Rejser til Californien

USA's folkerigeste stat og landets tredjestørste i areal. På en rejse til Californien finder man nogle af landets mest kendte storbyer som San Francisco, Los Angeles og San Diego. Men Californien er en imponerende størrelse som også byder på noget af USA's mest spektakulære natur. Dens imponerende variation spænder lige fra Stillehavskystens stejle klippesider, over frodige marker i Central Valley og tørre ørkener mod syd, til USAs højeste bjerge Sierra Nevada bjerge i øst. Du kan vandre blandt kæmpe træer i Redwood National Park, svede i den utrolige hede i Death Valley eller beundre skønheden i Yosemite - alt sammen indenfor den samme stat.

Seværdigheder

Californien er så stor og har så mange attraktioner, at det er svært at vælge, hvor man skal begynde og hvor man skal slutte. Der er oplevelser og seværdigheder nok til mange rejser, men her er et bud på nogle af dem - en håndfuld 'must-sees', om man vil.

Naturen

Californien har et vidtstrakt og meget varieret landskab fra Death Valleys knastørre ørken til de kystnære Redwood-skove mod nord. Joshua Tree National Park, der ligger 150 km øst for Los Angeles hvor Mojave-ørkenen møder Colorado-ørkenen, er en af statens mere ukendte men i høj grad meget spændende nationalparker. Længere nordpå ligger først Sequoia National Park med de karakteristiske kæmpetræer af samme navn og derefter den smukke Yosemite National Park, der er en af landets mest besøgte. Begge steder er der vidunderlige naturscenerier og fantastiske muligheder for nogle gode traveture.

Redwoods og surfere

Ca. 400 km nord for San Francisco finder man den betagende Redwood National Park med træer, der menes at være tusinde år gamle. Mange af dem stod her allerede lang tid før de første europæere satte foden på amerikansk jord. Her er fine overnatningsmuligheder, god camping og hiking og mulighed for at gøre noget, du ikke kan andre steder i verden, nemlig række ud og røre ved en levende ting, der er over tusinde år og uendelig mange gange større end du selv.

Køreturen ad Highway 1 langs kysten mellem San Francisco og Los Angeles er en oplevelse, man ikke må snyde sig selv for. Her er barske klipper, et spændende dyreliv og dejlige strande, hvor surferne boltrer sig. Turen langs kysten tager minimum 8 timer, men den bør klippes over i 2-3 dage, så man kan nå at gøre stop i nogle af de hyggelige byer på ruten og også til et besøg i det eventyrlige Hearst Castle. Her bruger man nemt det meste af en dag. Undervejs kører man over den betagende Bixby Bridge, som er et ikon for strækningen og kalder på et stop og mindst et billede.

Seværdige byer i Californien

De 2 metropoler, Los Angeles og San Francisco står øverst på listen over steder, man absolut skal se. Der er blot omkring 600 km mellem de 2 byer og alligevel er der en verden til forskel på dem.

Los Angles

Her i USAs næststørste by er der også kunstmuseer i absolut topklasse, og i en af verdens største byparker, Griffith Park, ligger et imponerende planetarium/observatorium. Ellers imponerer Los Angeles primært med sin størrelse, og nem adgang til fantastiske strande. Her er underholdning i verdensklasse, bl.a. i de mange temaparker, som fx. Universal Studios, Disneyland og Six Flags Magic Mountain. Byens lufthavn kaldes i daglig tale LAX, og har direkte forbindelser til stort set hele Verden.

San Francisco

San Francisco anses af mange for at være en af de smukkeste byer i verden – beliggenheden mellem Stillehavet og San Francisco Bay er under alle omstændigheder uovertruffen. Her er smukke bygninger og statelige palæer opført i mange forskellige stilarter – et godt eksempel er ”The Painted Ladies” på Alamo Square. Faktisk er San Francisco ikke kæmpestor i sig selv - begrænset som den er med vand på 3 sider og bjerge på den fjerde. Men hele byområdet omkring bugten er enormt.

San Francisco er ikke velegnet til bilkørsel. Her kommer man rundt med offentlig transport som de berømte cabelcars, busser og sporvogne og naturligvis til fods. Det kan mærkes i benene, når man har været rundt og fornemmet stemning og atmosfæren i de mange charmerende kvarterer og travet op og ned af byens bakkede gader. Under besøget kan du eventuelt leje en cykel og tage turen over Golden Gate-broen op til den lille, hyggelige fiskerby, Sausalito. Gå en tur gennem Chinatown, hvor du virkelig kan føle dig hensat til en anden verden; spis lækker fisk og skaldyr i Fishermans Wharf og tag en seriøs shoppingtur i butikkerne omkring Union Square.

Blandt mange ikoniske seværdigheder i San Francisco kan også nævnes fængselsøen Alcatraz, Pier 39, Powell Street Cable Car, Twin Peaks, Market Street og Embarcadero.

San Diego

Lige nord for grænsen til Mexico ligger den solbeskinnede by, San Diego. En smuk by med gode udflugtsmuligheder som de verdenskendte attraktioner San Diego Zoo og SeaWorld. Man kan nemt bruge en hel dag hvert sted. Byområdet omkring San Diego er et af de største i USA, men det føles slet ikke så stort, da geografien giver naturlige afbræk i bosættelserne.

Californiens skjulte skatte

Californien er et af danskernes favorit-rejsemål i USA, og få steder har flere seværdigheder. Vi giver et bud på nogle af de knap så velkendte, men bestemt besøgelsesværdige, af dem. Nogle gange finder man de bedste rejseoplevelser langt væk fra de berømte seværdigheder. Også Californien har en lang række oplevelser i vente væk fra de kendte steder. Vi giver tre bud her:

Fort Braggs glitrende glas-strand

Byen Fort Bragg - ikke at forveksle med militærbasen i North Carolina af samme navn - er ikke den første, der falder de fleste rejsegæster ind, når de planlægger turen rundt i Californien. De fleste tænker først og fremmest Los Angeles og San Francisco og måske San Diego og Sacramento.

Fort Bragg ligger i det nordlige Californien ud til kysten og med de store skove på den anden side ind mod land. Altså midt i Guds skønne natur. Charmen ved byen er måske netop, at den ikke - som de andre byer - er på ret mange gæsters 'to do'-liste. Den ligger lidt i udkanten, hvor du finder fred og ro.

Byen har dertil en lidt besynderlig seværdighed - og i hvert fald ret enestående. Nemlig byens "glasstrand": I midten af det tyvende århundrede dumpede man i havet tæt ved byen tonsvis af ødelagte glasflasker. Langsomt er disse blevet slebet af sand og vandets bevægelser og ligger nu som en strand af glasperler og glitrer i solen.

Økobyen Arcata

Californien har sine steder hippie-stemningen næsten intakt, ofte i en nyere og grønnere udgave. Sådan er det også i byen Arcata, hvor indbyggerne og den omgivende natur nærmest indgår i en daglig symbiose. Byen har en "community-forest", en slags fællesskabsskov, og den har samtidig et tæt forhold til de omgivende kæmpemæssige redwood skove.

Beboelse og skov filtres her sammen, og det giver en unik stemning, hvor de høje redwood træer sætter tingene i perspektiv. Byen er hyggelig med gamle velholdte huse i victoriansk stil og god frisk mad direkte fra den omgivende natur. Også Arcata ligger i det nordlige Californien.

Et slot i Californien

Slotte forbinder vi med Europa, men faktisk har Californien også et fint slot i form af Hearst Castle. Det er bygget i romersk stil, med den ekstra storladenhed som amerikanerne ynder at tilføje. Selve bygningen er et flot syn, men mange vil nok være mere interesseret i omgivelserne.

Omkring slottet ligger nemlig et vidtstrakt vinområde - San Simeon - med noget af den bedste vin, USA har at tilbyde. Og det siger faktisk efterhånden en del. Området har også gode restauranter med god californisk mad tilberedt af friske råvarer. Og så ligger det midt mellem LA og San Francisco - et perfekt pit stop, eventuelt med overnatning, på vej fra den ene by til den anden.

Transport

Fly 

Der er direkte fly fra Europa til hhv. San Francisco International (SFO) og Los Angeles International (LAX), samt i mindre grad til Oakland og San Diego. Flyveturen tager inklusiv flyskift ca. 12-16 timer. Alternativt kan man flyve ind til fx. Las Vegas og køre videre mod kysten for at opleve de store seværdigheder på vejen. 

Tog 

Med Amtrak-toget Sunset Limited er der forbindelser mellem Los Angeles og staterne Arizona, New Mexico, Texas, Louisiana, Mississippi, Alabama og Florida. Amtraks Coast Starlight kører langs Stillehavskysten mellem Seattle og Los Angeles - en togtur der er blevet stadig mere og mere populær. Den helt store tur går med California Zephyr fra Chicago til San Francisco, hvor man kommer over både Rocky Mountains og Sierra Nevada undervejs, og passerer byer som Denver og Salt Lake City - turen tager 3 dage og 2 nætter.

Bil 

Når man lige undtager San Francisco, så er det bilen man bruger til transport i Californien. Her kører man gladelig et par timer til og fra arbejde og tager en 8 timers tur for at besøge familien i den anden ende af staten. Der er 6 timers kørsel fra Phoenix, Arizona til Los Angeles og godt 4 timer fra Las Vegas. Fra Portland, Oregon til San Francisco er køretiden ca. 10 timer og fra Reno, Nevada knap 4.

Læs mere om Californien

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller