle centrum, som ligger som et levn fra Østtyskland og socialismens brudte løfte - komplet med det ikoniske TV-tårn og masser af caféer og restauranter. Museet vedrørende ”Muren” ved Checkpoint Charlie fortæller om et af byens mest berømte brændpunkter, hvorfra mange østtyskere forsøgte at flygte ind i Vesttyskland. Det er et fint museum som er et besøg værd, men det er også meget populært og har begrænset plads.

Det er også en oplevelse at besøge det jødiske museum, som er tegnet af Daniel Libeskind og fremtræder med en yderst forrevet struktur. Museet indeholder en rigdom af informationer om den jødiske kultur.

Rejser du til Berlin er det nærmest umuligt ikke at have Brandenburger Tor, symbolet på Tysklands deling og genforening, med i programmet over seværdigheder. Brandenburger Tor er almindeligt kendt som et symbol på preusserne, som forandrede Berlin fra en provins til en verdensby. I Berlins bymidte er det i dag vanskeligt at se, præcis hvor den nedbrudte Berlinmur engang lå, men Brandenburger Tor lå lige midt i linjen, og den ligger her stadig. Den blev planlagt i 1791 som en triumfbue til minde om en preussisk krigssejr, og ironisk nok blev den som en "Fredens Port" indbygget i Muren, da denne blev opført i 1961 på Den kolde Krigs højdepunkt. Porten er et bevægende symbol på landets genforening og kan stadig give kuldegysninger af både glæde og ubehag.

Småhandlende rundt omkring i byen tilbyder stadig turister, hvad de hævder er stykker af den berygtede mur. Store, fredede dele af die Mauer, der engang var 45 km lang, 4 m høj og forsynet med pigtråd og strakte sig gennem landskabet som et helt konkret Jerntæppe, har fået lov at blive stående i Berlin, udpeget som "historisk mindesmærke". Før Muren blev væltet, lå Brandenburger Tor i østsektoren i et dystert ingenmandsland. Går man igennem den majestætiske port i dag, kommer man ind i det tidligere Østberlin, der gennem 41 år var hovedstad i det kommunistiske Østtyskland. Dette område var førhen det stolte midtpunkt i Hohenzollernes Berlin og tiltrækker igen besøgende som området med byens mest imponerende monumenter, der på en eller anden måde har undgået ødelæggelser. Øst for porten løber den smukke allé Unter den Linden, som tidligere var Berlins vigtigste øst-vest-akse og en af byens fornemste boulevarder, som nu er genopstået og atter blevet hjemsted for mange ambassader (flyttet hertil fra Bonn), og som nu igen har indtaget rollen som hovedstadens bankende pulsåre.

Tæt ved, men på 'vestsiden' ligger Rigsdagen, symbol på byens paradoksale historie, med dens fascinerende glastilbygning oven på den gamle bygning – et forbillede for hele byen. Langt nede i den store bypark Tiergarten ser man desuden den forgyldte sejrsgudinde øverst på søjlen, kendt som Siegessäule, som er opført som monument over de preussiske sejre under Bismarck i 1860'erne over bl.a. Danmark og Østrig.

Det diskret luksuriøse og ypperligt beliggende Hotel Adlon blev ødelagt af sovjetrusserne i 1945 og genopbygget i 1997. Dets marmorfoyer, hvis originale, storslåede trappe er bevaret, byder på førkrigspragt og en betjening i topklasse. Kulisserne til den klassiske film Grand Hotel fra 1932 havde Hotel Adlon som forlæg; det var i en scene fra denne film, at den guddommelige Greta Garbo henåndede sit "I want to be alone". Fra Præsidentsuiten er der en smuk udsigt til Brandenburger Tor.

På museum i Berlin

Museumsinsel ('Museumsøen') ligger for enden af Under den Linden og er centrum for kunst og kultur i Berlin. I takt med at den tidligere delte storby Berlin smelter sammen igen i en byfornyelse så omfattende, som man sjældent har set før i Europas historie, er dens uudtømmeligt rige kunstsamlinger blevet omorganiseret og omgrupperet. I ønsket om at opfylde den længere nærede drøm om at blive ikke blot Tysklands, men Europas kultur- og kunsthovedstad har investorer og regeringen i Berlin brugt lige så store pengebeløb på byens nye museer som på nye luksushoteller og ekstravagante indkøbscentre.

Tilhængere af antik kunst kunne tilbringe dagevis alene på Museumsinsel, som omfatter en gruppe på fem museer, hvis store trækplaster er Pergamonmuseet, der er bygget udelukkende til det kolossale Pergamonalter fra 2. århundrede f.Kr. (et 12 m højt, søjleprydet græsk tempel med en 27-trins trappe, der fører op til det), der blev opdaget i 1864 og bragt hertil i 1902 fra Tyrkiet. Ägyptisches museum rummer den sublime buste af Nefertiti - der betyder "den smukke kvinde er kommet" - der blev skabt for over 3000 år siden og udgravet af tyske arkæologer i 1912.

Den mest storslåede begivenhed var dog genforeningen i 1998 af Dahlem-museet i Vest med Bode-museet i Øst, og de er nu igen under samme tag i det til lejligheden opførte Gemäldegalerie am Kulfurforum i Tiergartenkvarteret. Sammenlignet med Berlins øvrige ca. 170 museer er dette i en klasse helt for sig selv på grund af den bredtfavnende samling af malerier af Europas store mestre fra 12- til 1700-tallet. Ikke færre end 20 Rembrandt'er kan ses i en sal for sig selv.

Læg hertil det spændende nye museum for moderne kunst, Hamburger Bahnhof, der har til huse i en mesterligt omdannet banegård fra 1800-tallet, og man vil kun overfladisk have stiftet bekendtskab med et suverænt tværsnit af den samlede verdenskunst, fra menneskehedens tidligste kulturer til vor tids avantgarde, i en by, der tegner til at blive landets kulturelle stolthed i det 21. århundrede.

Vejret i Berlin

Temperaturerne i Berlin veksler lige fra 35 graders varme til et stykke under frysepunktet. Somrene er skønne og varmegrader på 30 grader er ikke usædvanlige, men ofte er temperaturen omkring de 20-25 grader, som er perfekt til storbyferie.

Klæd dig på lige som den berliner, du ønsker at identificere dig med. Berlin har forretningsklædte mennesker, finkulturelle, designelskere, selskabsklædte, kunstnertyper samt dem der går mere afslappet klædt. Berlinerne elsker nyheder og at være med på moden, så det er byen, hvor du ikke kan gå galt i byen rent påklædningsmæssigt. Vintrene i Berlin – skønt de ofte er milde – kan være så kolde at det skærer gennem marv og ben når den russiske vind blæser ind over landet nordfra.

Tag på ferie i Berlin med Hideaways og bo på udvalgte hoteller med stil og charme. Book ferien i vores søgemaskine - så får du fly og hotel i samme pakke, som er dækket af rejsegaranti. God tur!

>> Læs også om storbyferie i Europa med Hideaways
>> Se også vores udvalgte hoteller og rejser til Prag

Læs mere

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller